Yıl: 2019 Cilt: 7 Sayı: 4 Sayfa Aralığı: 3014 - 3028 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.21325/jotags.2019.513 İndeks Tarihi: 18-06-2020

Science Direct Veri Tabanında Yer Alan Food Chemistry Dergisinde Baharatlar ile İlgili Yayınlanan Makalelerin Bibliyometrik Analizi

Öz:
Bu çalışmanın amacı, baharatlarla ilgili yayınlanan çalışmalar üzerinden baharatlar konusunayönelik eğilimler ve baharatların gıda sektöründeki yeri, etkisi ve önemine ilişkin bir durumtespiti yapmaktır. Araştırmanın veri setini Food Chemistry dergisinde 2014-2018 yıllarıarasında, başlık ve içeriklerinde baharat alanına ilişkin konuların yer aldığı yazılaroluşturmaktadır. Söz konusu yıllar arasında toplam 457 çalıma yayınlanmıştır. Araştırmakapsamında ele alınan konuların yıllara göre eğilimini ve hangi konularda daha çok yoğunlaşmaolduğunu belirlemek amacıyla bibliyometrik analiz yapılmıştır. Bu kapsamda yayınlar; yıllaragöre yayın sayıları ve konu-kavram açısından incelenmiştir. Bibliyometrik analiz tekniğikapsamında bu çalışmada ele alınan iki temel kriter vardır. Bu kriterler, veri tabanında “spices”konu başlığıyla taranan yayınların sayıları ve konularıdır. Araştırma sonucunda Food Chemistrydergisinde antioksidan ve antimikrobiyal bileşikler, aroma bileşikleri, gıda tarama (duyusaldeğerlendirme ve kimyasal analiz), kullanılan yöntem ve teknikler, biyoaktif bileşikler veantioksidan özelliklerinin korunması ve nispeten daha uzun raf ömrü elde etmek için paketleme,depolama vb. gibi süreçlerin analizi gibi konulara artan bir biçimde yer verildiği gözlenmiştir.
Anahtar Kelime:

Bibliometric Analysis of Articles Related to Spices in Food Chemistry Magazine in the Science Direct Database

Öz:
The aim of this study is to determine the trends, spices and the place, effect and importance of spices in the food sector through published studies on spices. The data set of the research is composed of articles in Food Chemistry magazine between 2014-2018, which include topics related to spices in their titles and contents. A total of 457 studies were published between these years. The bibliometric analysis was conducted to determine the tendency of the subjects covered by the research over the years and which subjects were more concentrated. Within this scope; The number of publications and the subject-concept in terms of years were examined. Within the scope of bibliometric analysis technique, there are two main criteria discussed in this study. These criteria are the numbers and subjects of the publications scanned in the database under the subject title ices spices. As a result of the research, antioxidant and antimicrobial compounds, aroma compounds, food screening (sensory evaluation and chemical analysis), methods and techniques used in Food Chemistry magazine, preservation of bioactive compounds and antioxidant properties and packaging, storage and so on to obtain relatively long shelf life.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ÖZATA ŞAHİN E, ONUR M, ONURLAR B, SARPER F (2019). Science Direct Veri Tabanında Yer Alan Food Chemistry Dergisinde Baharatlar ile İlgili Yayınlanan Makalelerin Bibliyometrik Analizi. , 3014 - 3028. 10.21325/jotags.2019.513
Chicago ÖZATA ŞAHİN ESRA,ONUR Merve,ONURLAR BERRİN,SARPER FULYA Science Direct Veri Tabanında Yer Alan Food Chemistry Dergisinde Baharatlar ile İlgili Yayınlanan Makalelerin Bibliyometrik Analizi. (2019): 3014 - 3028. 10.21325/jotags.2019.513
MLA ÖZATA ŞAHİN ESRA,ONUR Merve,ONURLAR BERRİN,SARPER FULYA Science Direct Veri Tabanında Yer Alan Food Chemistry Dergisinde Baharatlar ile İlgili Yayınlanan Makalelerin Bibliyometrik Analizi. , 2019, ss.3014 - 3028. 10.21325/jotags.2019.513
AMA ÖZATA ŞAHİN E,ONUR M,ONURLAR B,SARPER F Science Direct Veri Tabanında Yer Alan Food Chemistry Dergisinde Baharatlar ile İlgili Yayınlanan Makalelerin Bibliyometrik Analizi. . 2019; 3014 - 3028. 10.21325/jotags.2019.513
Vancouver ÖZATA ŞAHİN E,ONUR M,ONURLAR B,SARPER F Science Direct Veri Tabanında Yer Alan Food Chemistry Dergisinde Baharatlar ile İlgili Yayınlanan Makalelerin Bibliyometrik Analizi. . 2019; 3014 - 3028. 10.21325/jotags.2019.513
IEEE ÖZATA ŞAHİN E,ONUR M,ONURLAR B,SARPER F "Science Direct Veri Tabanında Yer Alan Food Chemistry Dergisinde Baharatlar ile İlgili Yayınlanan Makalelerin Bibliyometrik Analizi." , ss.3014 - 3028, 2019. 10.21325/jotags.2019.513
ISNAD ÖZATA ŞAHİN, ESRA vd. "Science Direct Veri Tabanında Yer Alan Food Chemistry Dergisinde Baharatlar ile İlgili Yayınlanan Makalelerin Bibliyometrik Analizi". (2019), 3014-3028. https://doi.org/10.21325/jotags.2019.513
APA ÖZATA ŞAHİN E, ONUR M, ONURLAR B, SARPER F (2019). Science Direct Veri Tabanında Yer Alan Food Chemistry Dergisinde Baharatlar ile İlgili Yayınlanan Makalelerin Bibliyometrik Analizi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7(4), 3014 - 3028. 10.21325/jotags.2019.513
Chicago ÖZATA ŞAHİN ESRA,ONUR Merve,ONURLAR BERRİN,SARPER FULYA Science Direct Veri Tabanında Yer Alan Food Chemistry Dergisinde Baharatlar ile İlgili Yayınlanan Makalelerin Bibliyometrik Analizi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 7, no.4 (2019): 3014 - 3028. 10.21325/jotags.2019.513
MLA ÖZATA ŞAHİN ESRA,ONUR Merve,ONURLAR BERRİN,SARPER FULYA Science Direct Veri Tabanında Yer Alan Food Chemistry Dergisinde Baharatlar ile İlgili Yayınlanan Makalelerin Bibliyometrik Analizi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, vol.7, no.4, 2019, ss.3014 - 3028. 10.21325/jotags.2019.513
AMA ÖZATA ŞAHİN E,ONUR M,ONURLAR B,SARPER F Science Direct Veri Tabanında Yer Alan Food Chemistry Dergisinde Baharatlar ile İlgili Yayınlanan Makalelerin Bibliyometrik Analizi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies. 2019; 7(4): 3014 - 3028. 10.21325/jotags.2019.513
Vancouver ÖZATA ŞAHİN E,ONUR M,ONURLAR B,SARPER F Science Direct Veri Tabanında Yer Alan Food Chemistry Dergisinde Baharatlar ile İlgili Yayınlanan Makalelerin Bibliyometrik Analizi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies. 2019; 7(4): 3014 - 3028. 10.21325/jotags.2019.513
IEEE ÖZATA ŞAHİN E,ONUR M,ONURLAR B,SARPER F "Science Direct Veri Tabanında Yer Alan Food Chemistry Dergisinde Baharatlar ile İlgili Yayınlanan Makalelerin Bibliyometrik Analizi." Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7, ss.3014 - 3028, 2019. 10.21325/jotags.2019.513
ISNAD ÖZATA ŞAHİN, ESRA vd. "Science Direct Veri Tabanında Yer Alan Food Chemistry Dergisinde Baharatlar ile İlgili Yayınlanan Makalelerin Bibliyometrik Analizi". Journal of Tourism and Gastronomy Studies 7/4 (2019), 3014-3028. https://doi.org/10.21325/jotags.2019.513