Science Direct Veri Tabanında Yer Alan Food Chemistry Dergisinde Baharatlar ile İlgili Yayınlanan Makalelerin Bibliyometrik Analizi
Yıl: 2019 Cilt: 7 Sayı: 4 Sayfa Aralığı: 3014 - 3028 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.21325/jotags.2019.513 İndeks Tarihi: 18-06-2020
Science Direct Veri Tabanında Yer Alan Food Chemistry Dergisinde Baharatlar ile İlgili Yayınlanan Makalelerin Bibliyometrik Analizi
Öz: Bu çalışmanın amacı, baharatlarla ilgili yayınlanan çalışmalar üzerinden baharatlar konusunayönelik eğilimler ve baharatların gıda sektöründeki yeri, etkisi ve önemine ilişkin bir durumtespiti yapmaktır. Araştırmanın veri setini Food Chemistry dergisinde 2014-2018 yıllarıarasında, başlık ve içeriklerinde baharat alanına ilişkin konuların yer aldığı yazılaroluşturmaktadır. Söz konusu yıllar arasında toplam 457 çalıma yayınlanmıştır. Araştırmakapsamında ele alınan konuların yıllara göre eğilimini ve hangi konularda daha çok yoğunlaşmaolduğunu belirlemek amacıyla bibliyometrik analiz yapılmıştır. Bu kapsamda yayınlar; yıllaragöre yayın sayıları ve konu-kavram açısından incelenmiştir. Bibliyometrik analiz tekniğikapsamında bu çalışmada ele alınan iki temel kriter vardır. Bu kriterler, veri tabanında “spices”konu başlığıyla taranan yayınların sayıları ve konularıdır. Araştırma sonucunda Food Chemistrydergisinde antioksidan ve antimikrobiyal bileşikler, aroma bileşikleri, gıda tarama (duyusaldeğerlendirme ve kimyasal analiz), kullanılan yöntem ve teknikler, biyoaktif bileşikler veantioksidan özelliklerinin korunması ve nispeten daha uzun raf ömrü elde etmek için paketleme,depolama vb. gibi süreçlerin analizi gibi konulara artan bir biçimde yer verildiği gözlenmiştir.
Anahtar Kelime: Bibliometric Analysis of Articles Related to Spices in Food Chemistry Magazine in the Science Direct Database
Öz: The aim of this study is to determine the trends, spices and the place, effect and importance of spices in the food sector through published studies on spices. The data set of the research is composed of articles in Food Chemistry magazine between 2014-2018, which include topics related to spices in their titles and contents. A total of 457 studies were published between these years. The bibliometric analysis was conducted to determine the tendency of the subjects covered by the research over the years and which subjects were more concentrated. Within this scope; The number of publications and the subject-concept in terms of years were examined. Within the scope of bibliometric analysis technique, there are two main criteria discussed in this study. These criteria are the numbers and subjects of the publications scanned in the database under the subject title ices spices. As a result of the research, antioxidant and antimicrobial compounds, aroma compounds, food screening (sensory evaluation and chemical analysis), methods and techniques used in Food Chemistry magazine, preservation of bioactive compounds and antioxidant properties and packaging, storage and so on to obtain relatively long shelf life.
Anahtar Kelime: Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
- Al, U. (2008). Türkiye’nin Bilimsel Yayın Politikası: Atıf Dizinlerine Dayalı Bibliyometrik Bir Yaklaşım, Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, Ankara.
- Anonim (2005). Medicinaland Aromatic Plants Working Group-ECP/GR.
- Arın, B. (2009). Et Ürünlerinde Kullanılan Bazı Baharatların Antimikrobiyal ve Antioksidan Aktivitelerinin İncelenmesi, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi
- Demircioğlu, Y., Yaman, M. & Şimşek, I. (2007). Kadınların Baharat Kullanım Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma, TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni, 6 (3)
- Faydalıoğlu, E. & Sürücüoğlu, M. S. (2011). Geçmişten Günümüze Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Kullanılması ve Ekonomik Önemi. Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 11(1), 52-67.
- Hotamışlı, M. & Erem, I. (2014). Muhasebe ve Finansman Dergisi’nde Yayınlanan Makalelerin Bibliyometrik Analizi, Muhasebe ve Finansman Dergisi, 63, 1-20
- Kılıçhan, R. & Çalhan, H. (2015). Mutfakların Sihri Baharat: Kayseri İlinde Baharat Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesine Yönelik Bir Çalışma. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 40, 47.
- Kozak, N. (2000). Türkiye’ de Akademik Turizm Literatürünün Gelişim Süreci Üzerine. Turizm Araştırmaları Dergisi, 1(1), 15-55
- Najman, J.M. & Hewitt, B. (2003). The validity of publication and citation counts for sociology and other selected disciplines. Journal of Sociology, 39(1), 62-80.
- Saha, S., Saint, S. & Christakis, D.A. (2003). Impact factor: a valid measure of journal quality? Journal of the Medical Library Association, 91(1), 42-46.
- Sayılı, M., Şekeroğlu, N., Akça, H. & Yaramancı H. (2006). Ordu İli Kentsel Alanda Tüketicilerin Baharat Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 2, 1-7.
- Semenzato, G., Rizzato, G. & Agostini, C. (2004). Impact factor as measure of scientific quality. American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, 169, 1070-1071.
- TDK (2019). http://www.tdk.gov.tr/ Erişim Tarihi: 04.05.2019
- Ulakbim (2019). https://cabim.ulakbim.gov.tr/bibliyometrik-analiz/bibliyometrik-analiz-sikca-sorulan-sorular/, Erişim Tarihi: 13.04.2019
- Ulu, S. & Akdağ, M. (2015). Dergilerde Yayınlanan Hakem Denetimli Makalelerin Bibliyometrik Profili: Selçuk İletişim Örneği, Selçuk İletişim, 9(1): 5-21
- Vural, A., Arserim -Kaya, N.B. & Mete, M. (2004). Bazı Öğütülmüş Baharatlarda Küf ve Maya Florasının İncelenmesi, Dicle Tıp Dergisi, 31(3), 15-19
- Yıldırım-Aybakır, M. (2015). Baharatın Antimikrobiyel Etkisinin Engeller Teknolojisi Kapsamında İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi, Ankara
- Yıldırım, A. & Şimşek, H. (2006). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri, Seçkin Yayınevi, Ankara.
- Yiğit, A. (2016). “Baharatlar”. Günay-Aktaş, S (Editör). Gıda coğrafyası. 1. Baskı. Eskişehir, Anadolu Üniversitesi, Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 2137, sf: 218.
APA | ÖZATA ŞAHİN E, ONUR M, ONURLAR B, SARPER F (2019). Science Direct Veri Tabanında Yer Alan Food Chemistry Dergisinde Baharatlar ile İlgili Yayınlanan Makalelerin Bibliyometrik Analizi. , 3014 - 3028. 10.21325/jotags.2019.513 |
Chicago | ÖZATA ŞAHİN ESRA,ONUR Merve,ONURLAR BERRİN,SARPER FULYA Science Direct Veri Tabanında Yer Alan Food Chemistry Dergisinde Baharatlar ile İlgili Yayınlanan Makalelerin Bibliyometrik Analizi. (2019): 3014 - 3028. 10.21325/jotags.2019.513 |
MLA | ÖZATA ŞAHİN ESRA,ONUR Merve,ONURLAR BERRİN,SARPER FULYA Science Direct Veri Tabanında Yer Alan Food Chemistry Dergisinde Baharatlar ile İlgili Yayınlanan Makalelerin Bibliyometrik Analizi. , 2019, ss.3014 - 3028. 10.21325/jotags.2019.513 |
AMA | ÖZATA ŞAHİN E,ONUR M,ONURLAR B,SARPER F Science Direct Veri Tabanında Yer Alan Food Chemistry Dergisinde Baharatlar ile İlgili Yayınlanan Makalelerin Bibliyometrik Analizi. . 2019; 3014 - 3028. 10.21325/jotags.2019.513 |
Vancouver | ÖZATA ŞAHİN E,ONUR M,ONURLAR B,SARPER F Science Direct Veri Tabanında Yer Alan Food Chemistry Dergisinde Baharatlar ile İlgili Yayınlanan Makalelerin Bibliyometrik Analizi. . 2019; 3014 - 3028. 10.21325/jotags.2019.513 |
IEEE | ÖZATA ŞAHİN E,ONUR M,ONURLAR B,SARPER F "Science Direct Veri Tabanında Yer Alan Food Chemistry Dergisinde Baharatlar ile İlgili Yayınlanan Makalelerin Bibliyometrik Analizi." , ss.3014 - 3028, 2019. 10.21325/jotags.2019.513 |
ISNAD | ÖZATA ŞAHİN, ESRA vd. "Science Direct Veri Tabanında Yer Alan Food Chemistry Dergisinde Baharatlar ile İlgili Yayınlanan Makalelerin Bibliyometrik Analizi". (2019), 3014-3028. https://doi.org/10.21325/jotags.2019.513 |
APA | ÖZATA ŞAHİN E, ONUR M, ONURLAR B, SARPER F (2019). Science Direct Veri Tabanında Yer Alan Food Chemistry Dergisinde Baharatlar ile İlgili Yayınlanan Makalelerin Bibliyometrik Analizi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7(4), 3014 - 3028. 10.21325/jotags.2019.513 |
Chicago | ÖZATA ŞAHİN ESRA,ONUR Merve,ONURLAR BERRİN,SARPER FULYA Science Direct Veri Tabanında Yer Alan Food Chemistry Dergisinde Baharatlar ile İlgili Yayınlanan Makalelerin Bibliyometrik Analizi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 7, no.4 (2019): 3014 - 3028. 10.21325/jotags.2019.513 |
MLA | ÖZATA ŞAHİN ESRA,ONUR Merve,ONURLAR BERRİN,SARPER FULYA Science Direct Veri Tabanında Yer Alan Food Chemistry Dergisinde Baharatlar ile İlgili Yayınlanan Makalelerin Bibliyometrik Analizi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, vol.7, no.4, 2019, ss.3014 - 3028. 10.21325/jotags.2019.513 |
AMA | ÖZATA ŞAHİN E,ONUR M,ONURLAR B,SARPER F Science Direct Veri Tabanında Yer Alan Food Chemistry Dergisinde Baharatlar ile İlgili Yayınlanan Makalelerin Bibliyometrik Analizi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies. 2019; 7(4): 3014 - 3028. 10.21325/jotags.2019.513 |
Vancouver | ÖZATA ŞAHİN E,ONUR M,ONURLAR B,SARPER F Science Direct Veri Tabanında Yer Alan Food Chemistry Dergisinde Baharatlar ile İlgili Yayınlanan Makalelerin Bibliyometrik Analizi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies. 2019; 7(4): 3014 - 3028. 10.21325/jotags.2019.513 |
IEEE | ÖZATA ŞAHİN E,ONUR M,ONURLAR B,SARPER F "Science Direct Veri Tabanında Yer Alan Food Chemistry Dergisinde Baharatlar ile İlgili Yayınlanan Makalelerin Bibliyometrik Analizi." Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7, ss.3014 - 3028, 2019. 10.21325/jotags.2019.513 |
ISNAD | ÖZATA ŞAHİN, ESRA vd. "Science Direct Veri Tabanında Yer Alan Food Chemistry Dergisinde Baharatlar ile İlgili Yayınlanan Makalelerin Bibliyometrik Analizi". Journal of Tourism and Gastronomy Studies 7/4 (2019), 3014-3028. https://doi.org/10.21325/jotags.2019.513 |