Yıl: 2020 Cilt: 31 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 22 - 30 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.5080/u23602 İndeks Tarihi: 17-09-2020

Anoreksiya Nervoza Tanısı Alan Ergenlerde Algılanan Duygu Dışavurumu ve Bağlanma Güvenliği

Öz:
Amaç: Bu çalışmanın amacı anoreksiyanervoza tanısı konankız ergenlerile herhangi bir psikiyatrik hastalığı olmayan kız ergenlerin bağlanmagüvenliği ve algılanan duygu dışavurumuile ebeveynlerinin duygudışavurumunu karşılaştırmak ve bu değişkenler arasındaki ilişkileriaraştırmaktır. Ayrıca ergenlerin bağlanma güvenliği ve algılananduygu dışavurumu ile ebeveynlerin duygu dışavurumu üzerineergenlerdekidepresyon ve anksiyete belirtilerinin etkisi de incelenmiştir.Yöntem: Çalışmaya 12-18 yaş arasında, anoreksiyanervoza tanısı konan43 kız ergen ve araştırma grubu ile yaş, cinsiyet ve sosyoekonomik düzeyaçısından eşleştirilmiş 37 sağlıklı kız ergen alınmıştır. Ergenler; YemeTutum Testi (YTT), Algılanan Duygu Dışavurumu Ölçeği (ADDÖ),Ebeveyn ve Arkadaşlara Bağlanma Envanteri Kısa Formu (EABE), BeckDepresyon Envanteri (BDÖ) ve Çocukluk Çağı Anksiyete TaramaÖlçeği (ÇATÖ) ile; ergenlerin anne ve babaları ise Duygu DışavurumuÖlçeği (DDÖ) ile değerlendirilmiştir.Bulgular: Anoreksiyanervoza tanısı konan ergenlerin kontrol grubunagöre ebeveynlerine olan bağlanma güvenliklerinin daha düşük olduğuve algıladıkları eleştirel/düşmanca duygu dışavurumunun daha yüksekolduğu bulunmuştur. Eşlik eden depresyon ve anksiyete puanlarınınkontrol edilmesi bu sonuçları değiştirmemiştir. Anoreksiyanervozatanısı konan ergenlerde anneye olan bağlanma güvenliğinin ergenlerinannelerini eleştirel/düşmanca algılamalarını yordadığı gösterilmiştir.Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları anoreksiyanervoza olanergenlerdebağlanma güvenliği ve algılanan duygu dışavurumunundeğerlendirilmesinin önemine ve izlemdeebeveynlerin de terapi sürecinekatılması sağlanarak uygun müdahalelerde bulunulması gerektiğineişaret etmektedir.
Anahtar Kelime:

Attachment Security and Perceived Expressed Emotion in Adolescents with Anorexia Nervosa

Öz:
Objective: The aim of this study was to compare the attachment security and perceived expressed emotion of female adolescents diagnosed with anorexia nervosa and those without any psychiatric disorder and to compare the expressed emotion of their parents. We also aimed to investigate the relationships between these variables and the effects of depression and anxiety symptoms of the adolescents on attachment security, perceived expressed emotion and expressed emotion of the parents. Method: The study enrolled 43 female adolescents aged 12-18 years diagnosed with anorexia nervosa and an age and economic statusmatched control group of 37 healthy female adolescents. Both groups completed the Eating Attitudes Test-40 (EAT-40), the Perceived Expressed Emotion Scale (PEES), the Short Form of Inventory of Parentand Peer Attachment (IPPA), the Beck Depression Inventory (BDI) and the Screenfor Child Anxietyand Related Disorders (SCARED). Parents were assessed with the Expressed Emotion Scale (EES). Results: As compared to the control group, the female adolescents with anorexia nervosa had lower attachment security and higher perception of parental expression of criticism and hostility. Presence of depression and anxiety symptoms did not affect these results. The security of maternal attachment in the adolescents with anorexia nervosa predicted their perception of criticism and hostility in their mothers. Conclusion: The results of this study indicate the importance of assessing attachment security and perceived expressed emotion in adolescents with anorexia nervosa and the requirement of parental inclusion in the therapeutic process during follow up for implementation of appropriate interventions.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Alkar YÖ (2006) The relationship of expressed emotion and psychosocial variables with the quality of life of haemodialysis patients: An analysis with in the conservation of resources model, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara.
  • Andreasen NC, Flaum M, Arndt S (1992) The Comprehensive Assessment of Symptoms and History (CASH). An instrument for assessing diagnosis and psychopathology. Arch Gen Psychiatry 49:615-6 23.
  • Armsden GC ve Greenberg MT (1987) The inventory of parentand peer attachment: Individual differences and their relationship to psychological well-being in adolescence. J Youth Adolesc 16:427-54.
  • Aytin N (2014) Ergenlerde Yeme Tutumları ile Sorun Çözme Eğilimleri ve Ebeveyne Bağlanma Arasındaki İlişkinin İncelenmesi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimler Enstitüsü, Aydın.
  • Balottin L, Mannarini S, Rossi M ve ark. (2017) Theparentalbonding in families of adolescents with anorexia: attachment representations between parents and offspring. Neuropsychiatr Dis Treat 13:319-27.
  • Baştuğ G (2008) Şizofren Hastaların algıladıkları Duygu Dışavurumu ve Ailelerin Duygu Dışavurumunun Semptomların Ciddiyeti ve Yaşam Kalitesi Üzerindeki Rolleri. Yayınlanmamış Uzmanlık Tezi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara.
  • Beck AT, Ward C ve ark. (1961) Beck depression inventory (BDI). Arch Gen Psychiatry 4:561-71.
  • Berksun OE (1992) Şizofrenide aile faktörü: ‘ExpressedEmotion’ ölçek geliştirme ve uyarlama denemesi. Yayınlanmamış Uzmanlık Tezi, Ankara Üniversitesi, Ankara
  • Birmaher B, Khetarpal S, Brent D ve ark. (1997) The Screen for Child Anxiety Related Emotional Disorders (SCARED): scale construction and psychometric characteristics. J Am Acad Child Adolesc Psychiatry 36:545-53.
  • Bowlby J (1977) The Making and Breaking of Affectional Bonds. I. Aetiology and psychopathology in the light of attachment theory. Br J Psychiatry 130:201-10.
  • Butzlaff RL ve Hooley JM (1998) Expressedemotion and psychiatric relapse: a meta-analysis’ Arch Gen Psychiatry 55:547-52.
  • Caglar-Nazali HP, Corfield F, Cardi V ve ark. (2014) A systematic review and meta-analysis of ‘Systems for Social Processes’ in eating disorders. Neurosci Bio Behav Rev 42:55-92.
  • Çakmakçı F (2004) Çocuklarda Anksiyete Bozukluklarını Tarama Ölçeği geçerlik ve güvenirlik çalışması. Yayınlanmamış Tıpta Uzmanlık Tezi. Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kocaeli.
  • DiPaola F, Faravelli C ve Ricca V (2010) Perceived expressed emotion in anorexia nervosa, bulimianervosa, and binge-eating disorder. Compr Psychiatry 51:401-5.
  • Di Pentima L, Magnani M, Tortolani D ve ark. (1998) Use of the Parental Bonding Instrument to compare interpretations of the parental bond by adolescentgirlswithrestricting and binge/purginganorexianervosa. Eat Weight Disord 3:25-31.
  • Duclos J, Maria AS, Dorard G ve ark. (2013) Bonding and expressed emotion: two interlinked concepts? Psychopathology 46:404-12.
  • Duclos J, Vibert S,Matter L ve ark. (2012) Expressedemotion in families of patients with eating disorders: A review of the literature. Curr Psychiatry Rev 8:183-202.
  • Franko DL, Keshaviah A, Eddy KT ve ark. (2013) A longitudinalinvestigation of mortality in anorexia nervosa and bulimia nervosa. Am J Psychiatry 170:917-25.
  • Garner DM (1993) Pathogenesis of anorexianervosa. Lancet 341:1631-5.
  • Garner DM ve Garfinkel PE (1979) TheEatingAttitudes Test: An index of thesymptoms of anorexianervosa. Psychol Med 9:273-79.
  • Gökler B, Ünal F, Pehlivantürk B ve ark. (2004) Okul Çağı Çocukları için Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi-Şimdi ve Yaşam Boyu Şekli-Türkçe Uyarlamasının Geçerlik ve Güvenirliği. Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi.
  • Günaydın G, Selçuk E, Sümer N ve ark. (2005) Ebeveyn ve Arkadaşlara Bağlanma Envanteri Kısa Formu’nun psikometrik açıdan değerlendirilmesi, Türk Psikoloji Yazıları 8:13-23.
  • Hedlund S, Fichter MM, Quadflieg N ve ark. (2003) Expressedemotion, family environment, and parental bonding in bulimia nervosa: a 6-year investigation. Eat Weight Disord 8:26-35.
  • Hisli N (1989) Beck Depresyon Envanterinin üniversite öğrencileri için geçerliği, güvenirliği. Psikoloji Dergisi 7:3-13.
  • Hooley JM ve Teasdale JD (1989) Predictors of relapse in unipolardepressives: Expressedemotion, maritaldistress, andperceivedcriticism. J Abnorm Psychol 98:229.
  • Kazarian SS (1992) The measurement of expressedemotion: a review. Can J Psychiatry 37:51-6.
  • Keating L, Tasca GA ve Hill R (2013) Structural relationships among attachment insecurity, alexithymia, and body esteem in women with eating disorders. Eat Behav 14:366-73.
  • Kobak RR ve Sceery A (1988) Attachment in lateadole scence: Working models, affect regulation, and representations of self andothers. Child Dev 59:135-46.
  • Kumru A (2002) Prosocial behavior with in the family context and its correlates among Turkish early adolescents. Unpublished doctoral dissertation, Nebraska University, Nebraska.
  • Le Grange D and Eisler I (2009) Family interventions in adolescent anorexia nervosa. Child Adolesc Psychiatr Clin N Am 18:159-73.
  • Le Grange D, Eisler I, Dare C ve ark. (1992) Evaluation of family treatments in adolescent anorexia nervosa: a pilot study. Int J EatDisord 12:347-57.
  • Le Grange D, Hoste RR, Lock J ve ark. (2011) Parental expressed emotion of adolescent swith anorexia nervosa: Out come in family‐based treatment. Int J Eat Disord 44:731-34.
  • Le Grange D, Lock J, Loeb K ve ark. (2010) Academy for Eating Disorders position paper: the role of the family in eating disorders. Int J Eat Disord 43:1-5.
  • Mancilla‐Diaz JM, Franco‐Paredes K, Vazquez-arevalo ve ark. (2007) A two‐stage epidemiologic study on prevalence of eating disorders in female university students in Mexico. Eur Eat Disord Rev 15:463-70.
  • Medina-Pradas C, Navarro JB, López SR ve ark. (2011) Dyadic view of expressed emotion, stress, and eating disorder psychopathology. Appetite 57:743-48.
  • Minuchin S, Rosman BL ve Baker L (1978) Psychosomatic families: Anorexia nervosa in context. Cambridge, Harvard University Press s. 23-50.
  • Moretti MM ve Peled M (2004) Adolescent-parent attachment: Bonds that support healthy development. Paediatr Child Health 9:551-55.
  • Parker G, Hayward L ve Johnston P (1989) Factorial validity of the EE scales. Psychol Med 19:435-46.
  • Peris TS ve Miklowitz DJ (2015) Parental Expressed Emotion and Youth Psychopathology: New Directionsfor an Old Construct. Child Psychiatry Hum Dev 1-11.
  • Raja SN, McGee R, Stanton WR (1992) Perceived attachment stop arents and peers and psychological well-being in adolescence. J Youth Adolesc 21:471- 85.
  • Rienecke RD, Accurso EC, Lock J ve ark. (2016) Expressed Emotion, Family Functioning, and Treatment Out come for Adolescents with Anorexia Nervosa. Eur Eat Disord Rev 24:43-51.
  • Ringer F ve Crittenden PM (2007) Eating disorders and attachment: the effects of hidden family processes on eating disorders. Eur Eat Disord Rev 15:119-30.
  • Safran JD (1990) Towards a refinement of cognitive therapy in light of inter personal theory: I. Theory. Clin Psychol Rev 10:87-105
  • Savaşır I ve Erol N (1989) Yeme tutum testi: anoreksiyanervoza belirtileri indeksi. Psikoloji Dergisi 7:19-25.
  • Sepulveda AR, Lopez C, Todd G ve ark. (2008) An examination of the impact of “the Maudsley eating disorder collaborative careskills work shops” on thewellbeing of carers. SocPsychiatryandPsychiatrEpidemiol 43:584-91.
  • Simoneau TL, Miklowitz DJ ve Saleem R (1998) Expressed emotion and interactional patterns in the families of bipolar patients. J Abnorm Psychol 107:497.
  • Stiles-Shields C, Hoste RR, Doyle PM ve ark. (2012) A review of family-based treatment for adolescent swith eating disorders. Rev Recent Clin Trials 7:133-40.
  • Szmukler GI, Eisler I, Russell GF ve ark. (1985) Anorexia nervosa, parental’expressed emotion’and dropping out of treatment. Br J Psychiatry 147:265-71.
  • Tasca GA ve Balfour L (2014) Attachment and eating disorders: A review of currentresearch’, Int J Eat Disord 47:710-17.
  • Ward A, Ramsay R ve Treasure J (2000) Attachment research in eating disorders. Br J Med Psychol 73 (Pt 1):35-51.
  • WeaverL ve Liebman R (2011) Assessment of anorexia nervosa in children and adolescents. Curr Psychiatry Rep 13:93-8.
  • Zachrisson H ve Skarderud F (2010) Feelings of insecurity: review of attachment and eating disorders. Eur Eat Disord Rev 18:97-106.
APA nalbant k, KALAYCI B, Akdemir D (2020). Anoreksiya Nervoza Tanısı Alan Ergenlerde Algılanan Duygu Dışavurumu ve Bağlanma Güvenliği. , 22 - 30. 10.5080/u23602
Chicago nalbant kevser,KALAYCI Bilge Merve,Akdemir Devrim Anoreksiya Nervoza Tanısı Alan Ergenlerde Algılanan Duygu Dışavurumu ve Bağlanma Güvenliği. (2020): 22 - 30. 10.5080/u23602
MLA nalbant kevser,KALAYCI Bilge Merve,Akdemir Devrim Anoreksiya Nervoza Tanısı Alan Ergenlerde Algılanan Duygu Dışavurumu ve Bağlanma Güvenliği. , 2020, ss.22 - 30. 10.5080/u23602
AMA nalbant k,KALAYCI B,Akdemir D Anoreksiya Nervoza Tanısı Alan Ergenlerde Algılanan Duygu Dışavurumu ve Bağlanma Güvenliği. . 2020; 22 - 30. 10.5080/u23602
Vancouver nalbant k,KALAYCI B,Akdemir D Anoreksiya Nervoza Tanısı Alan Ergenlerde Algılanan Duygu Dışavurumu ve Bağlanma Güvenliği. . 2020; 22 - 30. 10.5080/u23602
IEEE nalbant k,KALAYCI B,Akdemir D "Anoreksiya Nervoza Tanısı Alan Ergenlerde Algılanan Duygu Dışavurumu ve Bağlanma Güvenliği." , ss.22 - 30, 2020. 10.5080/u23602
ISNAD nalbant, kevser vd. "Anoreksiya Nervoza Tanısı Alan Ergenlerde Algılanan Duygu Dışavurumu ve Bağlanma Güvenliği". (2020), 22-30. https://doi.org/10.5080/u23602
APA nalbant k, KALAYCI B, Akdemir D (2020). Anoreksiya Nervoza Tanısı Alan Ergenlerde Algılanan Duygu Dışavurumu ve Bağlanma Güvenliği. Türk Psikiyatri Dergisi, 31(1), 22 - 30. 10.5080/u23602
Chicago nalbant kevser,KALAYCI Bilge Merve,Akdemir Devrim Anoreksiya Nervoza Tanısı Alan Ergenlerde Algılanan Duygu Dışavurumu ve Bağlanma Güvenliği. Türk Psikiyatri Dergisi 31, no.1 (2020): 22 - 30. 10.5080/u23602
MLA nalbant kevser,KALAYCI Bilge Merve,Akdemir Devrim Anoreksiya Nervoza Tanısı Alan Ergenlerde Algılanan Duygu Dışavurumu ve Bağlanma Güvenliği. Türk Psikiyatri Dergisi, vol.31, no.1, 2020, ss.22 - 30. 10.5080/u23602
AMA nalbant k,KALAYCI B,Akdemir D Anoreksiya Nervoza Tanısı Alan Ergenlerde Algılanan Duygu Dışavurumu ve Bağlanma Güvenliği. Türk Psikiyatri Dergisi. 2020; 31(1): 22 - 30. 10.5080/u23602
Vancouver nalbant k,KALAYCI B,Akdemir D Anoreksiya Nervoza Tanısı Alan Ergenlerde Algılanan Duygu Dışavurumu ve Bağlanma Güvenliği. Türk Psikiyatri Dergisi. 2020; 31(1): 22 - 30. 10.5080/u23602
IEEE nalbant k,KALAYCI B,Akdemir D "Anoreksiya Nervoza Tanısı Alan Ergenlerde Algılanan Duygu Dışavurumu ve Bağlanma Güvenliği." Türk Psikiyatri Dergisi, 31, ss.22 - 30, 2020. 10.5080/u23602
ISNAD nalbant, kevser vd. "Anoreksiya Nervoza Tanısı Alan Ergenlerde Algılanan Duygu Dışavurumu ve Bağlanma Güvenliği". Türk Psikiyatri Dergisi 31/1 (2020), 22-30. https://doi.org/10.5080/u23602