Yıl: 2019 Cilt: 7 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 467 - 474 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.24925/turjaf.v7i3.467-474.2415 İndeks Tarihi: 27-08-2020

Gıda İsrafının Davranışsal Belirleyicileri; Çorum İli Örneği

Öz:
Gıda israfı ve kaybı ekolojik, ekonomik ve sosyal bir problemdir. Birleşmiş Milletler Gıda veTarım Örgütü, insan tüketimi için üretilen tüm yenilebilir yiyeceklerin yaklaşık üçte birinin, israfedildiğini veya hasat sonrası kaybedildiğini ifade etmektedir. Bu çalışmanın amacı tüketicileringıda israf davranışına etki eden faktörleri ortaya koymaktır. Bu amaca ulaşmak için Çorum ilinde2018 yılı Kasım ve Aralık aylarında 583 kişi ile anket yapılmıştır. Elde edilen veriler YapısalEşitlik Modelleri aracılığıyla analiz edilmiş ve açıklanmaya çalışılmıştır. Yapılan AçımlayıcıFaktör Analizi sonucunda toplam varyansın %76,612’sini açıklayan 5 faktörlü bir yapı eldeedilmiştir. Bu faktörler; norm, niyet, sonuç farkındalığı, satın alma davranışı ve planlama olarakisimlendirilmiştir. Elde edilen bu faktörlerin geçerlilik, güvenilirlik, yapı tutarlılığına sahip olduğubelirlenmiştir. Ayrıca Doğrulayıcı Faktör Analizi aracılığı ile faktörlerin uyum endeks değerlerineuygun olup olmadığı araştırılmıştır. Yapılan Doğrulayıcı Faktör Analizi sonucunda, elde edilenfaktörlerin uyum endeks değerlerini karşıladığı tespit edilmiştir. Faktörlerin birbiri ile ilişkisi veisraf davranışı üzerindeki etkisi yol analizleri ile ölçülmüştür. Bu çalışmanın sonucunda,tüketicilerin sonuç farkındalığı, niyet ve normlar bakımından olumlu ifadeler sergilemelerinekarşın planlama ve satın alma aşamasında kararsız davrandıkları belirlenmiştir. Ayrıca israfdavranışlarında niyet ve sonuç farkındalığının doğrudan etkisinin olmasına karşın, planlama venormların dolaylı etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Niyetin satın alma davranışı üzerinde en etkilifaktör olduğu göz önünde tutulduğunda toplumda sonuç farkındalığı yaratacak etkinliklere ağırlık verilmelidir.
Anahtar Kelime:

Behavioral Determinants of Food Waste; the Case of Çorum Province

Öz:
Food waste and loss is an ecological, economic and social problem. The United Nations Food and Agriculture Organization states that approximately one third of all edible foods produced for human consumption are wasted or lost after harvest. The aim of this study is to determine the factors affecting food waste behavior of consumers. In order to reach this aim, a questionnaire was conducted with 583 people in November and December of 2018 in Çorum province. The obtained data were analyzed and explained through Structural Equation Models. As a result of the exploratory factor analysis, a 5-factor structure explaining 76,612% of the total variance was obtained. These factors were named as norm, intention, result awareness, purchasing behavior and planning. These factors were found to have validity, reliability and internal consistency. In addition, it was investigated whether the factors were compatible with the fit indices by means of Confirmatory Factor Analysis. As a result of confirmatory factor analysis, it was determined that the obtained factors met the fit indices values. As a result of Confirmatory Factor Analysis, it was determined that the obtained factors met the fit index values. The effect of the factors on the relationship between each other and the waste behavior were measured by means of the path analysis. As a result of this study, although consumers have positive statements regarding consequence awareness, intent and norms, they have been determined to be unstable in planning and purchasing. Besides, although there was a direct effect of intent and result awareness on waste behavior, it was determined that planning and norms had indirect effects. Considering that the intention is the most influential factor on waste behavior, it should be focused on the activities that will create result awareness in society.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Abdelradi F. 2018. Food waste behaviour at the household level: A conceptual framework. Waste Management 71: 485-493.
  • Ajzen I. 1991. The theory of planned behavior. Organizational behavior and human decision processes 50: 179-211.
  • Andy F. 2009. Discovering Statistics Using SPSS for Windows. Sage Publications London e Thousand Oaks e New Delhi.
  • Aydın F. 2008. Ekmekte Bayatlama ve Geciktirilmesi için Dikkat Edilecek Hususlar. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg 39: 263- 267.
  • Aydın F, Yıldız Ş. 2011. Sivas ilinde ekmek tüketim alışkanlıkları ve tüketici dinamiklerinin belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 42: 165-180.
  • Bal HSG, Karakas G. 2018. Environmental Education at Faculty of Agriculture and Changing Awareness, Attitude and Behavior towards Environment in Turkey. Journal of Agricultural Science and Technology 20: 869-882.
  • Beretta C, Stoessel F, Baier U. Hellweg S. 2013. Quantifying food losses and the potential for reduction in Switzerland. Waste Management 33: 764-773.
  • Botetzagias I, Dima AF, Malesios C. 2015. Extending the Theory of Planned Behavior in the context of recycling: The role of moral norms and of demographic predictors. Resources, Conservation and Recycling 95: 58-67.
  • Buzby JC, Hyman J. 2012. Total and per capita value of food loss in the United States. Food Policy 37, 561-570.
  • Büyüköztürk Ş. 2018. Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı. Pegem Atıf İndeksi, 001-214.
  • Byrne BM. 2016. Structural equation modeling with AMOS: Basic concepts, applications, and programming. Routledge.
  • Chen MF, Tung PJ. 2010. The Moderating Effect of Perceived Lack of Facilities on Consumers’ Recycling Intentions. Environment and Behavior 42: 824-844.
  • Corsini F, Gusmerotti NM, Testa F, Iraldo F. 2018. Exploring waste prevention behaviour through empirical research. Waste Management 79: 132-141.
  • De Laurentiis V, Corrado S, Sala S. 2018. Quantifying household waste of fresh fruit and vegetables in the EU. Waste Management 77: 238-251.
  • Di Talia E, Simeone M, Scarpato D. 2018. Consumer behaviour types in household food waste. Journal of Cleaner Production.
  • Doğan HG, Onurlubaş E, Kızılaslan H. 2014. Edirne ili Keşan ilçesinde yaşayan tüketicilerin meyve sebze tüketim yeri tercihleri ve bunu etkileyen faktörler. Celal Bayar University Journal of Social Sciences/Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 12.
  • Dölekoğlu CÖ, Giray FH, Şahin A. 2014. Mutfaktan Çöpe Ekmek: Tüketim ve Değerlendirme. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi.
  • Dziuban CD, Shirkey EC. 1974. When is a correlation matrix appropriate for factor analysis? Some decision rules. Psychological bulletin 81: 358.
  • Engström R, Carlsson-Kanyama A. 2004. Food losses in food service institutions Examples from Sweden. Food Policy 29, 203-213.
  • Erdal G, Erdal H, Gürkan M. 2013. Türkiye’de uygulanan tarımsal desteklerin üretici açısından değerlendirilmesi (Kahramanmaraş ili örneği). Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi, 92-98.
  • Ertürk A, Arslantaş N, Sarıca D, Demircan V. 2015. Isparta ili kentsel alanda ailelerin ekmek tüketimi ve israfı. Akademik Gıda 13, 291-298.
  • Fan X, Thompson B, Wang L. 1999. Effects of sample size, estimation methods, and model specification on structural equation modeling fit indexes. Structural Equation Modeling: A Multidisciplinary Journal 6, 56-83.
  • FAO. 2013. Food Wastage Footprint: Impacts on Natural Resources; FAO: Rome, Italy, 2013.
  • Field A. 2009. Discovering statistics using SPSS. Sage publications.
  • Fishbein M, Ajzen I. 2010. Predicting and changing behaviour: the reasoned action approach psychology press. Taylor and Francis, New York.
  • FUSSION. 2016. Estimates of European food waste levels, Estimates of European food waste levels Stockholm Gliem J.A, Gliem R.R. 2003. Calculating, interpreting, and reporting Cronbach’s alpha reliability coefficient for Likert-type scales. Midwest Research-to-Practice Conference in Adult, Continuing, and Community .
  • Griffin M, Sobal J, Lyson TA. 2009. An analysis of a community food waste stream. Agriculture and Human Values 26, 67-81.
  • Hall KD, Guo J, Dore M, Chow CC. 2009. The progressive increase of food waste in America and its environmental impact. PloS one 4, e7940.
  • Hornik J, Cherian J, Madansky M, Narayana C. 1995. Determinants of recycling behavior: A synthesis of research results. The Journal of Socio-Economics 24, 105-127.
  • Hu LT, Bentler PM. 1999. Cutoff criteria for fit indexes in covariance structure analysis: Conventional criteria versus new alternatives. Structural Equation Modeling: A Multidisciplinary Journal 6, 1-55.
  • Huffman AH, Van Der Werff BR, Henning JB, WatrousRodriguez K. 2014. When do recycling attitudes predict recycling? An investigation of self-reported versus observed behavior. Journal of Environmental Psychology 38, 262-270.
  • Jörissen J, Priefer C, Bräutigam KR. 2015. Food Waste Generation at Household Level: Results of a Survey among Employees of Two European Research Centers in Italy and Germany. Sustainability 7, 2695.
  • Kaiser HF. 1970. A second generation little jiffy. Psychometrika 35: 401-415.
  • Kaiser HF. 1974. An index of factorial simplicity. Psychometrika 39: 31-36.
  • Karakas G. 2018. Factors Affecting the Environmental Attitudes and Behaviours of University Students in Turkey. Fresenius Environmental Bulletin 27: 5372-5379.
  • Karakas G, Oruç E, Duran E. 2017. Factors Affecting Bureaucratic Information and Skills of Farmers; the Case of Tokat Province. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology 5: 231-238.
  • Kline RB. 2015. Principles and practice of structural equation modeling. Guilford publications.
  • Kosseva MR. 2013. Introduction: causes and challenges of food wastage, Food Industry Wastes. Elsevier, pp. xv-xxiv.
  • Modin R. 2011. Livsmedelssvinn i hushåll och skolor – en kunskapssammanställning, National Food Administration, Sweden, Livsmedels Verket.
  • Kummu M, de Moel H, Porkka M, Siebert S, Varis O, Ward PJ. 2012. Lost food, wasted resources: Global food supply chain losses and their impacts on freshwater, cropland, and fertiliser use. Science of The Total Environment 438: 477-489.
  • Linder N, Lindahl T, Borgström S. 2018. Using Behavioural Insights to Promote Food Waste Recycling in Urban Households-Evidence From a Longitudinal Field Experiment. Frontiers in psychology 9: 352-352.
  • Martin-Rios C, Demen-Meier C, Gössling S, Cornuz C. 2018. Food waste management innovations in the foodservice industry. Waste Management 79: 196-206.
  • Osbaldiston R, Schott JP. 2012. Environmental Sustainability and Behavioral Science:Meta-Analysis of Proenvironmental Behavior Experiments. Environment and Behavior 44: 257- 299.
  • Onurlubaş E. 2018a. The Effect of Green Marketing Mix on the Green Product Purchasing Behaviour of Consumers Social Sciences Researches in the Globalizing World, Chapter 59,St. Klıment Ohrıdskı Unıversıty Press Sofıa, ISBN 978-954-07- 4528-2.
  • Onurlubaş E. 2018b. Marka Değeri Boyutlarının Marka Bağlılığı ve Satın Alma Niyeti Üzerine Etkisi: X Marka Beyaz Eşya Kullanıcıları Üzerine Bir Uygulama, Turkish Studies, Economics, Finance and Politics, 13(30): 273-302.
  • Öztürk D, Karakaş G. 2017. Kayısı Üretimi ve Pazarlama Sorunlari; Malatya Ili Örneği. Uluslararası Afro-Avrasya Araştırmaları Dergisi 2: 113-125.
  • Parfitt J, Barthel M, Macnaughton S. 2010. Food waste within food supply chains: quantification and potential for change to 2050. Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences 365: 3065-3081.
  • Ponis ST, Papanikolaou P-A, Katimertzoglou P, Ntalla AC, Xenos KI. 2017. Household food waste in Greece: A questionnaire survey. Journal of Cleaner Production 149: 1268-1277.
  • Phil A, Li F, Augis F, Patama M, Mouhdi O, Delabruy_ere R, Parviainen T. 2014. The food wastage phenomena: An overview of the current situation in three countries: France. Finland Taiwan. http://www.helsinki.fi/henvi/teaching/ Reports_15/03_Food_wastage.pdf (accessed 15.05.2016).
  • Quested TE, Marsh E, Stunell D, Parry AD. 2013. Spaghetti soup: The complex world of food waste behaviours. Resources, Conservation and Recycling 79: 43-51.
  • Russell SV, Young CW, Unsworth KL, Robinson C. 2017. Bringing habits and emotions into food waste behaviour. Resources, Conservation and Recycling 125: 107-114.
  • Sakaguchi L, Pak N, Potts MD. 2018. Tackling the issue of food waste in restaurants: Options for measurement method, reduction and behavioral change. Journal of Cleaner Production 180: 430-436.
  • Salihoglu G, Salihoglu NK, Ucaroglu S, Banar M. 2018. Food loss and waste management in Turkey. Bioresource technology 248: 88-99.
  • Sobal J, Nelson M. 2003. Food waste. Encyclopedia of food and culture 1: 28-29.
  • Stancu V, Haugaard P, Lähteenmäki L. 2016. Determinants of consumer food waste behaviour: Two routes to food waste. Appetite 96: 7-17.
  • Stefan V, van Herpen E, Tudoran AA, Lähteenmäki L. 2013. Avoiding food waste by Romanian consumers: The importance of planning and shopping routines. Food Quality and Preference 28: 375-381.
  • Stern PC. 2000. New environmental theories: toward a coherent theory of environmentally significant behavior. Journal of social issues 56: 407-424.
  • Stuart T. 2009. Waste: uncovering the global food scandal. WW Norton & Company.
  • Tonglet M, Phillips PS, Read AD. 2004. Using the Theory of Planned Behaviour to investigate the determinants of recycling behaviour: a case study from Brixworth, UK. Resources, Conservation and Recycling 41: 191-214.
  • Venkat K. 2011. The climate change and economic impacts of food waste in the United States. International Journal of Food System Dynamics 2: 431-446.
  • Visschers V.H.M, Wickli N, Siegrist M. 2016. Sorting out food waste behaviour: A survey on the motivators and barriers of self-reported amounts of food waste in households. Journal of Environmental Psychology 45: 66-78.
  • Vlek C, Steg L. 2007. Human Behavior and Environmental Sustainability: Problems, Driving Forces, and Research Topics. Journal of Social Issues 63: 1-19.
  • Wan C, Shen G.Q, Yu A. 2014. The role of perceived effectiveness of policy measures in predicting recycling behaviour in Hong Kong. Resources, Conservation and Recycling 83: 141-151.
  • Wang Z, Guo D, Wang X. 2016. Determinants of residents' ewaste recycling behaviour intentions: Evidence from China. Journal of Cleaner Production 137: 850-860.
  • Williams H, Wikström F. 2011. Environmental impact of packaging and food losses in a life cycle perspective: a comparative analysis of five food items. Journal of Cleaner Production 19: 43-48.
APA KARAKAS G (2019). Gıda İsrafının Davranışsal Belirleyicileri; Çorum İli Örneği. , 467 - 474. 10.24925/turjaf.v7i3.467-474.2415
Chicago KARAKAS GUNGOR Gıda İsrafının Davranışsal Belirleyicileri; Çorum İli Örneği. (2019): 467 - 474. 10.24925/turjaf.v7i3.467-474.2415
MLA KARAKAS GUNGOR Gıda İsrafının Davranışsal Belirleyicileri; Çorum İli Örneği. , 2019, ss.467 - 474. 10.24925/turjaf.v7i3.467-474.2415
AMA KARAKAS G Gıda İsrafının Davranışsal Belirleyicileri; Çorum İli Örneği. . 2019; 467 - 474. 10.24925/turjaf.v7i3.467-474.2415
Vancouver KARAKAS G Gıda İsrafının Davranışsal Belirleyicileri; Çorum İli Örneği. . 2019; 467 - 474. 10.24925/turjaf.v7i3.467-474.2415
IEEE KARAKAS G "Gıda İsrafının Davranışsal Belirleyicileri; Çorum İli Örneği." , ss.467 - 474, 2019. 10.24925/turjaf.v7i3.467-474.2415
ISNAD KARAKAS, GUNGOR. "Gıda İsrafının Davranışsal Belirleyicileri; Çorum İli Örneği". (2019), 467-474. https://doi.org/10.24925/turjaf.v7i3.467-474.2415
APA KARAKAS G (2019). Gıda İsrafının Davranışsal Belirleyicileri; Çorum İli Örneği. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 7(3), 467 - 474. 10.24925/turjaf.v7i3.467-474.2415
Chicago KARAKAS GUNGOR Gıda İsrafının Davranışsal Belirleyicileri; Çorum İli Örneği. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 7, no.3 (2019): 467 - 474. 10.24925/turjaf.v7i3.467-474.2415
MLA KARAKAS GUNGOR Gıda İsrafının Davranışsal Belirleyicileri; Çorum İli Örneği. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, vol.7, no.3, 2019, ss.467 - 474. 10.24925/turjaf.v7i3.467-474.2415
AMA KARAKAS G Gıda İsrafının Davranışsal Belirleyicileri; Çorum İli Örneği. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2019; 7(3): 467 - 474. 10.24925/turjaf.v7i3.467-474.2415
Vancouver KARAKAS G Gıda İsrafının Davranışsal Belirleyicileri; Çorum İli Örneği. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2019; 7(3): 467 - 474. 10.24925/turjaf.v7i3.467-474.2415
IEEE KARAKAS G "Gıda İsrafının Davranışsal Belirleyicileri; Çorum İli Örneği." Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 7, ss.467 - 474, 2019. 10.24925/turjaf.v7i3.467-474.2415
ISNAD KARAKAS, GUNGOR. "Gıda İsrafının Davranışsal Belirleyicileri; Çorum İli Örneği". Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 7/3 (2019), 467-474. https://doi.org/10.24925/turjaf.v7i3.467-474.2415