TR72 Bölgesinde (Kayseri, Sivas ve Yozgat ) Organik Tavukçuluk Ürünlerinin Tüketimini Etkileyen Faktörler
Yıl: 2019 Cilt: 7 Sayı: 5 Sayfa Aralığı: 757 - 766 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.24925/turjaf.v7i5.757-766.2402 İndeks Tarihi: 28-08-2020
TR72 Bölgesinde (Kayseri, Sivas ve Yozgat ) Organik Tavukçuluk Ürünlerinin Tüketimini Etkileyen Faktörler
Öz: Tavukçuluk ürünlerinin tüketimi üzerine sosyo-ekonomik koşulların etkisini belirlemek üzereyapılan bu araştırma sonucunda elde edilecek veriler, üretimin şekillenmesine etki edecek,pazarlamanın yapılmasında yaşanan tıkanıklığın giderilmesine katkı sağlayacaktır. Bu araştırma;gelişmişlik düzeyi farklı bölgelerde, değişik yaş, gelir, eğitim düzeyi ve meslek gruplarındakitüketicilerin, organik tavukçuluk ürünlerinin tüketimini etkileyen faktörleri belirlemek amacıylayapılmıştır. Bu amaçla, Kayseri, Sivas ve Yozgat illerinde (TR 72 Bölgesi) bulunan üç ilde toplam1350 (Kayseri 500, Sivas 450, Yozgat 400) örnekleme yüz yüze anket uygulaması yapılmıştır.Ankete katılanların cinsiyet, yaş grubu, eğitim düzeyleri, gelir durumları gibi demografiközellikleri dikkate alınarak, organik ürün tercihini etkileyen faktörler ve görüşlerini belirlemeküzere yapılan analizin tüketimi üzerine etkisinin değişimi TR72 bölgesi bazında incelenmiştir.Meslek bazında katılımcıların organik ürün tercihini etkileyen fiyat, besin değeri, güvenli olması,sağlığa zararlı olmaması ve doğal ve ekolojik olması tüm meslek grupları tarafından oldukçaönemli bulunmuştur. Tüm faktörler bazında meslek gruplarının değerlendirmesi arasında farkönemli (P<0,01) olarak hesaplanmıştır.
Anahtar Kelime: Factors Affecting Consumption of Organic Poultry Products in TR72 Region (Kayseri, Sivas and Yozgat)
Öz: The data obtained as a result of this research to determine the effect of socio-economic conditions on the consumption of poultry products will affect the shaping of production and contribute to the elimination of the congestion in marketing. This research; The aim of this study was to determine the factors affecting the consumption of organic poultry products in different regions, different age, income, education level and occupational groups. For this purpose, a total of 1350 (Kayseri 500, Sivas 450, Yozgat 400) surveys were conducted face to face in three provinces in Kayseri, Sivas and Yozgat provinces (TR 72 Region). The participants’ demographic characteristics such as gender, age group, education level, income status were taken into consideration, the factors affecting the organic product preference and the effect of the analysis on the consumption of the analysis to determine their opinions were examined on the basis of TR72 region. It has been found that it is very important for all occupational groups to have a price, nutritional value, safety, not to be harmful to health and natural and ecological. The difference between the evaluation of occupational groups on the basis of all factors was significant (P<0.01).
Anahtar Kelime: Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
- Altındeğer M, Hekimoğlu B. 2017. TR831 Samsun İli Hayvancılık Sektörü Üretim, Sorunlar ve Çözüm Önerileri, Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, https://samsun.tarim.gov.tr/Belgeler/Yayinlar/Tarimsal_strat eji/TR83_Samsun_ili_Hayvancilik_Sektoru_Uretim_Sorunl ar_ve_Cozum_Onerileri.pdf (Erişim Tarihi: 13.02.2018).
- Browne AW, Haris PJC, Hofny-Collins AH, Pasiecznik N, Wallace RR. 2000. Organic Production And Ethical Trade: Definition, Practice and Links. Food Policy. 25: 69-80.
- Çakıcı NM. 2009. Attıtudes And Purchase Intentıons Of Consumers For Organıc Products In The Turkısh Market. T.C. Yeditepe Unıversıty Graduate Instıtute Of Socıal Scıences.
- Çelik Y, Şengül T. 2001. Şanlıurfa İli Kentsel Alanında Tüketicilerin Yumurta Tüketim Düzeyleri ve Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Hayvansal Üretim, 42 (2): 53-62 (8).
- Çelik S. 2013. Kimler, Neden Organik Gıda Satın Alıyor? Bir Alan Araştırması Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Sayı: 30, ss. 93-108
- Çiçekgil Z, Yazıcı E. 2016. Durum ve Tahmin, Kümes Hayvancılığı. Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü, TEPGE, Yayın No:278 ISBN: 978-605-9175-65-4
- Dokuzlu S, Barış O, Hecer C, Güldaş M. 2013. Türkiye'de Tavuk Eti Tüketim Alışkanlıkları ve Marka Tercihleri. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 27 (2): 83-92.
- Gil JM, Gracia A, Sánchez M. 2000. Market Segmentation and Willingness To Pay For Organic Products in Spain. Int. Food and Agribusiness Management Rev. 3: 207-226.
- Grunert KJ. 2002. Current Issues in the Understanding of Consumer Food Choice. Trends in Food. Science &Technology, 13(8): 275-280.
- Huyghebaert G. 2003. Replacement of antibiotics in poultry .Eastern Nutrition Conference, 8-9 May 2003. p.55-78.
- İskender H, Kanbay Y. 2014. Üniversite Öğrencilerinin Yumurta Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi, YYU Veteriner Fakultesi Dergisi, 25 (3): 57-62.
- Keskin B, Demirbaş N. 2012. Türkiye’de Kanatlı Eti Sektöründe Ortaya Çıkan Gelişmeler: Sorunlar ve Öneriler, U.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, Cilt 26, Sayı 1, 117-130, Bursa.
- Kızıloğlu R, Kızılaslan H, Dölek G. 2013. Ekolojik Yumurta ile Endüstriyel Yumurta Tüketim Tercihlerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma: Tokat İl Merkez Örneği, Alınteri Zirai Bilimler Degisi, Cilt 24, sayı 1, s. 20-28.
- Lohr L. 2003. Factors Affecting International Demand And Trade in Organic Food Products. Economic Research Service/USDA. P, 67-79. Erişim: http//:www.USDA/ EconomicResearchService/Chan ging Structure of Global Food Consumption and Trade/WRS-01-1
- Mızrak C, Durmuş İ, Kamanlı S, Demirtaş ŞE, Kalebaşı S, Karademir E, Doğu M. 2012. Determination of egg consumption and consumer habits in Turkey. Turk. J. Vet. Anim. Sci. 36(6): 592-601 doi:10.3906/vet-1102-778.
- Rahman G. 2004. Oraganic Animal Husbandry in the European Union: Standards, Regulations And Practice with Special Consideration of Ruminants. 1. Uluslararası Organik Hayvansal Üretim ve Gıda Güvenliği Kongresi. Tebliğler. 28 Nisan- 1 Mayıs 2004. s. 8-24. Kuşadası, Aydın.
- Refsdal AO. (2000). To treat or not to treat: a proper use of hormones and antibiotics. Animal Reproduction Science. 60- 61: 109-119.
- Revington B. 2002. Feeding Poultry in the postantibiotic era. Multi-State Poultry Meeting. 14-16 May 2002. Multi-state feeding and Nutrition Publications. Erişim: http://ag.ansc.purdue.edu/poultry/multistate/multi-state.pdf
- Ribarski S, Ghasoub G, Tchonka M, Svetla B, Marin K, Hristo C. 1995. Influence of a probiotic and an acidifier on meat quality and chemical composition in broiler chickens. Proceedings of the ;.XII European Symposium on the Quality of Poultry Meat. I. Poultry Meat Quality. 25-29 September 1995, p:103- 108, Spain.
- Sundrum, A. 2001. Organic livestock farming. A critical review. Livestock Production Science. 67: 207-215.
- Ustaahmetoğlu E, Toklu Tİ. 2015. Organik Gıda Satın Alma Niyetinde Tutum, Sağlık Bilinci ve Gıda Güvenliğinin Etkisi Üzerine Bir Araştırma. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 11 (1): 197-211.
- Yıldız N, Bircan H. 2012. Uygulamalı İstatistik, Sage Yayıncılık, Ankara.
APA | Bircan H, Eleroğlu H, Kartal Z (2019). TR72 Bölgesinde (Kayseri, Sivas ve Yozgat ) Organik Tavukçuluk Ürünlerinin Tüketimini Etkileyen Faktörler. , 757 - 766. 10.24925/turjaf.v7i5.757-766.2402 |
Chicago | Bircan Hudaverdi,Eleroğlu Hasan,Kartal Zafer TR72 Bölgesinde (Kayseri, Sivas ve Yozgat ) Organik Tavukçuluk Ürünlerinin Tüketimini Etkileyen Faktörler. (2019): 757 - 766. 10.24925/turjaf.v7i5.757-766.2402 |
MLA | Bircan Hudaverdi,Eleroğlu Hasan,Kartal Zafer TR72 Bölgesinde (Kayseri, Sivas ve Yozgat ) Organik Tavukçuluk Ürünlerinin Tüketimini Etkileyen Faktörler. , 2019, ss.757 - 766. 10.24925/turjaf.v7i5.757-766.2402 |
AMA | Bircan H,Eleroğlu H,Kartal Z TR72 Bölgesinde (Kayseri, Sivas ve Yozgat ) Organik Tavukçuluk Ürünlerinin Tüketimini Etkileyen Faktörler. . 2019; 757 - 766. 10.24925/turjaf.v7i5.757-766.2402 |
Vancouver | Bircan H,Eleroğlu H,Kartal Z TR72 Bölgesinde (Kayseri, Sivas ve Yozgat ) Organik Tavukçuluk Ürünlerinin Tüketimini Etkileyen Faktörler. . 2019; 757 - 766. 10.24925/turjaf.v7i5.757-766.2402 |
IEEE | Bircan H,Eleroğlu H,Kartal Z "TR72 Bölgesinde (Kayseri, Sivas ve Yozgat ) Organik Tavukçuluk Ürünlerinin Tüketimini Etkileyen Faktörler." , ss.757 - 766, 2019. 10.24925/turjaf.v7i5.757-766.2402 |
ISNAD | Bircan, Hudaverdi vd. "TR72 Bölgesinde (Kayseri, Sivas ve Yozgat ) Organik Tavukçuluk Ürünlerinin Tüketimini Etkileyen Faktörler". (2019), 757-766. https://doi.org/10.24925/turjaf.v7i5.757-766.2402 |
APA | Bircan H, Eleroğlu H, Kartal Z (2019). TR72 Bölgesinde (Kayseri, Sivas ve Yozgat ) Organik Tavukçuluk Ürünlerinin Tüketimini Etkileyen Faktörler. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 7(5), 757 - 766. 10.24925/turjaf.v7i5.757-766.2402 |
Chicago | Bircan Hudaverdi,Eleroğlu Hasan,Kartal Zafer TR72 Bölgesinde (Kayseri, Sivas ve Yozgat ) Organik Tavukçuluk Ürünlerinin Tüketimini Etkileyen Faktörler. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 7, no.5 (2019): 757 - 766. 10.24925/turjaf.v7i5.757-766.2402 |
MLA | Bircan Hudaverdi,Eleroğlu Hasan,Kartal Zafer TR72 Bölgesinde (Kayseri, Sivas ve Yozgat ) Organik Tavukçuluk Ürünlerinin Tüketimini Etkileyen Faktörler. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, vol.7, no.5, 2019, ss.757 - 766. 10.24925/turjaf.v7i5.757-766.2402 |
AMA | Bircan H,Eleroğlu H,Kartal Z TR72 Bölgesinde (Kayseri, Sivas ve Yozgat ) Organik Tavukçuluk Ürünlerinin Tüketimini Etkileyen Faktörler. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2019; 7(5): 757 - 766. 10.24925/turjaf.v7i5.757-766.2402 |
Vancouver | Bircan H,Eleroğlu H,Kartal Z TR72 Bölgesinde (Kayseri, Sivas ve Yozgat ) Organik Tavukçuluk Ürünlerinin Tüketimini Etkileyen Faktörler. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2019; 7(5): 757 - 766. 10.24925/turjaf.v7i5.757-766.2402 |
IEEE | Bircan H,Eleroğlu H,Kartal Z "TR72 Bölgesinde (Kayseri, Sivas ve Yozgat ) Organik Tavukçuluk Ürünlerinin Tüketimini Etkileyen Faktörler." Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 7, ss.757 - 766, 2019. 10.24925/turjaf.v7i5.757-766.2402 |
ISNAD | Bircan, Hudaverdi vd. "TR72 Bölgesinde (Kayseri, Sivas ve Yozgat ) Organik Tavukçuluk Ürünlerinin Tüketimini Etkileyen Faktörler". Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 7/5 (2019), 757-766. https://doi.org/10.24925/turjaf.v7i5.757-766.2402 |