Yıl: 2019 Cilt: 7 Sayı: 5 Sayfa Aralığı: 757 - 766 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.24925/turjaf.v7i5.757-766.2402 İndeks Tarihi: 28-08-2020

TR72 Bölgesinde (Kayseri, Sivas ve Yozgat ) Organik Tavukçuluk Ürünlerinin Tüketimini Etkileyen Faktörler

Öz:
Tavukçuluk ürünlerinin tüketimi üzerine sosyo-ekonomik koşulların etkisini belirlemek üzereyapılan bu araştırma sonucunda elde edilecek veriler, üretimin şekillenmesine etki edecek,pazarlamanın yapılmasında yaşanan tıkanıklığın giderilmesine katkı sağlayacaktır. Bu araştırma;gelişmişlik düzeyi farklı bölgelerde, değişik yaş, gelir, eğitim düzeyi ve meslek gruplarındakitüketicilerin, organik tavukçuluk ürünlerinin tüketimini etkileyen faktörleri belirlemek amacıylayapılmıştır. Bu amaçla, Kayseri, Sivas ve Yozgat illerinde (TR 72 Bölgesi) bulunan üç ilde toplam1350 (Kayseri 500, Sivas 450, Yozgat 400) örnekleme yüz yüze anket uygulaması yapılmıştır.Ankete katılanların cinsiyet, yaş grubu, eğitim düzeyleri, gelir durumları gibi demografiközellikleri dikkate alınarak, organik ürün tercihini etkileyen faktörler ve görüşlerini belirlemeküzere yapılan analizin tüketimi üzerine etkisinin değişimi TR72 bölgesi bazında incelenmiştir.Meslek bazında katılımcıların organik ürün tercihini etkileyen fiyat, besin değeri, güvenli olması,sağlığa zararlı olmaması ve doğal ve ekolojik olması tüm meslek grupları tarafından oldukçaönemli bulunmuştur. Tüm faktörler bazında meslek gruplarının değerlendirmesi arasında farkönemli (P<0,01) olarak hesaplanmıştır.
Anahtar Kelime:

Factors Affecting Consumption of Organic Poultry Products in TR72 Region (Kayseri, Sivas and Yozgat)

Öz:
The data obtained as a result of this research to determine the effect of socio-economic conditions on the consumption of poultry products will affect the shaping of production and contribute to the elimination of the congestion in marketing. This research; The aim of this study was to determine the factors affecting the consumption of organic poultry products in different regions, different age, income, education level and occupational groups. For this purpose, a total of 1350 (Kayseri 500, Sivas 450, Yozgat 400) surveys were conducted face to face in three provinces in Kayseri, Sivas and Yozgat provinces (TR 72 Region). The participants’ demographic characteristics such as gender, age group, education level, income status were taken into consideration, the factors affecting the organic product preference and the effect of the analysis on the consumption of the analysis to determine their opinions were examined on the basis of TR72 region. It has been found that it is very important for all occupational groups to have a price, nutritional value, safety, not to be harmful to health and natural and ecological. The difference between the evaluation of occupational groups on the basis of all factors was significant (P<0.01).
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Bircan H, Eleroğlu H, Kartal Z (2019). TR72 Bölgesinde (Kayseri, Sivas ve Yozgat ) Organik Tavukçuluk Ürünlerinin Tüketimini Etkileyen Faktörler. , 757 - 766. 10.24925/turjaf.v7i5.757-766.2402
Chicago Bircan Hudaverdi,Eleroğlu Hasan,Kartal Zafer TR72 Bölgesinde (Kayseri, Sivas ve Yozgat ) Organik Tavukçuluk Ürünlerinin Tüketimini Etkileyen Faktörler. (2019): 757 - 766. 10.24925/turjaf.v7i5.757-766.2402
MLA Bircan Hudaverdi,Eleroğlu Hasan,Kartal Zafer TR72 Bölgesinde (Kayseri, Sivas ve Yozgat ) Organik Tavukçuluk Ürünlerinin Tüketimini Etkileyen Faktörler. , 2019, ss.757 - 766. 10.24925/turjaf.v7i5.757-766.2402
AMA Bircan H,Eleroğlu H,Kartal Z TR72 Bölgesinde (Kayseri, Sivas ve Yozgat ) Organik Tavukçuluk Ürünlerinin Tüketimini Etkileyen Faktörler. . 2019; 757 - 766. 10.24925/turjaf.v7i5.757-766.2402
Vancouver Bircan H,Eleroğlu H,Kartal Z TR72 Bölgesinde (Kayseri, Sivas ve Yozgat ) Organik Tavukçuluk Ürünlerinin Tüketimini Etkileyen Faktörler. . 2019; 757 - 766. 10.24925/turjaf.v7i5.757-766.2402
IEEE Bircan H,Eleroğlu H,Kartal Z "TR72 Bölgesinde (Kayseri, Sivas ve Yozgat ) Organik Tavukçuluk Ürünlerinin Tüketimini Etkileyen Faktörler." , ss.757 - 766, 2019. 10.24925/turjaf.v7i5.757-766.2402
ISNAD Bircan, Hudaverdi vd. "TR72 Bölgesinde (Kayseri, Sivas ve Yozgat ) Organik Tavukçuluk Ürünlerinin Tüketimini Etkileyen Faktörler". (2019), 757-766. https://doi.org/10.24925/turjaf.v7i5.757-766.2402
APA Bircan H, Eleroğlu H, Kartal Z (2019). TR72 Bölgesinde (Kayseri, Sivas ve Yozgat ) Organik Tavukçuluk Ürünlerinin Tüketimini Etkileyen Faktörler. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 7(5), 757 - 766. 10.24925/turjaf.v7i5.757-766.2402
Chicago Bircan Hudaverdi,Eleroğlu Hasan,Kartal Zafer TR72 Bölgesinde (Kayseri, Sivas ve Yozgat ) Organik Tavukçuluk Ürünlerinin Tüketimini Etkileyen Faktörler. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 7, no.5 (2019): 757 - 766. 10.24925/turjaf.v7i5.757-766.2402
MLA Bircan Hudaverdi,Eleroğlu Hasan,Kartal Zafer TR72 Bölgesinde (Kayseri, Sivas ve Yozgat ) Organik Tavukçuluk Ürünlerinin Tüketimini Etkileyen Faktörler. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, vol.7, no.5, 2019, ss.757 - 766. 10.24925/turjaf.v7i5.757-766.2402
AMA Bircan H,Eleroğlu H,Kartal Z TR72 Bölgesinde (Kayseri, Sivas ve Yozgat ) Organik Tavukçuluk Ürünlerinin Tüketimini Etkileyen Faktörler. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2019; 7(5): 757 - 766. 10.24925/turjaf.v7i5.757-766.2402
Vancouver Bircan H,Eleroğlu H,Kartal Z TR72 Bölgesinde (Kayseri, Sivas ve Yozgat ) Organik Tavukçuluk Ürünlerinin Tüketimini Etkileyen Faktörler. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2019; 7(5): 757 - 766. 10.24925/turjaf.v7i5.757-766.2402
IEEE Bircan H,Eleroğlu H,Kartal Z "TR72 Bölgesinde (Kayseri, Sivas ve Yozgat ) Organik Tavukçuluk Ürünlerinin Tüketimini Etkileyen Faktörler." Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 7, ss.757 - 766, 2019. 10.24925/turjaf.v7i5.757-766.2402
ISNAD Bircan, Hudaverdi vd. "TR72 Bölgesinde (Kayseri, Sivas ve Yozgat ) Organik Tavukçuluk Ürünlerinin Tüketimini Etkileyen Faktörler". Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 7/5 (2019), 757-766. https://doi.org/10.24925/turjaf.v7i5.757-766.2402