Competitiveness Analysis of Olive Oil Sector
Yıl: 2019 Cilt: 7 Sayı: 9 Sayfa Aralığı: 1354 - 1359 Metin Dili: İngilizce DOI: 10.24925/turjaf.v7i9.1354-1359.2604 İndeks Tarihi: 01-09-2020
Competitiveness Analysis of Olive Oil Sector
Öz: Aim of the study to analyse the competitiveness of Turkish olive oil sector. For this purpose, leadingcountries was selected according to their shares in the world olive oil export and evaluated withRevealed Comparative Advantage and Vollrath indexes which are commonly used to measurecompetitiveness. Based on index results, it was found that Turkey has Revealed ComparativeAdvantage and Relative Competitive Advantage over Morocco and only Relative CompetitiveAdvantage over Portugal. Except for Morocco and Portugal, international competitiveness of Turkeywas found significantly lower than other selected countries. It was concluded that competitivenessof Turkey should be increased by increase quality, supporting producers’ organisations and sustainability in production.
Anahtar Kelime: Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
- Altay H. 2008. Karşılaştırmalı Üstünlükler Teorisi Kapsamında Türk Endüstrilerinin Avrupa Birliği (15) Pazarındaki Rekabet Gücü Düzeylerinin İncelenmesi: 1995 – 2007. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 21:215-240.
- Altıntaş N. 2013. Tekstil Sektöründe Avrupa Birliği ile Türkiye Arasındaki Rekabet Analizi. Kafkas Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, 4(6):33-42.
- Anonymous. 2015. Zeytinyağında Tarihi İthalat. Available from: http://www.milliyet.com.tr/zeytinyaginda-tarihiithalat/ekonomi /detay/2020904/default.htm [Accessed 06.03.2019].
- Anonymous. 2018. Tarımsal Ürün Piyasaları: Zeytinyağı. Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü Müdürlüğü (TAGEM). Avaliable from: https://arastirma. tarimorman.gov.tr/tepge/Menu/27/TarimUrunleri-Piyasalari [Accessed 13.02.2019].
- Anonymous. 2019. İhracat 2019 Raporu: Yeni Vizyon, Yeni Yol Haritası. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TIM). Avaliable from: https://www.immib.org.tr/files/kio/temp/Yeni%20Vizyon% 20Yeni%20Yol%20Haritas%C4%B1%20%C4%B0hracat% 202019%20Raporu.pdf [Accessed 13.02.2019].
- Arısoy H, Bayramoğlu Z, Çelik Y, Özer OO. 2014. Regional Concentration of Turkish Dried Fruits Exports. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 1(2), 269-280.
- Bakırlıoğlu D. 2006. Avrupa Birliği’ndeki Önemli Zeytinyağı İhracatçıları ve Türkiye. Yüksek Lisans Tezi. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.
- Bashimov G. 2016. Elma İhracatında Türkiye’nin Karşılaştırmalı Üstünlüğü. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 13(2): 9-15.
- Chi T, Kilduff P. 2010. An Assessment of Trends in China’s Comparative Advantages in Textile Machinery, Man-made Fibers, Textiles and Apparel. Journal of the Textile Institute, 97(2): 173-191.
- Çivi E. 2001. Rekabet Gücü: Literatür Araştırması. Yönetim ve Ekonomi, 8(2): 21-38.
- Coronel DA, Procópio DP, Lírio VS. 2013. 2013. Competitiveness in The International Beef Market: An Analysis of The Brazilian and Australian Markets. Annals of the Universty of Petroşani, Economics, 13(1): 73-88.
- Cuc S, Tripa S. 2018. The Evaluation of Balkan Countries Clothing Trade With EU-28 Based on The Analysis of Comparative Advantages Indices. Tekstil ve Konfeksiyon, 28(3): 178-181.
- Çukur F, Demirbaş N, Gölge E. 2017. International Competitiveness of the Turkish Olive Oil Sector. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences, 31(3):162-168.
- Dokuzlu S. 2011, Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye Zeytincilik Sektör Raporu ve Fizibilite Çalışması DOĞAKA, s,1-55.
- Donat I. Gıdada 2015’in Zam Şampiyonları!. https://www.bloomberght .com/yorum/irfan-donat/1845590-gidada-2015in-zamsampiyonlari - (Access date: 06.03.2019).
- Erkan B. 2011. Türkiye’nin Tekstil ve Hazır Giyim Sektörü İhracatında Uluslararası Rekabet Gücünün Belirlenmesi. Anadolu Üniversitesi, Sosyal Bilimler Dergisi, 13(1):93-110.
- Fertö I, Hubbard LJ. 2003. Revealed Comparative Advantage and Competitiveness in Hungarian Agri-food sectors. The World Economy, 26(2): 247-259.
- Fidan H. 2009. Comparison of Citrus Sector Competitiveness Between Turkey and EU-15 Member Countries. HortScience, 44(1): 89-93.
- Gacener A. 2014. Türkiye’nin Tekstil ve Konfeksiyon Sektörünün Karşılaştırmalı Rekabet Analizi. Ege Akademik Bakış, 14(2): 315-334.
- Gürpınar K, Sandıkçı M. 2008. Uluslararası Rekabetçilik Analizinde Michael E. Porter’ın Elmas Modeli Yaklaşımı: Türkiye’deki Bazı Endüstrilerdeki Uygulanabilirliğin ve Sonuçlarının Araştırılması. Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 8(18): 105-125.
- Hatsopoulos GN, Krugman PR, Summers LH. 1988. U. S. Competitiveness: Beyond The Trade Deficit. Science, 241(4863): 299-307.
- IOC. 2015. International Olive Council, Trade Standard Applying to Olive Oils and Olive-Pomace Oils. COI/T.15/NC No 3/Rev.8, Madrid, Spain.
- IOOC. 2019. International Olive Oil Council, http://www. internationaloliveoil.org/ - (Access date: 02.03.2019).
- ITC. 2019. International Trade Centre, https://www.trademap. org/Index.aspx - (Access date: 02.03.2019).
- Jones RW. 1956. Factor Proportions and the Heckscher-Ohlin Theorem. The Review of Economic Studies, 24(1): 1-10.
- Karaalp HS, Yılmaz ND. 2012. Assessment of Trends in the Comparative Advantage and Competitiveness of the Turkish Textile and Clothing Industry in the Enlarged EU Market. FIBRES & TEXTILES in Eastern Europe, 3(92): 8-11.
- Khai NX, Ismail MM, Sidique SF. 2016. Consistency Tests of Comparative Advantage Measures: An Empirical Evidence from The Malaysian and Selected Asian Shrimp Products. International Food Research Journal, 23(6): 2752-2758.
- Mete M. 2015. Türkiye’nin Daha Karlı Zeytinyağı İhracatı Yapabilmesi için Ticari İstihbarat ve Hedef Pazar Seçiminin Önemi: Örnek Bir Uygulama. Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 14(2): 371-386.
- Miral ZC. 2006. Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler ve Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne Karşı Rekabet Gücü: Seçilmiş Tarımsal Ürünler İçin Bir Uygulama. Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Avrupa Birliği Anabilim Dalı, İzmir.
- Özdemir MB, Kösekahyaoğlu L. 2018. Türkiye’nin Fındık, Zeytinyağı ve Kuru Kayısı Ürünlerindeki Rekabet Gücünün Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler Yöntemiyle Analizi. ASSAM Uluslararası Hakemli Dergi (ASSAM-UHAD), 5(12):88-107.
- Özkaya MT, Tunalıoğlu R, Eken Ş, Ulaş M, Tan M, Danacı A, İnan N, Tibet Ü. 2010. Türkiye Zeytinciliğinin Sorunları ve Çözüm Önerileri. Türkiye Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi, 11-15 Ocak 2010, Ankara.
- Palacıoğlu T. 2018. Mutlak Üstünlük ve Bazı Dış Ticaret Teorileri. https://www.istda.org/Upload/pdf/mutlakustunluk.pdf - (Access date: 14.02.2019).
- Sarıçoban K, Kösekahyaoğlu L. 2017. Ticaret Sonrası Verilerle Rekabet Gücünün Ölçülmesinde Kullanılan İndeksler Üzerine Bir Literatür Taraması. The Journal of Academic Science, 5(47): 424-444.
- Schumacher R. 2012. Adam Smith’s Theory of Absolute Advantage and The Use of Doxography in The History of Economics. Erasmus Journal for Philosophy and Economics, 5(2):54-80.
- Senhaz Z., Eminer F, Şafaklı OV. 2016. The Comparative Advantage of North Cyprus in The Green Line Trade: Emrical Analysis During Periods of 2005-2013. International Journal of Research in Commerce & Management, 6(11): 23- 30.
- Serin V, Civan A. 2008. Revealed Comparative Advantage and Competitiveness: A Case Study for Turkey towards the EU. Journal of Economic and Social Research, 10(2):25-41.
- Sevim D. 2011, Antioksidanlar ve Zeytinyağı, Zeytin Bilimi, 1(1): 43-47.
- Şimşek N, Sadat SA. 2009. Eco Pazarında Türkiye: 1997-2005 Dönemi Rekabet Gücü Analizi. Sosyoekonomi, 10(2):135- 157.
- Sönmez R, Kasımoğlu M. 2013. Sürdürülebilir Rekabet Avantajının Kaynağı: Endüstri Temelli Teori ve Kaynak Temelli Teori Çerçevesinde. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 25(2014):63-90.
- Soyyiğit S, Yavuzaslan K. 2018. Zeytin İhracatı ve Uluslararası Piyasada Türkiye’nin Rolünün Ağ Analizi Yaklaşımı İle İncelenmesi, Akdeniz Üniversitesi İdari ve İktisadi Bilimler Fakültesi Dergisi, 18(38): 47-84.
- Toplu YÖ. 2013. Türkiye’de ve Avrupa Birliği’nde Zeytinyağı Politikaları ve Türkiye’nin Avrupa Birliği Zeytinyağı Politikasına Uyumu. Tarım Ekonomisi Dergisi, 19(1):35-44.
- Tripa S, Cuc S, Oana I. 2016. Revealed Comparative Advantage and Competitiveness in The Romanian Textile and Clothing Industry. Industria Textila, 5:338-344.
- Tunalıoğlu R. 2010. Türkiye’de Zeytinyağı Pazarlamasında Gıda Güvenliği ve Kalite Güvence Sistemlerinin Uygulanması ve Gelişmelerin Değerlendirilmesi. Tarım Ekonomisi Dergisi, 16(2): 59-66.
- Tunalioglu R, Ozer OO, Bayramoglu Z. 2013. Effect of Volatility in Real Exchange Rates and Price Changes on Turkey's Olive Oil Export: An Empirical Study. Актуальні проблеми економіки, (3): 448-458.
- Yalçınkaya MH, Çılbant C. Erataş F, Hartoğlu D. 2014. Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler Endeksinde Rekabet Gücünün Analizi: Türk – Çin Dış Ticareti Üzerine Bir Uygulama. Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 24:41-57.
APA | Durmuş E, Dokuzlu S (2019). Competitiveness Analysis of Olive Oil Sector. , 1354 - 1359. 10.24925/turjaf.v7i9.1354-1359.2604 |
Chicago | Durmuş Eylem,Dokuzlu Sertac Competitiveness Analysis of Olive Oil Sector. (2019): 1354 - 1359. 10.24925/turjaf.v7i9.1354-1359.2604 |
MLA | Durmuş Eylem,Dokuzlu Sertac Competitiveness Analysis of Olive Oil Sector. , 2019, ss.1354 - 1359. 10.24925/turjaf.v7i9.1354-1359.2604 |
AMA | Durmuş E,Dokuzlu S Competitiveness Analysis of Olive Oil Sector. . 2019; 1354 - 1359. 10.24925/turjaf.v7i9.1354-1359.2604 |
Vancouver | Durmuş E,Dokuzlu S Competitiveness Analysis of Olive Oil Sector. . 2019; 1354 - 1359. 10.24925/turjaf.v7i9.1354-1359.2604 |
IEEE | Durmuş E,Dokuzlu S "Competitiveness Analysis of Olive Oil Sector." , ss.1354 - 1359, 2019. 10.24925/turjaf.v7i9.1354-1359.2604 |
ISNAD | Durmuş, Eylem - Dokuzlu, Sertac. "Competitiveness Analysis of Olive Oil Sector". (2019), 1354-1359. https://doi.org/10.24925/turjaf.v7i9.1354-1359.2604 |
APA | Durmuş E, Dokuzlu S (2019). Competitiveness Analysis of Olive Oil Sector. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 7(9), 1354 - 1359. 10.24925/turjaf.v7i9.1354-1359.2604 |
Chicago | Durmuş Eylem,Dokuzlu Sertac Competitiveness Analysis of Olive Oil Sector. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 7, no.9 (2019): 1354 - 1359. 10.24925/turjaf.v7i9.1354-1359.2604 |
MLA | Durmuş Eylem,Dokuzlu Sertac Competitiveness Analysis of Olive Oil Sector. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, vol.7, no.9, 2019, ss.1354 - 1359. 10.24925/turjaf.v7i9.1354-1359.2604 |
AMA | Durmuş E,Dokuzlu S Competitiveness Analysis of Olive Oil Sector. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2019; 7(9): 1354 - 1359. 10.24925/turjaf.v7i9.1354-1359.2604 |
Vancouver | Durmuş E,Dokuzlu S Competitiveness Analysis of Olive Oil Sector. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2019; 7(9): 1354 - 1359. 10.24925/turjaf.v7i9.1354-1359.2604 |
IEEE | Durmuş E,Dokuzlu S "Competitiveness Analysis of Olive Oil Sector." Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 7, ss.1354 - 1359, 2019. 10.24925/turjaf.v7i9.1354-1359.2604 |
ISNAD | Durmuş, Eylem - Dokuzlu, Sertac. "Competitiveness Analysis of Olive Oil Sector". Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 7/9 (2019), 1354-1359. https://doi.org/10.24925/turjaf.v7i9.1354-1359.2604 |