Kastamonu’da Su Ürünleri Tüketim Tercihleri ve Balık Talebi
Yıl: 2019 Cilt: 7 Sayı: 11 Sayfa Aralığı: 1844 - 1857 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.24925/turjaf.v7i11.1844-1857.2751 İndeks Tarihi: 03-09-2020
Kastamonu’da Su Ürünleri Tüketim Tercihleri ve Balık Talebi
Öz: Balık insan sağlığı açısından önemli bir besin kaynağıdır. Üç tarafı denizler ile çevrili olmasınarağmen Türkiye’de balık talebi yeterli değildir. Bir malın talebini başta tüketici geliri ve fiyatı olmaküzere pek çok faktör belirlemektedir.128.537 kişilik nüfusa sahip Kastamonu şehir merkezindetüketicilerin balık tüketim tercihlerini, sıklığını belirlemek amacıyla anket uygulanmıştır. Anketsonuçlarına göre Kastamonu şehir merkezinde balık tüketimi arzulanan seviyede değildir. Üstelikfiyatı kırmızı ete göre daha düşük olmasına rağmen gelir düzeyi düşük olan kesim tarafından tercihedilmemektedir. Balık tüketiminin büyük kısmı gelir düzeyi yüksek olanlar tarafından gerçekleştirilmektedir.
Anahtar Kelime: Seafood Consumption Preferences and Fish Demand in Kastamonu
Öz: Fish is an important food source for human health. Despite being surrounded on three sides by seas, fish demand is not enough demand in Turkey. The demand for a good is determined by many factors, especially the income of consumer and price of an item. In Kastamonu city centre with a population of 128.537, a questionnaire is applied to determine the consumption and frequency of fish consumption. According to the survey results, the consumption of fish in Kastamonu city centre is not at a desirable level. Although the price of fish is lower than that of red meat, it is not preferred by the low-income group. Most fish consumption is carried out by those with high-income levels.
Anahtar Kelime: Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
- Abazaoğlu MÖ, Abdikoğlu İ, Unakıtan G. 2016. Consumer’s Fish Purchase Behavior In Tekirdağ, Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi. 13(4): 145-151.
- Aydın M, Karadurmuş U. 2012. Consumer Behaviors For Seafood In Ordu Province, Yunus Araştırma Bülteni. 3: 18- 23.
- Aydın M, Karadurmuş U. 2013. Trabzon ve Giresun Bölgelerinde Su Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları, Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi. 3(9): 57-71.
- Babür TE, Gürbüz Ü. 2015. Geleneksel Pişirme Yöntemlerinin Et Kalitesine Etkileri, Journal of Tourism and Gastronomy Studies. 3(4): 58-64.
- Çadır F, Duman M. 2013. Keban Baraj Gölü Ovacık Bölgesi Halkının Balık Tüketim Alışkanlıklarının Araştırılması, Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi. 25(1): 61-70.
- Çolakoğlu FA, İşmen A, Özen Ö, Çakır F, Yığın Ç, Ormancı HB. 2006. Çanakkale İlindeki Su Ürünleri Tüketim Davranışlarının Değerlendirilmesi, E.Ü. Su Ürünleri Dergisi. 23: 387-392.
- Dilek S, Çolakoğlu N. 2011. “The Relationship Between Income and Consumption After Global Financial Crisis”, China USA Business Business Review. 10 (12), December, 1221-1230.
- Dilek S. 2017. Oyun Teorisi Eşliğinde Sanayi Ekonomisi. Seçkin Yayınları. 424s.
- Erdal G, Esengün K. 2008. Tokat İlinde Balık Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Logit Model ile Analizi, E.Ü. Su Ürünleri Dergisi. 25: 203-209.
- Erdoğan BE, Mol S, Çoşansu S. 2011. Factors Influencing The Consumption of Seafood In Istanbul, Turkey, Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences. 11: 631-639.
- Gümüş N, Ekiz N. 2017. Üniversite Öğrencilerinin Tüketim Harcamalarının Şehir Ekonomisine Katkısının Belirlenmesi: Kastamonu İlinde Bir Araştırma, Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 17(3): 99-116.
- Güngör ES, Ceyhun SB. 2017. Erzurum ve Van İllerindeki Balık Tüketimi ve Tüketici Tercihleri Üzerine Bir Araştırma, Alınteri Zirai Bilimler Dergisi. 32(2): 1-10.
- Hatırlı SA, Demircan V, Aktaş A. 2004. Isparta İlinde Ailelerin Balık Tüketiminin Analizi, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 9(1): 245-256.
- Hatırlı SA. 2016. Mikro Ekonomi. Alter Yayınları. 480s. Hecer C. 2013. Türkiye’de Balıkçılık Sektörüne ve Türk Halkının Su Ürünleri Tüketim Alışkanlıklarına Genel Bir Bakış, Uludağ Univ. J. Fac. Vet. Met. 31(2): 45-49.
- Kandemir O, Kürkçü M. 2016. Bir Refah Göstergesi Olan Yaşam Endeksi Bağlamında TR82 (Kastamonu, Çankırı, Sinop) Bölgesinin Analizi, Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 14: 22-35.
- Karabulut B, Demir O, Çelik MY, Sönmez AY. 2017. Structural and Economic Analysis of Trout Breeding Farms In Kastamonu Province, Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 18(1): 321-333.
- Karakaya E, Kırıcı M. 2016. Bingöl İli Kent Merkezinde Balık Eti Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi, Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi. 6(1): 74-85.
- Kaya Y, Duyar HA, Erdem ME. 2004. Balık Yağ Asitlerinin İnsan Sağlığı İçin Önemi, E.Ü.Su Ürünleri Dergisi. 21(3-4): 365-370.
- Küçük O. 2016. Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Ekin Yayınları. 311s.
- McManus A. Hunt W, Storey J, McManus J, Hilhorst S. 2014. Perceptions and preference for fresh seafood in an Australian context. International Journal of Consumer Studies. 38: 146– 152.
- Morgan GA, Leech NL, Gloeckner GW, Barrett KC. 2004. SPSS for introductory statistics: Use and interpretation. Psychology Press.236p.
- Olgunoğlu İA, Bayhan YK, Olgunoğlu MP, Artar E, Ukav İ. 2014. Adıyaman İlinde Balık Eti Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi, Electronic Journal of Food Technologies, 9(1): 21-25.
- Orhan H, Yüksel O. 2010. Burdur İli Su Ürünleri anket Uygulaması, Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 5(1): 1-7.
- Oztekin A, Yigit M, Kizilkaya B, Ucyol N, Yilmaz S, Tan E, Bulut M, Ergun S, Ayaz A. 2018. Fatty Acid Profiles in Wild Axillary Seabream (Pagellus acarne) Versus CageAggregated and Cage-Farmed Fish With Reference To Nutritional Contribution For Human Consumers, Aquaculture Studies. 18(2): 29-38.
- Pieniak Z, Verbeke W, Scholderer J. 2010. Health Related Beliefs and Consumer Knowledge As Determinants of Fish Consumption. Journal of Human Nutrition and Dietetics. 23: 480-488.
- Sağlam NE, Samsun S. 2018. Yozgat İli Su Ürünleri Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi, Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi. 14(1): 9- 16.
- Soylu M. 2018. Kayseri’de 3 farklı Sosyoekonomik Bölgede Yaşayanların Balık Tüketim Tercihleri, Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi. 53 (2): 463-476.
- Şen İ, Şahin A. 2017. Mersin’de Yaşayan Tüketicilerin Balık Tüketim Tercihlerini Demografik Faktörler Açısından Ele Alan Bir Araştırma, AKÜ İİBF Dergisi. XVIII (1): 33-46.
- Tabachnick BG, Fidell LS. 2013. Using multivariate statistics (6th ed.). Boston, MA: Pearson Education. 1049p. TUİK. 2018. Su Ürünleri İstatistikleri.
- Varian H. 2014. Intermediate Microeconomics with Calculus: A Modern Approach, Norton Company. 761p.
- Wan W, Hu W. 2012. At-Home Seafood Consumption In Kentucky: A Double-Hurdle Model Approach. Southern Agricultural Economics Association Annual Meeting, Birmingham, AL.
- Wang Z, Mao YT, Gale F. 2009. Chinese consumer demand for food safety attributes in milk products. Food Policy. 33(1): 27–36.
- Yüksel F, Kuzgun NK, Özer EF. 2011. Tunceli İli Balık Tüketim Alışkanlığının Belirlenmesi, Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi. 3(2): 28-36.
APA | dilek s, PARUĞ Ş, Paruğ A, Kesgingöz H (2019). Kastamonu’da Su Ürünleri Tüketim Tercihleri ve Balık Talebi. , 1844 - 1857. 10.24925/turjaf.v7i11.1844-1857.2751 |
Chicago | dilek serkan,PARUĞ Ş Şenol,Paruğ Ayla,Kesgingöz Hayrettin Kastamonu’da Su Ürünleri Tüketim Tercihleri ve Balık Talebi. (2019): 1844 - 1857. 10.24925/turjaf.v7i11.1844-1857.2751 |
MLA | dilek serkan,PARUĞ Ş Şenol,Paruğ Ayla,Kesgingöz Hayrettin Kastamonu’da Su Ürünleri Tüketim Tercihleri ve Balık Talebi. , 2019, ss.1844 - 1857. 10.24925/turjaf.v7i11.1844-1857.2751 |
AMA | dilek s,PARUĞ Ş,Paruğ A,Kesgingöz H Kastamonu’da Su Ürünleri Tüketim Tercihleri ve Balık Talebi. . 2019; 1844 - 1857. 10.24925/turjaf.v7i11.1844-1857.2751 |
Vancouver | dilek s,PARUĞ Ş,Paruğ A,Kesgingöz H Kastamonu’da Su Ürünleri Tüketim Tercihleri ve Balık Talebi. . 2019; 1844 - 1857. 10.24925/turjaf.v7i11.1844-1857.2751 |
IEEE | dilek s,PARUĞ Ş,Paruğ A,Kesgingöz H "Kastamonu’da Su Ürünleri Tüketim Tercihleri ve Balık Talebi." , ss.1844 - 1857, 2019. 10.24925/turjaf.v7i11.1844-1857.2751 |
ISNAD | dilek, serkan vd. "Kastamonu’da Su Ürünleri Tüketim Tercihleri ve Balık Talebi". (2019), 1844-1857. https://doi.org/10.24925/turjaf.v7i11.1844-1857.2751 |
APA | dilek s, PARUĞ Ş, Paruğ A, Kesgingöz H (2019). Kastamonu’da Su Ürünleri Tüketim Tercihleri ve Balık Talebi. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 7(11), 1844 - 1857. 10.24925/turjaf.v7i11.1844-1857.2751 |
Chicago | dilek serkan,PARUĞ Ş Şenol,Paruğ Ayla,Kesgingöz Hayrettin Kastamonu’da Su Ürünleri Tüketim Tercihleri ve Balık Talebi. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 7, no.11 (2019): 1844 - 1857. 10.24925/turjaf.v7i11.1844-1857.2751 |
MLA | dilek serkan,PARUĞ Ş Şenol,Paruğ Ayla,Kesgingöz Hayrettin Kastamonu’da Su Ürünleri Tüketim Tercihleri ve Balık Talebi. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, vol.7, no.11, 2019, ss.1844 - 1857. 10.24925/turjaf.v7i11.1844-1857.2751 |
AMA | dilek s,PARUĞ Ş,Paruğ A,Kesgingöz H Kastamonu’da Su Ürünleri Tüketim Tercihleri ve Balık Talebi. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2019; 7(11): 1844 - 1857. 10.24925/turjaf.v7i11.1844-1857.2751 |
Vancouver | dilek s,PARUĞ Ş,Paruğ A,Kesgingöz H Kastamonu’da Su Ürünleri Tüketim Tercihleri ve Balık Talebi. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2019; 7(11): 1844 - 1857. 10.24925/turjaf.v7i11.1844-1857.2751 |
IEEE | dilek s,PARUĞ Ş,Paruğ A,Kesgingöz H "Kastamonu’da Su Ürünleri Tüketim Tercihleri ve Balık Talebi." Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 7, ss.1844 - 1857, 2019. 10.24925/turjaf.v7i11.1844-1857.2751 |
ISNAD | dilek, serkan vd. "Kastamonu’da Su Ürünleri Tüketim Tercihleri ve Balık Talebi". Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 7/11 (2019), 1844-1857. https://doi.org/10.24925/turjaf.v7i11.1844-1857.2751 |