Tüketicilerin Balık Tüketim Tercihleri ve Bunu Etkileyen Kriterlerin Analitik Hiyerarşik Süreç (AHS) Yöntemi ile Belirlenmesi (Tokat İli Almus İlçesi Örneği)
Yıl: 2019 Cilt: 7 Sayı: 10 Sayfa Aralığı: 1526 - 1532 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.24925/turjaf.v7i10.1526-1532.2479 İndeks Tarihi: 02-09-2020
Tüketicilerin Balık Tüketim Tercihleri ve Bunu Etkileyen Kriterlerin Analitik Hiyerarşik Süreç (AHS) Yöntemi ile Belirlenmesi (Tokat İli Almus İlçesi Örneği)
Öz: Bu çalışmada, Tokat ili Almus ilçesinde yaşayan ailelerin balık tüketim tercihleri ve bunlarıseçmelerinde etkili olan faktörler araştırılmıştır. Çalışma kapsamında hane halkı ile yüz yüzegörüşmelerden elde edilen veriler kullanılmıştır. Çalışmada tüketicilerin, Almus Baraj Gölü’ndebulunan balık türlerinden en çok tüketilen gökkuşağı alabalığı (Oncahorynchus myciss), sazan balığı(Cyprinus carpio) ve yayın balığı (Silurus glanis) alternatiflerinden hangisini tercih ettikleri ve buseçimde etkili olan kriterlerin tüketici tercihindeki önemlilik derecesi Analitik Hiyerarşik Süreç(AHS) yöntemi ile belirlenmiştir. Kriterler, fiyat, besin değeri, lezzet, tazelik, kılçık durumu,satıldığı yer, alışkanlık, avcılık, yetiştiricilikten oluşmaktadır. Elde edilen bulgular doğrultusundatüketicilerin en çok tazeliğe (0,175) dikkat ettiği, bunun devamında ise lezzet (0,136), satıldığı yer(0,133), besin değeri (0,122) kriterlerinin geldiği belirlenmiştir. Balık tüketim tercihinde ise,Gökkuşağı Alabalık kriteri %48 puan ile öncelikli olarak belirlenmiştir. Elde edilen bulgulardoğrultusunda, tüketicilerin balık tüketim tercihinde etkili olan kriterlerin önem derecesibelirlenerek, balık yetiştiricileri ve satıcıları için yol gösterici olması amaçlanmaktadır.
Anahtar Kelime: Fish Consumption Preferences of Consumers and Determination of Criteria Affecting Fish Consumption by Analytical Hierarchical Process (AHS) Method (Tokat Province of Almus District)
Öz: In this study, fish consumption preferences of the families living in the district of Almus in Tokat province and the factors that are effective in choosing them were investigated. In the scope of the study, the data obtained from face-to-face interviews with households were used. In the study, consumers prefer which of the alternatives of rainbow trout (Oncahorynchus myciss), carp fish (Cyprinus carpio) and spring fish (Silurus glanis) consumed most of the fish species found in Almus Dam Lake, and the importance level of consumer preference in this choice. the Analytic Hierarchy Process (AHP) method was determined by the AHS method. Criteria consist of price, nutritional value, taste, freshness, bone condition, sold place, habit, hunting, aquaculture. It has been determined that the most attention is paid to the freshness (0.175) in the direction of the findings and that the criteria of taste (0.136), sold place (0.133) and food value (0.122) follow. In the preference of fish consumption, Rainbow Trout criterion was given priority with 48% points. İt is aimed to determine the importance level of the criteria that are effective in consumers ‘preference of fish consumption in the direction of obtained findings and to be a guide for fish farmers and sellers.
Anahtar Kelime: Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
- Abdikoğlu Dİ. 2015. Tekirdağ İlinde Balık Tüketim Eğilimlerinin Belirlenmesi. Namık Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Tekirdağ.
- Akbay C, Tiryaki G, Gül A. 2007. Consumer Characteristics Influencing Fast Food Consumption in Turkey, Food Control. 18: 904-913.
- Akçay A, Sarıözkan S, Al S. 2018. Akademik Personelin Et Tüketim Tercihlerinin Analitik Hiyerarşi Prosesi İle Değerlendirilmesi. Veteriner Hekimler Derneği Dergisi 89(1): 11-24, Ankara.
- Beyazbayrak Z. 2014. Kahramanmaraş İli Merkez İlçede Balık Tüketim Alışkanlıkları. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Su Ürünleri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Kahramanmaraş.
- Braunschweig T, Becker B. 2004. Choosing Research Priorities by Using The Analytic Hierarcihy Process: an Application to İnternational Agriculture. R&D Management. 34:77-86
- Collins M. 1986. Sampling, Consumer Market Research Handbook Country-Of-Origin Labeling. Journal of Agriculture and Applied Economics, 37(1): 49-63.
- Çiçek E, Akgün H, İlhan S. 2014. Elazığ İli Balık Eti Tüketim Alışkanlığı ve Tercihinin Belirlenmesi. Yunus Araştırma Bülteni, (1):3-11.
- Erdal G, Esengün K. 2008. Tokat İlinde Balık Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Logit Model İle Analizi. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 25(3): 203-209.
- FAO. 2018. Food and Agriculture Organization .http://www.fao.org/(Erişim Tarihi:28.08.2018)
- Gürel E, Doğan HG, Polat S, Yeşilayer N, Buhan E. 2017. Ağrı İli Merkez İlçede Yaşayan Bireylerin Balık Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Bilimsel Araştırma Dergisi, Cilt: 6, Sayı: 3, Tokat.
- Güngör ES, Ceyhun SB. 2017. Erzurum ve Van İllerindeki Balık Tüketimi ve Tüketici Tercihleri Üzerine Bir Araştırma. Alınteri Zirai Bilimler Dergisi, 32(2): 1-10.
- Hatırlı SA, Demircan V, Aktaş AR. 2004. Isparta İlinde Ailelerin Balık Tüketiminin Analizi. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 9(1): 245-256.
- Kızılaslan H, Nalinci S. 2013. Amasya İli Merkez İlçedeki Hanehalkının Balık Eti Tüketim Alışkanlıkları ve Balık Eti Tüketimini Etkileyen Faktörler. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırmalar Dergisi, 5:61-75.
- Kızıloğlu R, Kızılaslan H. 2016. Analysis of Factors Affecting Households’Fish Consumption in Erzurum. Turkey. International Journal of Social Sciences and Education Research, 2 (2).
- Orhan H, Yüksel O. 2010. Burdur İli Su Ürünleri Tüketimi Anket Uygulaması. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 5(1): 1-7.
- Özkan B, Hatırlı SA, Yılmaz İ, Öztürk E, Aktaş AR. 2006. Antalya İlinde Tüketicilerin Balık Tüketimi ve Satmalına Tercilerinin Analizi. Türkiye vıı Tarım Ekonomisi Kongresi, Antalya.
- Saaty TL. 1990. Multicriteria Decision Making: The Analytic Hierarchy Process. RWS Publications, 2nd Edition, Pittsburgh, s.54.
- Saaty TL. 1994. Funamentals of Decision Making and Priority Theory. RWS, Pittsburgh, 95.
- Saaty TL 2008. Decision Making With The Analytic Hierarchy Process. International Journal of Services Sciences, 1, 83-98.
- Şahinöz E, Doğu Z, Aral F. 2017. Türkiye ve Dünya’da Su Ürünlerinin Mevcut Durumu. Kent Akademisi, Kent Kültürü ve Yönetimi Hakemli Elektronik Dergi Cilt: 10 Sayı: 4.
- Şen İ, Şahin A. 2017. Mersin’de Yaşayan Tüketicilerin Balık Tüketim Tercihlerini Demografik Faktörler Açısından Ele Alan Bir Araştırma. AKU İİBF Dergisi, Cilt: 18(1): 33-46.
- Terin M, Hamamcı G, Gül T, Terin S. 2016. Van İli Kentsel Alanda Hanelerin Balık Tüketim Yapısı ve Satın Alma Davranışlarının Belirlenmesi. Ege Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 33(3): 241-249.
- Tsai HY, Huang BH, Wang AS. 2008. Combining AHP and GRA Model for Evaluation Property-Liability Insurance Companies to Rank. The Journal of Grey System, 1, 65-78.
- TÜİK. 2018. Türkiye İstatistik Kurumu. http://www.tuik.gov.tr/(Erişim Tarihi:28.08.2018)
- Yüksel F, Kuzgun NK, Özer, Eİ. 2011. Tunceli İli Balık Tüketim Alışkanlığının Belirlenmesi. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi, 2(5): 28-36.
APA | Dal B, kızılaslan h, Dal T (2019). Tüketicilerin Balık Tüketim Tercihleri ve Bunu Etkileyen Kriterlerin Analitik Hiyerarşik Süreç (AHS) Yöntemi ile Belirlenmesi (Tokat İli Almus İlçesi Örneği). , 1526 - 1532. 10.24925/turjaf.v7i10.1526-1532.2479 |
Chicago | Dal Berrin,kızılaslan halil,Dal Tarık Tüketicilerin Balık Tüketim Tercihleri ve Bunu Etkileyen Kriterlerin Analitik Hiyerarşik Süreç (AHS) Yöntemi ile Belirlenmesi (Tokat İli Almus İlçesi Örneği). (2019): 1526 - 1532. 10.24925/turjaf.v7i10.1526-1532.2479 |
MLA | Dal Berrin,kızılaslan halil,Dal Tarık Tüketicilerin Balık Tüketim Tercihleri ve Bunu Etkileyen Kriterlerin Analitik Hiyerarşik Süreç (AHS) Yöntemi ile Belirlenmesi (Tokat İli Almus İlçesi Örneği). , 2019, ss.1526 - 1532. 10.24925/turjaf.v7i10.1526-1532.2479 |
AMA | Dal B,kızılaslan h,Dal T Tüketicilerin Balık Tüketim Tercihleri ve Bunu Etkileyen Kriterlerin Analitik Hiyerarşik Süreç (AHS) Yöntemi ile Belirlenmesi (Tokat İli Almus İlçesi Örneği). . 2019; 1526 - 1532. 10.24925/turjaf.v7i10.1526-1532.2479 |
Vancouver | Dal B,kızılaslan h,Dal T Tüketicilerin Balık Tüketim Tercihleri ve Bunu Etkileyen Kriterlerin Analitik Hiyerarşik Süreç (AHS) Yöntemi ile Belirlenmesi (Tokat İli Almus İlçesi Örneği). . 2019; 1526 - 1532. 10.24925/turjaf.v7i10.1526-1532.2479 |
IEEE | Dal B,kızılaslan h,Dal T "Tüketicilerin Balık Tüketim Tercihleri ve Bunu Etkileyen Kriterlerin Analitik Hiyerarşik Süreç (AHS) Yöntemi ile Belirlenmesi (Tokat İli Almus İlçesi Örneği)." , ss.1526 - 1532, 2019. 10.24925/turjaf.v7i10.1526-1532.2479 |
ISNAD | Dal, Berrin vd. "Tüketicilerin Balık Tüketim Tercihleri ve Bunu Etkileyen Kriterlerin Analitik Hiyerarşik Süreç (AHS) Yöntemi ile Belirlenmesi (Tokat İli Almus İlçesi Örneği)". (2019), 1526-1532. https://doi.org/10.24925/turjaf.v7i10.1526-1532.2479 |
APA | Dal B, kızılaslan h, Dal T (2019). Tüketicilerin Balık Tüketim Tercihleri ve Bunu Etkileyen Kriterlerin Analitik Hiyerarşik Süreç (AHS) Yöntemi ile Belirlenmesi (Tokat İli Almus İlçesi Örneği). Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 7(10), 1526 - 1532. 10.24925/turjaf.v7i10.1526-1532.2479 |
Chicago | Dal Berrin,kızılaslan halil,Dal Tarık Tüketicilerin Balık Tüketim Tercihleri ve Bunu Etkileyen Kriterlerin Analitik Hiyerarşik Süreç (AHS) Yöntemi ile Belirlenmesi (Tokat İli Almus İlçesi Örneği). Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 7, no.10 (2019): 1526 - 1532. 10.24925/turjaf.v7i10.1526-1532.2479 |
MLA | Dal Berrin,kızılaslan halil,Dal Tarık Tüketicilerin Balık Tüketim Tercihleri ve Bunu Etkileyen Kriterlerin Analitik Hiyerarşik Süreç (AHS) Yöntemi ile Belirlenmesi (Tokat İli Almus İlçesi Örneği). Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, vol.7, no.10, 2019, ss.1526 - 1532. 10.24925/turjaf.v7i10.1526-1532.2479 |
AMA | Dal B,kızılaslan h,Dal T Tüketicilerin Balık Tüketim Tercihleri ve Bunu Etkileyen Kriterlerin Analitik Hiyerarşik Süreç (AHS) Yöntemi ile Belirlenmesi (Tokat İli Almus İlçesi Örneği). Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2019; 7(10): 1526 - 1532. 10.24925/turjaf.v7i10.1526-1532.2479 |
Vancouver | Dal B,kızılaslan h,Dal T Tüketicilerin Balık Tüketim Tercihleri ve Bunu Etkileyen Kriterlerin Analitik Hiyerarşik Süreç (AHS) Yöntemi ile Belirlenmesi (Tokat İli Almus İlçesi Örneği). Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2019; 7(10): 1526 - 1532. 10.24925/turjaf.v7i10.1526-1532.2479 |
IEEE | Dal B,kızılaslan h,Dal T "Tüketicilerin Balık Tüketim Tercihleri ve Bunu Etkileyen Kriterlerin Analitik Hiyerarşik Süreç (AHS) Yöntemi ile Belirlenmesi (Tokat İli Almus İlçesi Örneği)." Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 7, ss.1526 - 1532, 2019. 10.24925/turjaf.v7i10.1526-1532.2479 |
ISNAD | Dal, Berrin vd. "Tüketicilerin Balık Tüketim Tercihleri ve Bunu Etkileyen Kriterlerin Analitik Hiyerarşik Süreç (AHS) Yöntemi ile Belirlenmesi (Tokat İli Almus İlçesi Örneği)". Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 7/10 (2019), 1526-1532. https://doi.org/10.24925/turjaf.v7i10.1526-1532.2479 |