Yıl: 2019 Cilt: 7 Sayı: 10 Sayfa Aralığı: 1526 - 1532 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.24925/turjaf.v7i10.1526-1532.2479 İndeks Tarihi: 02-09-2020

Tüketicilerin Balık Tüketim Tercihleri ve Bunu Etkileyen Kriterlerin Analitik Hiyerarşik Süreç (AHS) Yöntemi ile Belirlenmesi (Tokat İli Almus İlçesi Örneği)

Öz:
Bu çalışmada, Tokat ili Almus ilçesinde yaşayan ailelerin balık tüketim tercihleri ve bunlarıseçmelerinde etkili olan faktörler araştırılmıştır. Çalışma kapsamında hane halkı ile yüz yüzegörüşmelerden elde edilen veriler kullanılmıştır. Çalışmada tüketicilerin, Almus Baraj Gölü’ndebulunan balık türlerinden en çok tüketilen gökkuşağı alabalığı (Oncahorynchus myciss), sazan balığı(Cyprinus carpio) ve yayın balığı (Silurus glanis) alternatiflerinden hangisini tercih ettikleri ve buseçimde etkili olan kriterlerin tüketici tercihindeki önemlilik derecesi Analitik Hiyerarşik Süreç(AHS) yöntemi ile belirlenmiştir. Kriterler, fiyat, besin değeri, lezzet, tazelik, kılçık durumu,satıldığı yer, alışkanlık, avcılık, yetiştiricilikten oluşmaktadır. Elde edilen bulgular doğrultusundatüketicilerin en çok tazeliğe (0,175) dikkat ettiği, bunun devamında ise lezzet (0,136), satıldığı yer(0,133), besin değeri (0,122) kriterlerinin geldiği belirlenmiştir. Balık tüketim tercihinde ise,Gökkuşağı Alabalık kriteri %48 puan ile öncelikli olarak belirlenmiştir. Elde edilen bulgulardoğrultusunda, tüketicilerin balık tüketim tercihinde etkili olan kriterlerin önem derecesibelirlenerek, balık yetiştiricileri ve satıcıları için yol gösterici olması amaçlanmaktadır.
Anahtar Kelime:

Fish Consumption Preferences of Consumers and Determination of Criteria Affecting Fish Consumption by Analytical Hierarchical Process (AHS) Method (Tokat Province of Almus District)

Öz:
In this study, fish consumption preferences of the families living in the district of Almus in Tokat province and the factors that are effective in choosing them were investigated. In the scope of the study, the data obtained from face-to-face interviews with households were used. In the study, consumers prefer which of the alternatives of rainbow trout (Oncahorynchus myciss), carp fish (Cyprinus carpio) and spring fish (Silurus glanis) consumed most of the fish species found in Almus Dam Lake, and the importance level of consumer preference in this choice. the Analytic Hierarchy Process (AHP) method was determined by the AHS method. Criteria consist of price, nutritional value, taste, freshness, bone condition, sold place, habit, hunting, aquaculture. It has been determined that the most attention is paid to the freshness (0.175) in the direction of the findings and that the criteria of taste (0.136), sold place (0.133) and food value (0.122) follow. In the preference of fish consumption, Rainbow Trout criterion was given priority with 48% points. İt is aimed to determine the importance level of the criteria that are effective in consumers ‘preference of fish consumption in the direction of obtained findings and to be a guide for fish farmers and sellers.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Dal B, kızılaslan h, Dal T (2019). Tüketicilerin Balık Tüketim Tercihleri ve Bunu Etkileyen Kriterlerin Analitik Hiyerarşik Süreç (AHS) Yöntemi ile Belirlenmesi (Tokat İli Almus İlçesi Örneği). , 1526 - 1532. 10.24925/turjaf.v7i10.1526-1532.2479
Chicago Dal Berrin,kızılaslan halil,Dal Tarık Tüketicilerin Balık Tüketim Tercihleri ve Bunu Etkileyen Kriterlerin Analitik Hiyerarşik Süreç (AHS) Yöntemi ile Belirlenmesi (Tokat İli Almus İlçesi Örneği). (2019): 1526 - 1532. 10.24925/turjaf.v7i10.1526-1532.2479
MLA Dal Berrin,kızılaslan halil,Dal Tarık Tüketicilerin Balık Tüketim Tercihleri ve Bunu Etkileyen Kriterlerin Analitik Hiyerarşik Süreç (AHS) Yöntemi ile Belirlenmesi (Tokat İli Almus İlçesi Örneği). , 2019, ss.1526 - 1532. 10.24925/turjaf.v7i10.1526-1532.2479
AMA Dal B,kızılaslan h,Dal T Tüketicilerin Balık Tüketim Tercihleri ve Bunu Etkileyen Kriterlerin Analitik Hiyerarşik Süreç (AHS) Yöntemi ile Belirlenmesi (Tokat İli Almus İlçesi Örneği). . 2019; 1526 - 1532. 10.24925/turjaf.v7i10.1526-1532.2479
Vancouver Dal B,kızılaslan h,Dal T Tüketicilerin Balık Tüketim Tercihleri ve Bunu Etkileyen Kriterlerin Analitik Hiyerarşik Süreç (AHS) Yöntemi ile Belirlenmesi (Tokat İli Almus İlçesi Örneği). . 2019; 1526 - 1532. 10.24925/turjaf.v7i10.1526-1532.2479
IEEE Dal B,kızılaslan h,Dal T "Tüketicilerin Balık Tüketim Tercihleri ve Bunu Etkileyen Kriterlerin Analitik Hiyerarşik Süreç (AHS) Yöntemi ile Belirlenmesi (Tokat İli Almus İlçesi Örneği)." , ss.1526 - 1532, 2019. 10.24925/turjaf.v7i10.1526-1532.2479
ISNAD Dal, Berrin vd. "Tüketicilerin Balık Tüketim Tercihleri ve Bunu Etkileyen Kriterlerin Analitik Hiyerarşik Süreç (AHS) Yöntemi ile Belirlenmesi (Tokat İli Almus İlçesi Örneği)". (2019), 1526-1532. https://doi.org/10.24925/turjaf.v7i10.1526-1532.2479
APA Dal B, kızılaslan h, Dal T (2019). Tüketicilerin Balık Tüketim Tercihleri ve Bunu Etkileyen Kriterlerin Analitik Hiyerarşik Süreç (AHS) Yöntemi ile Belirlenmesi (Tokat İli Almus İlçesi Örneği). Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 7(10), 1526 - 1532. 10.24925/turjaf.v7i10.1526-1532.2479
Chicago Dal Berrin,kızılaslan halil,Dal Tarık Tüketicilerin Balık Tüketim Tercihleri ve Bunu Etkileyen Kriterlerin Analitik Hiyerarşik Süreç (AHS) Yöntemi ile Belirlenmesi (Tokat İli Almus İlçesi Örneği). Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 7, no.10 (2019): 1526 - 1532. 10.24925/turjaf.v7i10.1526-1532.2479
MLA Dal Berrin,kızılaslan halil,Dal Tarık Tüketicilerin Balık Tüketim Tercihleri ve Bunu Etkileyen Kriterlerin Analitik Hiyerarşik Süreç (AHS) Yöntemi ile Belirlenmesi (Tokat İli Almus İlçesi Örneği). Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, vol.7, no.10, 2019, ss.1526 - 1532. 10.24925/turjaf.v7i10.1526-1532.2479
AMA Dal B,kızılaslan h,Dal T Tüketicilerin Balık Tüketim Tercihleri ve Bunu Etkileyen Kriterlerin Analitik Hiyerarşik Süreç (AHS) Yöntemi ile Belirlenmesi (Tokat İli Almus İlçesi Örneği). Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2019; 7(10): 1526 - 1532. 10.24925/turjaf.v7i10.1526-1532.2479
Vancouver Dal B,kızılaslan h,Dal T Tüketicilerin Balık Tüketim Tercihleri ve Bunu Etkileyen Kriterlerin Analitik Hiyerarşik Süreç (AHS) Yöntemi ile Belirlenmesi (Tokat İli Almus İlçesi Örneği). Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2019; 7(10): 1526 - 1532. 10.24925/turjaf.v7i10.1526-1532.2479
IEEE Dal B,kızılaslan h,Dal T "Tüketicilerin Balık Tüketim Tercihleri ve Bunu Etkileyen Kriterlerin Analitik Hiyerarşik Süreç (AHS) Yöntemi ile Belirlenmesi (Tokat İli Almus İlçesi Örneği)." Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 7, ss.1526 - 1532, 2019. 10.24925/turjaf.v7i10.1526-1532.2479
ISNAD Dal, Berrin vd. "Tüketicilerin Balık Tüketim Tercihleri ve Bunu Etkileyen Kriterlerin Analitik Hiyerarşik Süreç (AHS) Yöntemi ile Belirlenmesi (Tokat İli Almus İlçesi Örneği)". Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 7/10 (2019), 1526-1532. https://doi.org/10.24925/turjaf.v7i10.1526-1532.2479