Yıl: 2019 Cilt: 7 Sayı: 10 Sayfa Aralığı: 1722 - 1729 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.24925/turjaf.v7i10.1722-1729.2914 İndeks Tarihi: 02-09-2020

Temel Bitkisel Yemler ve Yem Katkı Maddelerinin Kırmızı Et ve Süt Piyasasına Etkisi

Öz:
Hayvanların beslenmesinde kullanılan tüm yemler içerdikleri katkı maddeleri de bağlı olarak ham,yarı işlenmiş ve işlenmiş gibi çeşitli şekillerde sınıflandırılmaktadırlar. Genellikle kaba ve karmayem olarak sınıflandırılan hayvan yem girdisi, büyükbaş hayvancılık işletmelerinde toplam üretimmasraflarının yaklaşık %30-40’ını oluşturmaktadır. Bu nedenle yem girdisinin arz-talep elastikiyeti,girdi-ürün fiyat ilişkileri ve döviz kurlarının değişimi, işletmelerin maliyetleri, kârları ve dolayısıylasürdürülebilirliklerini doğrudan etkilemektedir. Dolayısıyla tarım sektörünün iki önemli faaliyetiolan bitkisel üretim ve hayvansal yetiştiricilik faaliyetlerinin birbirlerini nasıl etkilediklerininbilinmesi ve gerektiğinde piyasayı düzenleyici politik tedbirlerin alınması gerekmektedir. Buçalışmanın amacı, bitkisel üretimdeki maliyet değişiminin hayvansal ürün piyasası üzerineetkilerinin ortaya konulmasıdır. Araştırmanın temel verileri, konu ile ilgili 1995-2017 dönemine aitzaman serisi verileri ve tesadüfi örnekleme yöntemine göre belirlenen 107 tarım işletmesinden yüzyüze anket yöntemiyle 2017-2018 üretim döneminde ait elde edilen kesit verileri oluşturmuştur.Çalışmada kısmi denge modeli kullanılmış ve. Modelde bitkisel üretimdeki en önemli maliyetunsurları olan mazot ve gübre fiyatlarının; arpa, mısır ve ayçiçeği fiyatlarına istatistiki olarak anlamlıve pozitif yönde etkisi söz konusudur. Bitkisel üretimdeki maliyet değişiminin hayvansal ürünpiyasasına etkisinin ortaya konulmasında kısmi denge modelinden yararlanılmıştır. Kısmi dengemodel sonuçları, artan arpa, mısır ve ayçiçeği fiyatları yem fiyatlarının artırmaktadır. Yemmasrafları, canlı hayvan materyali satın alma bedelinden sonra en yüksek maliyet unsurunu oluşturmaktadır.
Anahtar Kelime:

Impact of Essential Feed Crops and Feed Additives on Red Meat and Milk Markets

Öz:
All feeds used in animal nutrition are classified in various ways, including raw, semi-processed and processed, depending on the additives they contain. Animal feed input, which is generally classified as coarse and mixed feed, constitutes about 30-40% of the total production costs in cattle farms. Therefore, supply-demand elasticity of feed input, input-product price relations and exchange rate changes directly affect the costs, profits and thus sustainability of farms. Additionally, it is necessary to know how the two important activities of the agricultural sector, forage crops production and animal husbandry, affect each other and, if necessary, regulatory measures should be taken. The aim of this study is to determine the effects of cost changes in forage crops production on animal product market. The main data of the study consisted of the time series data of the period 1995-2017 and cross-sectional data obtained from the 107 agricultural farms determined by random sampling method in face-to-face survey method in 2017-2018 production period. Partial equilibrium model used in the study. In the model, diesel and fertilizer prices, which are the most important cost elements in forage crops production; barley, maize and sunflower prices have a statistically significant and positive effect. Partial equilibrium model was used to reveal the effect of cost change in forage crops production on animal product market. Partial balance model results, increasing barley, maize and sunflower prices increase feed prices. Forage crops costs are the highest cost item after purchase of live animal material.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Ağılı E. 1987. Matematiksel Yöntemler ve Uygulamaları. Ankara: Teori Yayınları.
  • Anonim, 2018. Ulusal et konseyi, Erişim tarihi 03 24, 2019 Erişim adresi, http://www.ukon.org.tr/Fiyatlar.aspx.
  • Anonim. 2019. Protein Efsanesinin Gerçek Yüzü. http://www.yeditepehastanesi.com.tr/protein-fazlasiyaga-donusuyor (Erişim tarihi: 22.09.2019)
  • Bayramoğlu Z. 2003. Konya ilinde süt sığırcılığı projesi (100*2) kapsamında yer alan işletmelerin ekonomik analizi. Yüksek Lisans Tezi. Konya: Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Hocquette JF, Gigli S. 2005. Challange of quality indicators of milk and beef quality. EAAP Publication No:112.
  • Karkacıer O. 2001. Tokat İli Tarıma Dayalı Sanayi Sektörlerinin Yapısal Analizi. Tokat: Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları No:57, Araştırma serisi 18.
  • Koehler AB, Murphree ES. 1988. A comparison of results from state space forecasting with forecasts from the Makridakis competition. International Journal of Forecasting, 45-55.
  • Oğuz C, Bayramoğlu Z. 2015. Tarım Ekonomisi. Konya: Atlas Akademi. 9786056337338, 238 p.
  • SaçlıY. 2010. Kırmızı Et Fiyatlarında Görülen Değişmeler Üzerine Bir. Dünya Gıda Dergisi, 60-69.
  • TOB. 2015. Kırmızı et stratejisi raporu. Ankara: Hayvancılık Genel Müdürlüğü yayınları.
  • Yamane. 1967. Elementery Sampling Theory Prentice. USA: Holl Inc, Englewood Cliffs, N.J., 405 p.
APA Fidan N, BAYRAMOĞLU Z (2019). Temel Bitkisel Yemler ve Yem Katkı Maddelerinin Kırmızı Et ve Süt Piyasasına Etkisi. , 1722 - 1729. 10.24925/turjaf.v7i10.1722-1729.2914
Chicago Fidan Nihat,BAYRAMOĞLU Zeki Temel Bitkisel Yemler ve Yem Katkı Maddelerinin Kırmızı Et ve Süt Piyasasına Etkisi. (2019): 1722 - 1729. 10.24925/turjaf.v7i10.1722-1729.2914
MLA Fidan Nihat,BAYRAMOĞLU Zeki Temel Bitkisel Yemler ve Yem Katkı Maddelerinin Kırmızı Et ve Süt Piyasasına Etkisi. , 2019, ss.1722 - 1729. 10.24925/turjaf.v7i10.1722-1729.2914
AMA Fidan N,BAYRAMOĞLU Z Temel Bitkisel Yemler ve Yem Katkı Maddelerinin Kırmızı Et ve Süt Piyasasına Etkisi. . 2019; 1722 - 1729. 10.24925/turjaf.v7i10.1722-1729.2914
Vancouver Fidan N,BAYRAMOĞLU Z Temel Bitkisel Yemler ve Yem Katkı Maddelerinin Kırmızı Et ve Süt Piyasasına Etkisi. . 2019; 1722 - 1729. 10.24925/turjaf.v7i10.1722-1729.2914
IEEE Fidan N,BAYRAMOĞLU Z "Temel Bitkisel Yemler ve Yem Katkı Maddelerinin Kırmızı Et ve Süt Piyasasına Etkisi." , ss.1722 - 1729, 2019. 10.24925/turjaf.v7i10.1722-1729.2914
ISNAD Fidan, Nihat - BAYRAMOĞLU, Zeki. "Temel Bitkisel Yemler ve Yem Katkı Maddelerinin Kırmızı Et ve Süt Piyasasına Etkisi". (2019), 1722-1729. https://doi.org/10.24925/turjaf.v7i10.1722-1729.2914
APA Fidan N, BAYRAMOĞLU Z (2019). Temel Bitkisel Yemler ve Yem Katkı Maddelerinin Kırmızı Et ve Süt Piyasasına Etkisi. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 7(10), 1722 - 1729. 10.24925/turjaf.v7i10.1722-1729.2914
Chicago Fidan Nihat,BAYRAMOĞLU Zeki Temel Bitkisel Yemler ve Yem Katkı Maddelerinin Kırmızı Et ve Süt Piyasasına Etkisi. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 7, no.10 (2019): 1722 - 1729. 10.24925/turjaf.v7i10.1722-1729.2914
MLA Fidan Nihat,BAYRAMOĞLU Zeki Temel Bitkisel Yemler ve Yem Katkı Maddelerinin Kırmızı Et ve Süt Piyasasına Etkisi. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, vol.7, no.10, 2019, ss.1722 - 1729. 10.24925/turjaf.v7i10.1722-1729.2914
AMA Fidan N,BAYRAMOĞLU Z Temel Bitkisel Yemler ve Yem Katkı Maddelerinin Kırmızı Et ve Süt Piyasasına Etkisi. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2019; 7(10): 1722 - 1729. 10.24925/turjaf.v7i10.1722-1729.2914
Vancouver Fidan N,BAYRAMOĞLU Z Temel Bitkisel Yemler ve Yem Katkı Maddelerinin Kırmızı Et ve Süt Piyasasına Etkisi. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2019; 7(10): 1722 - 1729. 10.24925/turjaf.v7i10.1722-1729.2914
IEEE Fidan N,BAYRAMOĞLU Z "Temel Bitkisel Yemler ve Yem Katkı Maddelerinin Kırmızı Et ve Süt Piyasasına Etkisi." Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 7, ss.1722 - 1729, 2019. 10.24925/turjaf.v7i10.1722-1729.2914
ISNAD Fidan, Nihat - BAYRAMOĞLU, Zeki. "Temel Bitkisel Yemler ve Yem Katkı Maddelerinin Kırmızı Et ve Süt Piyasasına Etkisi". Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 7/10 (2019), 1722-1729. https://doi.org/10.24925/turjaf.v7i10.1722-1729.2914