Yıl: 2020 Cilt: 4 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 261 - 281 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.29023/alanyaakademik.673394 İndeks Tarihi: 08-09-2020

Bir Konaklama İşletmesinin Alakart Restoranında Kaynak Tüketim Muhasebesi Uygulaması

Öz:
Küreselleşmeyle birlikte rekabetin küresel bir boyut kazanması, teknolojikgelişmeler, üretim tekniklerinin gelişmesi ve otomasyonun artması, ürünyaşam dönemlerinin kısalması ve ürün çeşitliliğinin artması tüm alanlardaolduğu gibi muhasebe alanını da etkilemiş ve yeni maliyetleme yöntemleriarayışına girilmiştir. Bu koşullar dikkate alındığında, diğer tüm işletmelergibi konaklama işletmeleri de yoğun rekabet ortamında maliyetlerini etkilibir şekilde kontrol etmek için çağdaş maliyet yöntemlerini uygulamakdurumundadır. Bu yöntemlerden biri de kaynak tüketim muhasebesidir.Çalışmanın amacı, turizm işletmelerinde kaynak tüketim muhasebesiyöntemiyle atıl kapasitenin belirlenmesini, analiz edilerek azaltılmasını vemaliyetlerin kontrol altına alınarak minimize edilmesini sağlamaktır. Buamaçla Antalya’da beş yıldızlı bir konaklama işletmesinin alakartrestoranında kaynak tüketim muhasebesi (KTM) uygulamasıgerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre konaklama işletmesininalakart restoranında 2019 Ağustos ayında 2.816,20 TL atıl kapasite maliyetibulunmaktadır. Atıl kapasite maliyeti ürünlere dağıtılmayarak dönem gideriolarak alınmıştır.
Anahtar Kelime:

Resource Consumption Accounting Application in A la carte Restaurant of A Accommodation Enterprise

Öz:
The globalization of competition with globalization, technological developments, the development of production techniques and automation, the shortening of product life periods and the increase in product variety have affected the accounting field as well and new costing methods have been searched. Under these circumstances, accommodation enterprises, like all other enterprises, have to apply contemporary cost methods to effectively control their costs in an intense competitive environment. One of these methods is resource consumption accounting. The aim of this study is to determine the idle capacity in tourism enterprises by using resource consumption accounting method, to analyze and reduce it and to minimize the costs by controlling. For this purpose, resource consumption accounting (RCA) was implemented in the a la carte restaurant of a five-star accommodation enterprise in Antalya. According to the findings, there is an idle capacity cost of TL 2,816.20 in August 2019 in the a la carte restaurant of the accommodation enterprise. The idle capacity cost is not allocated to the products and is taken as expense.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Kurtlu A, selçuk ş (2020). Bir Konaklama İşletmesinin Alakart Restoranında Kaynak Tüketim Muhasebesi Uygulaması. , 261 - 281. 10.29023/alanyaakademik.673394
Chicago Kurtlu Ayşe,selçuk şengül Bir Konaklama İşletmesinin Alakart Restoranında Kaynak Tüketim Muhasebesi Uygulaması. (2020): 261 - 281. 10.29023/alanyaakademik.673394
MLA Kurtlu Ayşe,selçuk şengül Bir Konaklama İşletmesinin Alakart Restoranında Kaynak Tüketim Muhasebesi Uygulaması. , 2020, ss.261 - 281. 10.29023/alanyaakademik.673394
AMA Kurtlu A,selçuk ş Bir Konaklama İşletmesinin Alakart Restoranında Kaynak Tüketim Muhasebesi Uygulaması. . 2020; 261 - 281. 10.29023/alanyaakademik.673394
Vancouver Kurtlu A,selçuk ş Bir Konaklama İşletmesinin Alakart Restoranında Kaynak Tüketim Muhasebesi Uygulaması. . 2020; 261 - 281. 10.29023/alanyaakademik.673394
IEEE Kurtlu A,selçuk ş "Bir Konaklama İşletmesinin Alakart Restoranında Kaynak Tüketim Muhasebesi Uygulaması." , ss.261 - 281, 2020. 10.29023/alanyaakademik.673394
ISNAD Kurtlu, Ayşe - selçuk, şengül. "Bir Konaklama İşletmesinin Alakart Restoranında Kaynak Tüketim Muhasebesi Uygulaması". (2020), 261-281. https://doi.org/10.29023/alanyaakademik.673394
APA Kurtlu A, selçuk ş (2020). Bir Konaklama İşletmesinin Alakart Restoranında Kaynak Tüketim Muhasebesi Uygulaması. Alanya Akademik Bakış, 4(2), 261 - 281. 10.29023/alanyaakademik.673394
Chicago Kurtlu Ayşe,selçuk şengül Bir Konaklama İşletmesinin Alakart Restoranında Kaynak Tüketim Muhasebesi Uygulaması. Alanya Akademik Bakış 4, no.2 (2020): 261 - 281. 10.29023/alanyaakademik.673394
MLA Kurtlu Ayşe,selçuk şengül Bir Konaklama İşletmesinin Alakart Restoranında Kaynak Tüketim Muhasebesi Uygulaması. Alanya Akademik Bakış, vol.4, no.2, 2020, ss.261 - 281. 10.29023/alanyaakademik.673394
AMA Kurtlu A,selçuk ş Bir Konaklama İşletmesinin Alakart Restoranında Kaynak Tüketim Muhasebesi Uygulaması. Alanya Akademik Bakış. 2020; 4(2): 261 - 281. 10.29023/alanyaakademik.673394
Vancouver Kurtlu A,selçuk ş Bir Konaklama İşletmesinin Alakart Restoranında Kaynak Tüketim Muhasebesi Uygulaması. Alanya Akademik Bakış. 2020; 4(2): 261 - 281. 10.29023/alanyaakademik.673394
IEEE Kurtlu A,selçuk ş "Bir Konaklama İşletmesinin Alakart Restoranında Kaynak Tüketim Muhasebesi Uygulaması." Alanya Akademik Bakış, 4, ss.261 - 281, 2020. 10.29023/alanyaakademik.673394
ISNAD Kurtlu, Ayşe - selçuk, şengül. "Bir Konaklama İşletmesinin Alakart Restoranında Kaynak Tüketim Muhasebesi Uygulaması". Alanya Akademik Bakış 4/2 (2020), 261-281. https://doi.org/10.29023/alanyaakademik.673394