Bir Konaklama İşletmesinin Alakart Restoranında Kaynak Tüketim Muhasebesi Uygulaması
Yıl: 2020 Cilt: 4 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 261 - 281 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.29023/alanyaakademik.673394 İndeks Tarihi: 08-09-2020
Bir Konaklama İşletmesinin Alakart Restoranında Kaynak Tüketim Muhasebesi Uygulaması
Öz: Küreselleşmeyle birlikte rekabetin küresel bir boyut kazanması, teknolojikgelişmeler, üretim tekniklerinin gelişmesi ve otomasyonun artması, ürünyaşam dönemlerinin kısalması ve ürün çeşitliliğinin artması tüm alanlardaolduğu gibi muhasebe alanını da etkilemiş ve yeni maliyetleme yöntemleriarayışına girilmiştir. Bu koşullar dikkate alındığında, diğer tüm işletmelergibi konaklama işletmeleri de yoğun rekabet ortamında maliyetlerini etkilibir şekilde kontrol etmek için çağdaş maliyet yöntemlerini uygulamakdurumundadır. Bu yöntemlerden biri de kaynak tüketim muhasebesidir.Çalışmanın amacı, turizm işletmelerinde kaynak tüketim muhasebesiyöntemiyle atıl kapasitenin belirlenmesini, analiz edilerek azaltılmasını vemaliyetlerin kontrol altına alınarak minimize edilmesini sağlamaktır. Buamaçla Antalya’da beş yıldızlı bir konaklama işletmesinin alakartrestoranında kaynak tüketim muhasebesi (KTM) uygulamasıgerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre konaklama işletmesininalakart restoranında 2019 Ağustos ayında 2.816,20 TL atıl kapasite maliyetibulunmaktadır. Atıl kapasite maliyeti ürünlere dağıtılmayarak dönem gideriolarak alınmıştır.
Anahtar Kelime: Resource Consumption Accounting Application in A la carte Restaurant of A Accommodation Enterprise
Öz: The globalization of competition with globalization, technological developments, the development of production techniques and automation, the shortening of product life periods and the increase in product variety have affected the accounting field as well and new costing methods have been searched. Under these circumstances, accommodation enterprises, like all other enterprises, have to apply contemporary cost methods to effectively control their costs in an intense competitive environment. One of these methods is resource consumption accounting. The aim of this study is to determine the idle capacity in tourism enterprises by using resource consumption accounting method, to analyze and reduce it and to minimize the costs by controlling. For this purpose, resource consumption accounting (RCA) was implemented in the a la carte restaurant of a five-star accommodation enterprise in Antalya. According to the findings, there is an idle capacity cost of TL 2,816.20 in August 2019 in the a la carte restaurant of the accommodation enterprise. The idle capacity cost is not allocated to the products and is taken as expense.
Anahtar Kelime: Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
- AHMED, S. A. ve MOOSA, M. (2011). "Application of Resource Consumption Accounting (RCA) in an Educational Institute", Pakistan Business Review, January, 755-775.
- AKTAŞ, R. (2013). "Yeni Bir Maliyet ve Yönetim Muhasebesi Yöntemi Olarak Kaynak Tüketim Muhasebesi", Muhasebe ve Finansman Dergisi, (Nisan), 55-76.
- ALTINBAY, A. (2006). "Etkin Bir Maliyet Yönetim Sistemi Olarak Hedef Maliyetleme Sistemi ve TMMT Uygulaması", Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, (16), 141-164.
- CHARLOS, P. ve BADER, A. H. (1986). "High-Tech Production: The Impact on Cost Reporting Systems", Journal Of Accountancy, 106-107.
- ELMACI, O. (2013). "İşletme Performans Yönetiminde Kaynak Tüketim Muhasebesi (KTM) Yöntemi ile Bütünleştirilmiş Balance Scorecard (BSC) Uygulamasına İlişkin Bir Model Önerisi", International Conference On New Directions İn Business, Management, Finance And Economics, 12-14 Eylül, Famagusta Northern Cyprus.
- FISHER, J. G. ve KRUMWIEDE, K. (2012). "Product Costing Systems: Finding The Right Approach", The Journal Of Corporate Accounting & Finance, March/April, 43-51.
- FRENCH, R. L. (1980). "How Much Does is Cost? Does Anybody Know?", Industrial Management, 18-19.
- GÜMÜŞ, Y. (2012). Lojistik Faaliyetler ve Maliyetler. Gazi Kitabevi, Ankara.
- GÜRSOY, A., YÖNTEM, O. ve ONURSAL, S. (2016). "Faaliyet Tabanlı Maliyet Sistemi ile Doğru Maliyetlendirme Araçları: Otomotiv Sektöründe Bir Uygulama", Doğuş Üniversitesi Dergisi, 17 (1), 67-81.
- HACIRÜSTEMOĞLU, R. ve ŞAKRAK, M. (2002). Maliyet Muhasebesinde Güncel Yaklaşımlar. Türkmen Kitabevi, İstanbul.
- KARACA, N. ve KÜÇÜK H. (2017). "Kaynak Tüketim Muhasebesi Temelinde Ürün Maliyetlerinin Hesaplanması-Karşılaştırmalı Bir Uygulama", İşletme Araştırmaları Dergisi, s.353-37.
- KARĞIN, S. (2013). "Faaliyet Tabanlı Maliyetleme Yönteminin Yükselişi ve Düşüşü", Muhasebe ve Finansman Dergisi, s.21-40.
- KAYGUSUZOĞLU, M. (2010). "Üretim Maliyetlerindeki Yapısal Değişmelerin Nedenleri ve Maliyetleme Kararlarına Etkileri", Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 9 (34), 240- 258.
- KÖSE, T. ve AĞDENİZ, Ş. (2015). "Kaynak Tüketim Muhasebesinde Kapasite Maliyet Yönetimi", Muhasebe ve Denetime Bakış, (Haziran), 51-74.
- KURTLU, A.E., (2016). "Kaynak Tüketim Muhasebesi: Silah Fabrikası Örneği", Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 9 (3), 1-14.
- KURTLU, A., UÇAR, M., ÇOBANOĞLU, S. (2017). "Çağdaş Maliyet Yöntemlerinin Konaklama İşletmelerinde Uygulanabilirliği Üzerine Bir Araştırma", İşletme Araştırmaları Dergisi, 9 (3), 521-546.
- LEWIS, R. J. (1993). Activity-Based Costing For Marketing And Manufacturing. Quorum Books, Londra.
- MERWE, A. V. D. ve KEYS, D. E. (2002). "The Case For Resource Consumption Accounting", Strategic Finance, 31-36.
- OKUTMUŞ, E. (2015). "Resource Consumption Accounting with Cost Dimension and an Application in a Glassfactory", International Journal Of Academic Research in Accounting, Finance And Management Sciences, 5 (1), 46-57.
- ÖĞÜNÇ, H. ve TEKŞEN, Ö. (2018). "Kaynak Tüketim Muhasebesi Yaklaşımının Tuğla Üretim İşletmesinde Uygulaması ve Karşılaştırmalı Analizi", Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, 20 (2), 389-417.
- ÖKER F. (2003). Faaliyet Tabanlı Maliyetleme Üretim ve Hizmet İşletmelerinde Uygulamalar. Literatür Yayınları, İstanbul.
- PEACOCK, E. and Juras, P. (2006). "Alternative Costing Methods: Precision Paint", Strategic Finance, 88 (2), 50-55.
- PERKINS, D. and Stovall, O. S. (2011). "Resource Consumption Accounting – Where Does It Fit?", Journal Of Applied Business Research, 27 (5), 41-51.
- TSE, M. S. C. ve GONG, M. Z. (2009). "Recognition of Idle Resources in Time-Driven Activity-Based Costing and Resource Consumption Accounting Models", Journal of Applied Management Accounting Research, 7 (2), 41-54.
- UNUTKAN, Ö. (2010). "Faaliyet Tabanlı Maliyet Sistemi ve Bir Uygulama", Mali Çözüm Dergisi, 97.
- WANG, Y., ZHUANG, Y., HAO, Z., Lİ, J. (2009). "Study on The Application Of RCA in College Education Cost Accounting", International Journal of Business and Management, 4 (5), 84-88.
- WEBER, S. A. ve CLINTON, D. (2004). "Resource Consumption Accounting Applied: The Clopay Case", Management Accounting Quarterly, 6 (1), 1-14.
- WEGMANN, G. (2009). "The Activity-Based Costing Method: Development and Applications", The IUP Journal Of Accounting Research, 8 (1), 7-22.
- WHITE, L. (2009). "Resource Consumption Accounting: Manager-Focused Management Accounting", The Journal Of Corporate Accounting & Finance, (May/June), 63-77.
APA | Kurtlu A, selçuk ş (2020). Bir Konaklama İşletmesinin Alakart Restoranında Kaynak Tüketim Muhasebesi Uygulaması. , 261 - 281. 10.29023/alanyaakademik.673394 |
Chicago | Kurtlu Ayşe,selçuk şengül Bir Konaklama İşletmesinin Alakart Restoranında Kaynak Tüketim Muhasebesi Uygulaması. (2020): 261 - 281. 10.29023/alanyaakademik.673394 |
MLA | Kurtlu Ayşe,selçuk şengül Bir Konaklama İşletmesinin Alakart Restoranında Kaynak Tüketim Muhasebesi Uygulaması. , 2020, ss.261 - 281. 10.29023/alanyaakademik.673394 |
AMA | Kurtlu A,selçuk ş Bir Konaklama İşletmesinin Alakart Restoranında Kaynak Tüketim Muhasebesi Uygulaması. . 2020; 261 - 281. 10.29023/alanyaakademik.673394 |
Vancouver | Kurtlu A,selçuk ş Bir Konaklama İşletmesinin Alakart Restoranında Kaynak Tüketim Muhasebesi Uygulaması. . 2020; 261 - 281. 10.29023/alanyaakademik.673394 |
IEEE | Kurtlu A,selçuk ş "Bir Konaklama İşletmesinin Alakart Restoranında Kaynak Tüketim Muhasebesi Uygulaması." , ss.261 - 281, 2020. 10.29023/alanyaakademik.673394 |
ISNAD | Kurtlu, Ayşe - selçuk, şengül. "Bir Konaklama İşletmesinin Alakart Restoranında Kaynak Tüketim Muhasebesi Uygulaması". (2020), 261-281. https://doi.org/10.29023/alanyaakademik.673394 |
APA | Kurtlu A, selçuk ş (2020). Bir Konaklama İşletmesinin Alakart Restoranında Kaynak Tüketim Muhasebesi Uygulaması. Alanya Akademik Bakış, 4(2), 261 - 281. 10.29023/alanyaakademik.673394 |
Chicago | Kurtlu Ayşe,selçuk şengül Bir Konaklama İşletmesinin Alakart Restoranında Kaynak Tüketim Muhasebesi Uygulaması. Alanya Akademik Bakış 4, no.2 (2020): 261 - 281. 10.29023/alanyaakademik.673394 |
MLA | Kurtlu Ayşe,selçuk şengül Bir Konaklama İşletmesinin Alakart Restoranında Kaynak Tüketim Muhasebesi Uygulaması. Alanya Akademik Bakış, vol.4, no.2, 2020, ss.261 - 281. 10.29023/alanyaakademik.673394 |
AMA | Kurtlu A,selçuk ş Bir Konaklama İşletmesinin Alakart Restoranında Kaynak Tüketim Muhasebesi Uygulaması. Alanya Akademik Bakış. 2020; 4(2): 261 - 281. 10.29023/alanyaakademik.673394 |
Vancouver | Kurtlu A,selçuk ş Bir Konaklama İşletmesinin Alakart Restoranında Kaynak Tüketim Muhasebesi Uygulaması. Alanya Akademik Bakış. 2020; 4(2): 261 - 281. 10.29023/alanyaakademik.673394 |
IEEE | Kurtlu A,selçuk ş "Bir Konaklama İşletmesinin Alakart Restoranında Kaynak Tüketim Muhasebesi Uygulaması." Alanya Akademik Bakış, 4, ss.261 - 281, 2020. 10.29023/alanyaakademik.673394 |
ISNAD | Kurtlu, Ayşe - selçuk, şengül. "Bir Konaklama İşletmesinin Alakart Restoranında Kaynak Tüketim Muhasebesi Uygulaması". Alanya Akademik Bakış 4/2 (2020), 261-281. https://doi.org/10.29023/alanyaakademik.673394 |