Yıl: 2019 Cilt: 33 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 197 - 207 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 21-09-2020

Rumex acetosella L’nin Biyoalınabilir Antioksidan Özelliklerinin Belirlenmesi

Öz:
Yeşil yapraklı yenilebilir bitkiler, insan beslenmesinde önemli rol oynayan antioksidan bileşikleri yüksek miktarda içerdikleri için, günlük diyetin önemli bileşenleridir. İnsan organizması, reaktif oksijen türlerinin zararlı etkilerini yok etmek için doğal olarak antioksidan koruma sistemlerine sahip olsa da, bu savunma sistemi oksidatif stresin önlenmesi için yeterli değildir. Bu nedenle, diyetle alınan antioksidanlar hücresel savunmaları artırabilir ve hücre bileşenlerinin oksidatif hasarları önlemeye yardımcı olabilir. Bitkilerin içerdikleri antioksidan konsantrasyonu, büyüme evresine, bitkinin farklı bölümlerine, iklime ve mevsimlere göre değişmektedir. Bununla birlikte, bu bileşiklerin birikimi yapraklarda çok yüksektir. Rumex acetosella L., Polyganaceae familyasına aittir ve Türkiye'de yerel olarak "Kuzu kulağı" olarak bilinmektedir. Rumex acetosella L.'nin yaprakları, başta salata ve sos şeklinde olmak üzere gıda olarak kullanılmaktadır. Buna ek olarak, Rumex acetosella L. Anadolu’da geleneksel tıpta, iltihap kurutucu olarak, ekzama gibi cilt hastalıklarında, karaciğer rahatsızlıklarında ve kanser tedavisinde kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Rumex acetosella L. yapraklarının toplam fenolik içeriğini, antioksidan kapasitesinin ve bunların biyoalınabilirliklerinin araştırılmasıdır.Biyoalınabilirliğin belirlenmesi için in-vitro olarak sindirim sistemi taklit edilmiş ve örneklere enzimatik ekstraksiyon işlemi uygulanmıştır. Bitkilerin ekstrakte edilebilir toplam fenolik içeriği 3.48-6.47 mg 100 g-1 GAE iken, hidrolize edilebilir toplam fenolik içeriği, 9.46-13.64 mg 100 g-1 GAE arasında değişmektedir. ABTS metoduna göre biyoalınabilirlik % 40.02-% 83.28 arasında belirlenmiştir. Sonuç olarak bu çalışma, Rumex acetosella L.’nın antioksidan bileşikleri içeren iyi bir kaynak olduğunu göstermektedir.
Anahtar Kelime:

The Bioaccessible Antioxidant Properties of Rumex acetosella L.

Öz:
Green leafy edible plants are essential components of daily diet, as they contain high amount of antioxidant compounds, which play important roles in human nutrition. Although human organism have naturally antioxidant protection systems to eliminate the harmful effects of reactive oxygen species, this defense system is not adequate to prevent the oxidative stress. Therefore, dietary antioxidants can increase cellular defenses and help to prevent oxidative damage to cellular components. Antioxidant concentration of plants differs based on growth phase, the different parts of plants, growing condition and agronomic practice. However, the accumulation of these compounds is very high in leaves. Rumex acetosella L. belongs to the Polyganaceae family and this plant locally known as “Kuzu kulağı” in Turkey. The leaves of Rumex acetosella L. are used as foods, mainly in the forms of salads and sauces. In addition, Rumex acetosella L. has been frequently used in traditional medicine as inflammatory desiccants, skin diseases such as eczama, liver disorders and cancer treatment in Anatolia. The aim of this research were to examine antioxidant capacities, total phenolic content and their bioaccessibility of Rumex acetosella L. leaves. Also, for the determination of bioaccessibility, samples were processed by an in vitro digestive enzymatic extraction that mimics the conditions in the gastrointestinal tract. The extractable total phenolic content of plants were 3.48-6.47 mg 100 g-1 GAE fw, whereas hydrolysable phenolics were 9.46-13.64 mg 100 g -1 GAE fw. Bioaccessibility of antioxidant capacity for ABTS methods were ranged 40.02 % to 83.28 %. The study showed that Rumex acetosella L. have the potential to be good sources of antioxidant compounds.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Alfawaz, M.A. 2006. Chemical composition of hummayd (Rumex vesicarius) grown in Saudi Arabia. Journal of Food Composition and Analysis, 19: 552-555.
  • Ahmed, D., Mughal, Q.M., Younas, S. and Ikram, M. 2013. Study of phenolic content and urease and alpha-amylase inhibitory activities of methanolic extract of Rumex acetosella roots and its sub-fractions in different solvents. Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences, 26(3): 553-559.
  • Alpınar, K., Özyürek, M., Kolak, U., Güçlü, K., Aras, Ç., Altun, M., Çelik, S.E, Berker, I.K., Bektaşoğlu B. and Apak R. 2009. Antioxidant capacities of some food plants wildly grown in Ayvalik of Turkey. Food Science and Technology Research, 15(1): 59-64.
  • Apak, R., Gorinstein, S., Böhm, V., Schaich, K.M., Özyürek, M., and Güçlü, K. 2013. Methods of measurement and evaluation of natural antioxidant capacity/ activity (IUPAC Technical Report). Pure and Applied Chemistry, 85(5): 957-998.
  • Apak, R., Güçlü, K., Özyürek, M. and Çelik, S.E. 2008. Mechanism of antioxidant capacity assays and the CUPRAC (cupric ion reducing antioxidant capacity) assay. Microchimica Acta, 160: 413-419.
  • Ardağ, A. 2008. Antioksidan Kapasite Tayin Yöntemlerinin Analitik Açıdan Karşılaştırılması. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsü. 54 s.
  • Baig, H., Ahmed, D., Zara, S., Aujla, M.I. and Asghar, M.N. 2011. In vitro evaluation of antioxidant properties of different solvent extracts of Rumex acetosella leaves. Oriental Journal of Chemistry, 27(4): 1509-1516.
  • Bermúdez-Soto, M.A., Tomás-Barberán, F.A., and García-Conesa, M.T. 2007. Stability of polyphenols in chokeberry (Aronia melanocarpa) subjected to in vitro gastric and pancreatic digestion. Food Chemistry, 102: 865-874.
  • Boskou, G., Salta, F.N., Chrysostomou, S., Mylona, A., Chiou, A. and Andrikopoulos, N.K. 2006. Antioxidant capacity and phenolic profile of table olives from the Greek market. Food Chemistry, 94: 558-564.
  • Bouayed, J., Deußer, H., Hoffmann, L. and Bohn, T. 2012. Bioaccessible and dialysable polyphenols in selected apple varieties following in vitro digestion vs. their native patterns. Food Chemistry, 131: 1466-1472.
  • Bouayed, J., Hoffmann, L. and Bohn, T. 2011. Total phenolics, flavonoids, anthocyanins and antioxidant activity following simulated gastro-intestinal digestion and dialysis of apple varieties: bioaccessibility and potential uptake. Food Chemistry, 128: 14-21.
  • Çakılcıoğlu, U. and Türkoğlu, I. 2009. Ethnobotanical features of Citli Lowland (Elazig) and its vicinity. Ecological Life Sciences, 4 (2): 81-85.
  • Cakilcioglu, U. and Turkoglu, I. 2010. An ethnobotanical survey of medicinal plants in Sivrice (Elazig-Turkey). Journal of Ethnopharmacology, 132: 165-175.
  • Cakilcioglu, U., Sengun, M.T. and Turkoglu, I. 2010. An ethnobotanical survey of medicinal plants of Yazikonak and Yurtbasi Districts of Elazig Province, Turkey. Journal of Medicinal Plant Research, 4: 567-572.
  • Dalar, A. and Konczak, I. 2014. Cichorium intybus from Eastern Anatolia: Phenolic composition antioxidant and enzyme inhibitory activities. Industrial Crops and Products, 60: 79-85.
  • Dénes, A., Papp, N., Babai, D., Czúcz, B. and Molnár, Z. 2013. Edible wild plants and their use based on ethnographic and ethnobotanical researches among Hungarian in the Carpathian Basin. Dunántúli Dolgozatok (A) Természettudományi Sorozat. 13: 35-76.
  • Dröge, W. 2002. Free radicals in the physiological control of cell function. Physiological Reviews, 82(1): 47-95.
  • Gescher, K., Hensel, A., Hafezi, W., Derksen, A. and Kühn, J. 2011. Oligomeric proathocyanidins from Rumex acetosa L. in hibit the attachment of herpes simplex virus type-1. Antiviral Research, 89: 9-18.
  • Güleşçi, N. and Aygül, İ. 2016. Beslenmede yer alan antioksidan ve fenolik madde içerikli çerezler. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 5(1): 109-129.
  • Karadag, A., Beraat, Ö. and Samim, S. 2009. Review of methods to determine antioxidant capacities. Food Analytical Methods, 2(1): 41-60.
  • Kaur, C. and Kapoor, H.C. 2001. Antioxidants in fruits and vegetables–the millennium’s health. International Journal of Food Science and Technology, 36(7): 703-725.
  • Kaval, I., Behcet, L. and Cakilcioglu, U. 2014. Ethnobotanical study on medicinal plants in Gecitli and its surrounding (Hakkan-Turkey). Indian Journal of Traditional Knowledge, 155: 171-184.
  • Konak, M., Ateş, M. and Şahan, Y., 2017. Yenilebilir yabani bir bitki Gundelia tournefortii’nin antioksidan özelliklerinin belirlenmesi. Journal of Agricultural Faculty of Uludag University, 31(2): 101-108.
  • Łuczaj, L. and Szymański, W.M. 2007. Wild vascular plants gathered for consumption in the Polish countryside: a review. Journal of Ethnobiology and Ethnomedicine, 3: 1-22.
  • Łuczaj, L. 2010. Changes in the utilization of wild green vegetables in Poland since the 19th century: A comparison of four ethnobotanical surveys. Journal of Ethnopharmacology, 128: 395-404.
  • Łuczaj, L., Köhler, P., Piroznikow, E., Graniszewska, M., Pieroni, A. and Gervasi, T. 2013. Wild edible plants of Belarus: from Rostafinski’s questionnaire of 1883 to the present. Journal of Ethnobiology and Ethnomedicine, 9: 1-17.
  • Lucas-González, R., Viuda-Martos, M., Pérez-Alvarez, J.A. and Fernández-López, J. 2018a. In vitro digestion models suitable for foods: Opportunities for new fields of application and challenges. Food Research International, 107: 423-436.
  • Lucas-González, R., Viuda-Martos, M., Perez-Álvarez, J.A. and Fernández-López, J. 2018b. Changes in bioaccessibility, polyphenol profile and antioxidant potential of flours obtained from persimmon fruit (Diospyros kaki) co-products during in vitro gastrointestinal digestion. Food Chemistry, 256: 252-258.
  • Minekus, M., Alminger, M., Alvito, P., Ballance, S., Bohn, T., Bourlieu, C., Carriere, F., Boutro,u R., Corredig, M., Dupont, D., Dufour, C., Egger, L., Golding, M., Karakaya, S., Kirkhus, B., Le Feunteun, S., Lesmes, U., Macierzanka, A., Mackie, A., Marze, S., McClements, D.J., Menard, O., Recio, I., Santos, C.N., Singh, R.P., Vegarud, G.E., Wickham, M.S.J., Weitschies, W. and Brodkorb, A. 2014. A standardised static in vitro digestion method suitable for food – an international consensus. Food Functional, 5: 1113-1124.
  • Oghbaei, M. and Prakashn, J. 2013. Effects of processing and digestive enzymes on retention, bioaccessibility and antioxidant activity of bioactive components in food mixes based on legumes and green leaves. Food Bioscience, 4: 21-30.
  • Pardo-de-Santayana, M., Tardío, J., Blanco, E., Carvalho, A.M., Lastra, J.J., San Miguel, E. and Morales, R. 2007. Tradition knowledge of wild edible plants used in the northwest of the Iberian Peninsula (Spain and Portugal): a comparative study. Journal of Ethnobiology and Ethnomedicine, 3 (27): 1-11.
  • Pereira, C., Barros, L., Carvalho, A.M. and Ferreira, I.C. 2011. Nutritional composition and bioactive properties of commonly consumed wild greens: Potential sources for new trends in modern diets. Food Research International, 44(9): 2634-2640.
  • Polat, R., Cakilcioglu, U., Ertug, F. and Satil, F. 2012. An evaluation of ethnobotanical studies in Eastern Anatolia. Biological Diversity and Conservation, 5: 23-40.
  • Rodríguez-Roque, M.J., Rojas-Graü, M.A., Elez-Martínez, P. and Martín-Belloso, O. 2013. Soymilk phenolic compounds, isoflavones and antioxidant activity as affected by in vitro gastrointestinal digestion. Food Chemistry, 136: 206-212.
  • Sahan, Y., Gurbuz, O., Guldas, M., Degirmencioglu, N. and Begenirbas, A. 2017. Phenolics, antioxidant capacity and bioaccessibility of chicory varieties (Cichorium spp.) grown in Turkey. Food Chemistry, 217: 483-489.
  • Saleh, N.A.M., El-Hadidi, M.N. and Arafa, R.F.M. 1993. Flavonoids and anthraquinones of some Egyptian Rumex species (Polygonaceae). Biochemical Systematics and Ecology, 21: 301-303.
  • Sarıburun, E., Sahin, S., Demir, C., Türkben, C. and Uylaser, V. 2010. Phenolic content and antioxidant activity of raspberry and blackberry cultivars. Journal of Food Science, 75: 328-335.
  • Schunko, C., Grasser, S. and Vogl, C.R. 2015. Explaining the resurgent popularity of the wild: motivations for wild plant gathering in the Biosphere Reserve Grosses Walsertal, Austria. Journal of Ethnobiology and Ethnomedicine, 11 (55): 1-14.
  • Soukand, R., Pieroni, A., Biro, M., Denes, A., Dogan, Y., Hajdari, A., Kalle, R., Reade, B., Mustafa, B., Nedelcheva, A., Quave, C.L. and Luczaj, L. 2015. An ethnobotanical perspective on traditional fermented plant foods and beverages in Eastern Europe. Journal of Ethnopharmacology, 170: 284-296.
  • Tagliazucchi, D., Verzelloni, E., Bertolini, D. and Conte, A. 2010. In vitro bio-accessibility and antioxidant activity of grape polyphenols. Food Chemistry, 120: 599-606.
  • Valko, M., Leibfritz, D., Moncol, J., Cronin, M.T., Mazur, M. and Telser, J. 2007. Free radicals and antioxidants in normal physiological functions and human disease. The International Journal of Biochemistry & Cell Biology, 39(1): 44-84.
  • Vitali, D., Dragojević, I.V. and Šebečić, B. 2009. Effects of incorporation of integral raw materials and dietary fibre on the selected nutritional and functional properties of biscuits. Food Chemistry, 114(4): 1462-1469.
  • Zeybek, U. and Zeybek, N. 2002. Farmasötik Botanik (3. baskı), Ege Üniv. Eczacılık Fak. Yayınları, No:3, İzmir
APA SABUNCU M, KONAK M, ŞAHAN Y (2019). Rumex acetosella L’nin Biyoalınabilir Antioksidan Özelliklerinin Belirlenmesi. , 197 - 207.
Chicago SABUNCU Merve,KONAK MERVE,ŞAHAN Yasemin Rumex acetosella L’nin Biyoalınabilir Antioksidan Özelliklerinin Belirlenmesi. (2019): 197 - 207.
MLA SABUNCU Merve,KONAK MERVE,ŞAHAN Yasemin Rumex acetosella L’nin Biyoalınabilir Antioksidan Özelliklerinin Belirlenmesi. , 2019, ss.197 - 207.
AMA SABUNCU M,KONAK M,ŞAHAN Y Rumex acetosella L’nin Biyoalınabilir Antioksidan Özelliklerinin Belirlenmesi. . 2019; 197 - 207.
Vancouver SABUNCU M,KONAK M,ŞAHAN Y Rumex acetosella L’nin Biyoalınabilir Antioksidan Özelliklerinin Belirlenmesi. . 2019; 197 - 207.
IEEE SABUNCU M,KONAK M,ŞAHAN Y "Rumex acetosella L’nin Biyoalınabilir Antioksidan Özelliklerinin Belirlenmesi." , ss.197 - 207, 2019.
ISNAD SABUNCU, Merve vd. "Rumex acetosella L’nin Biyoalınabilir Antioksidan Özelliklerinin Belirlenmesi". (2019), 197-207.
APA SABUNCU M, KONAK M, ŞAHAN Y (2019). Rumex acetosella L’nin Biyoalınabilir Antioksidan Özelliklerinin Belirlenmesi. Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (Online), 33(2), 197 - 207.
Chicago SABUNCU Merve,KONAK MERVE,ŞAHAN Yasemin Rumex acetosella L’nin Biyoalınabilir Antioksidan Özelliklerinin Belirlenmesi. Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (Online) 33, no.2 (2019): 197 - 207.
MLA SABUNCU Merve,KONAK MERVE,ŞAHAN Yasemin Rumex acetosella L’nin Biyoalınabilir Antioksidan Özelliklerinin Belirlenmesi. Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (Online), vol.33, no.2, 2019, ss.197 - 207.
AMA SABUNCU M,KONAK M,ŞAHAN Y Rumex acetosella L’nin Biyoalınabilir Antioksidan Özelliklerinin Belirlenmesi. Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (Online). 2019; 33(2): 197 - 207.
Vancouver SABUNCU M,KONAK M,ŞAHAN Y Rumex acetosella L’nin Biyoalınabilir Antioksidan Özelliklerinin Belirlenmesi. Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (Online). 2019; 33(2): 197 - 207.
IEEE SABUNCU M,KONAK M,ŞAHAN Y "Rumex acetosella L’nin Biyoalınabilir Antioksidan Özelliklerinin Belirlenmesi." Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (Online), 33, ss.197 - 207, 2019.
ISNAD SABUNCU, Merve vd. "Rumex acetosella L’nin Biyoalınabilir Antioksidan Özelliklerinin Belirlenmesi". Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (Online) 33/2 (2019), 197-207.