Yıl: 2019 Cilt: 0 Sayı: 15 Sayfa Aralığı: 86 - 95 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.31590/ejosat.502693 İndeks Tarihi: 23-09-2020

Farklı Bitki Ekstraktlarıyla Kaplamanın Kaşar Peynirlerinin Mikrobiyolojik ve Duyusal Kaliteleri Üzerine Etkileri

Öz:
Bu çalışmada beş farklı baharatın etanol ekstraktları keçiboynuzu çekirdeğinden elde edilen gamla kaplanmış kaşar peynirleri 28 günboyunca depolanmış ve bu süre boyunca örneklerin mikrobiyolojik ve duyusal değerlerindeki değişimleri incelenmiştir. Depolama süresisonunda tüm örneklerin mikroorganizma sayıları artış göstermiştir (P<0.05). Farklı bitki ekstraktları ilavesi ile kaplanan örneklerin toplamaerobik mezofil bakteri ve psikrofilik bakteri sayılarının, kontrol numunesine kıyasla, ortalama 1 log, maya küf sayılarının ise, ortalama3.5 log daha düşük olduğu tespit edilmiştir (P<0.05). Depolama sonunda en düşük toplam aerobik mezofilik bakteri (4.98 log kob/g),psikrofilik bakteri (2.81 log kob/g) ve maya küf sayısının (4.59 log kob/g) tarçın ekstraktı içeren gamla kaplanmış kaşar peynirnumunelerinde olduğu belirlenmiştir. Ayrıca depolama süresi boyunca örneklerimizin hiç birisinde toplam koliform grup veStaphylococcus aureus türü bakteri gelişimi tespit edilmemiştir. Yapılan duyusal analiz sonuçlarına göre kontrol numunesi hariç tümörneklerin genel beğeni puanları, ilk 15 gün süresince artış göstermesine karşın, depolama sonunda azalmıştır (P<0.05). 28 günlükdepolama süresi sonucunda en fazla beğenilen örnekler 6.80 genel beğeni puanı ile biberiye ekstraktı ile kaplanan peynir numuneleriolmuştur (P<0.05).
Anahtar Kelime:

The Effects of Coating with Different Plant Extracts on Microbiological and Sensory Attributes of Fresh Kashar Cheese

Öz:
In this study, the kashar cheeses coated with the locust bean gum that contained ethanol extracts of five different plants. The changes in microbiological and sensory attributes of the samples were examined during the 28 days storage periods. Microorganism numbers of all samples increased at the end of storage period (P <0.05). The total number of aerobic mesophilic bacteria and psychrophilic bacteria in the coated with plant extracts samples were found to be 1 log and the number of yeast molds was 3.5 log lower than the control sample (P <0.05). At the end of storage, it was determined that the lowest total aerobic mesophilic bacteria (4.98 log cfu / g), psychrophilic bacteria (2.81 log cfu / g) and yeast mold count (4.59 log cfu / g) were in the coated cheese samples produced with cinnamon extract. In addition, total coliform group and Staphylococcus aureus bacterial growth were not detected in any of our samples during storage period. According to the results of sensory analysis, the overall acceptability scores of all samples except the control sample increased during the first 15 days but decreased at the end of storage (P <0.05). As a result of 28 days of storage period, the most admired samples were cheese samples coated with rosemary extract with an overall rating of 6.80 (P <0.05).
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Akarca, G., Çağlar, A., & Tomar, O. (2016). The effects spicing on quality of mozzarella cheese. Mljekarstvo, 66(2), 112-121. http://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0203
  • Anonim. (2001). Turkish Standards Institute. TS 6235 EN ISO 6887-1 Microbiology of food and animal feed general rules of the initial suspension and decimal dilutions of test samples preparation.
  • Anonim. (2008). SPSS 17.00 for Windows SPSS Inc. Chicago IL, USA.
  • Anonim. (2012). Gıda Teknolojisi. Duyusal Kontrolleri Yapma. T.C. Millî Eğitim Bakanlığı. Ankara, Turkey
  • Anonim. (2015). Turkish food codex, Vol. 2015/6. Republic of Turkey ministry of agriculture and forestry Ankara, Turkey.
  • Arablou, T. & Aryaeian, N. (2014). The effect of ginger on glycemia and lipid profile. Razi J. Med. Sci, 21(125), 94-103.
  • Aydinli, M. & Tutas, M. (2000). Water sorptionand water vapour permeability properties of polysaccharide (Locust Bean Gum) based edible films. LWT-Food Science and Technology, 33(1), 63-67.
  • Boyraz, N. & Özcan, M. (2005). Antifungal effect of some spice hydrosols. Fitoterapia, 76(7-8), 661-665.
  • Cabello, C. M., Bair III, W. B., Lamore, S. D., Ley, S., Bause, A. S., Azimian, S., ve ark. (2009). The cinnamon-derived Michael acceptor cinnamic aldehyde impairs melanoma cell proliferation, invasiveness, and tumor growth. Free Radic. Biol. Med, 15(46), 220-231.
  • Celik, O. F., Kurt, S., Tufenk, B., & Tarakci, Z. (2018). Efficacy of starter culture application using immersion technique on the characteristics of cooked-curd cheeses: Kashar cheese sample. LWT-Food Sci Technol, 96, 222-227. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2018.05.031
  • Cömöri, C., Nacsa-Farkas, E., Kerekes, E.B., Kocsubé, S., Vágvölgyi, C. & Krisch, J. (2013). Evaluation of five essential oils for the control of foodspoilage and mycotoxin producing fungi. Acta Biologica Szegediensis, 57(2), 113-116.
  • Çakır, Y. & Çakmakçı, S. (2018). Some microbiological, physicochemical and ripening properties of Erzincan Tulum cheese produced with added black cumin (Nigella sativa L.), J Food Sci Technol, 55(4), 1435–1443. https://doi.org/10.1007/s13197-018-3058-5
  • Çakmakçı, S. (2011). Türkiye peynirleri. Ali Adnan Hayaloğlu & Barbaros Özer (Eds.), Peynir Biliminin Temelleri (s.585-614). İzmir: Sidas Medya Ltd. Şti.
  • Durupınar, Ü. (2015). Keçiboynuzu çekirdeği bazlı kaplamaların lokumun raf ömrünü uzatmada uygulanması. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Afyon Kocatepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Afyon-Türkiye.
  • FAO. (1992). Manual of food quality control. “Microbiological Analysis”. Food and Agricultural Organization of the United Nations Rome, 1992; 4. Rev. 1, 43-56.
  • Garcia, C. S. C., Menti, C., Lambert, A. P. F., Moura, S., Calloni, C., Branco, C.S., ve ark. (2016). Pharmacological perspectives from Brazilian Salvia officinalis (Lamiaceae): antioxidant, and antitumor in mammalian cells. An Acad Bras Ci^enc, 88,281-292. http://doi.org/10.3390/antiox5040038
  • Grădinaru, A. C., Trifan, A., Şpac, A., Brebu, M., Miron, A., & Aprotosoaie, A. C. (2018). Antibacterial activity of traditional spices against lower respiratory tract pathogens: combinatorial effects of Trachyspermum ammi essential oil with conventional antibiotics. Letters in applied microbiology, 67(5), 449-457. http://doi.org/10.1111/lam.13069.
  • Hayaloglu, A. A. (2009). Volatile composition and proteolysis in traditionally produced mature Kashar cheese. International Journal of Food Science and Technology, 44(7), 1388-1394.
  • Hayouni, E. A., Chraief, I., Abedrabba, M., Bouix, M., Leveau, J., Mohammed, ve ark. (2008). Tunisian Salvia officinalis L. and Schinusmolle L. essential oils: their chemical compositions and their preservative effects against Salmonella inoculated in minced beef meat. Int J Food Microbiol, 125, 242-251. http://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2008.04.005
  • Ibrahim, F., Asghar, M. A., Iqbal, J., Ahmed, A. & Khan, A. B. (2017). Inhibitory effects of natural spices extracts on Aspergillus growth and aflatoxin synthesis. Australian Journal of Crop Science, 11(12),1553-1558. http://doi.org/ 10.21475/ajcs.17.11.12.pne709
  • ISO. (1991). International Standard Organization. 4832 General Guidance fort the Enumeration of Coliforms Colony Count Technique. Geneva, Switzerland.
  • ISO. (1999). International Standard Organization. 6888-1 Horizontal Method for the Enumeration of Coagulase- positive Staphylococci Technique using Baird Parker Agar Medium. Geneva, Switzerland.
  • ISO. (2013a). International Standard Organization. 4833-2:2013 Horizontal method for the enumeration of microorganisms -- Part 2: Colony count at 30 degrees C by the surface plating technique. Geneva, Switzerland.
  • ISO. (2013b). International Standard Organization. 4833-1:2013 Microbiology of the food chain -- Horizontal method for the enumeration of microorganisms -- Part 1: Colony count at 30 degrees C by the pour plate technique. Geneva, Switzerland.
  • ISO. (2008). 21527-1:2008 Microbiology of food and animal feeding stuffs -- Horizontal method for the enumeration of yeasts and moulds. Part 1: Colony count technique in products with water activity greater than 0,95.
  • Kahraman, A., Akarca, G., & Tomar, O. (2014). Change of the shelf life of pasteurized milk which added in various amounts of cinnamon. AKU J. Sci. Eng, 15, 1-9.
  • Mara, A., Oliveira, D., & Machado, I. D. (2014). Aqueous extract of Rosmarinus officinalis L. Inhibits neutrophil influx and cytokine secretion. Phyther Res. August, (133), 125-133.
  • Mohamed, W. A. M., Abd-Elhakim, Y. M., & Farouk, S. M. (2016). Protective effects of ethanolic extract of rosemary against leadinduced hepato-renal damage in rabbits. Exp Toxicol Pathol, 68(8), 451- 461. https://doi.org/10.1016/j.etp.2016.07.003
  • Ownagh, A., Hasani, A., Mardani, K., & Ebrahimzadeh, S. (2010). Antifungal effects of thyme, agastache and satureja essential oils on Aspergillus fumigatus, Aspergillus flavus and Fusarium solani. Veterinary Research Forum, 1, 99-105.
  • Öksüz, Ö., Kurultay, S., & Simsek, O. (2001). The effect of Brevibacterium linens on some physico-chemical properties and colour intensity of Kashar cheese. Milchwissenschaft, 56(2), 82-85.
  • Öksüztepe, G., Patır, B., Dikici, A., & İlhak, O. İ. (2009). Elazığ’da tüketime sunulan vakum paketli taze kaşar peynirlerinin mikrobiyolojik ve kimyasal kalitesi. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi, 23(2), 89-94.
  • Önoğur, A. T., & Elmacı, Y. (2012). Gıdalarda Duyusal Değerlendirme. İzmir: Sidaş Yayıncılık.
  • Rajkovic, K., Pekmezovic, M., Barac, A., Nikodinovic-Runic, J., & Arsenijevi, V.A (2015). Inhibitory effect of thyme and cinnamon essential oils on Aspergillus flavus: Optimization and activity prediction model development. Industrial Crops and Products, 65, 7- 13. http://doi.org/ 10.1016/j.indcrop.2014.11.039
  • Ramos, M., Beltran, A., Valdes, A., Peltzer, M., Jimenez, A., Garrigos, M. ve ark. (2013). Active packaging for fresh food based on the release of carvacrol and thymol. Chemistry & Chemical Technology, 7, 295-303.http://doi.org/ DOI: 10.1201/b16302-2
  • Singletary, K. (2010). Ginger an overview of health benefits. Nutr. Today, 45 (4), 171-183.
  • Soković, M. D., Vukojević, J., Marin, P. D., Brkić, D. D., Vajs, V., & van Griensven, L. J. L. D. (2009). Chemical composition of essential oils of Thymus and Mentha species and their antifungal activities. Molecules, 14, 238-249.
  • Unlu, M., Ergene, E., Vardar Unlu G., Sivas Zeytinoglu, H., & Vural, N. (2010). Composition, antimicrobial activity and in vitro cytotoxicity of essential oil from Cinnamomum zeylanicum Blume (Lauraceae). Food and Chemical Toxicology, 48, 3274-3280.
  • Vijayan, V., & Mazumder, A. (2018). In vitro inhibition of food borne mutagens induced mutagenicity by cinnamon (Cinnamomum cassia) bark extract. Drug and chemical toxicology, 41(4), 385-393.http:// doi.org/10.1080/01480545.2018.1439056
  • Wang, Y., Zhang, Y., Shi, Y., Pan, X., Lu, Y., & Ca, P. (2018). Antibacterial effects of cinnamon (Cinnamomum zeylanicum) bark essential oil on Porphyromonas gingivalis. Microbial Pathogenesis, 116, 26-32.
APA tomar o, akarca g (2019). Farklı Bitki Ekstraktlarıyla Kaplamanın Kaşar Peynirlerinin Mikrobiyolojik ve Duyusal Kaliteleri Üzerine Etkileri. , 86 - 95. 10.31590/ejosat.502693
Chicago tomar oktay,akarca gokhan Farklı Bitki Ekstraktlarıyla Kaplamanın Kaşar Peynirlerinin Mikrobiyolojik ve Duyusal Kaliteleri Üzerine Etkileri. (2019): 86 - 95. 10.31590/ejosat.502693
MLA tomar oktay,akarca gokhan Farklı Bitki Ekstraktlarıyla Kaplamanın Kaşar Peynirlerinin Mikrobiyolojik ve Duyusal Kaliteleri Üzerine Etkileri. , 2019, ss.86 - 95. 10.31590/ejosat.502693
AMA tomar o,akarca g Farklı Bitki Ekstraktlarıyla Kaplamanın Kaşar Peynirlerinin Mikrobiyolojik ve Duyusal Kaliteleri Üzerine Etkileri. . 2019; 86 - 95. 10.31590/ejosat.502693
Vancouver tomar o,akarca g Farklı Bitki Ekstraktlarıyla Kaplamanın Kaşar Peynirlerinin Mikrobiyolojik ve Duyusal Kaliteleri Üzerine Etkileri. . 2019; 86 - 95. 10.31590/ejosat.502693
IEEE tomar o,akarca g "Farklı Bitki Ekstraktlarıyla Kaplamanın Kaşar Peynirlerinin Mikrobiyolojik ve Duyusal Kaliteleri Üzerine Etkileri." , ss.86 - 95, 2019. 10.31590/ejosat.502693
ISNAD tomar, oktay - akarca, gokhan. "Farklı Bitki Ekstraktlarıyla Kaplamanın Kaşar Peynirlerinin Mikrobiyolojik ve Duyusal Kaliteleri Üzerine Etkileri". (2019), 86-95. https://doi.org/10.31590/ejosat.502693
APA tomar o, akarca g (2019). Farklı Bitki Ekstraktlarıyla Kaplamanın Kaşar Peynirlerinin Mikrobiyolojik ve Duyusal Kaliteleri Üzerine Etkileri. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, 0(15), 86 - 95. 10.31590/ejosat.502693
Chicago tomar oktay,akarca gokhan Farklı Bitki Ekstraktlarıyla Kaplamanın Kaşar Peynirlerinin Mikrobiyolojik ve Duyusal Kaliteleri Üzerine Etkileri. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi 0, no.15 (2019): 86 - 95. 10.31590/ejosat.502693
MLA tomar oktay,akarca gokhan Farklı Bitki Ekstraktlarıyla Kaplamanın Kaşar Peynirlerinin Mikrobiyolojik ve Duyusal Kaliteleri Üzerine Etkileri. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, vol.0, no.15, 2019, ss.86 - 95. 10.31590/ejosat.502693
AMA tomar o,akarca g Farklı Bitki Ekstraktlarıyla Kaplamanın Kaşar Peynirlerinin Mikrobiyolojik ve Duyusal Kaliteleri Üzerine Etkileri. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi. 2019; 0(15): 86 - 95. 10.31590/ejosat.502693
Vancouver tomar o,akarca g Farklı Bitki Ekstraktlarıyla Kaplamanın Kaşar Peynirlerinin Mikrobiyolojik ve Duyusal Kaliteleri Üzerine Etkileri. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi. 2019; 0(15): 86 - 95. 10.31590/ejosat.502693
IEEE tomar o,akarca g "Farklı Bitki Ekstraktlarıyla Kaplamanın Kaşar Peynirlerinin Mikrobiyolojik ve Duyusal Kaliteleri Üzerine Etkileri." Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, 0, ss.86 - 95, 2019. 10.31590/ejosat.502693
ISNAD tomar, oktay - akarca, gokhan. "Farklı Bitki Ekstraktlarıyla Kaplamanın Kaşar Peynirlerinin Mikrobiyolojik ve Duyusal Kaliteleri Üzerine Etkileri". Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi 15 (2019), 86-95. https://doi.org/10.31590/ejosat.502693