Yıl: 2018 Cilt: 75 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 153 - 168 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.5505/TurkHijyen.2018.02223 İndeks Tarihi: 20-07-2020

Adana ilindeki bazı çiftçilerin genetiği değiştirilmiş tohumlar hakkındaki bilgi düzeyleri ve tutumları

Öz:
Amaç: Genetiği Değiştirilmiş (GD) ürünler sonyıllarda hem dünyada, hem de Türkiye’de çeşitlitartışmaları ve uyuşmazlıkları içinde barındıranbir konudur. Günümüzde GD ürünlerin üretimive kullanımı yıldan yıla artış göstermekte ve buürünlerle ilgili tartışmalar da hâlâ devam etmektedir.Bu çalışma, Adana İli İmamoğlu ilçesi ve Osmaniye İliKoçyurdu Köyünde bulunan çiftçilerin GD tohumlarhakkındaki bilgileri ve bilgilerine göre tutumlarınıbelirlemek amacıyla yapılmıştır.Yöntem: Kesitsel tipteki çalışmaya, Adanaİmamoğlu İlçesinden 423, Osmaniye Koçyurduköyünden 297 kişi örneklem olarak seçilmiştir.Çalışmaya başlamadan önce etik kurul onayı veçalışmaya katılan kişilerden sözel onam alınmıştır.Çalışmadaki veriler 20 sorudan oluşan anket formuile toplanmıştır. Çalışmada, tanımlayıcı tablolardasayı ve yüzde değerleri, çeşitli değişkenlere göreçiftçilerin tutumlarını ölçmek için ise ki-kare testikullanılmıştır. Çalışmanın istatistiksel anlamlılıkdüzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir.Bulgular: Katılımcıların %58,9’unun tohumlarıngenetik yapısının değişmesine onay verdiği,%48,9’unun kontrolsüz kullanımının zararlı olduğunusöylediği, %42,5’inin tarım ilaçları yerine yeniteknoloji kullanımına onay verdiği, %46,7’sininsağlığa zararlı olduğunu düşündüğü, %24,2’sininGD ürün riski olan ekmeği tüketmede, %47,5’ininGD ürün riski olan domatesi tüketmede sakıncagörmediği, %48,3’ünün GD ürünlerden rahatsızlıkduyduğu ve %34,7’sinin GD ürünlerde etiket olmasınıistediği belirlenmiştir. Katılımcıların cinsiyetlerinegöre GD ürünlerle ilgili tutum ve uygulamalarıarasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıksaptanmamıştır (p>0,05). Ancak, yaş ve eğitimdüzeyleri ile çiftçilerin GD ürünlerle ilgili tutum veuygulamaları arasında istatistiksel olarak anlamlıfarklılık bulunmuştur (p<0,05).Sonuç: Çalışma sonucunda, katılımcıların GDürünlerin tarımda kullanımı, tüketilmesi ve olasızararları/riskleri ile ilgili tutumlarında da olumsuzbakış açılarının olmadığı saptanmıştır. Çalışmada, 26yaş ve üzerindeki, eğitim düzeyi lise ve üzeri olankatılımcıların çoğunun GD ürünlere olumsuz baktığıtespit edilmiştir. Sonuçlar ışığında, özellikle eğitimdüzeyi düşük ve genç yaştaki çiftçilerin GD ürünlerve etkileri konularında farkındalıklarının artırılmasıiçin bilgilendirme yapılmalıdır. Ayrıca, bu çiftçilerintoprağa ekeceği ürünleri seçmeleri sürecindedanışmanlık yapacak bir sistemin oluşturulmasıönerilmektedir.genetik yapısının değişmesine onay verdiği,%48,9’unun kontrolsüz kullanımının zararlı olduğunusöylediği, %42,5’inin tarım ilaçları yerine yeniteknoloji kullanımına onay verdiği, %46,7’sininsağlığa zararlı olduğunu düşündüğü, %24,2’sininGD ürün riski olan ekmeği tüketmede, %47,5’ininGD ürün riski olan domatesi tüketmede sakıncagörmediği, %48,3’ünün GD ürünlerden rahatsızlıkduyduğu ve %34,7’sinin GD ürünlerde etiket olmasınıistediği belirlenmiştir. Katılımcıların cinsiyetlerinegöre GD ürünlerle ilgili tutum ve uygulamalarıarasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıksaptanmamıştır (p>0,05). Ancak, yaş ve eğitimdüzeyleri ile çiftçilerin GD ürünlerle ilgili tutum veuygulamaları arasında istatistiksel olarak anlamlıfarklılık bulunmuştur (p<0,05).Sonuç: Çalışma sonucunda, katılımcıların GDürünlerin tarımda kullanımı, tüketilmesi ve olasızararları/riskleri ile ilgili tutumlarında da olumsuzbakış açılarının olmadığı saptanmıştır. Çalışmada, 26yaş ve üzerindeki, eğitim düzeyi lise ve üzeri olankatılımcıların çoğunun GD ürünlere olumsuz baktığıtespit edilmiştir. Sonuçlar ışığında, özellikle eğitimdüzeyi düşük ve genç yaştaki çiftçilerin GD ürünlerve etkileri konularında farkındalıklarının artırılmasıiçin bilgilendirme yapılmalıdır. Ayrıca, bu çiftçilerintoprağa ekeceği ürünleri seçmeleri sürecindedanışmanlık yapacak bir sistemin oluşturulmasıönerilmektedir.
Anahtar Kelime:

Knowledge and attitudes of some farmers about genetically modified seeds in Adana province

Öz:
Objective: Genetically Modified (GM) products have been subject to a variety of controversies and conflicts in recent years both in the world and in Turkey. Today, the production and use of GM crops is increasing year by year and the discussions about these products are still going on. This study was conducted to determine the attitudes of the farmers in the Imamoglu in Adana province and village of Koçyurdu Osmaniye province according to the information and information about the genetically modified seeds. Methods: The sample was selected as 423 samples from Adana Imamoglu district and 297 samples from Osmaniye Koçyurdu village of the cross-sectional type. The ethics committee was approved before the investigation and verbal approval was given to those who participated in the research. In the study, the data were collected by a questionnaire consisting of 20 questions. Number and percentage values were used in descriptive tables in the research and chi-square test was used to measure the attitudes of the farmers according to various variables. The level of statistical significance of the study was accepted as p<0.05. Results: 58.9% of the participants approved the change of the genetic structure of the seeds, 48.9% said that the uncontrolled use was harmful, 42.5% approved the use of new technology instead of agricultural drugs, 46.7% thought harmful to health, 24.2%. It was determined that 47.5% of the farmers did not mind consuming tomatoes with a risk of GM products, 48.3% were uncomfortable with GM crops, and 34.7% wanted to label them with GM products, while consuming the crop GM products risk. There was no statistically significant difference between the attitudes and practices of the GM products according to the gender of the participants (p>0.05). However, it was determined that there was a statistically significant difference between age and education levels and attitudes and practices of farmers with GM products (p<0.05). Conclusion: As a result of the study, it was determined that there was no negative view on the attitudes of the participants regarding the use, consumption and possible damage of these products with GM crops in agriculture. In the study, it was determined that most of the participants aged 26 years and above, those with education level high school and above, had negative views on GM crops. In the light of the results, it should be informed in order to raise awareness of GM crops and their effects on young farmers, especially in the low education level. It is also recommended that these farmers establish a system to advise on the selection process of their crops to the land.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Aygun O (2018). Adana ilindeki bazı çiftçilerin genetiği değiştirilmiş tohumlar hakkındaki bilgi düzeyleri ve tutumları. , 153 - 168. 10.5505/TurkHijyen.2018.02223
Chicago Aygun Ozcan Adana ilindeki bazı çiftçilerin genetiği değiştirilmiş tohumlar hakkındaki bilgi düzeyleri ve tutumları. (2018): 153 - 168. 10.5505/TurkHijyen.2018.02223
MLA Aygun Ozcan Adana ilindeki bazı çiftçilerin genetiği değiştirilmiş tohumlar hakkındaki bilgi düzeyleri ve tutumları. , 2018, ss.153 - 168. 10.5505/TurkHijyen.2018.02223
AMA Aygun O Adana ilindeki bazı çiftçilerin genetiği değiştirilmiş tohumlar hakkındaki bilgi düzeyleri ve tutumları. . 2018; 153 - 168. 10.5505/TurkHijyen.2018.02223
Vancouver Aygun O Adana ilindeki bazı çiftçilerin genetiği değiştirilmiş tohumlar hakkındaki bilgi düzeyleri ve tutumları. . 2018; 153 - 168. 10.5505/TurkHijyen.2018.02223
IEEE Aygun O "Adana ilindeki bazı çiftçilerin genetiği değiştirilmiş tohumlar hakkındaki bilgi düzeyleri ve tutumları." , ss.153 - 168, 2018. 10.5505/TurkHijyen.2018.02223
ISNAD Aygun, Ozcan. "Adana ilindeki bazı çiftçilerin genetiği değiştirilmiş tohumlar hakkındaki bilgi düzeyleri ve tutumları". (2018), 153-168. https://doi.org/10.5505/TurkHijyen.2018.02223
APA Aygun O (2018). Adana ilindeki bazı çiftçilerin genetiği değiştirilmiş tohumlar hakkındaki bilgi düzeyleri ve tutumları. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi, 75(2), 153 - 168. 10.5505/TurkHijyen.2018.02223
Chicago Aygun Ozcan Adana ilindeki bazı çiftçilerin genetiği değiştirilmiş tohumlar hakkındaki bilgi düzeyleri ve tutumları. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi 75, no.2 (2018): 153 - 168. 10.5505/TurkHijyen.2018.02223
MLA Aygun Ozcan Adana ilindeki bazı çiftçilerin genetiği değiştirilmiş tohumlar hakkındaki bilgi düzeyleri ve tutumları. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi, vol.75, no.2, 2018, ss.153 - 168. 10.5505/TurkHijyen.2018.02223
AMA Aygun O Adana ilindeki bazı çiftçilerin genetiği değiştirilmiş tohumlar hakkındaki bilgi düzeyleri ve tutumları. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi. 2018; 75(2): 153 - 168. 10.5505/TurkHijyen.2018.02223
Vancouver Aygun O Adana ilindeki bazı çiftçilerin genetiği değiştirilmiş tohumlar hakkındaki bilgi düzeyleri ve tutumları. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi. 2018; 75(2): 153 - 168. 10.5505/TurkHijyen.2018.02223
IEEE Aygun O "Adana ilindeki bazı çiftçilerin genetiği değiştirilmiş tohumlar hakkındaki bilgi düzeyleri ve tutumları." Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi, 75, ss.153 - 168, 2018. 10.5505/TurkHijyen.2018.02223
ISNAD Aygun, Ozcan. "Adana ilindeki bazı çiftçilerin genetiği değiştirilmiş tohumlar hakkındaki bilgi düzeyleri ve tutumları". Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi 75/2 (2018), 153-168. https://doi.org/10.5505/TurkHijyen.2018.02223