Özlem Durna AYDIN
(Kafkas Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı, Kars, TÜRKİYE.)
GÜLTEKİN YILDIZ
(Ankara Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı, Ankara, TÜRKİYE.)
Yıl: 2020Cilt: 13Sayı: 1ISSN: 1307-9972 / 1308-0679Sayfa Aralığı: 61 - 64Türkçe

130 0
Damızlık Bıldırcın (Coturnix coturnix japonica) İçme Sularına Probiyotik İlavesinin Sekum Bazı Kısa Zincirli Yağ Asitleri Üzerine Etkisi
Bu çalışmada, damızlık bıldırcınların içme sularına probiyotik ilavesinin sekal bazı kısa zincirli yağ asitleri üzerine etkisinin araştırılmasıamaçlanmıştır. Çalışmada 8 haftalık yaşta 160 adet damızlık bıldırcın rastgele 3 gruba ve her grup 5 alt gruba ayrılmıştır. Kontrolgrubunda 60 bıldırcın ve diğer iki grupta 50’şer bıldırcın bulunmaktadır. Deneme 56 gün sürdürülmüş olup deneme süresince hayvanlarmısır ve soya küspesine dayalı rasyonla beslenmişlerdir. Çalışmada, kontrol grubu (K); temel rasyonla beslenmiş içme suyuna eklemeyapılmamış, deneme grubu 1 (P1); temel rasyona ek olarak içme suyuna 0.5 gr/ 10 lt düzeyinde probiyotik ilave edilmiş ve denemegrubu 2 (P2); temel rasyona ek olarak içme suyuna 1 gr/ 10 lt düzeyinde probiyotik ilave edilmiştir. Çalışma sonunda sekum içeriğininasetik asit, propiyonik asit, izobütirik asit, bütirik asit, izovalerik asit, valerik asit, kaproik asit, toplam SCFA (Short Chain Fatty Acids) veBCFA (Brached Chain Fatty Acids) değerleri istatiksel olarak anlamlı bulunamamıştır. Fakat izokaproik asit değeri probiyotik ilavesindenistatistiksel olarak etkilenmiştir. Sonuç olarak, damızlık bıldırcınlarda probiyotik ilavesinin izokaproik asit değerini artırması itibariylebağırsak sağlığını olumlu etkileyebileceği kanısına varılmıştır.
DergiAraştırma MakalesiErişime Açık
  • 1. Nir I, Şenköylü N. (2000). Kanatlılar için Sindirimi Destekleyen Yem Katkı Maddeleri. Roche. 9: 77-120.
  • 2. Çetin T, Yıldız G. (2004). Esansiyel Yağların Yem Katkı Maddesi Olarak Kullanımı. Yem Magazin. 38: 41-47.
  • 3. Offıcial Journal of the European Union. (2003). Regulation (EC) No 1831/2003 of the European Parliament and of the Council of 22 September 2003 on Additives for Use in Animal Nutrition. Pages L268/29-L268/43 in OJEW of 10/18/2003
  • 4. Guo FC, Williams BA, Kwakkel RP, et al. (2004a). Effects of Mushroom and Herb Polysaccharides, as Alternatives for an Antibiotic, on the Cecal Microbial Ecosystem in Broiler Chickens. Poult Sci. 83: 175 – 182.
  • 5. Guo FC, Kwakkel RP, Williams BA, et al. (2004b). Effects of Mushroom and Herb Polysaccharides, as Alternatives for an Antibiotic, on Growth Performance of Broilers. Br Poult Sci. 45: 684 – 694.
  • 6. Fuller R. (1989). Probiotics in Man and Animals: A review. J Appl Bacteriol. 66(5): 365 – 378.
  • 7. Kheırı F, Rostamı M, Hajıabadı S. (2015). The effects of Protexin Probiotic and Chicoridin Supplementation on Performance and Some Hematological Parameters in Japanese Quail (Coturnix japonica). Adv Agric. 4(10):115-121. Doi: 10.14196/aa.v4i10.2012.
  • 8. NRC. (1994). Nutrient Requirements of Poultry. 9th rev. edn. National Academy Press, Washington, DC. 34 - 45.
  • 9. AOAC. (2000). Official Methods of Analysis of the Association of Official Analytical Chemists, 17th ed. AOAC International, Maryland, USA.
  • 10. TSE. (1991). Hayvan Yemleri-Metabolik (Çevrilebilir) Enerji Tayini (Kimyasal Metot). TSE No:9610. Türk Standartları Enstitüsü, Ankara.
  • 11. Zhang WF, Li DF, Lu WQ, Yi GF. (2003). Effects of IsomaltoOligosaccharides on Broiler Performance and Intestinal Microflora. Poult Sci. 82(4): 657 - 663.
  • 12. Zdunczyk Z, Jankowski J, Mikulski D. (2013). Gastrointestinal Morphology and Function in Turkeys Fed Diets Diluted with Whole Grain Wheat. Poult Sci. 92: 1799-1811.
  • 13. SPSS. (2011). Statistical Packages for the Social Sciences, 20th edn, IBM Inc, Chicago, USA.
  • 14. Gasaway WC. (1976). Volatile Fatty Acids and Metabolizable Energy Derived from Cecal Fermentation in the Willow Ptarmigan. Comp Biochem. Physiol. 53A: 115.
  • 15. Choct M. (2009). Managing Gut Health Through Nutrition. Br Poult Sci. 7: 9-15.
  • 16. Lorenzonı G (2010). Poultry Diseases Influenced by Gastrointestinal Health, Traditional Treatments and Innovative Solutions. Nottingham University Press, Nottingham.
  • 17. Theron MM, Lues JFR. (2011). Organic Acids and Food Preservation. CRC Press, Taylor & Francis Group, Boca Raton, Florida.
  • 18. Knudsen KEB, Hedemann MS, Lærke HN. (2012). The Role of Carbohydrates in Intestinal Health of Pigs. Anim. Feed Sci. Technol. 173: 41-53.
  • 19. Lemos MJ, Calixto LFI, Souza DS, et al. (2018). Comparative Effect of the Inclusion of Zootechnical Additives in The Feed of Japanese Quails in Two Productive Phases. An Acad Bras Cienc. 90(4):3313-3325.
  • 20. Durna Aydın Ö, Yıldız G. (2020). The Effects of Thyme Oil and Black Cumin Oil in Broiler Feeding on Growth Performance, Intestinal Histomorphology, and Cecal Volatile Fatty Acids. Turk J Vet Anim Sci. 44: 17-25.
  • 21. Duncan SH, Louis P, Flint HJ. (2004). Lactate-Utilizing Bacteria, Isolated from Human Feces, That Produce Butyrate as A Major Fermentation Product. Appl Environ Microbiol. 70: 5810– 5817.
  • 22. Meimandipour A, Shuhaim M, Soleiman AF, et al. (2010). Selected Microbial Groups and Short-Chain Fatty Acids Profile in A Simulated Chicken Cecum Supplemented with Two Strains of Lactobacillus. Poult Sci. 89: 470-476.
  • 23. Weng YJ, Gan HY, Li X, et al. (2019). Correlation of Diet, Microbiota and Metabolite Networks in Inflammatory Bowel Disease. J Dig Dis. 20: 447–459.
  • 24. Murugesan GR, Romero LF, Persia ME (2014). Effects of Protease, Phytase and A Bacillus sp. Direct-Fed Microbial on Nutrient and Energy Digestibility, Ileal Brush Border Digestive Enzyme Activity and Cecal Short-Chain Fatty Acid Concentration in Broiler Chickens. PLoS One. 9(7) : e101888. doi: 10.1371/journal.pone.0101888.
  • 25. Guerra-Ordaza AA, Molista F, Hermesa RG, et al. (2013). Effect of Inclusion of Lactulose and Lactobacillus Plantarum on the Intestinal Environment and Performance of Piglets at Weaning. Anim Feed Sci Technol.185: 160-168.
  • 26. Novak R, Bogovič Matijašić B, Terčič D, et al. (2011). Effects of Two Probiotic Additives Containing Bacillus Spores on Carcass Characteristics, Blood Lipids and Cecal Volatile Fatty Acids in Meat Type Chickens, J Anim Physiol Anim Nutr. 95(4):424 - 433.
  • 27. Siriken B, Bayram I, Önol AG. (2003). Effects of Probiotics: Alone and in a Mixture of Biosacc Plus Zinc Bacitracin on the Caecal Microflora of Japanese Quail. Res Vet Sci. 75(1): 9-14.

TÜBİTAK ULAKBİM Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi Cahit Arf Bilgi Merkezi © 2019 Tüm Hakları Saklıdır.