Yıl: 2020 Cilt: 13 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 76 - 82 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 21-10-2020

Tıbbi Bitki Çaylarında Mikrobiyolojik Kalitenin ve Bazı Patojenlerin Araştırılması

Öz:
Tıbbi bitki çayları sağlık üzerine olumlu etkilerinden dolayı her yaş grubu tarafından tüketilmektedir. Bu çalışmada ambalajlı veambalajsız olarak perakende satışa sunulan farklı tıbbi bitki çaylarının (kekik, nane, rezene, adaçayı, ıhlamur, hatmi, sinameki, defne,civanperçemi ve anason) mikrobiyolojik kalitesinin belirlenmesi amaçlandı. Analiz edilen 120 örneğin %95, %90, %77.5, %74.16, %42.5,%14.17, %3.33 ve %2.5’inin sırasıyla toplam mezofilik aerobik bakteriler (TMAB), küf-maya, Enterobacteriaceae, koliform, sülfitindirgeyen anaerob bakteriler, Staphylococcus-Micrococcus spp., Escherichia coli ve Salmonella spp. ile kontamine olduğu belirlendi.Ancak örneklerin hiçbirinde Staphylococcus aureus ve Bacillus cereus tespit edilmedi. En yüksek ortalama TMAB (5.03 log10 kob/g) sayısınane örneklerinde; Enterobacteriaceae (4.19 log10 kob/g), koliform (3.87 log10 kob/g) ve küf-maya sayısı (4.92 log10 kob/g) ise hatmiörneklerinde bulundu. Kapalı ambalajlarda satışa sunulan örneklerdeki ortalama Enterobacteriaceae ve koliform bakteri sayıları açıktasatışa sunulan örneklerden önemli derecede daha düşük bulundu (P<0.05).Bu çalışma sonuçları tıbbi bitki çaylarının mikrobiyolojik kalitesinin yetersiz olduğunu; E. coli ve Salmonella spp. gibi patojenlerlekontamine olabileceğini göstermektedir.
Anahtar Kelime:

Investigation of Microbiological Quality and Some Pathogens in Medicinal Herbal Teas

Öz:
Medicinal herbal teas are consumed by all age groups for beneficial effects on health. In this study, it was aimed to determine the microbiological quality in packaged and unpackaged different medicinal herbal teas (thyme, mint, fennel, sage, linden, alcea, senna, laurel, yarrow and anise) sold at retail. Out of the 120 analysed samples, 95%, 90%, 77.5%, 74.16%, 42.5%, 14.17%, 3.33% and 2.5% were contaminated with total mesophilic aerobic bacteria (TMAB), mold-yeast, Enterobacteriaceae, coliform, sulphide reducing anaerobe bacteria, Staphylococcus-Micrococcus spp., Escherichia coli and Salmonella spp., respectively. However, Staphylococcus aureus and Bacillus cereus were not detected in any of the samples. The highest mean count was determined in mint samples for TMAB (5.03 log10 cfu/g); in alcea samples for Enterobacteriaceae (4.19 log10 cfu/g), coliform (3.87 log10 cfu/g) and yeast-mold (4.92 log10 cfu/g). The mean counts of Enterobacteriaceae and coliform in packaged samples were significantly less than unpackaged samples (P<0.05). The results obtained in this study showed that the microbiological quality of the investigated medicinal herbal teas were inadequate and can be contaminated with pathogens such as E. coli and Salmonella spp. bacteria.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • 1. Tournas VH, Katsouda EJ. (2008). Microbiological Quality of Various Medicinal Herbal Teas and Coffee Substitutes. Microbiol Insights. 1: 48-55.
  • 2. Can N, Duraklı Velioğlu S. (2018). Bitki Çaylarında Mikrobiyal Kalite ve Mikotoksin Varlığı. Erzincan Üniv Fen Bilim Enst Derg. 11(3): 362-380.
  • 3. Malik F, Hussain S, Mahmoo S. (2014). Appraisal of Medicinal Plants Used in Alternative Systems of Medicines for Microbial Contamination, Physiochemical Parameters and Heavy Metals. Pak J Bot. 46(2): 645-658.
  • 4. Kneifel W, Berger E. (1994). Microbiological Criteria of Random Samples of Spices and Herbs Retailed on the Austrian Market. J Food Prot. 57(10): 893-901.
  • 5. Alavi I, Zahedi M, Zahedi M, Pirbalouti AG, Rahimi E, Momtaz H. (2017). Evaluating the Microbial Contamination of Some Iranian Dried Medicinal Plants and Distillates. Int J Epidemiol Res. 4(2): 118-124.
  • 6. Abd El-Rahman MAM. (2019). Microbiological Quality and Heavy Metals Content of some Spices and Herbs Kinds. J Food and Dairy Sci Mansoura Univ. 10 (7): 237-241.
  • 7. Ameri A, Ekhtelat M, Shamsaei S. (2020). Microbial Indices of Industrial and Traditional Medicinal Herbs in Ahvaz, Iran. Foods and Raw Materials. 8(1): 134–139.
  • 8. Adounkpe FM, Allabi AC, BabaMoussa F, Gbegbe M, Keke M, Moutairou K. (2017). Microbiological Quality Assessment of Aqueous Herbal Teas Sold in Cotonou, Benin. Int J Herb Med. 5(3): 121-126.
  • 9. Garcia S, Iracheta F, Galvan F, Heredia N. (2001). Microbiological Survey of Retail Herbs and Spices from Mexican Markets. J Food Prot. 64(1): 99–103.
  • 10. Wilson C, Dettenkofer M, Jonas D, Daschner FD. (2014). Pathogen Growth in Herbal Teas in Clinical Settings: A Possible Source of Nosocomial Infection. Am J Infect Control. 32: 117- 119.
  • 11. de Freitas Araújo MG, Bauab TM. (2012). Microbial Quality of Medicinal Plant Materials. Akyar I (Editor), in Latest Research into Quality Control. Chapter 4. eBook (PDF) ISBN: 978-953- 51-5141-8. p. 67-81.
  • 12. Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği. (2011). Gıda Güvenilirliği Kriterleri. Resmi Gazete Tarihi: 29 Aralık 2011, Resmî Gazete Sayı: 28157.
  • 13. ISO 4833-1. (2013). Microbiology of the Food Chain - Horizontal Method for the Enumeration of Microorganisms - Part 1: Colony Count at 30oC by the Pour Plate Technique. International Organization of Standardization, Geneva, Switzerland.
  • 14. ISO 21528-2. (2017). Microbiology of Food and Animal Feding Stuffs - Horizontal Method for the Detection and Enumeration of Enterobacteriaceae. Part 2: Colony - Count Technique. International Organization of Standardization, Geneva, Switzerland.
  • 15. ISO 4832:2006. (2006). Microbiology of food and animal feeding stuffs – Horizontal method for the enumeration of coliforms – Colony-count technique. International Organization of Standardization, Geneva, Switzerland.
  • 16. ISO 16649-2. (2001). Horizontal Method for the Enumeration of ß - glucuronidase Positive E. coli - Colony Count Technique at 44 °C Using. International Organization of Standardization, Geneva, Switzerland.
  • 17. ISO 7932:2004. (2004). Microbiology of Food and Animal Feeding Stuffs-Horizontal Method for the Enumeration of Presumptive Bacillus cereus – Colony Count Technique at 30 Degrees. International Organization for Standardization, Geneva, Switzerland.
  • 18. Bacteriological Analytical Manual. (2001). BAM: Yeasts, Molds and Mycotoxins. Erişim: https://www.fda.gov/food/laboratorymethods-food/bam-yeasts-molds-and-mycotoxins. Erişim Tarihi: 06.09.2019.
  • 19. TSE ISO 6579. (2005). Mikrobiyoloji - Gıda ve Hayvan Yemleri - Salmonella İçin Yatay Yöntem. Türk Standartları Enstitüsü, Ankara.
  • 20. Harrigan WF. (1998). Laboratory Methods in Food Microbiology. 3th Ed. Academic Press, San Diego.
  • 21. Speck ML. (1976). Compendium of Methods for the Microbiological Examination of Foods. American Public Health Association, Washington DC, USA.
  • 22. Okunlola A, Adewoyin BA, Odeku OA. (2007). Evaluation of Pharmaceutical and Microbial Qualities of Some Herbal Medicinal Products in South Western Nigeria. Trop J Pharm Res. 6 (1): 661-670.
  • 23. Bala JD, Kuta FA, Abioye OP, et al. (2017). Isolation and Characterisation of Microorganisms Contaminating Herbal Infusion Sold in Minna, Nigeria. Int J STEM Educ. 13(2): 10-15.
  • 24. The Canadian Food Inspection Agency. Bacterial Pathogens in Dried Herbs and Dried Teas - April 1, 2014 to March 31, 2018. Food microbiology - Targeted Surveys - Final Report. Erişim: https://www.inspection.gc.ca/DAM/DAM-foodaliments/STAGING/textexte/bacterial_pathogens_in_dried_herbs_and_dried_teas_15 53013196262_eng.pdf Erişim Tarihi: 26.04.2020.
  • 25. Arslan R. (2013). Türkiye’de Üretilen Bazı Organik Baharat ve Bitkisel Çayların Aflatoksin B1 Düzeyleri Ve Mikrobiyolojik Kalitesinin Araştırılması. Yüksek Lisans Tezi. Celal Bayar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Manisa, s,1-113.
  • 26. Omogbai BA, Ikenebomeh M. (2013). Microbiological Characteristics and Phytochemical Screening of some Herbal Teas in Nigeria. European Sci J. 9(18): 149-160.
  • 27. Romagnoli B, Menna V, Gruppioni N, Bergamini C. (2007). Aflatoxins in Spices, Aromatic Herbs, Herb-Teas and Medicinal Plants Marketed in Italy. Food Control. 18: 697–701.
  • 28. Martins HM, Martins ML, Dias MI, Bernardo F. (2001). Evaluation of Microbiological Quality of Medicinal Plants Used in Natural Infusions. Int J Food Microbiol. 68: 149–153.
  • 29. Ham H. (2017). Distributions of Listeria spp., Bacillus spp., Enterococcus spp., Staphylococcus spp., and Coliforms Isolated from Agricultural Herb Products from the Market. J Bacteriol Virol. 47(4): 171-178.
  • 30. Abba D, Inabo HI, Yakubu SE, Olonitola OS. (2009). Contamination of Herbal Medicinal Products Marketed in Kaduna Metropolis with Selected Pathogenic Bacteria. Afr J Trad CAM. 6(1): 70-77.
APA VURAL A, Guran H, Durmusoglu H, UÇAR U (2020). Tıbbi Bitki Çaylarında Mikrobiyolojik Kalitenin ve Bazı Patojenlerin Araştırılması. , 76 - 82.
Chicago VURAL AYDIN,Guran Husnu Sahan,Durmusoglu Halil,UÇAR UĞUR Tıbbi Bitki Çaylarında Mikrobiyolojik Kalitenin ve Bazı Patojenlerin Araştırılması. (2020): 76 - 82.
MLA VURAL AYDIN,Guran Husnu Sahan,Durmusoglu Halil,UÇAR UĞUR Tıbbi Bitki Çaylarında Mikrobiyolojik Kalitenin ve Bazı Patojenlerin Araştırılması. , 2020, ss.76 - 82.
AMA VURAL A,Guran H,Durmusoglu H,UÇAR U Tıbbi Bitki Çaylarında Mikrobiyolojik Kalitenin ve Bazı Patojenlerin Araştırılması. . 2020; 76 - 82.
Vancouver VURAL A,Guran H,Durmusoglu H,UÇAR U Tıbbi Bitki Çaylarında Mikrobiyolojik Kalitenin ve Bazı Patojenlerin Araştırılması. . 2020; 76 - 82.
IEEE VURAL A,Guran H,Durmusoglu H,UÇAR U "Tıbbi Bitki Çaylarında Mikrobiyolojik Kalitenin ve Bazı Patojenlerin Araştırılması." , ss.76 - 82, 2020.
ISNAD VURAL, AYDIN vd. "Tıbbi Bitki Çaylarında Mikrobiyolojik Kalitenin ve Bazı Patojenlerin Araştırılması". (2020), 76-82.
APA VURAL A, Guran H, Durmusoglu H, UÇAR U (2020). Tıbbi Bitki Çaylarında Mikrobiyolojik Kalitenin ve Bazı Patojenlerin Araştırılması. Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 13(1), 76 - 82.
Chicago VURAL AYDIN,Guran Husnu Sahan,Durmusoglu Halil,UÇAR UĞUR Tıbbi Bitki Çaylarında Mikrobiyolojik Kalitenin ve Bazı Patojenlerin Araştırılması. Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 13, no.1 (2020): 76 - 82.
MLA VURAL AYDIN,Guran Husnu Sahan,Durmusoglu Halil,UÇAR UĞUR Tıbbi Bitki Çaylarında Mikrobiyolojik Kalitenin ve Bazı Patojenlerin Araştırılması. Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol.13, no.1, 2020, ss.76 - 82.
AMA VURAL A,Guran H,Durmusoglu H,UÇAR U Tıbbi Bitki Çaylarında Mikrobiyolojik Kalitenin ve Bazı Patojenlerin Araştırılması. Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2020; 13(1): 76 - 82.
Vancouver VURAL A,Guran H,Durmusoglu H,UÇAR U Tıbbi Bitki Çaylarında Mikrobiyolojik Kalitenin ve Bazı Patojenlerin Araştırılması. Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2020; 13(1): 76 - 82.
IEEE VURAL A,Guran H,Durmusoglu H,UÇAR U "Tıbbi Bitki Çaylarında Mikrobiyolojik Kalitenin ve Bazı Patojenlerin Araştırılması." Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 13, ss.76 - 82, 2020.
ISNAD VURAL, AYDIN vd. "Tıbbi Bitki Çaylarında Mikrobiyolojik Kalitenin ve Bazı Patojenlerin Araştırılması". Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 13/1 (2020), 76-82.