Yıl: 2020 Cilt: 8 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 426 - 429 Metin Dili: İngilizce DOI: 10.24925/turjaf.v8i2.426-429.3119 İndeks Tarihi: 19-10-2020

Comparison of Development of New and Old Wheat Varieties at High Temperature Conditioning

Öz:
For about 10 thousand years, new varieties have emerged naturally or artificial in wheat. Factors forthe development of new varieties are fertilization, machine use, changing taste preferences andadaptation to climate change and exc. In the study; Apogee variety, which is one of the most recentlydeveloped varieties, has low sensitivity to vernalization and photoperiod, and Einkorn and Emmer,which is one of the oldest known varieties, and Tosunbey variety, which has been developed in ourcountry in recent years, were compared in terms of agronomic characteristics. The research wascarried out at room temperature and field conditions with spring planting. At room temperature, Apogee variety reached harvest maturity in 87 days, Emmer variety’s in 140 days, Tosunbey variety’s in 116 days. Since Einkorn variety could not meet the need for vernalization, itsdevelopment ceased at stem elongation stage. All varieties have completed their development by meeting the need for vernalization in field conditions. Apogee variety reached harvest maturity in 93 days, Einkorn variety in 118 days, Emmer variety in 108 days, Tosunbey variety in 115 days. In land conditions, Apogee varieties ripen later, while other varieties ripened earlier. Thousand grain weights were 24.3 g in Apogee variety, 17.3 g in Emmer variety, 26.7 g in Tosunbey variety at room temperature conditioning, 11.3 g in Apogee variety, 20.3 g in Einkorn variety, 24.7 g in Emmer variety and 26.0 g in Emmer variety at field conditioning. In field condition, thousand-grain weightsof Apogee variety decreased seriously.
Anahtar Kelime:

Yeni ve Eski Buğday Çeşitlerinin Yüksek Yetişme Sıcaklığında Gelişimlerinin Karşılaştırılması

Öz:
Buğdayda yaklaşık 10 bin yıldır doğal veya suni olarak yeni çeşitler ortaya çıkmaktadır. İnsanoğlu tarafından geliştirilen çeşitler de en önemli kriterler olarak verim, gübre ve makine kullanımı, değişen lezzet tercihleri ile iklim değişikliklerine uyum sayılabilir. Yapılan bu çalışmada; yeni geliştirilen çeşitlerden olan, vernalizasyon ve fotoperiyot hassasiyeti düşük USU-Apogee çeşidi ile daha önce geliştirilen çeşitlerden olan Einkorn ve Emmer ile yine ülkemizde geliştirilen alternatif gelişme tabiatlı Tosunbey çeşidi agronomik özellikler bakımından karşılaştırılmıştır. Araştırma oda sıcaklığında ve yazlık ekim olarak tarla koşullarında yürütülmüştür. Oda sıcaklığında yetiştirmede Apogee çeşidi 87 günde, Emmer çeşidi 140 günde, Tosunbey çeşidi 116 günde hasat olgunluğuna gelmiştir. Einkorn çeşidinin gelişimi vernalizasyon ihtiyacını karşılayamadığından dolayı sapa kalkma döneminde durmuştur. Tarla denemelerinde ise tüm çeşitler vernalizasyon ihtiyacını karşılayarak gelişimlerini tamamlamışlardır. Apogee çeşidi 93 günde, Einkorn çeşidi 118 günde, Emmer çeşidi 108 günde, Tosunbey çeşidi 115 günde hasat olgunluğuna gelmiştir. Apogee çeşidi arazi koşullarında daha geç olgunlaşırken, diğer çeşitler daha erken olgunlaşmışlardır. Oda sıcaklığında yetiştirmede bin tane ağırlıkları Apogee çeşidinde 24,2 g, Emmer çeşidinde 17,4 g, Tosunbey çeşidinde 26,5 g bulunurken, tarla denemelerinde Apogee çeşidinde 11,3 g, Einkorn çeşidinde 20,3 g, Emmer çeşidinde 24,7 g, Tosunbey çeşidinde 26,0 g olarak belirlenmiştir. Tarla denemelerinde Apogee çeşidinde bin tane ağırlığı belirgin olarak azalmıştır.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Beales J, Turner A, Griffiths S, Snape JW, Laurie DA. 2007. A Pseudo-Response Regulator is misexpressed in the photoperiod insensitive Ppd-D1a mutant of wheat (Triticum aestivum L.). Theoretical and Applied Genetics, 115(5): 721-733. doi:10.1007/s00122-007-0603-4.
  • Bugbee B, Koerner G, Albbrechtsen R, Dewey W, Clawson, S. 1997. Registration of ‘USU-Apogee’wheat. Crop science, 37(2): 626-626.
  • Dolgushin DA, Lysenko TD. 1929. To question of the nature of winter growth habit. Proc Symp. Genet., Breed., Seed Production and Animal Breed, 3: 189-199.
  • Flood RG, Halloran GM. 1986. Genetics and physiology of vernalisation response in wheat. Advances in Agronomy, 39: 87-123.
  • Goncharov NP. 1999. Genetics of growth habit (spring vs. winter) in tetraploid wheats: production and analysis of near-isogenic lines. Hereditas 130: 125-130.
  • Gotoh T. 1980. Gene analysis of the degree of vernalization requirement in winter wheat. Japan. J. Breed. 30: 1-10.
  • Hindlian A, Lawson S, Banerjee S, Duggan D, Hinds M. 2019.Taking the heat making cities resilient to climate change. The Goldman Sachs Group, Inc. https://www.goldmansachs.com/insights/pages/gsresearch/taking-the-heat/report.pdf. Erişim: 20.10.2019.
  • Li H, Rasheed A, Hickey LT, He Z. 2018. Fast-forwarding genetic gain. Trends in plant science, 23(3): 184-186.
  • Lysenko TD. 1932. Fundamental results of research on the vernalisation of agricultural plants. Bull. Jarov, 4: 1-57.
  • MGM. 2019. Meteoroloji Genel Müdürlüğü. www.mgm.gov.tr Moshkov BS. 1987. Aktinoritmizm u rastenij (Plant actinorhythmicity). Kolos, Moscow.
  • Ray DK, Ramankutty N, Mueller ND, West PC, Foley JA. 2012.Recent patterns of crop yield growth and stagnation. Nature Communications, 3: 1293.
APA atar b (2020). Comparison of Development of New and Old Wheat Varieties at High Temperature Conditioning. , 426 - 429. 10.24925/turjaf.v8i2.426-429.3119
Chicago atar bekir Comparison of Development of New and Old Wheat Varieties at High Temperature Conditioning. (2020): 426 - 429. 10.24925/turjaf.v8i2.426-429.3119
MLA atar bekir Comparison of Development of New and Old Wheat Varieties at High Temperature Conditioning. , 2020, ss.426 - 429. 10.24925/turjaf.v8i2.426-429.3119
AMA atar b Comparison of Development of New and Old Wheat Varieties at High Temperature Conditioning. . 2020; 426 - 429. 10.24925/turjaf.v8i2.426-429.3119
Vancouver atar b Comparison of Development of New and Old Wheat Varieties at High Temperature Conditioning. . 2020; 426 - 429. 10.24925/turjaf.v8i2.426-429.3119
IEEE atar b "Comparison of Development of New and Old Wheat Varieties at High Temperature Conditioning." , ss.426 - 429, 2020. 10.24925/turjaf.v8i2.426-429.3119
ISNAD atar, bekir. "Comparison of Development of New and Old Wheat Varieties at High Temperature Conditioning". (2020), 426-429. https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i2.426-429.3119
APA atar b (2020). Comparison of Development of New and Old Wheat Varieties at High Temperature Conditioning. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 8(2), 426 - 429. 10.24925/turjaf.v8i2.426-429.3119
Chicago atar bekir Comparison of Development of New and Old Wheat Varieties at High Temperature Conditioning. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 8, no.2 (2020): 426 - 429. 10.24925/turjaf.v8i2.426-429.3119
MLA atar bekir Comparison of Development of New and Old Wheat Varieties at High Temperature Conditioning. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, vol.8, no.2, 2020, ss.426 - 429. 10.24925/turjaf.v8i2.426-429.3119
AMA atar b Comparison of Development of New and Old Wheat Varieties at High Temperature Conditioning. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2020; 8(2): 426 - 429. 10.24925/turjaf.v8i2.426-429.3119
Vancouver atar b Comparison of Development of New and Old Wheat Varieties at High Temperature Conditioning. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2020; 8(2): 426 - 429. 10.24925/turjaf.v8i2.426-429.3119
IEEE atar b "Comparison of Development of New and Old Wheat Varieties at High Temperature Conditioning." Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 8, ss.426 - 429, 2020. 10.24925/turjaf.v8i2.426-429.3119
ISNAD atar, bekir. "Comparison of Development of New and Old Wheat Varieties at High Temperature Conditioning". Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 8/2 (2020), 426-429. https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i2.426-429.3119