Antalya, Isparta ve Afyonkarahisar İllerinde Bulunan Su Ürünleri İşleme Tesislerinin Güncel Durumu
Yıl: 2020 Cilt: 16 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 51 - 65 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.22392/actaquatr.584098 İndeks Tarihi: 25-10-2020
Antalya, Isparta ve Afyonkarahisar İllerinde Bulunan Su Ürünleri İşleme Tesislerinin Güncel Durumu
Öz: Bu çalışmada Göller Bölgesi’nin su ürünleri üretiminde lider konumda olan Antalya, Isparta ve Afyonkarahisar’dafaaliyet gösteren toplam 13 su ürünleri işleme tesisi incelenmiştir. Çalışma için önceden belirlenen soruların bulunduğu anketformu hazırlanmıştır. Ankette işletmelerin kuruluş tarihleri, kuruluş yerleri, kurulu kapasiteleri, personel durumu, hijyendurumu, iş güvenliği durumu, uluslararası almış oldukları kalite belgeleri, hammadde temin şekilleri, işleme yöntemleri,üretim ve ihracat durumu ve işleme tesislerinin karşılaşmış oldukları problemler ile ilgili bilgilere yer verilmiştir.Anket sonuçlarına göre genel olarak işleme tesislerinin Isparta ve Afyonkarahisar’da eşit şekilde dağılım gösterdiğibelirlenmiştir. Antalya’da 5, Isparta ve Afyonkarahisar’da 4’er tesis yerinde ziyaret edilerek anket formları doldurulmuştur.Tesislerde bayan işçiler daha çok olmak üzere daimi işçiler çalışmaktadır. Sorumlu yöneticilerin çoğunu su ürünlerimühendisleri oluşturmaktadır. Tesislerin tümünde HACCP uygulanmakta olup hijyen eğitimini almış, iş güvenliğieğitiminden geçmiş personel çalışmaktadır. Tesislerde iş güvenliği şirketleriyle anlaşmalı iş güvenliği uzmanı bulunmaktadır.Hammadde temininin hem yerli hem de yabancı üreticilerden karşılandığı tespit edilmiştir. Genellikle tüm tesislerin ihracatyaptığı tespit edilmiştir. En çok karşılaşılan problemler kalifiye elaman bulmaktaki güçlükler ve hammadde sıkıntısı olaraktespit edilmiştir.
Anahtar Kelime: Current situation of seafood processing plants in Antalya, Isparta and Afyonkarahisar provinces.
Öz: In this study, a total of 13 seafood processing plants located in Antalya, Isparta and Afyonkarahisar, which are the leader in the seafood production of the Lakes Region, were investigated. A survey form was prepared for the study. The survey includes information on the establishment dates, establishment locations, installed capacities, personnel status, hygiene status, occupational safety status, international quality certificates, raw material procurement methods, processing methods, production and export status, and problems encountered by processing plants. According to the results of the survey, it was determined that the seafood processing plants were distributed evenly in Antalya, Isparta and Afyaonkarahisar. 5 processing plant in Antalya, 4 processing plant in Isparta and 4 in Afyonkarahisar were visited at the site and the survey were filled. At the facilities, women work mainly and the permanent workers are working intensively. Most of the responsible managers are aquaculture engineers. In all of the facilities, HACCP is applied and there is personnel who have received hygiene training and who have been trained in occupational safety. Facilities include a contracted occupational safety specialist with occupational safety companies. It is determined that raw material is obtained from both domestic and foreign producers. Generally all facilities are exporting. The most common problems were identified as difficulties in finding qualified personnel and a shortage of raw materials.
Anahtar Kelime: Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
- Anonim. (2001). Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı Su Ürünleri ve Su Ürünleri Sanayi Özel İhtisas Komisyonu Raporu Ankara 2001. DPT–2575 OIK:588 ISBN 975. 19. 2714–5, 101–102.
- Anonim. (2014). Su Ürünleri yetiştiriciliği sektör raporu. Su ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği, Ankara, 71.
- Aral, N. (2009) Su Ürünleri İşleme Tesislerinde Hijyen Uygulamaları. Muğla Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 138 Muğla
- Bulduk, S. (2003).Gıda ve Personel Hijyeni, Ankara. ISBN-975-8326-71-6.179s.
- Çapkın, K., Korkut, S., Şevik, R., & Olgun, M. (2008). Determination structures and problems, on processing enterprises of fishery in Beyşehir region. (In Turkish). Journal of fisheriessciences.com, 466-474.
- Dağtekin, M., & Ak, O. (2007). Doğu Karadeniz Bölgesinde Su Ürünleri Tüketimi, İhracat ve İthalat Potansiyeli. Yunus Araştırma Bülteni, 7 (3), 14- 17.
- Emir, M., Karadağ, H.O., Ege, F., & Ceyhan,V. (2012). 10.Ulusal Tarım ve Ekonomi Kongresi, 5-7 Eylül 2012, Konya, ss 828-838.
- Korkut, H. (2002). Gıda Güvenliği ve HACCP. Gıda Teknolojisi Dergisi, 6 (8), 24-27.
- Kömürlü, U., & Atar, H.H. (2019). Su Ürünlerinde Kredi Uygulamaları, Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 54 (3), 1300-1318
- Köse, S. Gökoğlu, N., Mol Tokay, S., Baygar, T., Özer, N.P., Çolakoğlu, F.A., & Alçiçek, Z. (2010). Türkiye’ deki Su Ürünleri İşleme Sektörünün Durumu, Sorunları ve Çözüm Önerileri. Türkiye Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi. 11-15/01/2010, Ankara, ss.821-852.
- Mol,S., & Ulusoy, Ş. (2010). Türkiye su ürünleri işleme sektörünün sorunları ve çözüm önerileri. Journal of FisheriesSciences.com 4(2), 152-158 (2010). 10.3153/jfscom.2010015.
- Özdemir, N., & Dirican, S. (2006). Muğla İlinde Kültür Balıkçılığı ve Sorunları. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 23 (1/2), 283-286.
- Sağlam, F.T. (2017). İstanbul İli su ürünleri işleme tesislerinin genel yapısı ve işleyişi. Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi Tekirdağ, 119s.
- Tezcan, M. (2005). Konya’daki Su Ürünleri İşleme Tesislerinin Yapısal Analizi Ve Verimliliklerinin Değerlendirilmesi. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi. 32s.
- Ünlüsayın, M., Bilgin, Ş., Günlü, A., & İzci, L. (2005). Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB)'ne Katılım Sürecinde Su Ürünleri İşleme Tesislerimizin Mevcut Durumuna Bir Bakış. TSE Standard Ekonomik ve Teknik Dergi, Y/44, N/528, Aralık, 55-59.
- www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1005
- www.tarimorman.gov.tr/sgb/Belgeler/SagMenuVeriler/BSGM.pdf
- www.ggbs.tarim.gov.tr
APA | Erkeç H, BİLGİN ş (2020). Antalya, Isparta ve Afyonkarahisar İllerinde Bulunan Su Ürünleri İşleme Tesislerinin Güncel Durumu. , 51 - 65. 10.22392/actaquatr.584098 |
Chicago | Erkeç Hüseyin,BİLGİN şengül Antalya, Isparta ve Afyonkarahisar İllerinde Bulunan Su Ürünleri İşleme Tesislerinin Güncel Durumu. (2020): 51 - 65. 10.22392/actaquatr.584098 |
MLA | Erkeç Hüseyin,BİLGİN şengül Antalya, Isparta ve Afyonkarahisar İllerinde Bulunan Su Ürünleri İşleme Tesislerinin Güncel Durumu. , 2020, ss.51 - 65. 10.22392/actaquatr.584098 |
AMA | Erkeç H,BİLGİN ş Antalya, Isparta ve Afyonkarahisar İllerinde Bulunan Su Ürünleri İşleme Tesislerinin Güncel Durumu. . 2020; 51 - 65. 10.22392/actaquatr.584098 |
Vancouver | Erkeç H,BİLGİN ş Antalya, Isparta ve Afyonkarahisar İllerinde Bulunan Su Ürünleri İşleme Tesislerinin Güncel Durumu. . 2020; 51 - 65. 10.22392/actaquatr.584098 |
IEEE | Erkeç H,BİLGİN ş "Antalya, Isparta ve Afyonkarahisar İllerinde Bulunan Su Ürünleri İşleme Tesislerinin Güncel Durumu." , ss.51 - 65, 2020. 10.22392/actaquatr.584098 |
ISNAD | Erkeç, Hüseyin - BİLGİN, şengül. "Antalya, Isparta ve Afyonkarahisar İllerinde Bulunan Su Ürünleri İşleme Tesislerinin Güncel Durumu". (2020), 51-65. https://doi.org/10.22392/actaquatr.584098 |
APA | Erkeç H, BİLGİN ş (2020). Antalya, Isparta ve Afyonkarahisar İllerinde Bulunan Su Ürünleri İşleme Tesislerinin Güncel Durumu. Acta Aquatica Turcica, 16(1), 51 - 65. 10.22392/actaquatr.584098 |
Chicago | Erkeç Hüseyin,BİLGİN şengül Antalya, Isparta ve Afyonkarahisar İllerinde Bulunan Su Ürünleri İşleme Tesislerinin Güncel Durumu. Acta Aquatica Turcica 16, no.1 (2020): 51 - 65. 10.22392/actaquatr.584098 |
MLA | Erkeç Hüseyin,BİLGİN şengül Antalya, Isparta ve Afyonkarahisar İllerinde Bulunan Su Ürünleri İşleme Tesislerinin Güncel Durumu. Acta Aquatica Turcica, vol.16, no.1, 2020, ss.51 - 65. 10.22392/actaquatr.584098 |
AMA | Erkeç H,BİLGİN ş Antalya, Isparta ve Afyonkarahisar İllerinde Bulunan Su Ürünleri İşleme Tesislerinin Güncel Durumu. Acta Aquatica Turcica. 2020; 16(1): 51 - 65. 10.22392/actaquatr.584098 |
Vancouver | Erkeç H,BİLGİN ş Antalya, Isparta ve Afyonkarahisar İllerinde Bulunan Su Ürünleri İşleme Tesislerinin Güncel Durumu. Acta Aquatica Turcica. 2020; 16(1): 51 - 65. 10.22392/actaquatr.584098 |
IEEE | Erkeç H,BİLGİN ş "Antalya, Isparta ve Afyonkarahisar İllerinde Bulunan Su Ürünleri İşleme Tesislerinin Güncel Durumu." Acta Aquatica Turcica, 16, ss.51 - 65, 2020. 10.22392/actaquatr.584098 |
ISNAD | Erkeç, Hüseyin - BİLGİN, şengül. "Antalya, Isparta ve Afyonkarahisar İllerinde Bulunan Su Ürünleri İşleme Tesislerinin Güncel Durumu". Acta Aquatica Turcica 16/1 (2020), 51-65. https://doi.org/10.22392/actaquatr.584098 |