Yıl: 2020 Cilt: 8 Sayı: 4 Sayfa Aralığı: 927 - 931 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.24925/turjaf.v8i4.927-931.3104 İndeks Tarihi: 26-10-2020

Su Kısıtı Koşullarında Biber (Capsicum annuum L.) Bitkisinde Mikoriza Uygulamasının Vejetatif ve Generatif Gelişme Üzerinde Etkileri

Öz:
Faydalı toprak organizmaları olan Arbusküler Mikorizal Funguslar (AMF), bitki besinelementlerinin bitki kökleri tarafından alımında ve dolayısıyla sağlıklı bitki gelişiminde önemli birrole sahiptirler. Bu çalışmada toprağa eklenen Glomus etunicatum’un, su kısıtı uygulanan biberbitkilerinin gelişimi üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, dört farklı sulamakonusu (I25, I50, I75, I100) ve AMF uygulamasının Tesla F1 biber çeşidinin bitki gelişimi ve bazı meyveözellikleri üzerine etkileri belirlenmiştir. Bu amaçla deneme sonunda; sürgün uzunluğu (cm), kökuzunluğu (cm), kök yayılımı (cm), yaprak sayısı (adet), yaprak genişliği (mm) ve uzunluğu (mm),gövde çapı (mm), meyve eni (mm), meyve uzunluğu (mm), kök ve sürgün ağırlıkları (g), meyve pH,meyvede kuru madde miktarı ve klorofil indeksi ölçümleri yapılmıştır. Bitkilerden alınan yapraklarörneklerinin P (fosfor) ve K (potasyum) içerikleri belirlenmiştir. Çalışma sonunda AMF uygulananve uygulanmayan bitkilerin tümünde I75 sulama konusunun hem bitki gelişimi hem de meyveözellikleri açısından en iyi sonucu verdiği belirlenmiştir. Ayrıca I75 sulama konusunun bitki gelişimiiçin yeterli olduğu sonucuna varılmıştır
Anahtar Kelime:

The Effects of Mycorrhiza Application on Vegetative and Generative Growth in Pepper (Capsicum annuum L.) Plants under Water Deficiency Conditions

Öz:
Arbuscular mycorrhizal fungi (AMF), which are beneficial soil organisms, have an important role in the uptake of plant nutrients by roots and thus help to healthy plant growth. The aim of this study was to determine the effects of AMF inoculation on the development of water-deficiency applied pepper plants. In this study, Tesla F1 pepper cultivars, Glomus etunicatum inoculated and without Glomus etunicatum, were exposed to four different irrigation regimes (25I, 50I, 75I, 100I). At the end of the experiment these plants were compared in terms of some vegetative and fruit properties. For this purpose, at the end of the trial; shoot length (cm), root length (cm), root spread (cm), number of leaves, leaf width and length (mm), stem diameter (mm), fruit width (mm), fruit length (mm), root and shoot weights (g), fruit pH, total soluble solid content and chlorophyll index were measured. P (phosphorus) and K (potassium) contents of leaves samples taken from plants were determined. As a result, it was determined that 75I irrigation regime gave the best results in terms of both plant growth and fruit properties in all mycorrhizal and non-mycorrhizal plants. It was also concluded that 75% irrigation level is sufficient for plant growth.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Aissa E, Mougou A, Khalfallah KK. 2016. Influence of mycorrhizal inoculation and source of phosphorus on growth and nutrient uptake of pepper (Capsicum annuum L.) in calcareous soil. Journal of New Sciences, 28.
  • Altuntaş Ö, Abak K, Daşgan HY. 2016. Serada Biber Yetiştiriciliğinde Arbusküler Mikorhizal Fungus Kullanımının Bitki Gelişimi ve Verime Etkileri. Selçuk Tarım Bilimleri Dergisi, 2 (2): 144-151.
  • Amaranthus M, Simpson L. 2011. A Plant Evolution Revolution. ACRES, The Voice of Eco-Agriculture, 1 -4.
  • A.O.A.C 1980. Official Methods of Analysis. 13 th ed. Association of Official Analytical Chemists, Arlington.
  • Arbuckle JL. 2012. IBM SPSS Amos 21 user’s guide. Amos Development Corporation.
  • Aroca R, Verniery P, Ruiz-Lozano JM. 2008. Mycorrhizal and non-mycorrhizalLactuca sativa plants exhibit contrasting responses to exogenous ABA duringdrought stress and recovery. Journal of Experimental Botany, 59: 2029–2041.
  • Aydın A. 2002. Mycorrhiza and Functions. Ministry of Agriculure and Rural Affairs Publication. Erdemli-MERSİN. Barman J, Samanta A, Saha B, Datta S. 2016. Mycorrhiza. Resonance, 21(12): 1093-1104.
  • Baum C, El-Tohamy W, Gruda N. 2015. Increasing the productivity and product quality of vegetable crops using arbuscular mycorrhizal fungi: a review. Scientia Horticulturae, 187: 131 -141.
  • Beltrano J, Ruscitti M, Arango MC, Ronco M. 2013. Effects of arbuscular mycorrhiza inoculation on plant growth, biological and physiological parameters and mineral nutrition in pepper grown under different salinity and p levels. Journal of soil science and plant nutrition, 13(1): 123-141.
  • Bot AJ, Nachtergaele FO, Young A. 2000. Land resource potential and constraints at regional and country levels. World Soil Resources Reports 90. Land and Water Development Division, FAO, Rome. ISBN 92-5-104429-5.
  • Davies Jr FT, Olalde-Portugal V, Aguilera-Gomez L, Alvarado MJ, Ferrera-Cerrato RC, Boutton TW. 2002. Alleviation of drought stress of Chile ancho pepper (Capsicum annuum L. cv. San Luis) with arbuscular mycorrhiza indigenous to Mexico. Scientia Horticulturae, 92(3-4): 347-359.
  • İkiz O, Abak K, Daşgan HY, Ortaş I. 2009. Effects Of Mycorrhizal Inoculation In Soilless Culture On Pepper Plant Growth. Acta Horticulturae, 807, 533–540. doi:10.17660/actahortic.2009.807.78
  • Jezdinsky A, Vojtiskova J, Slezak K, Petrikova K, Pokluda R. 2012. Effect ofdrought stress and Glomus inoculation on selected physiological processes ofsweet pepper (Capsicum annuum L. cv ‘Slavy’). Acta Universitatis Agriculturae Silviculturae Mendelianae Brunensis 60: 69–76.
  • Kacar B. 1972. Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri II. Bitkianalizleri. Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara 646 ss. Kanber R. 2006. Irrigation. Cukurova University Publications. A-52, 530 pp.
  • Kapoulas N, Ilić ZS, Koukounaras A, Ipsilantis I. 2019. Application Of Arbuscular Mycorrhizal Inoculum in Greenhouse Soil With Manure Induced Salinity for Organic Pepper Production. Acta Scientiarum Polonorum-Hortorum Cultus, 18(1): 129-139.
  • Krishna MSR. 2018. Arbuscular mycorrhizal symbiosis alters morphological and biochemical indices in hot pepper (Capsicum annuum L.) under drought stress. International Journal of Green Pharmacy (IJGP), 12(02).
  • Marulanda A, Azcón R, Ruiz-Lozano JM. 2003. Contribution of six arbuscular mycorrhizal fungal isolates to water uptake by Lactuca sativa L. plants underdrought stress. Physiologia Plantarum, 119. 526–533.
  • Ortaş İ, Ergün B, Ortakçı D, Ercan S, Köse Ö. 1999. Spors of Mycorrhiza Production Techniques and Possibilities of Use in Agriculture. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 23: 959–968.
  • Ortas I, Kaya Z, Çakmak I. 2001. Influence of arbuscular mycorrhizae inoculation on growth of maize and green pepper plants in phosphorus- and zinc-deficient soil. In: Horst W.J. et al. (eds) Plant Nutrition. Developments in Plant and Soil Sciences, vol 92. Springer, Dordrecht.
  • Pischl PH, Barber NA. 2016. Plant responses to arbuscular mycorrhizae under elevated temperature and drought. Journal of Plant Ecology, 10(4). 692-701.
  • Selvakumar G, Yi PH, Lee SE, Shagol CC, Han SG, Sa T, Chung BN. 2018. Effects of Long-Term Subcultured Arbuscular Mycorrhizal Fungi on Red Pepper Plant Growth and Soil Glomalin Content. Mycobiology, 46(2): 122-128.
  • Sensoy S, Demir S, Turkmen O, Erdinc C, Savur OB. 2007. Responses of some different pepper (Capsicum annuum L.) genotypes to inoculation with two different arbuscular mycorrhizal fungi. Scientia Horticulturae, 113(1): 92-95.
  • Somerville C, Briscoe J. 2001. Genetic engineering and water. Science, 292: 2217.
  • Tanwar A, Aggarwal A, Kadian N, Gupta,A. 2013. Arbuscular mycorrhizal inoculation and super phosphate application influence plant growth and yield of Capsicum annuum. Journal of soil science and plant nutrition, 13(1): 55-66.
APA ULUKAPI K, Kurt Z, Şener S (2020). Su Kısıtı Koşullarında Biber (Capsicum annuum L.) Bitkisinde Mikoriza Uygulamasının Vejetatif ve Generatif Gelişme Üzerinde Etkileri. , 927 - 931. 10.24925/turjaf.v8i4.927-931.3104
Chicago ULUKAPI Kamile,Kurt Zehra,Şener Sevinç Su Kısıtı Koşullarında Biber (Capsicum annuum L.) Bitkisinde Mikoriza Uygulamasının Vejetatif ve Generatif Gelişme Üzerinde Etkileri. (2020): 927 - 931. 10.24925/turjaf.v8i4.927-931.3104
MLA ULUKAPI Kamile,Kurt Zehra,Şener Sevinç Su Kısıtı Koşullarında Biber (Capsicum annuum L.) Bitkisinde Mikoriza Uygulamasının Vejetatif ve Generatif Gelişme Üzerinde Etkileri. , 2020, ss.927 - 931. 10.24925/turjaf.v8i4.927-931.3104
AMA ULUKAPI K,Kurt Z,Şener S Su Kısıtı Koşullarında Biber (Capsicum annuum L.) Bitkisinde Mikoriza Uygulamasının Vejetatif ve Generatif Gelişme Üzerinde Etkileri. . 2020; 927 - 931. 10.24925/turjaf.v8i4.927-931.3104
Vancouver ULUKAPI K,Kurt Z,Şener S Su Kısıtı Koşullarında Biber (Capsicum annuum L.) Bitkisinde Mikoriza Uygulamasının Vejetatif ve Generatif Gelişme Üzerinde Etkileri. . 2020; 927 - 931. 10.24925/turjaf.v8i4.927-931.3104
IEEE ULUKAPI K,Kurt Z,Şener S "Su Kısıtı Koşullarında Biber (Capsicum annuum L.) Bitkisinde Mikoriza Uygulamasının Vejetatif ve Generatif Gelişme Üzerinde Etkileri." , ss.927 - 931, 2020. 10.24925/turjaf.v8i4.927-931.3104
ISNAD ULUKAPI, Kamile vd. "Su Kısıtı Koşullarında Biber (Capsicum annuum L.) Bitkisinde Mikoriza Uygulamasının Vejetatif ve Generatif Gelişme Üzerinde Etkileri". (2020), 927-931. https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i4.927-931.3104
APA ULUKAPI K, Kurt Z, Şener S (2020). Su Kısıtı Koşullarında Biber (Capsicum annuum L.) Bitkisinde Mikoriza Uygulamasının Vejetatif ve Generatif Gelişme Üzerinde Etkileri. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 8(4), 927 - 931. 10.24925/turjaf.v8i4.927-931.3104
Chicago ULUKAPI Kamile,Kurt Zehra,Şener Sevinç Su Kısıtı Koşullarında Biber (Capsicum annuum L.) Bitkisinde Mikoriza Uygulamasının Vejetatif ve Generatif Gelişme Üzerinde Etkileri. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 8, no.4 (2020): 927 - 931. 10.24925/turjaf.v8i4.927-931.3104
MLA ULUKAPI Kamile,Kurt Zehra,Şener Sevinç Su Kısıtı Koşullarında Biber (Capsicum annuum L.) Bitkisinde Mikoriza Uygulamasının Vejetatif ve Generatif Gelişme Üzerinde Etkileri. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, vol.8, no.4, 2020, ss.927 - 931. 10.24925/turjaf.v8i4.927-931.3104
AMA ULUKAPI K,Kurt Z,Şener S Su Kısıtı Koşullarında Biber (Capsicum annuum L.) Bitkisinde Mikoriza Uygulamasının Vejetatif ve Generatif Gelişme Üzerinde Etkileri. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2020; 8(4): 927 - 931. 10.24925/turjaf.v8i4.927-931.3104
Vancouver ULUKAPI K,Kurt Z,Şener S Su Kısıtı Koşullarında Biber (Capsicum annuum L.) Bitkisinde Mikoriza Uygulamasının Vejetatif ve Generatif Gelişme Üzerinde Etkileri. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2020; 8(4): 927 - 931. 10.24925/turjaf.v8i4.927-931.3104
IEEE ULUKAPI K,Kurt Z,Şener S "Su Kısıtı Koşullarında Biber (Capsicum annuum L.) Bitkisinde Mikoriza Uygulamasının Vejetatif ve Generatif Gelişme Üzerinde Etkileri." Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 8, ss.927 - 931, 2020. 10.24925/turjaf.v8i4.927-931.3104
ISNAD ULUKAPI, Kamile vd. "Su Kısıtı Koşullarında Biber (Capsicum annuum L.) Bitkisinde Mikoriza Uygulamasının Vejetatif ve Generatif Gelişme Üzerinde Etkileri". Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 8/4 (2020), 927-931. https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i4.927-931.3104