Yıl: 2019 Cilt: 48 Sayı: 222 Sayfa Aralığı: 255 - 275 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 27-10-2020

OKUL ORTAMINDA EBEVEYNLERLE ÇALIŞMAK: GÜÇLER VE GÜÇLÜKLER

Öz:
Eğitim sürecinin başarılı sonuçlara ulaşmasının önemli koşullarından biri de öğrencinin gelişimini desteklemek veya mevcut soruna müdahale etmek için ebeveynlerin de eğitim sürecine dahil edilerek onlardan destek ve yardım alınmasıdır. Bu açıdan bakıldığında okullarda çalışan rehber öğretmenlerin nitelikli hizmet verme ihtiyacı duyulan paydaşlardan birisi de kaçınılmaz olarak öğrencilerin yanı sıra öğrencilerin anne-babaları ya da bakım verenleridir. Bu araştırmada rehber öğretmenlerin ebeveynlerle okul ortamında çalışırken ihtiyaçlarını ne olarak belirlediklerinin, ebeveynlere ne gibi hizmetler sunduklarının, ebeveynlerle çalışırken ne tür güçlüklerle karşılaştıklarının ve çözüm önerilerinin neler olduğunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji modeline göre tasarlanmış çalışmada, Ankara ilinde görev yapan 69 rehber öğretmen ile yarı yapılandırılmış formlar aracılığıyla yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerin dökümü yapılmış ve içerik analizi yöntemiyle kodlar ve temalar belirlenmiştir. Araştırmada elde edilen bulgulara göre ebeveynlere en çok sunulan hizmetler; seminer verme, aile eğitimi ve bireysel görüşme yapma iken, ebeveynlerle çalışırken en çok karşılaşılan güçlükler; ebeveynin çocuktaki sorunu reddetmesi, değişime direnç ve ebeveyn katılımının sağlanması olmuştur. Katılımcılar karşılaşılan güçlüklere çözüm olarak; aile eğitimlerinin daha sıklıkla yapılmasını ve toplumdaki rehberlik algısının değiştirilmesine yönelik çalışmalar yapılmasını ve idareci-öğretmen- rehberlik servisi iş birliğini önermişlerdir. Son olarak katılımcılara göre ebeveynlerin en büyük ihtiyaçları çocuklarının gelişim dönemi özelliklerini bilme, anne-baba tutumları hakkında bilgi eksikliği ve iletişim becerilerini arttırmalarına yönelik çalışmalar olarak belirlenmiştir.
Anahtar Kelime:

WORKING WITH PARENTS IN SCHOOL: STRENGTHS AND DIFFICULTIES

Öz:
One of the most important constraints for the success of the education process is to support the development of the student or to intervene the existing problem via including the parents in the education process by getting their support and assistance. From this perspective, one of the stakeholders who needs to be provided with qualified service by the school counselors is inevitably the parents or caregivers of the students as well as the students themselves. The aim of this study is to determine the needs of the school counselors when working with parents in the school environment, what kind of services they provide to parents, what difficulties they encounter when working with parents and their solutions to overcome these difficulties. In the study, which was designed according to phenomenological model of the qualitative research methods, face-to-face interviews were conducted via semi-structured forms with 69 school counselors working in Ankara. Interviews were decrypted and codes and themes were determined via the content analysis method.The findings of the research show that the most frequently offered services to parents are; seminaring, family training and individual interviewing while the most common difficulties encountered when working with parents are;parents’ denial of the problem the child has, resistance to change and parental participation. As a solution to the challenges faced by the interviewers the following solutions were proposed; family training should be conducted more frequently and some steps to change the perception of counseling services in the society should be taken and the co-operation among the administratoion, teacher and guidance services should be promoted. Finally, according to the participants, what the parents needed most were reported as the knowledge on the developmental characteristics of their children, lack of knowledge about parental attitudes, and increasing the communication skills.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Gençoğlu C, Demircioğlu H, Demirtas-Zorbaz S, EKİN S (2019). OKUL ORTAMINDA EBEVEYNLERLE ÇALIŞMAK: GÜÇLER VE GÜÇLÜKLER. , 255 - 275.
Chicago Gençoğlu Cem,Demircioğlu Haktan,Demirtas-Zorbaz Selen,EKİN Samet OKUL ORTAMINDA EBEVEYNLERLE ÇALIŞMAK: GÜÇLER VE GÜÇLÜKLER. (2019): 255 - 275.
MLA Gençoğlu Cem,Demircioğlu Haktan,Demirtas-Zorbaz Selen,EKİN Samet OKUL ORTAMINDA EBEVEYNLERLE ÇALIŞMAK: GÜÇLER VE GÜÇLÜKLER. , 2019, ss.255 - 275.
AMA Gençoğlu C,Demircioğlu H,Demirtas-Zorbaz S,EKİN S OKUL ORTAMINDA EBEVEYNLERLE ÇALIŞMAK: GÜÇLER VE GÜÇLÜKLER. . 2019; 255 - 275.
Vancouver Gençoğlu C,Demircioğlu H,Demirtas-Zorbaz S,EKİN S OKUL ORTAMINDA EBEVEYNLERLE ÇALIŞMAK: GÜÇLER VE GÜÇLÜKLER. . 2019; 255 - 275.
IEEE Gençoğlu C,Demircioğlu H,Demirtas-Zorbaz S,EKİN S "OKUL ORTAMINDA EBEVEYNLERLE ÇALIŞMAK: GÜÇLER VE GÜÇLÜKLER." , ss.255 - 275, 2019.
ISNAD Gençoğlu, Cem vd. "OKUL ORTAMINDA EBEVEYNLERLE ÇALIŞMAK: GÜÇLER VE GÜÇLÜKLER". (2019), 255-275.
APA Gençoğlu C, Demircioğlu H, Demirtas-Zorbaz S, EKİN S (2019). OKUL ORTAMINDA EBEVEYNLERLE ÇALIŞMAK: GÜÇLER VE GÜÇLÜKLER. Milli Eğitim, 48(222), 255 - 275.
Chicago Gençoğlu Cem,Demircioğlu Haktan,Demirtas-Zorbaz Selen,EKİN Samet OKUL ORTAMINDA EBEVEYNLERLE ÇALIŞMAK: GÜÇLER VE GÜÇLÜKLER. Milli Eğitim 48, no.222 (2019): 255 - 275.
MLA Gençoğlu Cem,Demircioğlu Haktan,Demirtas-Zorbaz Selen,EKİN Samet OKUL ORTAMINDA EBEVEYNLERLE ÇALIŞMAK: GÜÇLER VE GÜÇLÜKLER. Milli Eğitim, vol.48, no.222, 2019, ss.255 - 275.
AMA Gençoğlu C,Demircioğlu H,Demirtas-Zorbaz S,EKİN S OKUL ORTAMINDA EBEVEYNLERLE ÇALIŞMAK: GÜÇLER VE GÜÇLÜKLER. Milli Eğitim. 2019; 48(222): 255 - 275.
Vancouver Gençoğlu C,Demircioğlu H,Demirtas-Zorbaz S,EKİN S OKUL ORTAMINDA EBEVEYNLERLE ÇALIŞMAK: GÜÇLER VE GÜÇLÜKLER. Milli Eğitim. 2019; 48(222): 255 - 275.
IEEE Gençoğlu C,Demircioğlu H,Demirtas-Zorbaz S,EKİN S "OKUL ORTAMINDA EBEVEYNLERLE ÇALIŞMAK: GÜÇLER VE GÜÇLÜKLER." Milli Eğitim, 48, ss.255 - 275, 2019.
ISNAD Gençoğlu, Cem vd. "OKUL ORTAMINDA EBEVEYNLERLE ÇALIŞMAK: GÜÇLER VE GÜÇLÜKLER". Milli Eğitim 48/222 (2019), 255-275.