Yıl: 2020 Cilt: 8 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 638 - 642 Metin Dili: Türkçe DOI: DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i3.638-642.3113 İndeks Tarihi: 07-10-2020

Mikoriza Uygulamalarının Farklı Sulama Rejimlerindeki Böğürtlen Çeliklerinin Büyüme ve Gelişme Kriterleri Üzerine Olan Etkisi

Öz:
Bu çalışma ile farklı sulama rejimleri altında yetiştirilen böğürtlen çeliklerinin vejetatif gelişimiüzerine mikoriza uygulamasının etkisini araştırmak amaçlanmıştır. Araştırma Mart-Haziran 2019tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Arazisindeyürütülmüştür. Çalışmada Çukurova Üniversitesi Toprak ve Bitki Besleme Bölümünden teminedilen Glomus etunicatium mikorizal mantar materyali ve dört farklı sulama düzeyi (%40, %60,%80, %100) uygulanmıştır. Uygulamaların böğürtlen çeliklerinin morfolojik özeliklerine olanetkilerinin incelenmesi amacıyla bitkilerin gövde çapı, sürgün boyu, yaprak sayısı ile budeğişkenlerinin birbirleriyle olan ilişkileri ve çiçeklenme tarihleri belirlenmiştir. Elde edilensonuçlar değerlendirildiğinde, mikoriza uygulamasının bitkilerin vejetatif gelişimi üzerine pozitifyönde etki ettiği tespit edilmiştir. Farklı sulama düzeylerinin bitkilerin morfolojik gelişimleri üzerineolan etkileri arasında istatistiksel anlamda önemli düzeyde farklılıklar tayin edilmiştir. Mikorizauygulamaları arasında farklı sulama seviyelerinden en yüksek ortalama sürgün uzunluğu (62,08 cm),gövde çapı (8,37 mm) ve yaprak sayısı (16,28 adet/bitki) değerleri tam sulamanın yapıldığı S100uygulamasından elde edilmiş ayrıca sürgün uzunluğu ve gövde çapı bakımından S80 ve S100konuları, yaprak sayısı bakımından ise S60, S80 ve S100 konuları arasında istatistiksel anlamda birfark belirlenmemiştir.
Anahtar Kelime:

The Effect of Mycorrhiza Applications and different Irrigation Regimes on Growth and Development Characteristics of Blackberry Cuttings

Öz:
The aim of this study was to investigate the effect of mycorrhiza application on the vegetative development of blackberry cuttings grown under different irrigation regimens. The research was conducted between March-June 2019 in Akdeniz University, Faculty of Agriculture, Research and Application Area. Glomus etunicatium, obtained from Çukurova University Soil and Plant Nutrition Department was used as mycorrhizal fungal material and four different irrigation levels (40%, 60%, 80%, 100%) were applied in the experiment. In order to investigate the effects of the applications on the morphological properties of blackberry cuttings, shoot diameter, plant length, number of leaves and relationship of these variables with each other and flowering dates were determined. When the results were evaluated, it was determined that mycorrhiza application had a positive effect on the vegetative development of the plants. Significant differences were determined between the effects of different irrigation levels on the morphological development of plants. The highest average shoot length (62.08 cm), stem diameter (8.37 mm) and number of leaves (16.28 number/plant) were obtained from the S100 application, where full irrigations were performed. However, there was no statistically significant difference between S80 and S100 subjects in terms of shoot length and stem diameter, and S60, S80 and S100 subjects in terms of number of leaves.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Ağaoğlu S, Çelik M, Atila S. 2003. Bazı Ahududu Çeşitlerinin Ayaş (Ankara) Koşullarına Adaptasyonu Üzerine Ön Değerlendirmeler.Ulusal Kivi ve Üzümsü Meyveler Sempozyumu, Bildiri Kitabı, 319-324, Ordu
  • Ağaoğlu YS. 1986. Üzümsü Meyveler. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayınları:984, Ders Kitabı:290, Ankara, 377s.
  • Derin Altay G. 2017. Yeni bazı böğürtlen çeşitlerinin farklı mikoriza ortamlarındaki gelişme performanslarının incelenmesi (Master's thesis, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü). 59s.
  • Anonim. 2019. https://www.e-fidancim.com/Tuplu-BoysenberryBogurtlen-Fidani,PR-908.html (Erişim Tarihi: 05.10.2019).
  • Auge´ RM, Foster JG, Loescher WH, Stodola AW. 1992. Symplastic sugar and free amino acid molality of Rosa roots with regard to mycorrhizal colonization and drought. Symbiosis 12: 1–17.
  • Costantino L, Albasino A, Rastelli G, Benvenuti S. 1992. Activity of Polyphenolic Crude Extracts as Scavengers of Superoxide Radicals and Inhibitors of Xanthine Oxidase. Plant Med. (58): 342-344.
  • Çekiç Ç, Çalış Ç. 2005. Tokat Florasında Doğal Olarak Yetişen Yabani Çilek Tipleri Arasındaki Varyasyonun Moleküler Markörlerle Belirlenmesi. II. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 14-16 Eylül 2006, Tokat.
  • Çiylez S, Eşitken A. 2018. Mikoriza ve BBAR Uygulamalarının Çilekte Büyüme Üzerine Etkileri. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences, 32(3): 361-365.
  • Farooq M, Wahid A, Kobayashi N, Fujita D, Basra SMA. 2009. Plant drought stress: effects, mechanisms and management. In Sustainable agriculture (pp. 153-188). Springer, Dordrecht.
  • Gerçekçioğlu R, Özdemir Z, Güneş M, Edizer Y. 2003. Bazı Ahududu Çeşitlerinin Tokat Yöresine Adaptasyonu [1999- 2002 (4 Yıllık) Gözlem Sonuçları]. Ulusal Kivi ve Üzümsü Meyveler Sempozyumu, Bildiri Kitabı, 330-333, Ordu.
  • Halvorsen BL, Holte K, Myhrstad MC, Barikmo I, Hvattum E, Remberg SF, Wold AB, Haffner K, Baugerød H, Andersen L F, Moskaug Ø, Jacobs DRJr, Blomhoff R. 2002. 2002. A systematic screening of total antioxidants in dietary plants. Journal of Nutrition, 132(3): 461-471.
  • Harris K. 2002. Oregon Caneberries. What Research is Revealing about Black Raspberries. (http:/www.oregonberries.com).
  • Heinonen IM, Lehtonen PJ, Hopia AI. 1998. Antioxidant Activity of Berry Phenolics on Human Low-density Lipoprotein and Liposome Oxidation. J.Agri.Food Chem. (46): 25-31.
  • Kähkönen MP, Hopia AI, Vuorela HJ, Rauha JP, Pihlaja K, Kujala TS, Heinonen M. 1999. Antioxidant Aktivity of Plant Extracts Containing Phenolic Compounds. J. Agri. Food Chem. (47): 3954-3962.
  • Kanber R. 2006. Irrigation. Cukurova University Publications. A52, 530p. Kara Z, Baçevli A. 2012. Bazı simbiyotik mikroorganizma karışımı uygulamalarının farklı asma anacı çeliklerinde bitki gelişimi üzerine etkileri. Selçuk Tarım Bilimleri Dergisi, 26(3): 20-28.
  • Kubikova E, Moore JL, Ownlew BH, Mullen MD, Auge´ RM. 2001. Mycorrhizal impact on osmotic adjustment in Ocimum basilicum during a lethal drying episode. Journal of Plant Physiology 158: 1227–1230.
  • Kurt H, Turan A, Ruşen M. 2003. Bazı Ahududu ve Böğürtlen Çeşitlerinin Giresun Ekolojik Koşullarına Adaptasyonu. (2000-2003 Sonuçları). Ulusal Kivi ve Üzümsü Meyveler Sempozyumu, Bildiri Kitabı, 365-368, Ordu.
  • Kurt H, Turan A, Ruşen M. 2003 Bazı Ahududu ve Böğürtlen Çeşitlerinin Giresun Ekolojik Koşullarına Adaptasyonu. Ulusal Kivi ve Üzümsü Meyveler Sempozyumu, Bildiriler Kitabı 365-371, Ordu.
  • Ravai M. 1996. Caneberries an Important Food in a Healty Diet. Nutr. Today (31): 143-147.
  • Ruiz-Lozano JM. 2003. Arbuscular mycorrhizal symbiosis and alleviation of osmotic stress: new perspectives for molecular studies. Mycorrhiza 13: 309–317.
  • Wood GA, Andersen MT, Forster RLS, Braithwaite M, Hall HK. 1999. History of Boysenberry and Youngberry in New Zealand in relation to their problems with Boysenberry decline, the association of a fungal pathogen, and possibly a phytoplasma, with this disease. New Zealand J. Crop Hort. Sci. 27: 281-295.
APA Şener S, DURAN C (2020). Mikoriza Uygulamalarının Farklı Sulama Rejimlerindeki Böğürtlen Çeliklerinin Büyüme ve Gelişme Kriterleri Üzerine Olan Etkisi. , 638 - 642. DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i3.638-642.3113
Chicago Şener Sevinç,DURAN Canan Nilay Mikoriza Uygulamalarının Farklı Sulama Rejimlerindeki Böğürtlen Çeliklerinin Büyüme ve Gelişme Kriterleri Üzerine Olan Etkisi. (2020): 638 - 642. DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i3.638-642.3113
MLA Şener Sevinç,DURAN Canan Nilay Mikoriza Uygulamalarının Farklı Sulama Rejimlerindeki Böğürtlen Çeliklerinin Büyüme ve Gelişme Kriterleri Üzerine Olan Etkisi. , 2020, ss.638 - 642. DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i3.638-642.3113
AMA Şener S,DURAN C Mikoriza Uygulamalarının Farklı Sulama Rejimlerindeki Böğürtlen Çeliklerinin Büyüme ve Gelişme Kriterleri Üzerine Olan Etkisi. . 2020; 638 - 642. DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i3.638-642.3113
Vancouver Şener S,DURAN C Mikoriza Uygulamalarının Farklı Sulama Rejimlerindeki Böğürtlen Çeliklerinin Büyüme ve Gelişme Kriterleri Üzerine Olan Etkisi. . 2020; 638 - 642. DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i3.638-642.3113
IEEE Şener S,DURAN C "Mikoriza Uygulamalarının Farklı Sulama Rejimlerindeki Böğürtlen Çeliklerinin Büyüme ve Gelişme Kriterleri Üzerine Olan Etkisi." , ss.638 - 642, 2020. DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i3.638-642.3113
ISNAD Şener, Sevinç - DURAN, Canan Nilay. "Mikoriza Uygulamalarının Farklı Sulama Rejimlerindeki Böğürtlen Çeliklerinin Büyüme ve Gelişme Kriterleri Üzerine Olan Etkisi". (2020), 638-642. https://doi.org/DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i3.638-642.3113
APA Şener S, DURAN C (2020). Mikoriza Uygulamalarının Farklı Sulama Rejimlerindeki Böğürtlen Çeliklerinin Büyüme ve Gelişme Kriterleri Üzerine Olan Etkisi. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 8(3), 638 - 642. DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i3.638-642.3113
Chicago Şener Sevinç,DURAN Canan Nilay Mikoriza Uygulamalarının Farklı Sulama Rejimlerindeki Böğürtlen Çeliklerinin Büyüme ve Gelişme Kriterleri Üzerine Olan Etkisi. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 8, no.3 (2020): 638 - 642. DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i3.638-642.3113
MLA Şener Sevinç,DURAN Canan Nilay Mikoriza Uygulamalarının Farklı Sulama Rejimlerindeki Böğürtlen Çeliklerinin Büyüme ve Gelişme Kriterleri Üzerine Olan Etkisi. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, vol.8, no.3, 2020, ss.638 - 642. DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i3.638-642.3113
AMA Şener S,DURAN C Mikoriza Uygulamalarının Farklı Sulama Rejimlerindeki Böğürtlen Çeliklerinin Büyüme ve Gelişme Kriterleri Üzerine Olan Etkisi. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2020; 8(3): 638 - 642. DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i3.638-642.3113
Vancouver Şener S,DURAN C Mikoriza Uygulamalarının Farklı Sulama Rejimlerindeki Böğürtlen Çeliklerinin Büyüme ve Gelişme Kriterleri Üzerine Olan Etkisi. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2020; 8(3): 638 - 642. DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i3.638-642.3113
IEEE Şener S,DURAN C "Mikoriza Uygulamalarının Farklı Sulama Rejimlerindeki Böğürtlen Çeliklerinin Büyüme ve Gelişme Kriterleri Üzerine Olan Etkisi." Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 8, ss.638 - 642, 2020. DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i3.638-642.3113
ISNAD Şener, Sevinç - DURAN, Canan Nilay. "Mikoriza Uygulamalarının Farklı Sulama Rejimlerindeki Böğürtlen Çeliklerinin Büyüme ve Gelişme Kriterleri Üzerine Olan Etkisi". Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 8/3 (2020), 638-642. https://doi.org/DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i3.638-642.3113