Asma Fidanı Üreten İşletmelerin Mevcut Durumu ve Sorunları
Yıl: 2020 Cilt: 8 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 657 - 667 Metin Dili: Türkçe DOI: DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i3.657-667.3171 İndeks Tarihi: 07-10-2020
Asma Fidanı Üreten İşletmelerin Mevcut Durumu ve Sorunları
Öz: Bu araştırmanın amacı, asma fidanı üreten işletmelerin yapısal özelliklerini belirlemek ve fidancılıksektöründe karşılaştıkları sorunları ortaya koymaktır. Araştırmanın ana materyalini anketçalışmasından elde edilen veriler oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında, Fidan Üreticileri AltBirliği (FÜAB) üyesi olan 12 işletme ile yüz yüze görüşme gerçekleştirilmiş ve bu şekilde anketçalışması verileri derlenmiştir. Araştırma döneminde FÜAB’a üye 33 işletme bulunmaktadır, ancakbu işletmelerin çoğunluğu küçük kapasiteli ve üretim yapmadan fidan alım satımı yapanişletmelerdir. Araştırmada, büyük kapasiteli hem üretim hem fidan satışı yapan işletmelerin tamamıile görüşülmeye çalışılmış, bu şekilde 33 işletmenin 12’si ile görüşülmüştür. Görüşme yapılanişletmeler asma fidan pazarının büyük bir kısmını ellerinde tutmaktadır. Veriler yüzde dağılımtabloları, ortalama, maksimum ve minimum hesaplamalar yoluyla değerlendirilmiş veyorumlanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, işletmeler ticari düzeyde ortalama olarak 12 yıldır asmafidanı üretmektedir. Görüşülen işletmelerin tamamı açık köklü fidan üretimi yapmaktadır. Bununyanı sıra tüplü (%58,33) ve Amerikan asma (%25) fidanı da üretilmektedir. İşletmelerin aşılı fidanrandıman oranları, ortalama olarak açık köklü fidanlarda %45, tüplü fidanlarda %72 olarakbelirlenmiştir. Üreticilerin%67'si fidan pazarlamada sorun yaşadığını belirtmişlerdir. İşletmecilerkayıt dışı üretim konusunda yetkililerin önlem almasını talep etmişlerdir.
Anahtar Kelime: Current Situation and Problems of Enterprises Producing Grapevine Saplings
Öz: The aim of this research was to determine the structural characteristics of the grapevine sapling producing enterprises and to reveal the problems. The main material of study are data were obtained from questionnaire study. In the study, face-to-face interviews were conducted with 12 enterprises which are members of Sapling Producers Sub-Union (SPSU). During the research period, there were 33 SPSU members, but the majority of these enterprises were small-sized and engaged in the purchase and sale without production. In the research, it was tried to be interviewed with all of the large capacity, both production and sales, and 12 of 33 enterprises were interviewed. The interviewed enterprises hold a large part of the grapevine sapling market. The obtained data were evaluated and interpreted by means of percentage distribution tables, average, maximum and minimum calculations. According to the results of the research, enterprises have been producing grapevine saplings on average at the commercial level for 12 years. All of the interviewed enterprises produce bare-rooted saplings. In addition, potted (58.33%) and American grapevine (25%) saplings also are produced. Grafted sapling yield rates of enterprises have been determined as 45% in own root saplings and 72% in potted sapling. 67% of the producers reported that they have problems in sapling marketing and carrying and storing saplings is a significant problem at this stage. The producers demanded that measures to prevent the informal production from authorities.
Anahtar Kelime: Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
- Anonim. 2017. www.FÜAB.org.tr
- Çelik H, Demir İ, Marasalı B. 1991. Ülkemizde asma fidanı üretiminin bugünkü durumu. Türkiye 1. Fidancılık Simpozyumu, (26-28 Ekim 1987), Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, p.59, Ankara.
- Çelik H, Ağaoğlu YS, Fidan Y. Marasalı B, Söylemezoğlu G. 1998. Genel Bağcılık. Birinci Baskı, Sun Fidan A.Ş. Meslek Kitapları Serisi: 1. Ankara.
- Çelik H. 2012. Türkiye bağcılığı ve asma fidanı üretimi-Dış ticareti ile ilgili stratejik bir değerlendirme. Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Dergisi, 4, 10-16.
- Dardeniz A, Gündoğdu MA, Akın A, Ateş F, Çelik M, Gökdemir A, Kahraman KA. 2016. Bazı Sofralık Üzüm Çeşitlerinin 5BB Amerikan Asma Anacı Üzerindeki Vejetatif Gelişim Performanslarının Belirlenmesi. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, s. 69-75.
- Ergenoğlu F, Gürsöz S. 1991. Akdeniz bölgesi bağcılığının fidan sorunu. Türkiye 1. Fidancılık Simpozyumu. (26-28 Ekim 1987, Tokat). Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, p.85, Ankara. İlter E, Uzun İ. 1991. Türkiye’ de asma fidancılığının önemi ve aksayan tarafları. Türkiye 1. Fidancılık Simpozyumu. (26-28 Ekim 1987), p.133. Ankara
- Oraman MN. 1970. Bagcilik Teknigi I. Ankara Üniversitesi Ziraat Faktiltesi Bahçe Yayinlari: 415. Ders Kitabi No: 142. 283) S.
- Oraman MN. 1972. Bağcılık Tekniği II. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, 470, 402.
- Savaş Y. 2013. Asma fidanı işletmelerinin ekonomik analizi ve etkinliklerinin değerlendirilmesi: Manisa ili örneği (Master's thesis, ADU, Fen Bil. Ens.).
- Savaş Y, Çobanaoğlu F, Karabat S. 2016. Asma fidanı üretiminin teknik ve ekonomik yönden mevcut durumu. Selçuk Üniversitesi Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi–A. Cilt 27. (Türkiye 8. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu Özel Sayısı). 426–435..
- Şen A, Yağcı A. 2016. Tüplü asma fidanı üretiminde farklı köklendirme yerlerinin fidan randıman ve kalitesi üzerine etkileri. Meyve Bilimi, 3(1): 22-28.
- TUİK 2019. Bitkisel üretim istatistikleri. Konularına Göre İstetistikler; Tarım www.tuik.gov.tr, Erişim tarihi: 09.08.2019
- Winkler AJ, Cook JA, Kliewer WM, Lider LA. 1974. General Viticulture. University of California Press. Berkeley.
- Yağcı A, Gökkaynak AG. 2016. Sultani Çekirdeksiz Üzüm Çeşidinin Fidan Randımanı ve Kalitesi Üzerine Anaç ve Gölgeleme Oranının Etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 53(1): 109-116.
APA | cangi r, Durmaz K, Oruç E (2020). Asma Fidanı Üreten İşletmelerin Mevcut Durumu ve Sorunları. , 657 - 667. DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i3.657-667.3171 |
Chicago | cangi rüstem,Durmaz Kürşad,Oruç Esen Asma Fidanı Üreten İşletmelerin Mevcut Durumu ve Sorunları. (2020): 657 - 667. DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i3.657-667.3171 |
MLA | cangi rüstem,Durmaz Kürşad,Oruç Esen Asma Fidanı Üreten İşletmelerin Mevcut Durumu ve Sorunları. , 2020, ss.657 - 667. DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i3.657-667.3171 |
AMA | cangi r,Durmaz K,Oruç E Asma Fidanı Üreten İşletmelerin Mevcut Durumu ve Sorunları. . 2020; 657 - 667. DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i3.657-667.3171 |
Vancouver | cangi r,Durmaz K,Oruç E Asma Fidanı Üreten İşletmelerin Mevcut Durumu ve Sorunları. . 2020; 657 - 667. DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i3.657-667.3171 |
IEEE | cangi r,Durmaz K,Oruç E "Asma Fidanı Üreten İşletmelerin Mevcut Durumu ve Sorunları." , ss.657 - 667, 2020. DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i3.657-667.3171 |
ISNAD | cangi, rüstem vd. "Asma Fidanı Üreten İşletmelerin Mevcut Durumu ve Sorunları". (2020), 657-667. https://doi.org/DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i3.657-667.3171 |
APA | cangi r, Durmaz K, Oruç E (2020). Asma Fidanı Üreten İşletmelerin Mevcut Durumu ve Sorunları. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 8(3), 657 - 667. DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i3.657-667.3171 |
Chicago | cangi rüstem,Durmaz Kürşad,Oruç Esen Asma Fidanı Üreten İşletmelerin Mevcut Durumu ve Sorunları. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 8, no.3 (2020): 657 - 667. DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i3.657-667.3171 |
MLA | cangi rüstem,Durmaz Kürşad,Oruç Esen Asma Fidanı Üreten İşletmelerin Mevcut Durumu ve Sorunları. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, vol.8, no.3, 2020, ss.657 - 667. DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i3.657-667.3171 |
AMA | cangi r,Durmaz K,Oruç E Asma Fidanı Üreten İşletmelerin Mevcut Durumu ve Sorunları. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2020; 8(3): 657 - 667. DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i3.657-667.3171 |
Vancouver | cangi r,Durmaz K,Oruç E Asma Fidanı Üreten İşletmelerin Mevcut Durumu ve Sorunları. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2020; 8(3): 657 - 667. DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i3.657-667.3171 |
IEEE | cangi r,Durmaz K,Oruç E "Asma Fidanı Üreten İşletmelerin Mevcut Durumu ve Sorunları." Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 8, ss.657 - 667, 2020. DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i3.657-667.3171 |
ISNAD | cangi, rüstem vd. "Asma Fidanı Üreten İşletmelerin Mevcut Durumu ve Sorunları". Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 8/3 (2020), 657-667. https://doi.org/DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i3.657-667.3171 |