Yıl: 2020 Cilt: 8 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 678 - 687 Metin Dili: Türkçe DOI: DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i3.678-687.3190 İndeks Tarihi: 07-10-2020

Geleneksel Yabani Meyve Marmelatlarının Bazı Kalite Nitelikleri, Mineral ve Ağır Metal Kompozisyonu

Öz:
Bu araştırmada; Bayburt ve Trabzon illerinde doğal olarak yetişen Berberis integerrima Bunge(karamuk), Berberis vulgaris L. (kızambuk), Rosa pimpinellifolia L. (koyungözü), Rosa canina L.(kuşburnu), Malus sylvestris Miller (ekşi elma) ve Vaccinium corymbosum L. (mavi yemiş) yabanimeyveleri kullanılarak geleneksel yöntemle üretilen marmelatların bazı fizikokimyasal vemikrobiyolojik özellikleri ile mineral kompozisyonları belirlenmiştir. Araştırma sonucundamarmelat örneklerinde; pH 2,56-4,18, titrasyon asitliği (sitrik asit cinsinden) %0,62-3,40, kurumadde %53,65-64,90, suda çözünür kuru madde %52,28-64,53, su aktivitesi 0,818-0,894 ve HMF(5-hidroksimetil-2-furfural) 5,81-53,40 mg/kg aralığında tespit edilmiştir. Yapılan mikrobiyolojikanaliz sonucunda örneklerin hiç birinde toplam aerobik mezofilik bakteri, koliform grubu bakteri vemaya-küf saptanmamıştır. Marmelat örneklerinde makro minerallerden Ca, K, P ve Mg sırasıyla23,56-425,12 mg/kg, 1275,74-5918,10 mg/kg, 21,98-921,26 mg/kg ve 125,50-776,23 mg/kgaralığında değişim göstermiştir. Mikro minerallerden Fe 4034,85-22346,74 µg/kg, Mn 531,63-15065,91 µg/kg, Zn 345,40-6250,76 µg/kg, B 2872,99-7300,37 µg/kg ve Ba 689,31-6455,24 µg/kgarasında bulunmuştur. Ağır metal analiz sonuçları, marmelat örneklerinin güvenilir sınırlar içindeolduğunu göstermiştir. Genellikle sofralık olarak tüketimi mümkün olmayan ancak zengin mineralbileşimi yanında, karakteristik tat ve hoş aromaya sahip bu meyvelerin marmelat üretimindedeğerlendirilebileceği sonucuna varılmıştır. Yabani meyvelerin verimlerinin yüksek olduğu yıllardareçel ve marmelat gibi uzun raf ömrüne sahip ürünlere işlenerek katma değere dönüştürülmesininbölge ekonomisine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Anahtar Kelime:

Some Quality Properties, Mineral and Heavy Metal Composition of Wild Fruit Traditional Marmalades#

Öz:
In this research, some physicochemical and microbiological characteristics and mineral compositions of marmalades produced by traditional method using Berberis integerrima Bunge (purple barberry), Berberis vulgaris L. (pink barberry), Rosa pimpinellifolia L. (black rosehip), Rosa canina L. (pink rosehip), Malus sylvestris Miller (sour apple), and Vaccinium corymbosum L. (blueberry) wild fruit naturally grown in Bayburt and Trabzon provinces were determined. As a result of the research; pH 2.56-4.18, titration acidity (in terms of citric acid) 0.62-3.40%, dry matter 53.65-64.90%, water soluble dry matter 52.28-64.53%, water activity 0.818-0.894 and HMF (5-hydroxymethyl-2-furfural) were detected in the range of 5.81-53.40 mg/kg. As a result of microbiological analysis, total aerobic mesophilic bacteria, coliform group bacteria and yeast-mold were not detected in any of the samples. In the marmalade samples, the macro minerals Ca, K, P and Mg are ranged from 23.56-425.12 mg/kg, 1275.74-5918.10 mg/kg, 21.98-921.26 mg/kg and 125.50-776.23 mg/kg, respectively. Of the microminerals Fe 4034.85-22346.74 µg/kg, Mn 531.63-15065.91 µg/kg, Zn 345.40-6250.76 µg/kg, B 2872.99-7300.37 µg/kg, and Ba were found between 689.31-6455.24 µg/kg. The results of heavy metal analysis showed that marmalade samples were within reliable limits. It is concluded that these fruits, which are not usually consumed as table, but have rich mineral composition, characteristic taste and pleasant aroma, can be evaluated in marmalade production. In the years when the yields of wild fruits are high, it can be processed into products with long shelf life such as jam and marmalade and converted into added value can contribute to the regional economy.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ARSLANER A, Salık M (2020). Geleneksel Yabani Meyve Marmelatlarının Bazı Kalite Nitelikleri, Mineral ve Ağır Metal Kompozisyonu. , 678 - 687. DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i3.678-687.3190
Chicago ARSLANER AYLA,Salık Mehmet Ali Geleneksel Yabani Meyve Marmelatlarının Bazı Kalite Nitelikleri, Mineral ve Ağır Metal Kompozisyonu. (2020): 678 - 687. DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i3.678-687.3190
MLA ARSLANER AYLA,Salık Mehmet Ali Geleneksel Yabani Meyve Marmelatlarının Bazı Kalite Nitelikleri, Mineral ve Ağır Metal Kompozisyonu. , 2020, ss.678 - 687. DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i3.678-687.3190
AMA ARSLANER A,Salık M Geleneksel Yabani Meyve Marmelatlarının Bazı Kalite Nitelikleri, Mineral ve Ağır Metal Kompozisyonu. . 2020; 678 - 687. DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i3.678-687.3190
Vancouver ARSLANER A,Salık M Geleneksel Yabani Meyve Marmelatlarının Bazı Kalite Nitelikleri, Mineral ve Ağır Metal Kompozisyonu. . 2020; 678 - 687. DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i3.678-687.3190
IEEE ARSLANER A,Salık M "Geleneksel Yabani Meyve Marmelatlarının Bazı Kalite Nitelikleri, Mineral ve Ağır Metal Kompozisyonu." , ss.678 - 687, 2020. DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i3.678-687.3190
ISNAD ARSLANER, AYLA - Salık, Mehmet Ali. "Geleneksel Yabani Meyve Marmelatlarının Bazı Kalite Nitelikleri, Mineral ve Ağır Metal Kompozisyonu". (2020), 678-687. https://doi.org/DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i3.678-687.3190
APA ARSLANER A, Salık M (2020). Geleneksel Yabani Meyve Marmelatlarının Bazı Kalite Nitelikleri, Mineral ve Ağır Metal Kompozisyonu. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 8(3), 678 - 687. DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i3.678-687.3190
Chicago ARSLANER AYLA,Salık Mehmet Ali Geleneksel Yabani Meyve Marmelatlarının Bazı Kalite Nitelikleri, Mineral ve Ağır Metal Kompozisyonu. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 8, no.3 (2020): 678 - 687. DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i3.678-687.3190
MLA ARSLANER AYLA,Salık Mehmet Ali Geleneksel Yabani Meyve Marmelatlarının Bazı Kalite Nitelikleri, Mineral ve Ağır Metal Kompozisyonu. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, vol.8, no.3, 2020, ss.678 - 687. DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i3.678-687.3190
AMA ARSLANER A,Salık M Geleneksel Yabani Meyve Marmelatlarının Bazı Kalite Nitelikleri, Mineral ve Ağır Metal Kompozisyonu. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2020; 8(3): 678 - 687. DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i3.678-687.3190
Vancouver ARSLANER A,Salık M Geleneksel Yabani Meyve Marmelatlarının Bazı Kalite Nitelikleri, Mineral ve Ağır Metal Kompozisyonu. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2020; 8(3): 678 - 687. DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i3.678-687.3190
IEEE ARSLANER A,Salık M "Geleneksel Yabani Meyve Marmelatlarının Bazı Kalite Nitelikleri, Mineral ve Ağır Metal Kompozisyonu." Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 8, ss.678 - 687, 2020. DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i3.678-687.3190
ISNAD ARSLANER, AYLA - Salık, Mehmet Ali. "Geleneksel Yabani Meyve Marmelatlarının Bazı Kalite Nitelikleri, Mineral ve Ağır Metal Kompozisyonu". Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 8/3 (2020), 678-687. https://doi.org/DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i3.678-687.3190