Yıl: 2020 Cilt: 8 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 668 - 677 Metin Dili: Türkçe DOI: DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i3.668-677.3172 İndeks Tarihi: 07-10-2020

Salamuralık Yaprak Konusunda Tüketici Tercihleri: Tokat İli Örneği

Öz:
Tokat bölgesinde, asma yaprağının üretim ve tüketim açısından önemi giderek artmaktadır. Bölgede,bu ürünün tüketim potansiyeli, ürünle ilgili tüketici tercihleri, memnuniyetler ve rahatsızlık duyulankonular üzerine daha önce yapılmış bir araştırma bulunmadığı görülmüştür. Asma yaprağıkonusunda tüketicilerin birikim ve görüşlerinden yola çıkılarak ulaşılan sonuçların, üretimaşamasında sektöre yön verebileceği düşünülmüştür. Bu araştırmada, Tokat İli Merkez Erbaa,Niksar, Zile ve Turhal ilçelerinde salamura asma yaprağı tüketim potansiyelinin ve ürünle ilgilitüketici tercihlerinin anket yoluyla ortaya koyulması amaçlanmıştır. Araştırmanın ana materyalini,Tokat ilinde tüketicilerle yüz yüze yapılan anket çalışmalarından elde edilen veriler oluşturmuştur.Anket çalışması için, Oransal Örnek Hacmi Yöntemi kullanılarak örnek hacmi (383) tespitedilmiştir. Elde edilen veriler, yüzde dağılımlar ve diğer tanımlayıcı istatistikler yoluyladeğerlendirilmiştir. Görüşülen kadınların tamamı ve aileleri asma yaprağı tüketmektedir. Ürününyıllık tüketim miktarı ortalama olarak 13,9 kg’dır. Ulaşılan veriler, bireylerin asma yaprağını büyükoranda doğrudan üreticiden ya da kendi bağlarından temin ettiklerini göstermektedir. Görüşülentüketiciler piyasada geçerli olan asma yaprağı fiyatını yarıdan fazla bir oranla makul bulmaktadırlar.
Anahtar Kelime:

Consumers Preferences on Pickled Vine Leaves the Case of Tokat Province#

Öz:
Production and consumption of pickled vine leaves have been on increase in Tokat region of Turkey. A literature review yielded no study on consumption potential, consumer preferences, preferences and complaints about this product in the region. It has been considered that conclusions drawn from experience and ideas of consumers about pickled vine leaves could help the production sector during production processes. Aim of the present study was to find out consumption potential and consumer preferences for pickled vine leaves in Central, Erbaa, Niksar, Zile and Turhal Districts of Tokat Province through a questionnaire survey. Data from a face-to-face questionnaire carried out in Tokat Province constituted the main material of the study. Sample size of the research (383) were calculated using Proportional Sample Size. Data obtained were evaluated using per cent distributions and other descriptive statistics. All of women interviewed and their family members consumed pickled vine leaves. Average yearly consumption was 13.9 kg. Questionnaire data showed that most individuals obtained leaves directly from producers or they produced their pickled leaves from their own vineyards. More than half of consumers interviewed considered the price of pickled vine leaves on the market was fair.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Anonim. 2005. İGEME kayıtları. İhracatı Geliştirme Merkezi. Ankara
  • Anonim. 2010. Tokat İlinin Tarımsal Yapısı ve Potansiyeli. TC Tokat Valiliği. Tokat
  • Anonim. 2011a. Müthiş Bir Proje. Haber Yazısı. Manisa Olay Gazetesi. http://manisaolay.com/haber-150-Muthis-birproje!.html (ilk erişim 05 01 2012).
  • Anonim. 2011b. Yerel Dolma Çeşitleri. Taze yaprak firma web sayfası. http://www.tazeyaprak.com/index.php?do=dynamic /view&pid=7 (ilk erişim 05 01 2012).
  • Anonim. 2015. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçları. Türkiye İstatistik Kurumu. Ankara https://biruni.tuik.gov.tr /medas/?kn=95&locale=tr Erişim : 12.05.2016
  • Cangi R. 2016. Tokat Yöresinde Üretilen Salamuralık Asma Yapraklarında Bakır Kalıntı Düzeylerinin Belirlenmesi. Selçuk Journal of Agriculture and Food Sciences. Cilt 27, Özel Sayı. http://sjafs.selcuk.edu.tr/sjafs/issue/view/41
  • Cangi R, Yanar Y, Özata K. 2013. Tokat Yöresinde Üretilen Salamuralık Asma Yapraklarında Bakır Kalıntı Düzeylerinin Belirlenmesi. 8. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu. 25- 28 Eylül Konya, Selçuk Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi A, Cilt 27, ss: 261-266.
  • Cangi R, Yanar Y, Yağcı A, Topçu N, Sucu S, Dülgeroğlu Y. 2014. Narince Üzüm Çeşidinin Yapraklarında Farklı Fungusit Uygulamaları ve Salamura Yöntemlerine Bağlı Olarak Fungusit Kalıntı Düzeylerinin Belirlenmesi. JAFAG (2014) 31 (2), ISSN: 1300-2910 E-ISSN: 2147-8848, ss.23- 30. doi:10.13002/jafag724
  • Çiçek A, Erkan O. 1996.Tarım Ekonomisinde Araştırma Örnekleme Yöntemleri. Gaziosmanpaşa Ünv. Ziraat Fakültesi Yayın No:12, Ders Notları Serisi No: 6, Tokat.
  • Erdem H, Acar İ, Cangi R, Yağcı A, Topçu N, Sucu S. 2013. Tokat Yöresinde Üretilen Salamuralık Asma Yapraklarında Nitrat Kalıntı Düzeylerinin Belirlenmesi, 8. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu, 25-28 Eylül KONYA, Selçuk Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi A, Cilt 27, 276-280.
  • Göktürk N, Artık N, Yavaş İ, Fidan Y. 1997. Bazı Üzüm Çeşitleri ve Asma Anacı Yapraklarının Yaprak Konservesi Olarak Değerlendirme Olanakları. Gıda (1997) 22 (1): 15-23.
  • Hekimoğlu B, Altındeğer M. 2014. TR83 İllerinin (Samsun Tokat Amasya Çorum) Tarım/Sanayi ve Tarımsal Sanayi Potansiyelinin Kıyaslanması. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Samsun İl Müdürlüğü, Strateji Geliştirme Birimi. Samsun.
  • Yanar Y, Cangi R, Özata K. 2013. Tokat Yöresinde Üretilen Salamuralık Asma Yapraklarında Pestisit Kalıntı Düzeylerinin Belirlenmesi, 8. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu, 25-28 Eylül KONYA, Selçuk Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi A, Cilt 27, ss:267-277.
APA Oruç E, cangi r, Ergün A (2020). Salamuralık Yaprak Konusunda Tüketici Tercihleri: Tokat İli Örneği. , 668 - 677. DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i3.668-677.3172
Chicago Oruç Esen,cangi rüstem,Ergün Aysel Salamuralık Yaprak Konusunda Tüketici Tercihleri: Tokat İli Örneği. (2020): 668 - 677. DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i3.668-677.3172
MLA Oruç Esen,cangi rüstem,Ergün Aysel Salamuralık Yaprak Konusunda Tüketici Tercihleri: Tokat İli Örneği. , 2020, ss.668 - 677. DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i3.668-677.3172
AMA Oruç E,cangi r,Ergün A Salamuralık Yaprak Konusunda Tüketici Tercihleri: Tokat İli Örneği. . 2020; 668 - 677. DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i3.668-677.3172
Vancouver Oruç E,cangi r,Ergün A Salamuralık Yaprak Konusunda Tüketici Tercihleri: Tokat İli Örneği. . 2020; 668 - 677. DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i3.668-677.3172
IEEE Oruç E,cangi r,Ergün A "Salamuralık Yaprak Konusunda Tüketici Tercihleri: Tokat İli Örneği." , ss.668 - 677, 2020. DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i3.668-677.3172
ISNAD Oruç, Esen vd. "Salamuralık Yaprak Konusunda Tüketici Tercihleri: Tokat İli Örneği". (2020), 668-677. https://doi.org/DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i3.668-677.3172
APA Oruç E, cangi r, Ergün A (2020). Salamuralık Yaprak Konusunda Tüketici Tercihleri: Tokat İli Örneği. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 8(3), 668 - 677. DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i3.668-677.3172
Chicago Oruç Esen,cangi rüstem,Ergün Aysel Salamuralık Yaprak Konusunda Tüketici Tercihleri: Tokat İli Örneği. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 8, no.3 (2020): 668 - 677. DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i3.668-677.3172
MLA Oruç Esen,cangi rüstem,Ergün Aysel Salamuralık Yaprak Konusunda Tüketici Tercihleri: Tokat İli Örneği. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, vol.8, no.3, 2020, ss.668 - 677. DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i3.668-677.3172
AMA Oruç E,cangi r,Ergün A Salamuralık Yaprak Konusunda Tüketici Tercihleri: Tokat İli Örneği. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2020; 8(3): 668 - 677. DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i3.668-677.3172
Vancouver Oruç E,cangi r,Ergün A Salamuralık Yaprak Konusunda Tüketici Tercihleri: Tokat İli Örneği. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2020; 8(3): 668 - 677. DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i3.668-677.3172
IEEE Oruç E,cangi r,Ergün A "Salamuralık Yaprak Konusunda Tüketici Tercihleri: Tokat İli Örneği." Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 8, ss.668 - 677, 2020. DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i3.668-677.3172
ISNAD Oruç, Esen vd. "Salamuralık Yaprak Konusunda Tüketici Tercihleri: Tokat İli Örneği". Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 8/3 (2020), 668-677. https://doi.org/DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i3.668-677.3172