Bazı Sırık ve Bodur Fasulye Genotiplerinde Tuz Uygulamalarının Bitki Gelişimine Etkisi
Yıl: 2020 Cilt: 8 Sayı: 5 Sayfa Aralığı: 1074 - 1082 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.24925/turjaf.v8i5.1074-1082.3276 İndeks Tarihi: 08-11-2020
Bazı Sırık ve Bodur Fasulye Genotiplerinde Tuz Uygulamalarının Bitki Gelişimine Etkisi
Öz: Bu çalışmada, 20 adet farklı fasulye genotipinin (13 adet sırık, 7 adet bodur) 0 mM, 25 mM ve 50mM tuz (NaCI) stresine gösterdikleri tepkileri incelenmiştir. Tuz uygulaması, 4 gün boyunca hergün aynı saatte sulama suyu ile birlikte verilmiştir. Tesadüf parselleri deneme desenine göre 3tekerrürlü olarak hazırlanan çalışmada bitkiler, 2:1 oranında torf-perlit içeren saksılarda 23±2ºCsıcaklıktaki iklim odası koşullarında yetiştirilmişlerdir. Fasulye genotiplerinde tuzluluğatoleransın belirlenmesi için kök kuru madde, kök yaş ve kuru ağırlığı ile yeşil aksamda bazı besinelementi (Fosfor-P, Bakır-Cu, Çinko-Zn, Mangan-Mn, Demir-Fe ve Magnezyum-Mg) içerikleriincelenmiştir. Çalışmadan elde edilen veriler, tuz stresinin hem genotiplerde hem deuygulamalarda farklı tepkiler verdiğini ortaya koymuştur. 25 mM ve 50 mM tuz stresindeuygulamaların ortalamaları incelendiğinde, kontrol grubuna göre kök yaş ve kuru ağırlığı, kökkuru madde (%) ve Fe içeriğinin arttığı; Mn ve P içeriğinin ise azaldığı tespit edilmiştir. Tuzstresine maruz bırakılan genotipler arasında ikisi sırık (13 ve 19 no’lu) ve ikisi bodur (8 ve 11no’lu) olmak üzere toplam 4 genotip tuza toleranslı; biri sırık (14 no’lu) ve ikisi bodur (18 ve 20no’lu) olmak üzere toplam 3 genotip ise tuza hassas olarak değerlendirilmiştir.
Anahtar Kelime: Effect of Salt Applications on Plant Growth in Some Pole and Dwarf Bean Genotypes
Öz: In this study, the responses of 20 different bean genotypes (13 pole and 7 dwarf) to salt (NaCl) stress at 0 mM, 25 mM and 50 mM were investigated. Salt application was performed together with irrigation water in the same time every day during 4 days. In the study, which was prepared according to randomized plot design with 3 replications, the plants were grown in the pots containing peat-perlite in a ratio of 2:1 under climatic conditions of 23±2°C. Root dry matter, root fresh and dry weight and some nutrient contents (Phosphorus-P, Copper-Cu, Zinc-Zn, ManganeseMn, Iron-Fe and Magnesium-Mg) were investigated in order to determine salinity tolerance in bean genotypes. The data obtained from the study revealed that salt stress responds differently in both genotypes and applications. When the average of applications of 25 mM and 50 mM salt stress was examined, it was found that while root fresh and dry weight, root dry matter (%) and Fe content increased compared to control group, Mn and P content decreased. Among the genotypes exposed to salt stress, while four genotypes [two pole (numbered as 13 and 19) and two dwarf (numbered as 8 and 11)] were determined to be tolerant to salt, 3 genotypes [one pole (numbered as 14) and two dwarf (numbered as 18 and 20)] were evaluated as sensitive.
Anahtar Kelime: Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
- Aquino-Bolaños EN, García-Díaz YD, Chavez-Servia JL, Carrillo-Rodríguez JC, Vera-Guzmán AM, Heredia-García E. 2016. Anthocyanin, Polyphenol, and Flavonoid Contents and Antioxidant Activity in Mexican Common Bean (Phaseolus vulgaris L.) Landraces. Emir. J. Food Agr., 28: 581-588. doi: 10.9755/ejfa.2016-02-147
- Ashraf M. 1994. Breeding for Salinity Tolerance in Plants. Crit. Rev. Plant Sci., 13(1): 17-42. doi: 10.1080/07352689409701906
- Awad AS, Edwards DG, Campbell LC. 1990. Phosphorus Enhancement of Salt Tolerance of Tomato. Crop Sci., 30: 123- 128. doi: 10.2135/cropsci1990.0011183X003000010028x
- Bora M. 2015. Değişik Vejetasyon Dönemlerine Kadar Uygulanan Farklı Tuz Konsantrasyonlarının Biberde Meydana Getirdiği Fizyolojik, Morfolojik ve Kimyasal Değişikliklerin Belirlenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Namık Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tekirdağ.
- Bouhmouch I, Souad-Mouhsine B, Brhada F, Aurag J. 2005. Influence of Host Cultivars and Rhizobium species on the Growth and Symbiotic Performance of Phaseolus vulgaris under Salt Stress. J. Plant Physiol., 162: 1103-1113. doi: 10.1016/j.jplph.2004.12.003
- Champagnol F. 1979. Relationships Between Phosphate Nutrition of Plants and Salt Toxicity. Phosphorus in Agricılture, 76: 35-43.
- Chinnusamy V, Zhu J, Zhu JK. 2006. Salt Stress Signaling and Mechanisms of Plant Salt Tolerance. Genetic Engineering, 27(2): 141-177.
- Çağırgan Ç. 2015. Yerel Karpuz Genotiplerinin Tuz Stresine Toleranslarının Belirlenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ordu.
- Daşgan HY, Aktaş H, Abak K, Çakmak İ. 2002. Determination of Screening Techniques to Salinity Tolerance in Tomatoes and Investigation of Genotype Responses. Plant Sci., 163: 695-703. doi: 10.1016/S0168-9452(02)00091-2
- Day S, Uzun S. 2016. Farklı Tuz Konsantrasyonlarının Yaygın Fiğ (Vicia sativa L.) Çeşitlerinin Çimlenme ve İlk Gelişim Dönemlerine Etkileri. Türk Tarım-Gıda Bilim ve Teknolojisi Dergisi, 4(8): 636-641.
- Dilek H. 2008. Tuz Stresi Altındaki Yeşil ve Kırmızı Mercimek Bitkisinde Bazı Fizyolojik ve Enzimatik Parametreler Üzerine Farklı Konsantrasyonlarda İlave Edilen Kalsiyum ve Bor’un Etkisinin İncelenmesi ve Karşılaştırılması. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Celal Bayar Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Manisa.
- Dölarslan M, Gül E. 2012. Toprak Bitki İlişkileri Açısından Tuzluluk. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, 5 (2): 56-59.
- Düzgüneş O, Kesici T, Kavuncu O, Gürbüz F. 1987. Araştırma ve Deneme Metotları. Ankara: Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, 1021.
- Ekincialp A, Şensoy S. 2018. Determination of Genetic Diversity Using Phenotypic and Molecular Methods among Bean Genotypes (Phaseolus vulgaris L.) in Lake Van Basin. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 6(7): 893-902.
- Elkoca E, Kantar F, Güvenç İ. 2003. Değişik NaCl konsantrasyonlarının kuru fasulye (Phaseolus vulgaris L.) genotiplerinin çimlenme ve fide gelişmesine etkileri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 34 (1): 1-8.
- Epstein E, Nortlyn JD, Rush DW, Kingbury RW, Keller DB, Cunningeham GA, Wrona AF. 1980. Saline Culture of Crops. A Genetic Approach. Science, 210(4468): 399-404. doi: 10.1126/science.210.4468.399
- Erdal İ, Türkmen Ö, Yıldız M. 2000. Tuz Stresi Altında Yetiştirilen Hıyar (Cucumis sativus L.) Fidelerinin Gelişimi ve Kimi Besin Maddeleri İçeriğindeki Değişimler Üzerine Potasyumlu Gübrelemenin Etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 10(1): 25-29.
- Eroğlu B. 2016. Tuz Stresi Altındaki Biber (Capsicum annuum L.) Bitkisinde Antioksidatif Sistem Üzerine Bazı Organik ve İnorganik Bileşiklerin Karşılaştırılmalı Etkinliklerinin Araştırılması. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Muğla.
- Güldüren Ş. 2012. Kuzey Doğu Anadolu Bölgesi ve Çoruh Vadisi’nden Toplanan Bazı Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) Genotiplerinin Tuza Toleransı. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.
- Greenway H, Munns R. 1980. Mechanisms of Salt Tolerance in Nonhallophytes. Ann. Rev. Plant Physio., 28: 89-121. doi:10.1146/annurev.pp.31.060180.001053
- Kaçar B. 1984. Bitki Besleme Uygulama Klavuzu. Ankara: Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 900. Ankara Üniversitesi Basımevi, Uygulama Klavuzları: 214.
- Kıpçak S, Ekincialp A, Erdinç Ç, Kabay T, Şensoy S. 2019. Tuz Stresinin Farklı Fasulye Genotiplerinde Bazı Besin Elementi İçeriği ile Toplam Antioksidan ve Toplam Fenol İçeriğine Etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 29(1): 136-144.
- Kimbrough DE, Wakakuwa JR. 1989. Acid Digestion For Sediments, Sludges, Soils and Solid Wastes. Environ. Sci. Technol., 23(7): 898-900. doi: doi.org/10.1021/es00065a021
- Köşkeroğlu S. 2006. Tuz ve Su Stresi Altındaki Mısır (Zea mays L.) Bitkisinde Prolin Birikim Düzeyleri ve Stres Parametrelerinin Araştırılması. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Muğla Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü,
- Muğla.Kuşvuran Ş. 2010. Kavunlarda Kuraklık ve Tuzluluğa Toleransın Fizyolojik Mekanizmaları Arasındaki Bağlantılar. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
- Malkoç M, Aydın A. 2003. Mısır (Zea mays L.) ve Fasulye (Phaseolus vulgaris L.)’nin Gelişimi ve Bitki Besin Maddeleri İçeriğine Farklı Tuz Uygulamalarının Etkisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 34(3): 211-216.
- Parida AK, Das AB. 2005. Salt Tolerance and Salinity Effects on Plants: a Review. Ecotox. Environ. Safe., 60: 324-349. doi: 10.1016/j.ecoenv.2004.06.010
- Seymen B, Önder M. 2015. Kuru Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) Genotiplerinde Tuzluluğun Fide Gelişimi Üzerine Etkisi. Selçuk Tarım Bilimleri Dergisi, 2(2): 109-115.
- Shams M. 2019. Tuz Stresinin Biberde Bitki Gelişimi, Fizyolojik Ve Biokimyasal Özellikler, Dna Metilasyonu ile Tohum Çimlenmesi Üzerine Etkisi. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.
- Sharpley AN, Meisinger JJ, Power JF, Suarez DL. 1992. Root Extraction of Nutrients Associated with Long-term Soil Management. In: Stewart B. (ed.). Advances in Soil Science. Vol. 19. Berlin: Springer-Verlag, pp. 151-217.
- Villora G, Moreno A, Pulgar G, Romero L. 2000. Yield Improvement in Zucchini Under Salt Stres Determining Micronutrient Balance. Sci. Hortic., 86: 175-183. doi: 10.1016/S0304-4238(00)00149-7
APA | FİDAN E, ekincialp a (2020). Bazı Sırık ve Bodur Fasulye Genotiplerinde Tuz Uygulamalarının Bitki Gelişimine Etkisi. , 1074 - 1082. 10.24925/turjaf.v8i5.1074-1082.3276 |
Chicago | FİDAN ENES,ekincialp aytekin Bazı Sırık ve Bodur Fasulye Genotiplerinde Tuz Uygulamalarının Bitki Gelişimine Etkisi. (2020): 1074 - 1082. 10.24925/turjaf.v8i5.1074-1082.3276 |
MLA | FİDAN ENES,ekincialp aytekin Bazı Sırık ve Bodur Fasulye Genotiplerinde Tuz Uygulamalarının Bitki Gelişimine Etkisi. , 2020, ss.1074 - 1082. 10.24925/turjaf.v8i5.1074-1082.3276 |
AMA | FİDAN E,ekincialp a Bazı Sırık ve Bodur Fasulye Genotiplerinde Tuz Uygulamalarının Bitki Gelişimine Etkisi. . 2020; 1074 - 1082. 10.24925/turjaf.v8i5.1074-1082.3276 |
Vancouver | FİDAN E,ekincialp a Bazı Sırık ve Bodur Fasulye Genotiplerinde Tuz Uygulamalarının Bitki Gelişimine Etkisi. . 2020; 1074 - 1082. 10.24925/turjaf.v8i5.1074-1082.3276 |
IEEE | FİDAN E,ekincialp a "Bazı Sırık ve Bodur Fasulye Genotiplerinde Tuz Uygulamalarının Bitki Gelişimine Etkisi." , ss.1074 - 1082, 2020. 10.24925/turjaf.v8i5.1074-1082.3276 |
ISNAD | FİDAN, ENES - ekincialp, aytekin. "Bazı Sırık ve Bodur Fasulye Genotiplerinde Tuz Uygulamalarının Bitki Gelişimine Etkisi". (2020), 1074-1082. https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i5.1074-1082.3276 |
APA | FİDAN E, ekincialp a (2020). Bazı Sırık ve Bodur Fasulye Genotiplerinde Tuz Uygulamalarının Bitki Gelişimine Etkisi. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 8(5), 1074 - 1082. 10.24925/turjaf.v8i5.1074-1082.3276 |
Chicago | FİDAN ENES,ekincialp aytekin Bazı Sırık ve Bodur Fasulye Genotiplerinde Tuz Uygulamalarının Bitki Gelişimine Etkisi. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 8, no.5 (2020): 1074 - 1082. 10.24925/turjaf.v8i5.1074-1082.3276 |
MLA | FİDAN ENES,ekincialp aytekin Bazı Sırık ve Bodur Fasulye Genotiplerinde Tuz Uygulamalarının Bitki Gelişimine Etkisi. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, vol.8, no.5, 2020, ss.1074 - 1082. 10.24925/turjaf.v8i5.1074-1082.3276 |
AMA | FİDAN E,ekincialp a Bazı Sırık ve Bodur Fasulye Genotiplerinde Tuz Uygulamalarının Bitki Gelişimine Etkisi. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2020; 8(5): 1074 - 1082. 10.24925/turjaf.v8i5.1074-1082.3276 |
Vancouver | FİDAN E,ekincialp a Bazı Sırık ve Bodur Fasulye Genotiplerinde Tuz Uygulamalarının Bitki Gelişimine Etkisi. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2020; 8(5): 1074 - 1082. 10.24925/turjaf.v8i5.1074-1082.3276 |
IEEE | FİDAN E,ekincialp a "Bazı Sırık ve Bodur Fasulye Genotiplerinde Tuz Uygulamalarının Bitki Gelişimine Etkisi." Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 8, ss.1074 - 1082, 2020. 10.24925/turjaf.v8i5.1074-1082.3276 |
ISNAD | FİDAN, ENES - ekincialp, aytekin. "Bazı Sırık ve Bodur Fasulye Genotiplerinde Tuz Uygulamalarının Bitki Gelişimine Etkisi". Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 8/5 (2020), 1074-1082. https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i5.1074-1082.3276 |