Yıl: 2019 Cilt: 17 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 378 - 388 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.24323/akademik-gida.647724 İndeks Tarihi: 09-11-2020

Kuru İncirin İşlenmesi, Kalite Problemleri ve Gıda Endüstrisinin Geliştirdiği Yenilikçi Yöntemler

Öz:
Türkiye, sahip olduğu özel ekolojik koşullar sayesinde farklı türlerde incir zenginliğine sahip ve aynı zamandakurutmalık ve sofralık incir yetiştiriciliğinde ve ticaretinde dünyada lider konumdadır. Özellikle kurutmaya en uygunolan Sarılop çeşidi incir, ülkemizde toplam incir üretiminin %90’ından fazlasına karşılık gelen önemli bir ihracatürünüdür. Kuru incir üretiminde gözlenen kalite problemleri yetiştiricilik, hasat, kurutma, işleme ve depolamasüreçlerinin hepsinden ileri gelebilmektedir. Bu yüzden, kuru incir üretiminde bahçeden itibaren işlenip ambalajlananakadar birçok zirai ve teknolojik önlem alınmaktadır. Kuru incirde önemli bir gıda güvenliği problemi olan aflatoksinbulunma riski bu konuda çok sayıda çalışma yapılmasını sağlamıştır. Gıda endüstrisi, kaliteli kuru incir üretimininsağlanması amacıyla alternatif yöntemler geliştirmekte ve bu yöntemlerin işletmelerde kullanılabilirliği testedilmektedir. Kuru incir işlemede metil bromitin yerine kullanılabilecek fümigasyon tekniklerin aranması, yeni analizyöntemlerinin geliştirilmesi ve kuru incir işleme hattında bilgisayar - algoritma tabanlı görüntüleme tekniklerininkullanımı söz konusu yeni teknolojilerden bazılarıdır. Bu derleme kapsamında, güncel çalışmalar takip edilerek kuruincir üretimi, kalite problemleri ve kuru incir işlemede geliştirilen yenilikçi yöntemler hakkında bilgi verilmiştir.
Anahtar Kelime:

Dried Fig Processing, Quality Problems and Innovative Methods Developed by Food Industry

Öz:
Turkey is the leader in the world on the cultivation and trade of both dried and table figs, and a rich source of the different kinds of figs because of its special ecological conditions. Especially the Sarılop fig variety, which is the most suitable for drying, accounts more than 90% of the total fig production, and it is an important export product for the country. The quality problems in the production of dried figs may arise at various steps including plant growing, harvesting, drying, processing and storage conditions. Therefore, many agricultural and technological precautions are taken into account for the production of dried figs until they are processed and packaged, starting from horticultural activities. High aflatoxin risk, which is one of the most important food safety problems in dried figs, has accelerated scientific studies on this subject. The food industry develops alternative methods to ensure the production of high quality dried figs, and the feasibilities of these methods are tested regularly. The search for new fumigation techniques that can be used as an alternative to methyl bromide, development of new methods of analysis and the use of computer – algorithm based imaging techniques are some of the new technologies in the dried fig processing. Within the scope of this review, current information about dried fig production, quality problems and innovative methods developed in dried fig processing are presented in the light of the latest studies.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Derleme Erişim Türü: Erişime Açık
  • [1] Atik, A. (2012). Aydın ilinde doğal olarak kurutulan, geleneksel ve endüstriyel işlenen incirlerin bazı özellikleri ve aflatoksin içerikleri. Yüksek Lisans Tezi, Pamukkale Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Denizli, 75 s.
  • [2] Somuncuoğlu, Ş. (2007). Kuru incirde siklopiazonik asit varlığının ve miktarının belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul, 60 s.
  • [3] Anonim. (2018). 2017 yılı kuru incir raporu. Türkiye Cumhuriyeti Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • [4] Anonim. (2017). Kuru incir sektör raporları. Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı, Ankara.
  • [5] Çalışkan, O., Polat, A.A. (2012). Morphological diversity among fig (Ficus carica L.) accessions sampled from the eastern mediterranean region of Turkey. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 36, 179-193.
  • [6] Yıkılmaz, F. (2007). Tekirdağ ilinde satışa sunulan kuru incirlerde aflatoksin varlığı. Yüksek Lisans Tezi, Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tekirdağ, 58 s.
  • [7] Şen, L., Nas, S. (2010). Kuru incir, üzüm ve kırmızı biberlerde mikotoksin varlığı. Akademik Gıda, 8(3), 24-32.
  • [8] Göçmez, A., Seferoğlu, H.G. (2014). Sofralık ve kurutmalık incir kalite kriterleri ve kaliteyi etkileyen faktörler. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 1, 98-108.
  • [9] Yaşartürk, Z.E. (2016). Sarılop incir çeşidinde bazı uygulamaların meyve kalitesi üzerine etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Aydın, 99 s.
  • [10] EİB. (2017). Ege kuru meyve ve mamülleri ihracatçıları birliği ocak-aralık sektör raporu. http://upload.eib.org.tr/20150512/00000000004256. pdf.
  • [11] Ortaç, G., Bilgi, A.S., Taşdemir, K., Kalkan, H. (2016). A hyperspectral imaging based control system for quality assessment of dried figs. Computers and Electronics in Agriculture, 130, 38– 47.
  • [12] Kabak, B. (2016). Aflatoxins in hazelnuts and dried figs: occurrence and exposure assessment. Food Chemistry, 211, 8-16.
  • [13] Anonim. (2006). TS 541 kuru incir standardı. Türk Standartları Enstitüsü, Ankara, 16 s.
  • [14] Avşar, D., Yalçın, İ. (2007). Aydın yöresindeki incir işletmelerinin yapısal durumunun belirlenmesi. ADÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 4(1-2), 63-67.
  • [15] Arpacı, S., Konak, R., Çiçek, E. (2018). A national value: Turkish figs. XXX. International Horticultural Congress, August 12-16, 2018, İstanbul, Turkey, Book of Proceedings, 16-22p.
  • [16] Aksoy, U. (2012). Kuru incir yetiştiriciliği ve aflatoksin yönetimi el kitabı. 1. Basım. İzmir, 70 s.
  • [17] Karbancıoğlu Güler, F. (2008). İncirde okratoksin A ve fumonisin oluşumunun incelenmesi. Doktora Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul, 186 s.
  • [18] Günal, N. (2008). Türk Dünyasında incir kültürü. International Periodical For the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, 3, 5.
  • [19] Karaca, H. (2005). Kuru İncirlerin aflatoksin, patulin, ergosterol içeriği ve farklı koşullarda aflatoksinlerin parçalanma düzeyleri. Yüksek Lisans Tezi, Pamukkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Denizli, 122 s.
  • [20] Anonim. (2018a). http://www.haktes.com.tr/kuruincir-uretim.html (27.10.2018).
  • [21] Bircan, C., Barringer, S.A., Ulken, U., Pehlivan, R. (2008). Increased aflatoxin contamination of dried figs in a drought year. Food Additives and Contaminants, 25(11), 1400-1408.
  • [22] Gürhayta, O.F., Çağındı, Ö. (2015). Kurutulmuş meyvelerde aflatoksin ve okratoksin a varlığının ve sağlık üzerine etkilerinin değerlendirilmesi. Celal Bayar Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 12(2), 327- 338.
  • [23] Heperkan, D., Somuncuoglu, Ş., KarbancıogluGüler, F., Mecik, N. (2012). Natural contamination of cyclopiazonic acid in dried figs and cooccurrence of aflatoxin. Food Control, 23, 82-86.
  • [24] Tütüncü, Ş., Emekçi, M. (2014). Kuru incir zararlısı Carpophilus hemipterus (L), (Coleopter nitidulidae)’un değişik yaşlı pupalarına fosfin gazının etkisi. Tarım Bilimleri Dergisi, 20, 399-405.
  • [25] Doğan, Ö. (2009). Bazı fungisitlerin incir iç çürüklüğü hastalığı etmeni Fusarium spp.'ye etkilerinin saptanması. Doktora Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Aydın, 81 s.
  • [26] Doğan, Ö., Benlioğlu, S. (2011). Erkek incirlerin boğa meyvelerinde incir iç çürüklüğü hastalığının bulunma oranlarının belirlenmesi. Bitki Koruma Bülteni, 51(3), 277-285. [27] Anonim. (2018c).
  • https://arastirma.tarim.gov.tr/incir/Belgeler/dergi/24- 25.pdf (12.11.2018).
  • [28] Yamaner Ç., Tan, N., Kösoğlu, İ., Konak, R., Dimoğlu, A. (2013). Kuru incir mikrobiyal populasyonunun kontrolünde elektro aktive suyun (EAS) etkisi. 8. Gıda Mühendisleri Kongresi, 7-9 Kasım 2013, Başkent Öğretmenevi, Ankara, 56 s.
  • [29] Zorlugenç, B., Kıroğlu Zorlugenç, F., Öztekin, S., Evliya, I.B. (2008). The influence of gaseous ozone and ozonated water on microbial flora and degradation of aflatoxin B1 in dried figs. Food and Chemical Toxicology, 46, 3593-3597.
  • [30] Akbaş, M.Y., Özdemir, M. (2008). Application of gaseous ozone to control populations of Escherichia coli, Bacillus cereus and Bacillus cereus spores in dried figs. Food Microbiology, 25, 386-391.
  • [31] Agriopoulou, S., Koliadima, A., Karaiskakis, G., Kapolos, J. (2016). Kinetic study of aflatoxins' degradation in the presence of ozone. Food Control, 61, 221-226.
  • [32] Öztekin, S., Zorlugenç, B., Kıroğlu Zorlugenç, F. (2006). Effects of ozone treatment on microflora of dried figs. Journal of Food Engineering, 75, 396- 399.
  • [33] Öztekin, S., Işıkber, A.A., Zorlugenç, B., KıroğluZorlugenç, F., Ulusoy, R., Satar, S., Evliya, B., Fenercioğlu H. (2007). Ozon uygulamasının kuru incirde mikrobiyal flora, aflatoksin B1 ve değirmen güvesi (Ephestia kühniella zeller) üzerinde etkileri. Tarım Makinaları Bilimi Dergisi, 3(3), 169-177.
  • [34] Çetinkaya, N., Özyardımcı, B., Denli, E., Ic, E. (2006). Radiation processing as a post-harvest quarantine control for raisins, dried figs and dried apricots. Radiation Physics and Chemistry, 75, 424-431.
  • [35] Meyvacı, K.B., Şen, F. (2007). Magnezyum fosfit uygulamalarının kuru incir meyve kalitesine etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 44(1), 29- 40.
  • [36] Johnson, J.A., Valero, K.A., Hannel, M.M., Gill, R.F. (2000). Seasonal occurrence of postharvest dried fruit insects and their parasitoids in a culled fig warehouse. Journal of Economic Entomology, 93(4), 1380-1390.
  • [37] Schneider, S.M., Rosskopf, E.N., Leesch, J.G., Chellemi, D.O., Bull, C.T., Mazzola, M. (2003). United States department of agriculture-agricultural research service research on alternatives to methyl bromide: pre-plant and post-harvest. Pest Management Science, 59, 814-826.
  • [38] Yatkın, G. (2013). Kuru incir zararlısı Carpophilus hemipterus (L.)’a (Carpophilidae: Coleoptera) karşı fosfin gazının vakum altındaki etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 56 s.
  • [39] Athanassiou, C.G., Rumbos, C.I., Sakka, M., Sotiroudas, V. (2016). Insecticidal efficacy of phosphine fumigation at low pressure against major stored-product ınsect species in a commercial dried fig processing facility. Crop Protection, 90, 177-185.
  • [40] Sen, F., Meyvaci, K.B., Turanli, F., Aksoy, U. (2010). Effects of short-term controlled atmosphere treatment at elevated temperature on dried fig fruit. Journal of Stored Products Research, 46, 28-33.
  • [41] Ortaç, G., Bilgi, A.S., Taşdemir, K., Kalkan, H. (2016). A hyperspectral imaging based control system for quality assessment of dried figs. Computers and Electronics in Agriculture, 130, 38- 47.
  • [42] Benalia, S., Cubero, S., Prats-Montalbán, J.M., Bernardi, B., Zimbalatti, G., Blasco, J. (2016). Computer vision for automatic quality ınspection of dried figs (Ficus carica L.) in real-time. Computers and Electronics in Agriculture, 120, 17-25.
  • [43] Kalkan, H., Güneş, A., Durmuş, E., Kuşçu, A. (2014). Non-invasive detection of aflatoxincontaminated figs using fluorescence and multispectral imaging. Food Additives & Contaminants: Part A, 31(8), 1414-1421.
  • [44] Lee, H., Kim, J.E., Chung, M., Min, S.C. (2015). Cold plasma treatment for the microbiological safety of cabbage, lettuce, and dried figs. Food Microbiology, 51, 74-80.
  • [45] Şahin, U., Öztürk, H.G. (2016). Effects of pulsed vacuum osmotic dehydration (PVOD) on drying kinetics of figs (Ficus carica L.). Innovative Food Science and Emerging Technologies, 36, 104-111.
APA GENÇDAĞ E, Görgüç A, Yılmaz F (2019). Kuru İncirin İşlenmesi, Kalite Problemleri ve Gıda Endüstrisinin Geliştirdiği Yenilikçi Yöntemler. , 378 - 388. 10.24323/akademik-gida.647724
Chicago GENÇDAĞ Esra,Görgüç Ahmet,Yılmaz Fatih Mehmet Kuru İncirin İşlenmesi, Kalite Problemleri ve Gıda Endüstrisinin Geliştirdiği Yenilikçi Yöntemler. (2019): 378 - 388. 10.24323/akademik-gida.647724
MLA GENÇDAĞ Esra,Görgüç Ahmet,Yılmaz Fatih Mehmet Kuru İncirin İşlenmesi, Kalite Problemleri ve Gıda Endüstrisinin Geliştirdiği Yenilikçi Yöntemler. , 2019, ss.378 - 388. 10.24323/akademik-gida.647724
AMA GENÇDAĞ E,Görgüç A,Yılmaz F Kuru İncirin İşlenmesi, Kalite Problemleri ve Gıda Endüstrisinin Geliştirdiği Yenilikçi Yöntemler. . 2019; 378 - 388. 10.24323/akademik-gida.647724
Vancouver GENÇDAĞ E,Görgüç A,Yılmaz F Kuru İncirin İşlenmesi, Kalite Problemleri ve Gıda Endüstrisinin Geliştirdiği Yenilikçi Yöntemler. . 2019; 378 - 388. 10.24323/akademik-gida.647724
IEEE GENÇDAĞ E,Görgüç A,Yılmaz F "Kuru İncirin İşlenmesi, Kalite Problemleri ve Gıda Endüstrisinin Geliştirdiği Yenilikçi Yöntemler." , ss.378 - 388, 2019. 10.24323/akademik-gida.647724
ISNAD GENÇDAĞ, Esra vd. "Kuru İncirin İşlenmesi, Kalite Problemleri ve Gıda Endüstrisinin Geliştirdiği Yenilikçi Yöntemler". (2019), 378-388. https://doi.org/10.24323/akademik-gida.647724
APA GENÇDAĞ E, Görgüç A, Yılmaz F (2019). Kuru İncirin İşlenmesi, Kalite Problemleri ve Gıda Endüstrisinin Geliştirdiği Yenilikçi Yöntemler. Akademik Gıda, 17(3), 378 - 388. 10.24323/akademik-gida.647724
Chicago GENÇDAĞ Esra,Görgüç Ahmet,Yılmaz Fatih Mehmet Kuru İncirin İşlenmesi, Kalite Problemleri ve Gıda Endüstrisinin Geliştirdiği Yenilikçi Yöntemler. Akademik Gıda 17, no.3 (2019): 378 - 388. 10.24323/akademik-gida.647724
MLA GENÇDAĞ Esra,Görgüç Ahmet,Yılmaz Fatih Mehmet Kuru İncirin İşlenmesi, Kalite Problemleri ve Gıda Endüstrisinin Geliştirdiği Yenilikçi Yöntemler. Akademik Gıda, vol.17, no.3, 2019, ss.378 - 388. 10.24323/akademik-gida.647724
AMA GENÇDAĞ E,Görgüç A,Yılmaz F Kuru İncirin İşlenmesi, Kalite Problemleri ve Gıda Endüstrisinin Geliştirdiği Yenilikçi Yöntemler. Akademik Gıda. 2019; 17(3): 378 - 388. 10.24323/akademik-gida.647724
Vancouver GENÇDAĞ E,Görgüç A,Yılmaz F Kuru İncirin İşlenmesi, Kalite Problemleri ve Gıda Endüstrisinin Geliştirdiği Yenilikçi Yöntemler. Akademik Gıda. 2019; 17(3): 378 - 388. 10.24323/akademik-gida.647724
IEEE GENÇDAĞ E,Görgüç A,Yılmaz F "Kuru İncirin İşlenmesi, Kalite Problemleri ve Gıda Endüstrisinin Geliştirdiği Yenilikçi Yöntemler." Akademik Gıda, 17, ss.378 - 388, 2019. 10.24323/akademik-gida.647724
ISNAD GENÇDAĞ, Esra vd. "Kuru İncirin İşlenmesi, Kalite Problemleri ve Gıda Endüstrisinin Geliştirdiği Yenilikçi Yöntemler". Akademik Gıda 17/3 (2019), 378-388. https://doi.org/10.24323/akademik-gida.647724