Hazır Yemek Sektöründe Çalışan Gıda Mühendislerinin Sorunları
Yıl: 2020 Cilt: 18 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 73 - 78 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.24323/akademik-gida.730179 İndeks Tarihi: 10-11-2020
Hazır Yemek Sektöründe Çalışan Gıda Mühendislerinin Sorunları
Öz: Sanayinin gelişmesi, nüfusun artması, kadınların çalışma hayatına daha fazla katılmaları, gıda servis etkinliğinin hızlagelişmesi gibi sebepler nedeniyle Türkiye’de hazır yemek sektörü hızlı bir gelişme göstermektedir. Güncel verileregöre Türkiye nüfusunun %27,5’i hazır yemek hizmetinden yararlanmaktadır. İlgili yasalar gereği, gıda mühendisleri busektörde İstihdamı Zorunlu Personel (İZP) olarak çalıştırılmaktadır. Bu araştırmanın amacı, hazır yemek sektöründeistihdam edilen gıda mühendislerinin yaşadıkları problemleri tespit etmek ve bunlara çözüm önerileri sunmaktır. Buamaçla 728 gıda mühendisinden anket toplanmış, elde edilen bulgulara göre katılımcıların %76,10’u sektördenmemnun olmadığını belirtmiştir. Bununla beraber katılımcılar, merdiven altı üretim, haksız rekabet, İZP ücretinin eksiködenmesi ve potansiyellerini yansıtamama gibi sorunların yaşandığını ifade etmişlerdir.
Anahtar Kelime: Problems of Food Engineers Employed in Catering Industry in Turkey
Öz: Development of the industry, increase in population, rising the number of woman in business life, rapid development of food service efficiency have caused a dramatic development of catering industry or convenience food sector in Turkey. Current data shows that 27,5% of the Turkish population consume convenience foods produced by the catering industry. According to the related legislation, food enginers are employed in this sector as mandotary personnel. The aim of this research is to determine the challenges of the food engineers employed in the catering industry and to offer suggestions for the problems they face during their employment. In the present study, a total of 728 valid questionnaires were obtained, and the findings indicated that 76,10% of participants were unsatisfied from the conditions of the sector. Results also indicated that unlicensed production, unfair competition, under- or missing payment and inability to reflect their potentials in their working environment were found to be other problems that participants stated.
Anahtar Kelime: Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
- [1] Demirci, M. (2014). Beslenme. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Hat Baskı Sanatları, Topkapı, İstanbul.
- [2] Çeliktaş, Y. (2017). Yemek Sanayicileri Dernekleri federasyonuna Göre Türkiye’de Hazır Yemek Sektörünün Durumu, Röportaj.
- [3] Özçakmak, S., Gül, O. (2016). The profile of good hygiene practice of catering service sector in Samsun. Türk Tarım Gıda ve Bilim Teknolojisi Dergisi, 4(11), 1031-1038.
- [4] http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2010/06/2010 0613-12.htm.
- [5] Sucu, N., Durmuş, S., Şen, M.A. (2008). Yemek sektörüne Genel Bakış.
- [6] http://www.gidamo.org.tr/resimler/ekler/08dd52f2fe 32a1d_ek.pdf?tipi= 5&turu=H&sube=0.
- [7] Kaya, S.Y., İlhan, S. (2018). Toplu yemek (hazır yemek) sektöründe yaşanan problemler ve çözüm önerileri. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(1), 553-581.
- [8] http://www.tuik.gov.tr.
APA | ŞEN M (2020). Hazır Yemek Sektöründe Çalışan Gıda Mühendislerinin Sorunları. , 73 - 78. 10.24323/akademik-gida.730179 |
Chicago | ŞEN Mehmet Akif Hazır Yemek Sektöründe Çalışan Gıda Mühendislerinin Sorunları. (2020): 73 - 78. 10.24323/akademik-gida.730179 |
MLA | ŞEN Mehmet Akif Hazır Yemek Sektöründe Çalışan Gıda Mühendislerinin Sorunları. , 2020, ss.73 - 78. 10.24323/akademik-gida.730179 |
AMA | ŞEN M Hazır Yemek Sektöründe Çalışan Gıda Mühendislerinin Sorunları. . 2020; 73 - 78. 10.24323/akademik-gida.730179 |
Vancouver | ŞEN M Hazır Yemek Sektöründe Çalışan Gıda Mühendislerinin Sorunları. . 2020; 73 - 78. 10.24323/akademik-gida.730179 |
IEEE | ŞEN M "Hazır Yemek Sektöründe Çalışan Gıda Mühendislerinin Sorunları." , ss.73 - 78, 2020. 10.24323/akademik-gida.730179 |
ISNAD | ŞEN, Mehmet Akif. "Hazır Yemek Sektöründe Çalışan Gıda Mühendislerinin Sorunları". (2020), 73-78. https://doi.org/10.24323/akademik-gida.730179 |
APA | ŞEN M (2020). Hazır Yemek Sektöründe Çalışan Gıda Mühendislerinin Sorunları. Akademik Gıda, 18(1), 73 - 78. 10.24323/akademik-gida.730179 |
Chicago | ŞEN Mehmet Akif Hazır Yemek Sektöründe Çalışan Gıda Mühendislerinin Sorunları. Akademik Gıda 18, no.1 (2020): 73 - 78. 10.24323/akademik-gida.730179 |
MLA | ŞEN Mehmet Akif Hazır Yemek Sektöründe Çalışan Gıda Mühendislerinin Sorunları. Akademik Gıda, vol.18, no.1, 2020, ss.73 - 78. 10.24323/akademik-gida.730179 |
AMA | ŞEN M Hazır Yemek Sektöründe Çalışan Gıda Mühendislerinin Sorunları. Akademik Gıda. 2020; 18(1): 73 - 78. 10.24323/akademik-gida.730179 |
Vancouver | ŞEN M Hazır Yemek Sektöründe Çalışan Gıda Mühendislerinin Sorunları. Akademik Gıda. 2020; 18(1): 73 - 78. 10.24323/akademik-gida.730179 |
IEEE | ŞEN M "Hazır Yemek Sektöründe Çalışan Gıda Mühendislerinin Sorunları." Akademik Gıda, 18, ss.73 - 78, 2020. 10.24323/akademik-gida.730179 |
ISNAD | ŞEN, Mehmet Akif. "Hazır Yemek Sektöründe Çalışan Gıda Mühendislerinin Sorunları". Akademik Gıda 18/1 (2020), 73-78. https://doi.org/10.24323/akademik-gida.730179 |