Seçilmiş bir bölgede domatesin (Sırık) fiziki üretim girdileri, maliyeti ve karlılığı üzerine bir araştırma
Yıl: 2003 Cilt: 20 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 69 - 75 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022
Seçilmiş bir bölgede domatesin (Sırık) fiziki üretim girdileri, maliyeti ve karlılığı üzerine bir araştırma
Öz: Bu çalışma Tokat-Kazova yöresinde sırık domates yetiştiren tarım işletmelerinde yürütülmüştür. Çalışmanın ana materyalini araştırma bölgesindeki 5 köyden anket yolu ile elde edilen veriler oluşturmaktadır. Birim alan işletme masraflarının belirlenmesinde tanı maliyet analizi ve üretim masraflarının saptanmasında da alternatif maliyet unsuru dikkate alınmıştır. Bir dekar domates(sırık) ürolmek için 626 192 129 TL masraf belirlenmiştir. Bu masrafların 64 437 246 TL'sı sabit masraflar ve geriye kalan 561 754 883 TL'sı ise üretim hacmine bağlı olarak değişebilen değişken masraf unsurlarından oluşmuştur. Sırık domatesin dekara gayri safı üretim değeri ise 718 989 919 TL ve oransal karlılığı ise 1,15 olarak tespit edilmiştir.
Anahtar Kelime: A research on the profitability, cost and physical production inputs of stick tomato in a selected region
Öz: This study was carried out agricultural farms which tomato(stick) in Kazova plain of Tokat province. Basis material of this study was formed data which collected by making a survey obtained from 5 villages. For determination of unit area famı cost TAM(HOLL) cost analysis and for determination of product cost alternative cost were used. For producing 1 decar tomato 626 192 129 TL cost was determinate. This tomato cost consist of two parts; fixed cost w:hich is given 64 437 246 TL and variable cost (changeable depend on production) which is given 561 754 883 TL. Gross Product Value and Proportional Profit of tomato (stick) were found and arrangend in order like this 718 989 919 TL and 1,15.
Anahtar Kelime: Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
- Açıl, F., 1956. Samsun İli Tütün İşletmelerinde Rantabilite, 1950-51, Ankara Üniversitesi Basım Evi, Sayfa No: 19, Ankara.
- Akçay, Y., Akay, M. ve Uzunöz, M., 1999. "Tokat-Merkez İlçede Yetiştirilen Şeftali, Emıa ve Vişnenin Üretim Maliyeti ve Karlılığının Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma", GOÜ. Zir. Fak., Dergisi, Cüt 16, Sayı:l, ISSN 1300-2910, Tokat.
- Anonim, 2001b. Fao Web Sayfası, Tarımsal İstatistikler.
- Anonim, 2001c. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Tokat İl Tarım Müdürlüğü, Envanter Bilgileri, Tokat.
- Anonim, 2001d; Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Köy Hizmetleri Tokat Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Envanter Bilgileri, Tokat.
- Aras, A., 1988. Tarım Muhasebesi Ders Kitabı, E.Ü., Ziraat Fak. Yayınları No:486, İzmir
- Çiçek, A., Akçay, Y., Sayılı, M., 1999. Tokat İli Erbaa Ovasmda Bazı Önemli Sebzelerde Fiziki Üretim Girdileri, Maliyetleri ve Karlılıkları Üzerine Bir Araştırma, GOÜ., Zir. Fak. Yayınları No:34, Araştırma Seri No:l 1, Tokat.
- Koral, A.İ., ve Altun, A.: 2000. Türkiye'de Üretilen Tarım Ürünlerinin Üretim Girdileri Rehberi, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, APK Dairesi Başkanlığı, Toprak ve Su Kaynaklan Araştırma Şube Müdürlüğü, 2. Baskı, Yayın No: 104, Rehber No: 16, Ankara.
- Kıral, T. ve Kasnakoğlu, H., 1999. Tarımsal Ürünler İçin Maliyet Hesaplama Metodolojisi ve Veri Tabanı Rehberi, Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü, Yayın No:37, ISBN 975-407-051-2, Ankara.
APA | AKÇAY Y, ARSLANKURT H (2003). Seçilmiş bir bölgede domatesin (Sırık) fiziki üretim girdileri, maliyeti ve karlılığı üzerine bir araştırma. , 69 - 75. |
Chicago | AKÇAY Yasar,ARSLANKURT Hüdaverdi Bahadır Seçilmiş bir bölgede domatesin (Sırık) fiziki üretim girdileri, maliyeti ve karlılığı üzerine bir araştırma. (2003): 69 - 75. |
MLA | AKÇAY Yasar,ARSLANKURT Hüdaverdi Bahadır Seçilmiş bir bölgede domatesin (Sırık) fiziki üretim girdileri, maliyeti ve karlılığı üzerine bir araştırma. , 2003, ss.69 - 75. |
AMA | AKÇAY Y,ARSLANKURT H Seçilmiş bir bölgede domatesin (Sırık) fiziki üretim girdileri, maliyeti ve karlılığı üzerine bir araştırma. . 2003; 69 - 75. |
Vancouver | AKÇAY Y,ARSLANKURT H Seçilmiş bir bölgede domatesin (Sırık) fiziki üretim girdileri, maliyeti ve karlılığı üzerine bir araştırma. . 2003; 69 - 75. |
IEEE | AKÇAY Y,ARSLANKURT H "Seçilmiş bir bölgede domatesin (Sırık) fiziki üretim girdileri, maliyeti ve karlılığı üzerine bir araştırma." , ss.69 - 75, 2003. |
ISNAD | AKÇAY, Yasar - ARSLANKURT, Hüdaverdi Bahadır. "Seçilmiş bir bölgede domatesin (Sırık) fiziki üretim girdileri, maliyeti ve karlılığı üzerine bir araştırma". (2003), 69-75. |
APA | AKÇAY Y, ARSLANKURT H (2003). Seçilmiş bir bölgede domatesin (Sırık) fiziki üretim girdileri, maliyeti ve karlılığı üzerine bir araştırma. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 20(1), 69 - 75. |
Chicago | AKÇAY Yasar,ARSLANKURT Hüdaverdi Bahadır Seçilmiş bir bölgede domatesin (Sırık) fiziki üretim girdileri, maliyeti ve karlılığı üzerine bir araştırma. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 20, no.1 (2003): 69 - 75. |
MLA | AKÇAY Yasar,ARSLANKURT Hüdaverdi Bahadır Seçilmiş bir bölgede domatesin (Sırık) fiziki üretim girdileri, maliyeti ve karlılığı üzerine bir araştırma. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.20, no.1, 2003, ss.69 - 75. |
AMA | AKÇAY Y,ARSLANKURT H Seçilmiş bir bölgede domatesin (Sırık) fiziki üretim girdileri, maliyeti ve karlılığı üzerine bir araştırma. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2003; 20(1): 69 - 75. |
Vancouver | AKÇAY Y,ARSLANKURT H Seçilmiş bir bölgede domatesin (Sırık) fiziki üretim girdileri, maliyeti ve karlılığı üzerine bir araştırma. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2003; 20(1): 69 - 75. |
IEEE | AKÇAY Y,ARSLANKURT H "Seçilmiş bir bölgede domatesin (Sırık) fiziki üretim girdileri, maliyeti ve karlılığı üzerine bir araştırma." Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 20, ss.69 - 75, 2003. |
ISNAD | AKÇAY, Yasar - ARSLANKURT, Hüdaverdi Bahadır. "Seçilmiş bir bölgede domatesin (Sırık) fiziki üretim girdileri, maliyeti ve karlılığı üzerine bir araştırma". Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 20/1 (2003), 69-75. |