Yıl: 2020 Cilt: 9 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 1 - 6 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 20-11-2020

Çiğ ve UHT Sütlerinde Kimyasal Parametre Değişimlerinin Tespiti

Öz:
Bu çalışma, çiğ ve ticari UHT inek sütlerinin bazı biyokimyasal parametreler yönünden karşılaştırılması amacıylayapıldı. Bu amaçla, süt numunelerinin mineral ve kimyasal bileşen parametre seviyeleri, sırasıyla İndüklenmişEşleşmiş Plazma Atomik Emisyon Spektrofotometresi (ICP-OES) ve Foss Electrik (FT-120) süt analizörücihazları kullanılarak ölçüldü. Doğal inek çiğ sütleri Muş Bölgesinden temin edilirken, ticari amaçla üretilen UHTsütleri Adıyaman ilindeki yerel marketlerden temin edildi. UHT sütleri tam yağlı ve yarım yağlı olarak iki grubaayrıldı. Çiğ süt minerallerinden kalsiyum (Ca), demir (Fe), mangan (Mn) ve fosfor (P) düzeylerinin ticari sütleregöre daha yüksek çıktığı belirlendi. Ayrıca, çiğ süt kimyasal parametrelerinden yağsız kuru madde, yağ ve proteindüzeylerinin de daha yüksek çıktığı gözlendi. Çalışma sonuçlara dayanarak, ticari inek sütlerin besinseldüzeylerindeki azalmanın insan sağlığını etkileyebilecek oranda olmadığını düşünmekteyiz.
Anahtar Kelime:

Determination of Chemical Parameter Changes in Raw and UHT Milks

Öz:
This study was done to compare raw and commercial UHT cow’s milk with in terms of some biochemical parameters. On the basis of this aim, mineral and chemical parameter levels of the milk samples were measured by Inductively Coupled Plasma Atomic Emission Spectrometer (ICP-OES), and Foss Electric (FT-120) milk analyzer, respectively. While natural cow raw milks were obtained from Mus region, UHT milk produced for commercial purposes was obtained from local markets in Adiyaman province. UHT milks were divided into two groups as full fat and half fat. It was determined that the levels of calcium (Ca), iron (Fe), manganese (Mn) and phosphorus (P) were higher in raw milk than in commercial milk. In addition, the levels of fat-free dry matter, fat and protein were also observed to be higher in the chemical composition parameters of raw milk. Based on the results of the study, we think that the decrease in the nutritional levels of commercial cow milk is not at a rate that may affect human health.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • [1] Claeys W.L., Cardoen S., Daube G., Block J.D., Dewettinck K., Dierick K., Zutter L.D., Huyghebaert A., Imberechts H., Thiange P., Vandenplas Y., Herman L. 2013. Raw or heated cow milk consumption: Review of risks and benefits. Food Control, 31: 251-262.
  • [2] Claeys W.L., Verraes C., Cardoen S., De Block J., Huyghebaert A., Raes K., Dewettinck K., Herman L. 2014. Consumption of raw or heated milk from different species: An evaluation of the nutritional and potential health benefits. Food Control, 42: 188-201.
  • [3] Pereira P.C. 2014. Milk nutritional composition and its role in human health. Nutrition, 30: 619- 627.
  • [4] Lewis M.J., Deeth H.C. 2009. Heat Treatment of Milk. In: Milk Processing and Quality Management, Tamime. A.Y. (Ed.), Wiley-Blackwell, Oxford, UK.
  • [5] https://members.wto.org/crnattachments/2018/SPS/TUR/18_2510_00_x.pdf. (Erişim Tarihi: 15.12.2018).
  • [6] Sakkas L., Moutafi A., Moschopoulou E., Moatsou G. 2014. Assessment of heat treatment of various types of milk. Food Chem., 159: 293-301.
  • [7] Elliott A.J., Datta N., Amenu B., Deeth H.C. 2005. Heat-induced and other chemical changes in commercial UHT milks. J. Dairy Res., 72: 442-446.
  • [8] Köseman A., Şeker İ. 2015. Current Status of Cattle, Sheep and Goat Breeding in Turkey. Van Veterinary Journal, 26 (2): 111-117.
  • [9] TUİK, 2019. Türkiye İstatistik Kurumu verileri. Süt ve Süt Ürünleri Üretimi. https://ulusalsutkonseyi.org.tr/tuik-sut-ve-sut-urunleri-uretim-istatistikleri-haziran-2019-2651/ (Erişim tarihi:16.08.2019).
  • [10] Mansson H.L. 2008. Fatty acids in bovine milk fat. Food & Nutrition Research, 52 (1): 1821
  • [11] Caroli A.M., Chessa S., Erhardt G.J. 2009. Invited review: Milk protein polymorphisms in cattle: Effect on animal breeding and human nutrition. J Dairy Sci., 92: 5335-5352.
  • [12] Kalac P., Samkova E. 2010. The effects of feeding various forages on fatty acid composition of bovine milk fat: A review. Czech Journal of Animal Science, 55 (12): 521-37.
  • [13] FAO, 2011. Molecular genetic characterization of animal genetic resources. FAO Animal Production and Health Guidelines, Rome, No: 9.
  • [14] Chemists A.O.O.A, Horwitz W. 2000. Official Methods of Analysis of the Association of Official Analytical Chemists, 17 (1-2).
  • [15] Ciftci H., Ozkaya A., Kariptas E. 2009. Determination of fatty acids, vitamins and trace elements in Pistacia terebinthus coffee. Journal of Food, Agriculture and Environment, 7: 72-74.
  • [16] Özkaya A., Ertürk A.S., Sucak M.G., Ağyar O., Yılmaz E. 2017. Saanen Keçi Sütünün Bazı Biyokimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi. Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Der., 7 (4): 123-129.
  • [17] Imran M., Khan H., Hassan S.S., Khan R. 2008. Physicochemical characteristics of various milk samples available in Pakistan. J Zhejiang Univ Sci B, 9 (7): 546-551.
  • [18] Enb A., Donia M.A.A., Abd-Rabou N.S., Abou-Arab A.A.K., El-Senaity M.H. 2009. Chemical Composition of Raw Milk and Heavy Metals Behavior During Proces sing of Milk Products. Global Veterinaria, 3 (3): 268-275.
  • [19] Bakircioglu D., Topraksever N.,Yurtsever S., Kizildere M., Kurtulus Y.B. 2018. Investigation of macro, micro and toxic element concentrations of milk and fermented milks products by using an inductively coupled plasma optical emission spectrometer, to improve food safety in Turkey. Microchemical Journal, 136: 133-138.
  • [20] Selvaraju R., Raman R.G., Narayanaswamy R., Valliappan R., Baskaran R. 2009. Trace element analysis in hepatitis B affected human blood serum by inductively coupled plasma-atomic emission spectroscopy (ICP-AES). Romanian Journal of Biophysics, 19: 35-42.
  • [21] Emsley J. 2011. Nature’s building blocks: an A-Z guide to the elements. Oxford, UK: Oxford University Press, 1-699.
  • [22] Ullah R., Khader J.A., Hussain I., AbdElsalam N.M., Talha M., Khan N. 2012. Investigation of macro and micro-nutrients in selected medicinal plants. African Journal of Pharmacy and Pharmacology, 6 (25): 1829-1832.
  • [23] Ayodele J.T., Bayero A.S. 2010. Manganese concentrations in hair and fingernail of some Kano inhabitants. Journal of Applied Sciences and Environmental Management, 4 (1): 17-21.
  • [24] Bhowmik D., Chiranji B.C., Kumar K.P. 2010. Apotential medicinal importance of zinc in human health and chronic disease. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Sciences, 1: 5-11.
  • [25] Nestares T., Diaz-Castro J., Alferez M.J.M., Lopez- Aliaga I., Barrionuevo M., Campos M.S. 2008. Calcium-enriched goat milk, in comparison with similarly enriched cow milk, favours magnesium bioavailability in rats with nutritional ferropenic anaemia. Journal of the Science of Food and Agriculture, 88: 319-327.
  • [26] Pestana J.M., Gennari A., Monteiro B.W., Lehn D.N., Volken de Souza C.F. 2015. Effects of Pasteurization and Ultra-High Temperature Processes on Proximate Composition and Fatty Acid Profile in Bovine Milk. American Journal of Food Technology, 10 (6): 265-272.
APA Sucak M, Ağyar O, Özkaya A, Yılmaz E (2020). Çiğ ve UHT Sütlerinde Kimyasal Parametre Değişimlerinin Tespiti. , 1 - 6.
Chicago Sucak Mustafa Güçlü,Ağyar Oğuz,Özkaya Ahmet,Yılmaz Eray Çiğ ve UHT Sütlerinde Kimyasal Parametre Değişimlerinin Tespiti. (2020): 1 - 6.
MLA Sucak Mustafa Güçlü,Ağyar Oğuz,Özkaya Ahmet,Yılmaz Eray Çiğ ve UHT Sütlerinde Kimyasal Parametre Değişimlerinin Tespiti. , 2020, ss.1 - 6.
AMA Sucak M,Ağyar O,Özkaya A,Yılmaz E Çiğ ve UHT Sütlerinde Kimyasal Parametre Değişimlerinin Tespiti. . 2020; 1 - 6.
Vancouver Sucak M,Ağyar O,Özkaya A,Yılmaz E Çiğ ve UHT Sütlerinde Kimyasal Parametre Değişimlerinin Tespiti. . 2020; 1 - 6.
IEEE Sucak M,Ağyar O,Özkaya A,Yılmaz E "Çiğ ve UHT Sütlerinde Kimyasal Parametre Değişimlerinin Tespiti." , ss.1 - 6, 2020.
ISNAD Sucak, Mustafa Güçlü vd. "Çiğ ve UHT Sütlerinde Kimyasal Parametre Değişimlerinin Tespiti". (2020), 1-6.
APA Sucak M, Ağyar O, Özkaya A, Yılmaz E (2020). Çiğ ve UHT Sütlerinde Kimyasal Parametre Değişimlerinin Tespiti. Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 9(1), 1 - 6.
Chicago Sucak Mustafa Güçlü,Ağyar Oğuz,Özkaya Ahmet,Yılmaz Eray Çiğ ve UHT Sütlerinde Kimyasal Parametre Değişimlerinin Tespiti. Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 9, no.1 (2020): 1 - 6.
MLA Sucak Mustafa Güçlü,Ağyar Oğuz,Özkaya Ahmet,Yılmaz Eray Çiğ ve UHT Sütlerinde Kimyasal Parametre Değişimlerinin Tespiti. Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, vol.9, no.1, 2020, ss.1 - 6.
AMA Sucak M,Ağyar O,Özkaya A,Yılmaz E Çiğ ve UHT Sütlerinde Kimyasal Parametre Değişimlerinin Tespiti. Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi. 2020; 9(1): 1 - 6.
Vancouver Sucak M,Ağyar O,Özkaya A,Yılmaz E Çiğ ve UHT Sütlerinde Kimyasal Parametre Değişimlerinin Tespiti. Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi. 2020; 9(1): 1 - 6.
IEEE Sucak M,Ağyar O,Özkaya A,Yılmaz E "Çiğ ve UHT Sütlerinde Kimyasal Parametre Değişimlerinin Tespiti." Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 9, ss.1 - 6, 2020.
ISNAD Sucak, Mustafa Güçlü vd. "Çiğ ve UHT Sütlerinde Kimyasal Parametre Değişimlerinin Tespiti". Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 9/1 (2020), 1-6.