Yıl: 2020 Cilt: 9 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 985 - 996 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 21-11-2020

Borik Asit ve Boraks Pentahidrat Kristalleri için Kekleşmenin İncelenmesi

Öz:
Bu çalışmada, CMSMPR (sürekli-karıştırmalı, sürekli-ürün çekmeli) tipi kristalizörde, saf ortamda üretilen borikasit (H3BO3) ve boraks pentahidrat (Na2B4O7.5H2O) kristallerinin su alma yeteneği, kekleşme derecesi tayini vemekanik dayanım, kekleşme, kırma testleri yapılmıştır. CMSMPR sisteminde üretilen hem H3BO3 hem deNa2B4O7.5H2O kristallerinin su alma yeteneği, kekleşme, aşınma derecelerinin yüksek olduğu ve bu kristallerinnemden oldukça etkilendiği ve bu nedenle habitinde bozulmalar meydana geldiği görülmüştür. Ayrıca, kekleşmeve kırma testleri sonucunda belirlenen akışkanlık durumları değerlendirildiğinde ise H3BO3 kristallerinin kohezif(yapışan), Na2B4O7.5H2O kristallerinin ise çok kohezif olduğu tespit edilmiştir. Tüm bu sonuçlar esas alındığında,kekleşmeyi önlemek için H3BO3 ve Na2B4O7.5H2O kristallerinin yüksek nem oranlarına maruz kalmamasıgerektiği görülmektedir.
Anahtar Kelime:

Investigation of Caking for Boric Acid and Borax Pentahydrate Crystals

Öz:
In this study, the determination of hygroscopicity and the caking degree, and the tests of mechanical strength, caking, breaking of boric acid (H3BO3) and borax pentahydrate (Na2B4O7.5H2O) crystals produced in pure medium in the CMSMPR (Continuous Mixed-Suspension, Mixed-Product Removal) type crystallizer were performed. Both the H3BO3 and Na2B4O7.5H2O crystals produced in the CMSMPR system were found to have high hygroscopicity, degrees of caking and attrition, and these crystals were highly influenced by moisture and thus deteriorated their habit. Furthermore, when the fluidity conditions determined as a result of caking and breaking tests were evaluated, it was found that H3BO3 crystals were cohesive and Na2B4O7.5H2O crystals were very cohesive. Based on these results, it is seen that H3BO3 and Na2B4O7.5H2O crystals should not be exposed to high humidity in order to avoid caking.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • [1] Etimaden, 2016. Bor sektör raporu. Ankara, 5-16.
  • [2] Kutluay S., Şahin Ö., Ceyhan A.A., İzgi M.S. 2017. Design and Optimization of Production Parameters for Boric Acid Crystals with the Crystallization Process in an MSMPR Crystallizer using FBRM® and PVM® Technologies. Journal of Crystal Growth, 467 (1): 172-180.
  • [3] Kutluay S., Ceyhan A.A., Şahin Ö., İzgi M.S. 2020. Utilization of In Situ FBRM and PVM Probes to Analyze the Influences of Monopropylene Glycol and Oleic Acid as Novel Additives on the Properties of Boric Acid Crystals. Industrial & Engineering Chemistry Research, 59 (19): 19198- 9206.
  • [4] Schmitt L.C. 1963. Production of a Non-Caking Borax. U.S.A patent No. 3, 109, 705.
  • [5] Fitzpatrick J.J., Hodnett M, Twomey M, Cerqueira P.S.M., O'Flynn J, Roos Y.H. 2007. Glass Transition and the Flowability and Caking of Powders Containing Amorphous Lactose. Powder Technology, 178 (2): 119-128.
  • [6] Mullin J.W. 2001. Crystallization. Butterworth-Heinemann, London.
  • [7] Subaşı N. 2014. Boraks Dekahidratın Kekleşmesinin Önlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • [8] Göcen Ü. 2010. Boraks Dekahidratın Kristalizasyon Özelliklerinin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • [9] Cleaver J.A.S., Karatzas G, Louis S, Hayati I. 2004. Moisture-Induced Caking of Boric Acid Powder. Powder Technology, 146 (1): 93-101.
  • [10] GEA. 2016. Analytical Methods Dry Milk Products. GEA Niro Analytical Methods, Method A 14a-Hygroscopicity Soeborg: GEA Niro Research Laborator, [Available from: http://www.gea.com/en/binaries/A%2014%20a%20-%20Hygroscopicity_tcm11-30922.pdf (Erişim tarihi: 15.03.2017).
  • [11] GEA. 2016. Analytical Methods Dry Milk Products. GEA Niro Analytical Methods, Method A 15a-Degree of Caking Soeborg: GEA Niro Research Laborator, [Available from: http://www.gea.com/en/binaries/A%2015%20a%20-%20Degree%20of%20Caking_tcm11- 30923.pdf (Erişim tarihi: 20.02.2017).
  • [12] GEA. 2016. Analytical Methods Dry Milk Products. GEA Niro Analytical Methods, Method A 1c-Free Moisture Soeborg: GEA Niro Research Laborator, [Available from: http://www.gea.com/en/binaries/A%201%20c%20-%20Free%20Moisture_tcm11-30902.pdf (Erişim tarihi: 28.02.2017).
  • [13] Myerson A.S. 1981. Determination of Degree of Attrition of Sodium Perborates. Handbook of Industrial Crystallization, British Standards Institution, 1-5688.
  • [14] Schulze D. 2001. Flow Properties of Powders and Bulk Solids and Silo Design for Flow. Produktbroschüre, Internationaler Kongress für Partikeltechnologie Powtech, 27-29 March, Partec Nürnberg.
APA KUTLUAY S, İZGİ M, ŞAHİN Ö, CEYHAN A (2020). Borik Asit ve Boraks Pentahidrat Kristalleri için Kekleşmenin İncelenmesi. , 985 - 996.
Chicago KUTLUAY SİNAN,İZGİ Mehmet Sait,ŞAHİN Ömer,CEYHAN AYHAN ABDULLAH Borik Asit ve Boraks Pentahidrat Kristalleri için Kekleşmenin İncelenmesi. (2020): 985 - 996.
MLA KUTLUAY SİNAN,İZGİ Mehmet Sait,ŞAHİN Ömer,CEYHAN AYHAN ABDULLAH Borik Asit ve Boraks Pentahidrat Kristalleri için Kekleşmenin İncelenmesi. , 2020, ss.985 - 996.
AMA KUTLUAY S,İZGİ M,ŞAHİN Ö,CEYHAN A Borik Asit ve Boraks Pentahidrat Kristalleri için Kekleşmenin İncelenmesi. . 2020; 985 - 996.
Vancouver KUTLUAY S,İZGİ M,ŞAHİN Ö,CEYHAN A Borik Asit ve Boraks Pentahidrat Kristalleri için Kekleşmenin İncelenmesi. . 2020; 985 - 996.
IEEE KUTLUAY S,İZGİ M,ŞAHİN Ö,CEYHAN A "Borik Asit ve Boraks Pentahidrat Kristalleri için Kekleşmenin İncelenmesi." , ss.985 - 996, 2020.
ISNAD KUTLUAY, SİNAN vd. "Borik Asit ve Boraks Pentahidrat Kristalleri için Kekleşmenin İncelenmesi". (2020), 985-996.
APA KUTLUAY S, İZGİ M, ŞAHİN Ö, CEYHAN A (2020). Borik Asit ve Boraks Pentahidrat Kristalleri için Kekleşmenin İncelenmesi. Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 9(3), 985 - 996.
Chicago KUTLUAY SİNAN,İZGİ Mehmet Sait,ŞAHİN Ömer,CEYHAN AYHAN ABDULLAH Borik Asit ve Boraks Pentahidrat Kristalleri için Kekleşmenin İncelenmesi. Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 9, no.3 (2020): 985 - 996.
MLA KUTLUAY SİNAN,İZGİ Mehmet Sait,ŞAHİN Ömer,CEYHAN AYHAN ABDULLAH Borik Asit ve Boraks Pentahidrat Kristalleri için Kekleşmenin İncelenmesi. Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, vol.9, no.3, 2020, ss.985 - 996.
AMA KUTLUAY S,İZGİ M,ŞAHİN Ö,CEYHAN A Borik Asit ve Boraks Pentahidrat Kristalleri için Kekleşmenin İncelenmesi. Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi. 2020; 9(3): 985 - 996.
Vancouver KUTLUAY S,İZGİ M,ŞAHİN Ö,CEYHAN A Borik Asit ve Boraks Pentahidrat Kristalleri için Kekleşmenin İncelenmesi. Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi. 2020; 9(3): 985 - 996.
IEEE KUTLUAY S,İZGİ M,ŞAHİN Ö,CEYHAN A "Borik Asit ve Boraks Pentahidrat Kristalleri için Kekleşmenin İncelenmesi." Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 9, ss.985 - 996, 2020.
ISNAD KUTLUAY, SİNAN vd. "Borik Asit ve Boraks Pentahidrat Kristalleri için Kekleşmenin İncelenmesi". Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 9/3 (2020), 985-996.