Yıl: 2020 Cilt: 49 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 193 - 201 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 22-11-2020

KESTANE ÜRETİMİNDE ENERJİ PARAMETRELERİNİN BELİRLENMESİ

Öz:
Bu araştırma, ekolojik özellikleri bakımından kestanenin merkezi olan Bursa İnegöl’de gerçekleştirilmiş ve kestane üretimi enerji parametrelerinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle belirlenen 80 adet kestane üreticisiyle 2019 yılı üretim sezonunda yapılan anket verileri değerlendirilmiş, girdilerin enerji bileşenleri ve arasındaki ilişkiler istatistiksel olarak incelenmiştir. Bu çalışmaya göre, kestane üretiminde enerji girdileri sırasıyla, kimyasal gübre enerjisi %25.32, organik gübre enerjisi %25.10, diğer materyaller (budama makası, ağaç merdiveni, polipropilen meyve paketleme çuvalı, peletleme işlemleri) %18.08 ve dizel yakıt enerjisi %14.08’dir. Diğer enerji girdileri %17.42’sini oluşturmuştur. Biyokütle (kestane kabuğu, kestane ağacı talaşı, budama dalları, yaprak) enerji çıktısı %65.11 ve kestane çıktısı %34.89’nu oluşturmuştur. Enerji kullanım etkinliği, net enerji oranı ve kestane meyve verimi sırasıyla, 2.51, 1.51, 4500 kg ha⁻¹’dır. Doğrudan enerji %76.92, dolaylı enerji %23.08, yenilenemez enerji %20.77, yenilenebilir enerji %79.23 olarak hesaplanmıştır. İstatistiksel analizler, dolaylı enerji ve yenilenemeyen enerji arasında, güçlü pozitif bir korelasyon olduğunu göstermiştir (r = 0.970).
Anahtar Kelime:

DETERMINATION OF ENERGY PARAMETERS IN CHESTNUT PRODUCTION

Öz:
This research was carried out in İnegöl, Bursa, which is the center of chestnut in terms of ecological characteristics, and it is aimed to reveal of the chestnut production energy parameters. The survey data of 80 chestnut producers determined by simple random sampling method in the production season of 2019 were evaluated and the energy components of the inputs and the relationships between them were statistically analyzed. According to this study, the energy inputs in chestnut production were respectively chemical fertilizer energy 25.32%, organic fertilizer energy 25.10%, other materials (pruning shears, tree ladder, polypropylene fruit packaging sack and pelletizing processes) 18.08% and diesel fuel energy is 14.08%. Other energy inputs accounted for 17.42. Biomass (chestnut bark, chestnut tree sawdust, pruned branches, leaf) accounted for 65.11% of the energy output and chestnut output accounted for 34.89%. The energy use efficiency, net energy ratio and chestnut fruit were calculated respectively as 2.52, 1.51, 4500 kg ha⁻¹. Direct energy was calculated as 76.92%, indirect energy 23.08%, non-renewable energy 20.77%, renewable energy 79.23%. The statistical analysis results showed that there is a strong positive correlation between indirect energy and non-renewable energy (r = 0.970).
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • 1. A1. Embodied Energy Coefficients. Alphabetical, https://www.victoria.ac.nz. (Erişim Tarihi: Eylül 2019).
  • 2. Acaroğlu, M., 2004. Miscanthus × Giganteus’un orta Anadolu-Konya şartlarında yetiştirilmesi ve enerji bilançosunun belirlenmesi. 2. Ulusal Ege Enerji Sempozyumu ve Sergisi, Dumlupınar Üniversitesi, Kütahya, 358-362.
  • 3. Altuntaş, E., Bulut, O., Özgöz, E., 2019. Kuru tarımda farklı toprak işleme sistemleri ile buğday üretiminin enerji kullanım etkinliği analizi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 34(1):57.
  • 4. Anonim-1, 2019. İnegöl Tarım ve Orman Müdürlüğü İstatistikleri, Yayın 1-A.2019.
  • 5. Arıkan, M., 2011. Adana ilinde kolza üretiminde enerji kullanımı (Yüksek Lisans Tezi). Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makineleri Anabilim Dalı, Adana.
  • 6. ASAE, 1999. ASAE Standards. D497.4 MAR99: Agricultural machinery data. pp:350-357, ASAE 2950 Niles Rd., St. Joseph, MI, 49085-9659, USA.
  • 7. Ashby, M.F., 2013. Materials and the environment. Eco-Informed Material Choice.
  • 8. Audsley, E., (Coogökdoğanrd), Alber, S., Clift, R., Cowell, S., Crettaz, P., Gaillard, G., Hausheer, J., Jolliet, O., Kleijn, R., Mortensen, B., Pearce, D., Roger, E., Teulon, H., Veidema, B., Van, Z.H., 1997. Harmonisation of environmental life cycle assessment for agriculture. Final Report. Concerted Action AIR3-CT94-2028. European Commission, DG VI Agriculture. SRİ, Silsoe, UK.
  • 9. Barut, Z.B., Ertekin, C., Karaağaç, H.A., 2011. Tillage effects on energy use for corn silage in Mediterranean coastal of Turkey. Magazine of Energy 36(9):5466-5475.
  • 10. Bilalis, D., Kamariari, P.E., Karkanis, A., Efthimiadou, A., Zorpas, A., Kakabouki, I., 2013. Energy inputs, output and productivity in organic and conventional maize and tomato production, under Mediterranean conditions. Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca 41(1):190-194.
  • 11. Boundy, R.G., Diegel, S.W., Wright, L.L., Davis, S.C., 2011. Biomass energy data book: Edition 4. Oak Ridge National Lab, Oak Ridge, TN (United States).
  • 12. Çiçek, A., Erkan, O., 1996. Tarım ekonomisinde araştırma ve örnekleme yöntemleri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tokat.
  • 13. Dalgaard, T., Halberg, N., Porter, R.F., 2001. A model for fossil energy use in Danish agriculture. Used to compare organic and conventional farming, Eco-systems and Environment 87:51-65.
  • 14. Erdoğan, Y., 2009. Tarımsal üretimde enerji girdi çıktı analizlerinde kullanılacak internet tabanlı bir yazılımın geliştirilmesi (Yüksek Lisans Tezi). Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Anabilim Dalı, Adana.
  • 15. Erten, P., Önal, S., 1985. Determination of calorofic value of native spectes woods and barks. Ormancılık Araştırma Enstitüsü (147).
  • 16. Esengün, K., Gündüz, O., Erdal, G., 2007. Input-output energy analysis in dry apricot production of Turkey. Energy Conversion Management 48(2007):592-598.
  • 17. FAO, 2019. Food and Agricultural Organization (Available: http://www.fao.org; Erişim Tarihi: Mayıs 2019).
  • 18. Fluck, R.C., 1992. Energy in farm production. Energy in World Agriculture 6, Elsevier, NY, 1992.
  • 19. Gökdoğan, O., Erdoğan, O., Ertan, E., Çobanoğlu, F., 2019. Evaluation of energy and economic analysis of chestnut (Castanea sativa Mill.) fruit production in Turkey. Erwerbs-Obstbau 61:211-216.
  • 20. Gözübüyük, Z., Çelik, A., Öztürk, İ., Demir, O., Adıgüzel, M.C., 2012. Buğday üretiminde farklı toprak işleme ekim sistemlerinin enerji kullanım etkinliği yönünden karşılaştırılması. Tarım Makineleri Bilimi Dergisi 8(1).
  • 21. Gündoğmuş, E., 2006. Energy use on organic farming: a comparative analysis on organic versus conventional apricot production on small holdings in Turkey. Energy Conversion and Management 47(18-19):3351-3359.
  • 22. Hasanbeigi, A., Price, L., Aden, N., Chunxia, Z., Xiuping, L., Fangqin, S., 2011. A comparison of iron and steel production energy use and energy intensity in China and the U.S. Ernest Orland Lawrence Berkeley National Laboratory.
  • 23. Hatırlı, S.A., Özkan B., Fert C., 2005. An econometric analysis of energy input-output in Turkish agriculture. Renewable Sustain. Energy Rev. 9:608-623.
  • 24. Hülsbergen, K.J., Feil, B., Bierman, S., Rathke, G.W., Kalk, W.D., Diepenbrock, W., 2001. A method of energy balancing in crop production and its application in a long-term fertilizer trial. Agriculture 86:303-321.
  • 25. Karabat, S., Aydin, B., 2018. İyi tarım uygulamalarının mandarin üretiminde enerji kullanım etkinliği ve ekonomik analiz üzerine etkisi: İzmir ili örneği. Toprak Su Dergisi 1-10.
  • 26. Mandal, K.G., Saha, K.P., Ghosh, P.K., Hati, K.M., Bandyopadhyay, K.K., 2002. Bioenergy and economic analysis of soybean based crop production systems in central India. Biomass and Bioenergy 23:337-345.
  • 27. Namdari, M, Kangarshahi, A.A., Amiri, N.A., 2011. Input/output energy analysis of citrus production in Mazandaran province of Iran. African J. Agr. Research 6(11):2558-2564.
  • 28. Özkan, B, Akcaoz, H., Fert, C., 2004. Energy input-output analysis in Turkish agriculture. Renewable Energy 29:39-51.
  • 29. Özçimen, D., Ersoy-Meriçboyu, A., 2008. A study on the carbonization of grapeseed and chestnut shell. Fuel Processing Technology 89:1041-1046.
  • 30. Öztürk, H.H., Yaşar, B., Eren, Ö., 2018. Tarımda enerji kullanımı ve yenilenebilir enerji kaynakları (Available: http://www.zmo. org.tr/resimler/ekler).
  • 31. Pimentel, D., 1980. Handbook of energy utilization in agriculture, Boca Raton.
  • 32. Primapol, CZ/EN, 2018. Available: https:// www.primapol.cz/en/calculator (Erişim Tarihi: Mayıs 2011).
  • 33. Singh, J.M., 2002. On farm energy use pattern in different cropping systems in Haryana, India (MSc thesis). International Institute of Management, University of Flensburg, Germany.
  • 34. Şeflek, A.Y., Acaroğlu, M., Dokumacı, K.Y., Özbek, O., Hacıseferoğulları, H., 2018. Energy balance for camelina under Turkish conditions. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpasa University 35(2):134-1.
  • 35. TUİK, 2019. Türkiye İstatistik Kurumu (Available: https://tuik.gov.tr; Erişim Tarihi: Mayıs 2019).
  • 36. Velázquez, M.B., López, C.I., Salazar, H.D., Callejón, F.A.J., 2017. Modeling the calorific value of biomass from fruit trees using elemental analysis data. Additional Information is Available at the end of the Chapter.
  • 37. Vural, H., Turhan Ş., 2011. Bursa ilinde şeftali üretiminin ekonometrik analizi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fak. Dergisi 25(2):1-6.
  • 38. Yaldız, O., Özturk, H., Zeren, Y., Bascetincelik, A., 1993. Energy usage in production of field crops in Turkey. 5. Int. Cong. on Mechanization and Energy use in Agriculture. Kusadasi/Turkey; 11-14 Oct.
  • 39. Yavuz, D., 2006. Yağmurlama sulamanın enerji gereksinimi (Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.
APA İPEK S (2020). KESTANE ÜRETİMİNDE ENERJİ PARAMETRELERİNİN BELİRLENMESİ. , 193 - 201.
Chicago İPEK Servet Sami KESTANE ÜRETİMİNDE ENERJİ PARAMETRELERİNİN BELİRLENMESİ. (2020): 193 - 201.
MLA İPEK Servet Sami KESTANE ÜRETİMİNDE ENERJİ PARAMETRELERİNİN BELİRLENMESİ. , 2020, ss.193 - 201.
AMA İPEK S KESTANE ÜRETİMİNDE ENERJİ PARAMETRELERİNİN BELİRLENMESİ. . 2020; 193 - 201.
Vancouver İPEK S KESTANE ÜRETİMİNDE ENERJİ PARAMETRELERİNİN BELİRLENMESİ. . 2020; 193 - 201.
IEEE İPEK S "KESTANE ÜRETİMİNDE ENERJİ PARAMETRELERİNİN BELİRLENMESİ." , ss.193 - 201, 2020.
ISNAD İPEK, Servet Sami. "KESTANE ÜRETİMİNDE ENERJİ PARAMETRELERİNİN BELİRLENMESİ". (2020), 193-201.
APA İPEK S (2020). KESTANE ÜRETİMİNDE ENERJİ PARAMETRELERİNİN BELİRLENMESİ. Bahçe, 49(1), 193 - 201.
Chicago İPEK Servet Sami KESTANE ÜRETİMİNDE ENERJİ PARAMETRELERİNİN BELİRLENMESİ. Bahçe 49, no.1 (2020): 193 - 201.
MLA İPEK Servet Sami KESTANE ÜRETİMİNDE ENERJİ PARAMETRELERİNİN BELİRLENMESİ. Bahçe, vol.49, no.1, 2020, ss.193 - 201.
AMA İPEK S KESTANE ÜRETİMİNDE ENERJİ PARAMETRELERİNİN BELİRLENMESİ. Bahçe. 2020; 49(1): 193 - 201.
Vancouver İPEK S KESTANE ÜRETİMİNDE ENERJİ PARAMETRELERİNİN BELİRLENMESİ. Bahçe. 2020; 49(1): 193 - 201.
IEEE İPEK S "KESTANE ÜRETİMİNDE ENERJİ PARAMETRELERİNİN BELİRLENMESİ." Bahçe, 49, ss.193 - 201, 2020.
ISNAD İPEK, Servet Sami. "KESTANE ÜRETİMİNDE ENERJİ PARAMETRELERİNİN BELİRLENMESİ". Bahçe 49/1 (2020), 193-201.