Yıl: 2019 Cilt: 20 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 249 - 253 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.17474/artvinofd.601528 İndeks Tarihi: 22-11-2020

Helvella leucomelaena (Pers.) Nannf.’ın antimikrobiyal ve antioksidan Etkisi

Öz:
Mantarlar içerdikleri aktif bileşenler sayesinde besleyici bir gıda olarak tüketilmelerinin yanı sıra tıbbive tedavi edici özelliklerinden dolayı uzun yıllardır halk tarafından kullanılmaktadırlar. Mantarlarınimmünolojik ve antikanser özelliklerinin yanı sıra antioksidan, antihipertensif, kolesterol düşürücü,karaciğer koruyucu, antifibriotik, antiinflamasyon, antidiyabetik, antiviral ve antimikrobiyal etkileriolduğu bilinmektedir. Yenilebilir olan mantarlardan Helvella leucomelaena (Pers.) Nannf. Ascomycota’nın Helvellaceae’ye ait bir mantar türüdür.Bu çalışmada H. leucomelaena’nın metanol, etanol ve hekzan gibi çözücülerden elde edilenekstraklarının farklı konsantrasyonları kullanılarak antimikrobiyal aktivitesinin belirlenmesi ve metanolçözücüsü kullanılarak elde edilen ekstraktının farklı konsantrasyonlarının antioksidan aktivitesininbelirlenmesi amaçlanmıştır. Antimikrobiyal aktivitesi disk difüzyon metoduna göre tespit edilmiştir.Çalışma için Staphylococcus aureus ATCC25923, Klebsiella pneumoniae ATCC700603, Escherichia coliATCC25322 ve Bacillus megaterium DSM32 gibi bakteriler, fungus olarak Candida albicans FMC17mikroorganizmaları kullanılmıştır. Antioksidan aktivitesi ise 2,2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH)yöntemine göre radikal süpürücü kapasite tespit edilmiştir. Sonuçta H. leucomelaena en yüksekinhibisyon zonunu C. albicans’a karşı (16 mm) 750 µg konsantrasyonda etanol ekstresinde gösterdiğitespit edilmiştir. DPPH radikalini süpürücü etkisi ise artan konsantrasyonlara bağlı olarak arttığıgözlemlenmiştir.
Anahtar Kelime:

Antimicrobial And antioxidant effect of Helvella leucomelaena (Pers.) Nannf.

Öz:
Mushrooms have been used by the public for many years due to the active containts they contain as well as being consumed as a nutritious food. It is known that mushrooms have antioxidant, antihypertensive, cholesterol-lowering, liver-protective, antifibriotic, anti-inflammation, antidiabetic, antiviral and antimicrobial effects as well as immunological and anticancer properties. From the edible mushrooms Helvella leucomelaena (Pers.) Nannf. "white-footed elf cup", belong to Helvellaceae Ascomycota's is a mushroom species. The aim of this study was to determine the antimicrobial activity of H. leucomelaena by using different concentrations of extracts obtained from solvents such as methanol, ethanol and hexane, and to determine the antioxidant activity of different concentrations of extract obtained using methanol solvent. Antimicrobial activity was determined by disc diffusion method. For the study, bacteria such as Staphylococcus aureus ATCC25923, Klebsiella pneumoniae ATCC700603, Escherichia coli ATCC25322 and Bacillus megaterium DSM32; Candida albicans FMC17 as fungi microorganisms were used. Antioxidant activity was determined according to 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) radical quenching capacity method. As a result, H. leucomelaena showed the highest inhibition zone against C. albicans (16 mm) at 750 µg concentration in ethanol extract. The scavenging effect of DPPH radical was observed to increase depend to increasing concentrations.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Akata I, Kaya A (2012) Two New Helvella Records For Turkish Mycobiota. Journal of Applied Biological Sciences 6 (3): 31-33.
  • Alves MJ, Ferreira ICFR, Froufe HJC, Abreu RMV, Martins A, Pintado M (2013) Antimicrobial activity of phenolic compounds identifiedin wild mushrooms, SAR analysis and docking studies. Journal of Applied Microbiology 115: 346-357.
  • Asef MR (2014) The genus Helvella in Iran. Mycologia Iranica 1(1): 13 –18.
  • Calonge FD, Arroyo I (1990) Notes on the genus Helvella in Spain. Mycotaxon 39: 203–17
  • Cheung LM, Cheung PCK, Ooi VEC (2003) Antioxidant activity and total phenolics of edible mushroom extracts. Food Chemistry 81: 249-255.
  • Collins CM, Lyne PM (1987) Microbiological methods. Butterworths & Co. Ltd., London. Cuendet M, Hostettmann K, Potterat O, Dyatmiko W (1997) Iridoid glucosides with free radical scavenging properties from Fagraea blumei. Helvetica Chimica Acta 80(4): 1144-1152
  • Demirhan A, Yeşil ÖF, Yıldız A, Gül K (2007) Bazı Makrofungus Türlerinin Antimikrobiyal Aktiviteleri Üzerine Bir Araştırma. Fırat Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi 19(4): 425-433.
  • Devi P, Rodrigues C, Naik CG, D’Souza L (2012) Isolation and characterization of antibacterial compound from a mangrove– endophytic fungus, Penicillium chrysogenum MTCC 5108. Indian J Microbiol 52(4): 617–623.
  • Dissing H (1966) The genus Helvella in Europe with special emphasis on the species found in Norden. Dansk Botanisk Arkiv 25: 1–172.
  • Dundar A, Okumus V, Ozdemir S, Celik KS, Boga M, Ozcagli E, Ozhan G, Yildiz A (2015) Antioxidant, Antimicrobial, Cytotoxic and Anticholinesterase Activities of Seven Mushroom Species with their Phenolic Acid Composition. J Horticulture 2: 161.
  • Keller C, Maillard M, Keller J, Hostettmann K (2002) Screening of European Fungi for Antibacterial, Antifungal, Larvicidal, Molluscicidal, Antioxidant and Free-Radical Scavenging Activities and Subsequent Isolation of Bioactive Compounds. Pharmaceutical Biology 40 (7): 518–525
  • Kirby AJ, Schmidt RJ (1997) The antioxidant activity of Chinese herbs for eczema and of placebo herbs. I. Journal of Ethnopharmacology 56(2): 103-8.
  • Kirk PF, Cannon PF, Minter DW, Stalpers JA (2008) Dictionary of the fungi. 10th ed. CAB International. Wallingford, UK.
  • Leal AR, Barrosa L, Barreiraa JCM, Sousa MJ, Martins A, SantosBuelga C, Ferreira ICFR (2013) Portuguese wild mushrooms at the“pharma–nutrition”interface: Nutritional characterization and antioxidant properties. 50: 1–9.
  • Macáková K (2011) Bıologıcal Actıvıty of Selected Taxons of Mushrooms From Dıvısıons Ascomycota And Basıdıomycota. Charles Unıversıty Faculty of Pharmacy Doctoral Dissertation, Prague, 114s.
  • Orr Robert T, Dorothy B (1979) Mushrooms of Western North America. University of California Press: Bereley, CA. 293p.
  • Özcan Ö (2015) Trakya Bölgesindeki Bazı Yenebilen Mantar Türlerinin Beta-Glukan İçeriklerinin, Antioksidan Ve Antimikrobiyal Aktivitelerinin Kültür Mantarı İle Karşılaştırılması. Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, Edirne, 96s.
  • Öztürk A, Çopur ÖU (2009) Mantar Bileşenlerinin Teröpatik Etkileri. Bahçe 38 (1): 19-24.
  • Pala SA, Wani AH (2011) Antioxidant activity of some wild mushrooms of Kashmir Valley. Bioresearch Bulletin 2: 125-129.
  • Saldır Y (2015) Bazı mantarların antimikrobiyal ve antioksidan özelliklerinin araştırılması. Pamukkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Denizli, 48 s.
  • Sevindik M (2017) Mushrooms as Natural Antioxidant Agents. J Tradit Med Clin Natur. 6:239.
  • Sevindik M, Akgul H, Korkmaz Aİ, Sen İ (2018) Antioxidant potantials of Helvella leucomelaena and Sarcosphaera coronaria. Journal of Bacteriology & Mycology, 6(1).
  • Shameem N, Kamili AN, Ahmad M, Masoodi FA, Parray JA (2016) Antioxidant Potential and DNA Damage Protection by the Slate Grey Saddle Mushroom, Helvella lacunosa (Ascomycetes), from Kashmir Himalaya (India). Int J Med Mushrooms. 18(7):631-6.
  • Tylutki EE (1979) Mushrooms of Idaho and the Pacific Northwest. Moscow: University Press of Idaho.
  • Yıldız Turp G, Boylu M (2018) Tıbbi ve Yenilebilir Mantarlar ve Et Ürünlerinde Kullanımı. YYÜ Tar Bil Derg. 28(1): 144-153.
APA inci ş, Kadioglu Dalkilic L, DALKILIÇ S, KIRBAG S (2019). Helvella leucomelaena (Pers.) Nannf.’ın antimikrobiyal ve antioksidan Etkisi. , 249 - 253. 10.17474/artvinofd.601528
Chicago inci şule,Kadioglu Dalkilic Lütfiye,DALKILIÇ Semih,KIRBAG Sevda Helvella leucomelaena (Pers.) Nannf.’ın antimikrobiyal ve antioksidan Etkisi. (2019): 249 - 253. 10.17474/artvinofd.601528
MLA inci şule,Kadioglu Dalkilic Lütfiye,DALKILIÇ Semih,KIRBAG Sevda Helvella leucomelaena (Pers.) Nannf.’ın antimikrobiyal ve antioksidan Etkisi. , 2019, ss.249 - 253. 10.17474/artvinofd.601528
AMA inci ş,Kadioglu Dalkilic L,DALKILIÇ S,KIRBAG S Helvella leucomelaena (Pers.) Nannf.’ın antimikrobiyal ve antioksidan Etkisi. . 2019; 249 - 253. 10.17474/artvinofd.601528
Vancouver inci ş,Kadioglu Dalkilic L,DALKILIÇ S,KIRBAG S Helvella leucomelaena (Pers.) Nannf.’ın antimikrobiyal ve antioksidan Etkisi. . 2019; 249 - 253. 10.17474/artvinofd.601528
IEEE inci ş,Kadioglu Dalkilic L,DALKILIÇ S,KIRBAG S "Helvella leucomelaena (Pers.) Nannf.’ın antimikrobiyal ve antioksidan Etkisi." , ss.249 - 253, 2019. 10.17474/artvinofd.601528
ISNAD inci, şule vd. "Helvella leucomelaena (Pers.) Nannf.’ın antimikrobiyal ve antioksidan Etkisi". (2019), 249-253. https://doi.org/10.17474/artvinofd.601528
APA inci ş, Kadioglu Dalkilic L, DALKILIÇ S, KIRBAG S (2019). Helvella leucomelaena (Pers.) Nannf.’ın antimikrobiyal ve antioksidan Etkisi. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 20(2), 249 - 253. 10.17474/artvinofd.601528
Chicago inci şule,Kadioglu Dalkilic Lütfiye,DALKILIÇ Semih,KIRBAG Sevda Helvella leucomelaena (Pers.) Nannf.’ın antimikrobiyal ve antioksidan Etkisi. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi 20, no.2 (2019): 249 - 253. 10.17474/artvinofd.601528
MLA inci şule,Kadioglu Dalkilic Lütfiye,DALKILIÇ Semih,KIRBAG Sevda Helvella leucomelaena (Pers.) Nannf.’ın antimikrobiyal ve antioksidan Etkisi. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, vol.20, no.2, 2019, ss.249 - 253. 10.17474/artvinofd.601528
AMA inci ş,Kadioglu Dalkilic L,DALKILIÇ S,KIRBAG S Helvella leucomelaena (Pers.) Nannf.’ın antimikrobiyal ve antioksidan Etkisi. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi. 2019; 20(2): 249 - 253. 10.17474/artvinofd.601528
Vancouver inci ş,Kadioglu Dalkilic L,DALKILIÇ S,KIRBAG S Helvella leucomelaena (Pers.) Nannf.’ın antimikrobiyal ve antioksidan Etkisi. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi. 2019; 20(2): 249 - 253. 10.17474/artvinofd.601528
IEEE inci ş,Kadioglu Dalkilic L,DALKILIÇ S,KIRBAG S "Helvella leucomelaena (Pers.) Nannf.’ın antimikrobiyal ve antioksidan Etkisi." Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 20, ss.249 - 253, 2019. 10.17474/artvinofd.601528
ISNAD inci, şule vd. "Helvella leucomelaena (Pers.) Nannf.’ın antimikrobiyal ve antioksidan Etkisi". Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi 20/2 (2019), 249-253. https://doi.org/10.17474/artvinofd.601528