Yıl: 2020 Cilt: 49 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 215 - 222 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 22-11-2020

SAKARYA YÖRESİNDE ANTİOKSİDAN İÇERİĞİ YÜKSEK SOFRALIK FEİJOA (Acca sellowiana Berg.) GENOTİPLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA

Öz:
Bu çalışma Sakarya yöresinde yürütülen seleksiyon çalışmalarında ümitvar görülen bazı önemli feijoa genotipleri içerisinde pomolojik ve fizikokimyasal özellikleriyle beraber toplam fenolik madde içerikleri ve antioksidan aktiviteleri bakımından üstün olanları belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada doğal şartlarda tohumdan yetişen 300 feijoa genotipi içerisinden seçilen 30 genotip incelenmiştir. İncelenen genotiplerde meyve ağırlığı 6.40 gr ile 33.00 gr arasında, meyve boyu 27.01-49.38 mm, meyve eni 19.37-33.15 mm, Titre Edilebilir Asit Oranı (TAS) %0.65 ile %1.85, pH değeri 3.30 ile 4.31 arasında değişmiştir. Kül oranı %0.25 ile %0.64 arasında, Toplam Kuru Madde Miktarı %17.49 ile %34.38 arasında değişim göstermiştir. Meyvelerde toplam fenolik madde içerikleri 583.03 mg GAE/100 g dw-2.219,51 mg GAE/100 g dw arasında değişirken; antioksidan aktivitesi %14.94-30.49 DPPH arasında değişim göstermiştir. Yapraklarda ise toplam fenolik madde içerikleri 5.967,77 mg GAE/100 g dw ile 11.835,86 mg GAE/100 g dw arasında değişirken; antioksidan aktivitesi %25.00 ile %66.62 DPPH arasında değişim göstermiştir. Çalışma sonucunda genotipler arasında incelenen özellikler bakımından önemli farklılıkların bulunduğu ortaya çıkmıştır. Özellikle fenolik madde içerikleri ve antioksidan aktiviteleri bakımından yüksek değerlere sahip genotiplerin var olduğu belirlenmiş ve devam eden ıslah çalışmalarında bu genotiplerin mutlaka üzerinde durulması tavsiye edilmiştir.
Anahtar Kelime:

A STUDY ON THE DETERMINATION OF FEIJOA (Acca sellowiana Berg.) GENOTYPES WITH HIGH ANTIOXIDANT CONTENT IN SAKARYA REGION

Öz:
This study was carried out in order to determine the superior ones with respect to phenolic content and antioxidant activities together with pomological and physicochemical properties in some important feijoa genotypes which look promising in the selection studies carried out in Sakarya Region. In this study, 30 genotypes selected from 300 feijoa genotype grown from seed under natural conditions were investigated. In the genotypes examined, fruit weight ranged from 6.40 g to 33.00 g, fruit length was found to be 27.01-49.38 mm, fruit width was 19.37-33.15 mm, titratable acid ratio (TAS) ranged from 0.65% to 1.85% and pH was between 3.30 and 4.31. The ash content ranged from 0.25% to 0.64% and the total dry matter content ranged from 17.49% to 34.38%. Total phenolic contents in fruits ranged from 583.03 mg GAE/100 g to 2.219,51 mg GAE/100 g dw and antioxidant activity ranged from 14.94 to 30.49% DPPH. In the leaves, the total phenolic substance contents ranged between 5.967,77 mg GAE/100 g dw and 11.835,86 mg GAE/100 g dw, while the antioxidant activity ranged from 25.00% to 66.62% DPPH. As a result of the study, there are significant differences between the genotypes regarding the examined attributes. It has been found that some genotypes have high values especially in terms of phenolic substance contents and antioxidant activities.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • 1. Ağaoğlu, Y.S., Çelik, H., Çelik, M., Fidan, Y., Gülşen, Y., Günay, A., Hallaron, N., Köksal, A.İ., Yanmaz, R., 1995. Genel bahçe bitkileri. AZF Eğitim. Araştırma ve Geliştirme Vakfı Yayınları. No: 4, Ankara.
  • 2. Amarante, C.V.T., Souza, A.G., Benincá, T.D.T., Steffens, C.A., 2017. Phenolic content and antioxidant activity of fruit of Brazilian genotypes of Feijoa. Pesq. agropec. bras., Brasília, 52(12):1223-1230.
  • 3. Anonim, 2011a. http://www.mytropical.com/ popup/feijoa.html.
  • 4. Anonim, 2011b. http://www.crfg.org/ pubs/ft/ feijoa.html.
  • 5. Anonim, 2011c. http://www.en.wikipedia.org/ wiki/acca_sellowiana.
  • 6. Asiey, R., Pal, R.K., Sagar, V.R., Pate, V.B., 2007. Impact of tree age and canopy position on fruit quality of Guava. 1. Internatıonal Guava Symp. Acta Horticulturea 735:259-262.
  • 7. Basile, A., Wuotto, M.L., Violonte, U., Sorbo, S., Martone, G., Cobianchi, R.C., 1997. Antibacterial activity in Actinidia chinensis, Feijoa sellowiana and Aberia caffra. International Journal of Antimicrobial Agents 8:199-203.
  • 8. Beyhan, Ö., Elmastas, M., Gedikli, F., 2010. Total phenolic compounds and antioxidant capacity of leaf. Dry fruit and fresh fruit of feijoa (Acca sellowiana Myrtaceae). Journal of Medicinal Plants Research 4(11):1065-1072.
  • 9. Beyhan, Ö., Bozkurt, M.A., Boysan, S.C., 2011. Determination of macro-micro nutrient contents in dried fruit and leaves and some pomological characteristics of selected feijoa genotypes (Feijoa sellowiana Berg.) from Sakarya provinces in Turkey. The Journal of Animal and Plant Science 21(2):251-255.
  • 10. Beyhan, Ö., Eyduran, S.P., 2011. A study on determining of promising native feijoa (Feijoa sellowiana Berg.) genotypes from Sakarya in Turkey. Scientific Research and Essays 6(19):4104-4108.
  • 11. Binder, R.G., Flath, R.A., 1989. Volatile components of Pineapple guava. Journal of Agric. Food Chemistry 37:734-736.
  • 12. Biricik, G.F., Basoğlu, F., 2006. Determination of mineral contents in some olives (Samanli, Domat, Manzanilla, Ascolana) Varieties. Gıda 31(2):67-75.
  • 13. Cangahuala, G.C., Villarino, A., Seixas, D., Dumas, E.G., Guerra M.P., 2009. Differential proteomic analysis of developmental stages of Acca sellowiana somatic embryos. Acta Physiol. Plant 31:501-514.
  • 14. Dal, B., Kaynak L., 2003. Feijoa sellowiana (Acca sellowiana) çeşit ve tiplerinin Antalya koşullarına uyumu. Türkiye 4. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 08-12.09.2003. Akdeniz Üniv. Ziraat Fak. Bahçe Bitkileri Bölümü, Antalya, 202-204.
  • 15. Dicesare, L.F., Nanı, R., Dangelo, V., 1995. Composition on distribution of volatile compounds in feijoa fruit gown in İtaly. Industrıe Alimentari 34(337):498-503.
  • 16. Ekholm, P., Reinivvo, H., Mattila, P., Pakkalo, H., Koponen, J., Happonen, J., Hellström, J., Ovaskainen, M.L., 2007. Changes in the mineral and trace element contents of cereals, fruits and vegetables in Finland. J. Food Compos. Anal. 20:487-495.
  • 17. Eksi, A., Ozhamamci, I., 2009. Chemical composition and guide values of pomegranate juice. Gida 34(5):265-270.
  • 18. Erdal, I., 2005. Leaf nutrition concentrations of apple orchards in Isparta province. J. Ag. Sci. 11(4):411-416.
  • 19. Gilman, E.F., Watson, D.G., 1993. Feijoa sellowiana Guava. Institute of Food and Agricultural Sciences University of Florida. Environmental Horticulture Department. Fact Sheet ST-249. Florida
  • 20. Gutierrez, R.M.P., Mitchell, S., Solis, R.V., 2008. Pisidium guajava: a review of its traditional uses. Phytochemistry and Pharmacology. Journal of Ethno Pharmacology 117:1-27.
  • 21. Halliwell, B., 1992. How to characterize biological antioxidants. s.l.: Free radic. Research Communication.
  • 22. Heinrich, M., Ankli, A., Frei, B., Weimann, C., Sticher, O., 1998. Medicinal plants in Mexico: healers consensus and cultural importance. Social Science and Medicine 47:1859-1871.
  • 23. Kabiri, S., Gheibi, F., Joker, M., Basiri, S., 2016. Antioxidant activity and physicochemical properties of fresh, dried and infused herbal extract of Feijoa. Fruit Nature and Science 14(12).
  • 24. Kahraman, K.A., Atak, A., Kil, L., 2007. Determining of Phenologic and pomologic characteristics of some wild feijoa genotypes (Feijoa sellowiana Berg.) in Turkey. 5. National Horticultural Congress, 4-7 September, Erzurum, 380-386.
  • 25. Karadeniz, T., 2011. Fındık ve çaya ek ürün olabilecek yeni bir meyve türü feijoa (Feijoa sellowiana Berg.). http://turankaradeniz.com/ genel/haberlerim/findik ve çaya ek urun olabilecek yeni bir meyve türü. Feijoa (Feijoa sellowiana) html.
  • 26. Kazankaya, A., Balta, F., Ozturk, N., Sonmez, F., 2008. Mineral composition of Pistacia (Pistacia vera L.) from Siirt Turkey. Asian J. Chem. 20(3):2337-2343.
  • 27. Kris-Etherton, P.M., Hecker, K.D., Bonanome, A., Coval, S.M., Binkoski, A.E., Hilpert, K.F., Griel, A.E., Etherton, T.D., 2002. Bioactive compounds in foods: their role in the prevention of cardiovascular disease and cancer. American Journal of Medicine. 113(9):71-88.
  • 28. Morthon, J., 1987. Feijoa (Feijoa sellowiana Berg.) fruits of warm climates. Wikipedia Com. file://localhost/c:/documents and settings/administrator/desktop/feijoa.mht.
  • 29. Ojewole, J.A., 2006. Antiinflamatory and analgesic effects of Psidium guajava Linn. (Myrtaceae) leaf aqueous extract in rats and mice. Methods and Findings in Experimental and Clinical Pharmacology 28:441-446.
  • 30. Özdemir, F., Topuz, A., 1997. Some physical and chemical properties of loquat fruit. Gıda 22(5):389-393.
  • 31. Özdemir, F., Topuz, A., Demirkol, A., Golukcu, M., 2004. Changes in composition of some avocado (Persea americana Mill.) cultivars during harvesting time and postharvest ripening period. Gıda 29(2):177-183.
  • 32. Peng, Y., Bishop, K.S., Quek, S.Y., 2019. Extraction optimization, antioxidant capacity and phenolic profiling of extracts from flesh, peel and whole fruit of New Zealand grown feijoa cultivars. Antioxidants 8:141.
  • 33. Phan, A.D.T., Chaliha, M., Sultanbawa, Y., Netzel, M.E., 2019. nutritional characteristics and antimicrobial activity of Australian grown feijoa (Acca sellowiana). Foods 8(9):376-391. doi:10.3390/foods8090376.
  • 34. Pasquariello, M.S., Mastrobuoni, F., Di Patre, D., Zampella, L., Capuano, L.R., Scortichini, M., Petriccione, M., 2015. Agronomic, nutraceutical and molecular variability of feijoa (Acca sellowiana (O. Berg) Burret) germplasm. Sci. Hortic. 191:1-9.
  • 35. Ruberto, G., Tringali, C., 2004. Secondary metabolites from the leaves of feijoa (Feijoa sellowiana Berg.). Phytochemistry 65:2947-2951.
  • 36. Samancı, H., 1995. Yeni bir meyve türü feijoa (Feijoa sellowiana Berg.). Marmara’da Tarım 63:14-15.
  • 37. Silveira, A.C., Oyarzún, D., Rivas, M., Záccari, F., 2016. Postharvest quality evaluation of feijoa fruits (Acca sellowiana (Berg) Burret). Agrociencia (Montev.) 20:14-21.
  • 38. Tuzcu, Ö., Kaplankıran, M., 1991. Çukurova tarımında yeni bir meyve türü “feijoa”. 1. Çukurova Tarım Kongresi, 216-221.
  • 39. Vuotto, M.L., Basile, A., Moscatiello, V., Desole, P., Cobianchi, R.C., Laghi, E., Ielpo, M.T.L., 2000. Antimicrobial and antioxidant activities of Feijoa sellowiana fruit. International Journal of Antimicrobial Agents 13:197-201.
APA BEYHAN Ö, Demir T, ŞAHİN Z (2020). SAKARYA YÖRESİNDE ANTİOKSİDAN İÇERİĞİ YÜKSEK SOFRALIK FEİJOA (Acca sellowiana Berg.) GENOTİPLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA. , 215 - 222.
Chicago BEYHAN ÖMER,Demir Taki,ŞAHİN ZÜHAL SAKARYA YÖRESİNDE ANTİOKSİDAN İÇERİĞİ YÜKSEK SOFRALIK FEİJOA (Acca sellowiana Berg.) GENOTİPLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA. (2020): 215 - 222.
MLA BEYHAN ÖMER,Demir Taki,ŞAHİN ZÜHAL SAKARYA YÖRESİNDE ANTİOKSİDAN İÇERİĞİ YÜKSEK SOFRALIK FEİJOA (Acca sellowiana Berg.) GENOTİPLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA. , 2020, ss.215 - 222.
AMA BEYHAN Ö,Demir T,ŞAHİN Z SAKARYA YÖRESİNDE ANTİOKSİDAN İÇERİĞİ YÜKSEK SOFRALIK FEİJOA (Acca sellowiana Berg.) GENOTİPLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA. . 2020; 215 - 222.
Vancouver BEYHAN Ö,Demir T,ŞAHİN Z SAKARYA YÖRESİNDE ANTİOKSİDAN İÇERİĞİ YÜKSEK SOFRALIK FEİJOA (Acca sellowiana Berg.) GENOTİPLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA. . 2020; 215 - 222.
IEEE BEYHAN Ö,Demir T,ŞAHİN Z "SAKARYA YÖRESİNDE ANTİOKSİDAN İÇERİĞİ YÜKSEK SOFRALIK FEİJOA (Acca sellowiana Berg.) GENOTİPLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA." , ss.215 - 222, 2020.
ISNAD BEYHAN, ÖMER vd. "SAKARYA YÖRESİNDE ANTİOKSİDAN İÇERİĞİ YÜKSEK SOFRALIK FEİJOA (Acca sellowiana Berg.) GENOTİPLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA". (2020), 215-222.
APA BEYHAN Ö, Demir T, ŞAHİN Z (2020). SAKARYA YÖRESİNDE ANTİOKSİDAN İÇERİĞİ YÜKSEK SOFRALIK FEİJOA (Acca sellowiana Berg.) GENOTİPLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA. Bahçe, 49(1), 215 - 222.
Chicago BEYHAN ÖMER,Demir Taki,ŞAHİN ZÜHAL SAKARYA YÖRESİNDE ANTİOKSİDAN İÇERİĞİ YÜKSEK SOFRALIK FEİJOA (Acca sellowiana Berg.) GENOTİPLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA. Bahçe 49, no.1 (2020): 215 - 222.
MLA BEYHAN ÖMER,Demir Taki,ŞAHİN ZÜHAL SAKARYA YÖRESİNDE ANTİOKSİDAN İÇERİĞİ YÜKSEK SOFRALIK FEİJOA (Acca sellowiana Berg.) GENOTİPLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA. Bahçe, vol.49, no.1, 2020, ss.215 - 222.
AMA BEYHAN Ö,Demir T,ŞAHİN Z SAKARYA YÖRESİNDE ANTİOKSİDAN İÇERİĞİ YÜKSEK SOFRALIK FEİJOA (Acca sellowiana Berg.) GENOTİPLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA. Bahçe. 2020; 49(1): 215 - 222.
Vancouver BEYHAN Ö,Demir T,ŞAHİN Z SAKARYA YÖRESİNDE ANTİOKSİDAN İÇERİĞİ YÜKSEK SOFRALIK FEİJOA (Acca sellowiana Berg.) GENOTİPLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA. Bahçe. 2020; 49(1): 215 - 222.
IEEE BEYHAN Ö,Demir T,ŞAHİN Z "SAKARYA YÖRESİNDE ANTİOKSİDAN İÇERİĞİ YÜKSEK SOFRALIK FEİJOA (Acca sellowiana Berg.) GENOTİPLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA." Bahçe, 49, ss.215 - 222, 2020.
ISNAD BEYHAN, ÖMER vd. "SAKARYA YÖRESİNDE ANTİOKSİDAN İÇERİĞİ YÜKSEK SOFRALIK FEİJOA (Acca sellowiana Berg.) GENOTİPLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA". Bahçe 49/1 (2020), 215-222.