Yıl: 2019 Cilt: 8 Sayı: Özel Sayı Sayfa Aralığı: 175 - 178 Metin Dili: Türkçe DOI: http://dx.doi.org/10.29278/azd.551614 İndeks Tarihi: 22-11-2020

Fındık yağının kozmetik ürünlerde kullanımı

Öz:
Son zamanlarda insanlar her açıdan doğalayönelmektedir, bu nedenle kozmetik ürünlerde debitkisel kaynaklı ürünler daha çok tercihedilmektedir. Kozmetik ürünlerin içerisinde bitkiselekstre, fraksiyon, sabit yağ, uçucu yağ yada safmadde bulunabilir. Tohumlardan elde edilen yağlarçoğu kozmetik ürünlerin bileşimine girmektedir.Bunlardan biri de fındık tohumlarından elde edilenyağlardır. Fındık yağı nemlendirici, yenileyici vecanlandırıcı özellikleri nedeniyle, bazı kozmetikürünlerin bileşimine girmektedir. Anavatanı Türkiyeolan fındık, insanların günlük diyetlerinde yer alanönemli besin maddesi olmasının yanı sıra elde edilenfındık yağı çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır. Buçalışmada, fındık ve fındık yağının fitokimyasaliçeriği ve kozmetiklerde fındık yağı kullanımınınnedenleri hakkında bilgi verilmiştir. Bu çalışmasonucunda fındık ihracatında birinci sırada olanülkemizin, uygun koşullarda üreteceği fındık yağı ilekozmetik ürünler için gerekli hammaddeyisağlayabileceği düşünülmektedir.
Anahtar Kelime:

Use of hazelnut oil in cosmetic products

Öz:
In recent days people have turned to nature in every aspect, so in the cosmetic products, herbal products are more preferred. Cosmetic products may contain plant extract, fraction, fatty oil, essential oil or active substance. Oils obtained from seeds are included in the composition of most cosmetic products. One of them is oil obtained from hazelnut seeds. Due to its moisturizing, regenerating and invigorating properties, hazelnut oils enters into the composition of some cosmetic products. Hazelnut, which is naturally grown in Turkey, is one of the important nutrients in the daily diets of people and hazelnut oil is also used for various purpose. In this study, information is given about the phytochemical content of hazelnut and hazelnut oil and the reasons for using hazelnut oil in cosmetics. As a result of this study, it is thought that our country, which is the first in hazelnut export, can provide the necessary raw material for the cosmetic products with hazelnut oil which will be produced under appropriate conditions.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Derleme Erişim Türü: Erişime Açık
  • Alasalvar, C., Shahidi, F., Liyanapathirana, C. M., Ohshima, T., 2003. Turkish tombul hazelnut (Corylus avellane L.): 1. compositional chracteristics. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 51(13): 3790- 3796.
  • Algın-Yapar, E., 2018. Fitokozmetikler. Türk Farmakope Dergisi, 3(1): 110-116.
  • Athar, M., Nasir, S.M., 2005. Taxonomic perspective of plant species yielding vegetable oils used in cosmetics and skin care products. African Journal of Biotechnology, 4(1): 36-44.
  • Bars, T., 2017. Fındık Raporu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Ekonomi ve Politikalar Geliştirme Enstitüsü (Web sayfası: https://arastirma.tarimorman.gov.tr/tepge/Menu/ 37/Urun-Raporlari), (Erişim tarihi: Erişim tarihi: 02.12.2019)
  • Baytop, T., 1999. Türkiye’de Bitkiler ile Tedavi (Geçmişte ve Bugün). Nobel Tıp Kitapevleri, Çapa, İstanbul, 480 s.
  • Burnett, C.L., Fiume, M.M., Bergfeld W.F., Belsito, D.V., Hill, R.A., Klaassen C.D., Liebler, D., Marks, J.G., Shank, R.C., Slaga, T.J., Snyder, P.W., Andersen, F.A., 2017. Safety assessment of plant-derived fatty acid oils. International Journal of Toxicology, 36(3): 51-129.
  • Chang, S.K., Alasalvar, C., Bolling, B.W., Shahidi, F., 2016. Nuts and their co-products: The impact of processing (roasting) on phenolics, bioavailability, and health benefits – A comprehensive review. Journal of Functional Food, 26(1): 88-122.
  • Çomoğlu, T., 2012. Kozmetikler. Marmara Pharmaceutical Journal,16(1): 1-8.
  • Dobhal, K., Singh, N., Semwal, A., Negi, A., 2018. A brief review on: Hazelnuts. Internationl Journal of Recent Scientific Research, 9(1): 23680-23684.
  • Doğanay, S., 2005. Trabzon ilinde fındık tarımı. Eastern Geographical Review, 10(13): 233-251.
  • Fatima, A., Alok, S., Agarwal, P., Singh, P.P., Verma, A., 2013. Benefits of herbal extracts in cosmetics: A review. International Journal of Pharmaceutical Sciences and Research, 4(10): 3746- 3760.
  • Hetta, M.H., 2016. Phytocosmetics in Africa. International Journal of Phtocosmetics and Natural Ingredients, 3(1): 1-7.
  • Jiang, Y., Gong, N.N., Matsunami, H., 2014. Astringency: a more stringent definition. Chemical Senses, 39(6): 467-469.
  • Kışlalıoğlu, S., 2004. “Kozmetoloji Bilimi,3-9”. Kozmetik Bilimi (Ed: Yazan, Y.). Nobel Tıp Kitabevi, Istanbul, 416 s.
  • Koluman, A., Süzgeç-Selçuk, S., 2016. Eczaneler’de fitokozmetikler. Marmara Pharmaceutical Journal, 20(1): 7-20.
  • Kornsteiner, M., Wagner, K.H., Elmadfa, I., 2006. Tocopherols and total phenolics in 10 different nut types. Food Chemistry, 98(2): 381–387.
  • Madhaven, N., 2001. Final report on the safety assessment of Corylus avellana (Hazel) seed oil, Corylus americana (Hazel) seed oil, Corylus avellana (Hazel) seed extract, Corylus americana (Hazel) seed extract, Corylus avellana (Hazel) leaf extract, Corylus americana (Hazel) leaf extract, and Corylus rostrata (Hazel) leaf extract. International Journal of Toxicology. 20(1): 15-20.
  • Michalak, M., Kieltyka-Dadasiewicz, A., 2019. Nut oils and their dietetic and cosmetic significance: a review. Journal of Oleo Sciences, 68(2): 111-120.
  • Oparnica, C., Radivojevic, D., Vulic, T., Djordjevic, B., 2017. Chemical composition of hazelnut (Corylus spp.) cultivars. Annals of the University of Craiova - Agriculture, Montanology, Cadastre Series, 47(1): 477-480.
  • Özdemir, F., Topuz, A., Doğan, Ü., Karkacıer, M., 1998. Fındık çeşitlerinin bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri. Gıda, 23(1): 37-41.
  • Özdemir, M., Açkurt, F., Kaplan, M., Yıldız, M., Löker, M., Gürcan, T., Biringen, G., Okay, A., Seyhan, F.G., 2001. Evaluation of new Turkish hybrid hazelnut (Corylus avellana L.) varieties: fatty acid composition, αtocopherol content, mineral composition and stability. Food Chemistry, 73 (4): 411-415.
  • Plant list, 2019. (Web sayfası: http://www.theplantlist.org (Erişim tarihi: 02.12.2019)
  • Pelvan, E., Alasalvar, C., Uzman, S., 2012. Effects of roasting on the antioxidant status and phenolic profiles of commercial Turkish hazelnut varieties (Corylus avellana L.). Journal of Agricultural and Food Chemistry, 60(5): 1218-1223.
  • Shahidi, F., Alasalvar, C., Liyana-Pathirana, C.M., 2007. Antioxidant phytochemicals in hazelnut kernel (Corylus avellana L.) and hazelnut by products. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 55(4): 1212-1220.
  • Thompson, L.U., Boucher, B.A., Liu, Z., Cotterchio, M., Kreiger, N., 2006. Phytoestrogen content of foods consumed in Canada, including isoflavones, lignans, and coumestan. Nutrition and Cancer, 54(2): 184- 201.
  • Tırnaksız, F., 2010. “Cilt Bakım Ürünleri, 91-123”. Kozmetik Bilimi (Ed. Y. Yazan). Nobel Tıp Kitapevleri, İstanbul, 416 s.
  • Turan, A., 2018. Effect of drying methods on fatty acid profile and oil oxidation of hazelnut oil during storage. European Food Research and Technology, 244(12): 2181-2190.
  • Turan, A., 2019a. Effect of drying on the chemical composition of Çakıldak (cv) hazelnuts during stroge. Grasas Y Aceites, 70(1): 1-12.
  • Turan A., 2019b. Effect of drying methods on fatty acid profile of hazelnut (Corlus avelna L.): A review. Turkish Journal of Agriculture- Food Science and Technology, 7(11):1780-1784.
  • Türsen, Ü., 2006. Deri yaşlanmasının topikal ajanlarla önlenmesi. Dermatose, 4(1): 267-283.
APA CICEK POLAT D (2019). Fındık yağının kozmetik ürünlerde kullanımı. , 175 - 178. http://dx.doi.org/10.29278/azd.551614
Chicago CICEK POLAT DERYA Fındık yağının kozmetik ürünlerde kullanımı. (2019): 175 - 178. http://dx.doi.org/10.29278/azd.551614
MLA CICEK POLAT DERYA Fındık yağının kozmetik ürünlerde kullanımı. , 2019, ss.175 - 178. http://dx.doi.org/10.29278/azd.551614
AMA CICEK POLAT D Fındık yağının kozmetik ürünlerde kullanımı. . 2019; 175 - 178. http://dx.doi.org/10.29278/azd.551614
Vancouver CICEK POLAT D Fındık yağının kozmetik ürünlerde kullanımı. . 2019; 175 - 178. http://dx.doi.org/10.29278/azd.551614
IEEE CICEK POLAT D "Fındık yağının kozmetik ürünlerde kullanımı." , ss.175 - 178, 2019. http://dx.doi.org/10.29278/azd.551614
ISNAD CICEK POLAT, DERYA. "Fındık yağının kozmetik ürünlerde kullanımı". (2019), 175-178. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.29278/azd.551614
APA CICEK POLAT D (2019). Fındık yağının kozmetik ürünlerde kullanımı. Akademik Ziraat Dergisi, 8(Özel Sayı), 175 - 178. http://dx.doi.org/10.29278/azd.551614
Chicago CICEK POLAT DERYA Fındık yağının kozmetik ürünlerde kullanımı. Akademik Ziraat Dergisi 8, no.Özel Sayı (2019): 175 - 178. http://dx.doi.org/10.29278/azd.551614
MLA CICEK POLAT DERYA Fındık yağının kozmetik ürünlerde kullanımı. Akademik Ziraat Dergisi, vol.8, no.Özel Sayı, 2019, ss.175 - 178. http://dx.doi.org/10.29278/azd.551614
AMA CICEK POLAT D Fındık yağının kozmetik ürünlerde kullanımı. Akademik Ziraat Dergisi. 2019; 8(Özel Sayı): 175 - 178. http://dx.doi.org/10.29278/azd.551614
Vancouver CICEK POLAT D Fındık yağının kozmetik ürünlerde kullanımı. Akademik Ziraat Dergisi. 2019; 8(Özel Sayı): 175 - 178. http://dx.doi.org/10.29278/azd.551614
IEEE CICEK POLAT D "Fındık yağının kozmetik ürünlerde kullanımı." Akademik Ziraat Dergisi, 8, ss.175 - 178, 2019. http://dx.doi.org/10.29278/azd.551614
ISNAD CICEK POLAT, DERYA. "Fındık yağının kozmetik ürünlerde kullanımı". Akademik Ziraat Dergisi 8/Özel Sayı (2019), 175-178. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.29278/azd.551614