Yıl: 2018 Cilt: 6 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 14 - 25 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.21325/jotags.2018.235 İndeks Tarihi: 25-11-2020

Otel İşletmelerinde Vejeteryan Gıdalara Yönelik Tutum ve Uygulamalar

Öz:
Araştırmada 4 ve 5 yıldızlı otel işletmelerinde görev yapan yiyecek içecek bölümlerindensorumlu personellerin vejetaryen gıdalara yönelik tutum ve uygulamalarının incelemesiamaçlanmaktadır. Araştırmanın alanı Ankara ili olarak belirlenmiştir. Araştırmada nitelaraştırma yöntemlerinden yararlanılarak, yarı yapılandırılmış görüşme tekniğikullanılmıştır. Görüşmeler sonunda, 23 katılımcı örneklemi oluşturmuştur. Görüşmelerdenelde edilen verilerin analizinde içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda,otel işletmelerinde vejetaryenliğe ve vejetaryen gıdalara yönelik olumlu bir tutumunolduğu ve vejetaryen gıdaların hazırlık aşamalarında titizlikle çalışıldığı ortayaçıkmaktadır. Öte yandan, otel işletmelerinin büyük çoğunluğunda ayrı vejetaryen menüleribulunmamakta ve vejetaryen yiyecekler konusunda uzman personel çalıştırılmamaktadır.Ayrıca, vejetaryen gıdalar hazırlanırken bir takım zorlukların yaşandığı, bazıkatılımcıların vejetaryenlik konusunda eksik veya yanlış bilgilere sahip olduğu tespitedilmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçların vejetaryenlik üzerine literatüre olumlukatkılar sağlayacağı ve geliştirilen önerilerin yiyecek içecek işletmelerininuygulamalarında fayda sağlayacağı düşünülmektedir.
Anahtar Kelime:

Attitudes and Practices Towards Vegetarian Foods in Hotels

Öz:
The aim of the research is to examine the attitudes and practices of the staff responsible for food and beverage departments working in 4 and 5 star hotel businesses to vegetarian food. The area of the study was determined as Ankara province. Semi-structured interview technique was used in the research by using qualitative research methods. At the end of the interviews, 23 participants formed the sample of the research. A content analysis technique was used to analyze the data obtained from the interviews. As a result of the research, it is found that hotel businesses have a positive attitude towards vegetarianism and vegetarian food, and the preparation stages of vegetarian foods are meticulously studied. On the other hand, there are no separate vegetarian menus and no specialist staff for vegetarian food in hotel businesses.In addition, it has been found that some difficulties are experienced when preparing vegetarian foods, and that some participants have missing or incorrect information about vegetarianism. It is thought that the results obtained from the research will provide positive contributions to the literature on vegetarianism and the proposals developed in the research will be beneficial for the applications of catering companies.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Cömert, M., & Durlu Özkaya, F. (2014, 13-16 Kasım). Gastronomi turizminde beslenme engelleri kapsamında vegan beslenme örneği. 15. Ulusal Turizm Kongresi. Ankara.
  • Craig, W., Mangels, R., & A.D.A. (2009). Position of the american dietetic association: vegetarian diets. Journal of the American Dietetic Association,1266-82.
  • Evran, E. (2015). Vejetaryenler için özel sertifikalı gıda devri. Erişim: http://www.haberturk.com/yazarlar/esenevran/1053732-vejetaryenler-icin-ozel sertifikali-gida-devri. (03.01.2018)
  • Evu. (European Vegeterian Union). (2017). Erişim: http://www.euroveg.eu/news/ (02.01.2018).
  • Haytap (Hayvan Hakları Federasyonu). Ünlü vejetaryenler ve hayvan hakkı savunucuları. Erişim:http://www.haytap.org/index.php/2007051775/vejetaryend nyasi/ unluvejetaryenler-ve-hayvan-hakkisavunuculari?catid=0 adresinden (29.12. 2017).
  • Hines, D. M. (2010). Vegetarians and vegans in kentucky. Unpublished master's Theses. University of Kentucky. U.S.A.
  • Hurriyet (2016). Didim dünyanın Barcelona’dan sonra ikinci Vegan Kenti oluyor. Erişim:http://www.hurriyet.com.tr/didim-dunyanin-barcelonadan-sonra-ikinci vegan-kentoluyor40179832 (05.01.2018).
  • Janssen, M., Busch, C., Rödiger, M., & Hamm, U. (2016). Motives of consumers following a vegan diet and their attitudes towards animal agriculture. Appetite, 105, 643-651. DOI: 10.1016/j.appet.2016.06.039.
  • Karabudak, E. (2012).Vejetaryen beslenmesi. Ankara: Sağlık Bakanlığı Yayınları.
  • Meatless Monday. Erişim: http://www.meatlessmonday.com/the-global-movement/(03.01.2018)
  • Milliyet. (2017). Didim vegan festivali sona erdi. Erişim:http://www.milliyet.com.tr/didim vegan-festivali-sonaerdi-aydin yerelhaber2011640/%20 adresinden . (05.01.2018).
  • Özcan, T. & Baysal, S. (2016). Vejetaryen Beslenme ve Sağlık Üzerine Etkileri. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 30 (2), 101-116.
  • Rivera M., & Shani, A. (2013). Attitudes and orientation toward vegetarian food in the restaurant industry An operator’s perspective. International Journal ofContemporary Hospitality Management. 25 (7), 1049-1065.
  • Sünnetçioğlu, S., Mercan, Ş. O., Yıldırım, H. M., & Türkmen, S. (2017). Veganların restoranlarda karşılaştıkları sorunlar üzerine bir araştırma. Journal ofTourism andGastronomy Studies 5/Special issue2 S: 241-252. DOI: 10.21325/jotags.2017.127
  • TVD. (2016). (Türkiye Vegan ve Vejetaryenler Derneği). V-Label Hakkında. Erişim: https://tvd.org.tr/2015/10/v-label-hakkinda/ . (03.01.2018).
  • Tunçay Son, G. Y. (2016). Biyoetik çerçevesinde vegan ve vejetaryenlik. Yayınlanmamış Doktora Tezi. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü. Ankara.
  • Türnüklü, A. (2000). Eğitimbilim araştırmalarında etkin olarak kullanılabilecek nitel bir araştırma tekniği: görüşme. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi. (24), 543-559.
  • Yıldırım, A., & Şimşek, H. (2016). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. (10. Baskı). Ankara: Seçkin Yayıncılık.
APA NALÇACI İKİZ A, Solunoğlu A (2018). Otel İşletmelerinde Vejeteryan Gıdalara Yönelik Tutum ve Uygulamalar. , 14 - 25. 10.21325/jotags.2018.235
Chicago NALÇACI İKİZ Aylin,Solunoğlu Ali Otel İşletmelerinde Vejeteryan Gıdalara Yönelik Tutum ve Uygulamalar. (2018): 14 - 25. 10.21325/jotags.2018.235
MLA NALÇACI İKİZ Aylin,Solunoğlu Ali Otel İşletmelerinde Vejeteryan Gıdalara Yönelik Tutum ve Uygulamalar. , 2018, ss.14 - 25. 10.21325/jotags.2018.235
AMA NALÇACI İKİZ A,Solunoğlu A Otel İşletmelerinde Vejeteryan Gıdalara Yönelik Tutum ve Uygulamalar. . 2018; 14 - 25. 10.21325/jotags.2018.235
Vancouver NALÇACI İKİZ A,Solunoğlu A Otel İşletmelerinde Vejeteryan Gıdalara Yönelik Tutum ve Uygulamalar. . 2018; 14 - 25. 10.21325/jotags.2018.235
IEEE NALÇACI İKİZ A,Solunoğlu A "Otel İşletmelerinde Vejeteryan Gıdalara Yönelik Tutum ve Uygulamalar." , ss.14 - 25, 2018. 10.21325/jotags.2018.235
ISNAD NALÇACI İKİZ, Aylin - Solunoğlu, Ali. "Otel İşletmelerinde Vejeteryan Gıdalara Yönelik Tutum ve Uygulamalar". (2018), 14-25. https://doi.org/10.21325/jotags.2018.235
APA NALÇACI İKİZ A, Solunoğlu A (2018). Otel İşletmelerinde Vejeteryan Gıdalara Yönelik Tutum ve Uygulamalar. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 6(1), 14 - 25. 10.21325/jotags.2018.235
Chicago NALÇACI İKİZ Aylin,Solunoğlu Ali Otel İşletmelerinde Vejeteryan Gıdalara Yönelik Tutum ve Uygulamalar. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 6, no.1 (2018): 14 - 25. 10.21325/jotags.2018.235
MLA NALÇACI İKİZ Aylin,Solunoğlu Ali Otel İşletmelerinde Vejeteryan Gıdalara Yönelik Tutum ve Uygulamalar. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, vol.6, no.1, 2018, ss.14 - 25. 10.21325/jotags.2018.235
AMA NALÇACI İKİZ A,Solunoğlu A Otel İşletmelerinde Vejeteryan Gıdalara Yönelik Tutum ve Uygulamalar. Journal of Tourism and Gastronomy Studies. 2018; 6(1): 14 - 25. 10.21325/jotags.2018.235
Vancouver NALÇACI İKİZ A,Solunoğlu A Otel İşletmelerinde Vejeteryan Gıdalara Yönelik Tutum ve Uygulamalar. Journal of Tourism and Gastronomy Studies. 2018; 6(1): 14 - 25. 10.21325/jotags.2018.235
IEEE NALÇACI İKİZ A,Solunoğlu A "Otel İşletmelerinde Vejeteryan Gıdalara Yönelik Tutum ve Uygulamalar." Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 6, ss.14 - 25, 2018. 10.21325/jotags.2018.235
ISNAD NALÇACI İKİZ, Aylin - Solunoğlu, Ali. "Otel İşletmelerinde Vejeteryan Gıdalara Yönelik Tutum ve Uygulamalar". Journal of Tourism and Gastronomy Studies 6/1 (2018), 14-25. https://doi.org/10.21325/jotags.2018.235