Geçmişten Günümüze Isparta Mutfak Kültürü: Nitel Bir Araştırma
Yıl: 2018 Cilt: 6 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 125 - 142 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.21325/jotags.2018.243 İndeks Tarihi: 25-11-2020
Geçmişten Günümüze Isparta Mutfak Kültürü: Nitel Bir Araştırma
Öz: Bir bölgede yaşayan insanların en temel kültürel özelliklerinden birisi yemek kültürü,diğer bir ifadeyle mutfağıdır. Bölgenin iklimi, coğrafi yapısı ve bölgede yetişen tarımsalürünler, o bölgenin mutfak kültürünü ve yemeklerin çeşit zenginliğini şekillendirmektedir.Bu durum, yöresel mutfak kavramının gelişmesine olanak sağlamıştır. Doğal, tarihi vekültürel çekicilikleri yönünden zengin bir şehir olan Isparta, kendine özgü bir mutfağasahiptir. Bu çalışmada, Akdeniz kültürünün zenginliğini yansıtan yönü ile Ispartamutfağının ve ilin yöresel yemek kültürünün araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada,yöntem olarak nitel araştırma yöntemlerinden yüz yüze görüşme tekniği tercih edilmiştir.Nitel yöntemin tercih edilmesinde, araştırmacının katılımcı olabilmesi, konunun kendiçevresinde incelenmesi ve veri toplamada esneklik sağlaması gibi özellikler etkiliolmuştur. Araştırmada örneklem olarak, Isparta ilinde geçmişten günümüze faaliyetgösteren yöresel yiyecek ve içecek hizmeti veren işletmelerdeki usta aşçılar seçilmiştir.Çalışma, 2017 yılı Aralık ayı içerisinde gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara yöneltilensorular, ilgili literatür incelemesi ve alanında uzman kişilerin bilgisine başvurularakoluşturulmuştur.
Anahtar Kelime: Isparta Culinary Culture from the Past to the Present: A Qualitative Research
Öz: One of the most basic cultural characteristics of people living in a region is food culture, or in other words, the cuisine. The region's climate, geographical structure and agricultural products that grow in the region shape the culinary culture of that region. This has enabled the development of the concept of local cuisine. Isparta province, which has a rich structure due to its natural, historical and cultural attractions, also has its own unique cuisine. In this study, it was aimed to investigate the local food culture of Isparta cuisine and Ilin with the direction reflecting the richness of Mediterranean cultures. In the study, the face-to-face interview technique was chosen as the method as qualitative research methods. Preferring the qualitative method, features such as the ability of the researcher to be a participant, the study of the subject in its own right, and the flexibility in data aggregation have been influential. As an example in the survey, master chefs in the provinces that provide daily food and beverage services in the past, who are active in the day-to-day activities, were selected. The study was carried out in December 2017. The questions directed to the participants were made by examining the relevant literature and consulting the knowledge of the experts in the field.
Anahtar Kelime: Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
- Aslan, H. (2010). Gastronomi turizminin turizm eğitimi programlarındaki yeri ve önemi bir uygulama, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bölümler Enstitüsü Çocuk Gelişimi Ev Yönetimi Anabilim Dalı Beslenme Eğitimi Bilim Dalı Yüksek Lisans Tezi
- Aslan, Z., Güneren, E. ve Çoban, G. (2014). Destinasyon markalaşma sürecinde yöresel mutfağın rolü, Nevşehir örneği. Journal of Tourism and Gastronomy Studies. s: 3-13
- Cömert, M. (2014). Turizm Pazarlamasında Yöresel mutfakların önemi ve hatay mutfağı örneği, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 2(1) s: 64-70.
- Çakıcı, A. C. ve Eser, S. (2016). Yabancı mutfak şefleri gözüyle Türk Mutfağı’na ilişkin bir değerlendirme, Journal of Tourism and Gastronomy Studies 4/ , s: 215-227
- Çaylak, P. ve Tolon, M. (2013). Ağızdan ağza pazarlama: tüketicilerin ağızdan ağza pazarlamayı kullanımları üzerine bir araştırma, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 15/3, s: 1-30
- Doğdubay, M. ve Giritlioğlu, İ. (2011). Mutfak turizmi, N. Hacıoğlu ve C. Avcıkurt (Eds.), Turistik Ürün Çeşitlendirmesi içinde (s. 433-456), Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara
- Eryılmaz, B. ve Şengül, S. (2016). Sosyal medyada paylaşılan yöresel yemek fotoğraflarının turistlerin seyahat tercihleri üzerindeki etkisi, Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi Cilt:1 No:1, s: 32-42
- Eşitti, Ş. ve Işık, M. (2015). Sosyal medyanın yabancı turistlerin Türkiye’yi tatil destinasyonu olarak tercih etmelerine etkisi, Anonim Karadeniz Dergisi, s: 11-30
- Garda, B., Temizel, G. ve Temizel, M. (2017). Küreselleşmenin turizm pazarlama karması elemanları üzerindeki etkileri, Selçuk Üniversitesi Sosyal ve Teknik Araştırmalar Dergisi Sayı: 14, s: 29-41
- Gül, A. ve Küçük, V. (2001). Kentsel açık-yeşil alanlar ve Isparta kenti örneğinde irdelenmesi, Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, Seri: A, Sayı:2, s: 27-48
- Isparta İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. (2014). Isparta Mutfağı geleneksel tatlarımızdan seçmeler. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayınları, s: 9-231
- Işıldar, P. (2016). Sürdürülebilirlik ve gastronomi, H. Kurgun ve D. Bağıran Öz şeker (Eds.), Gastronomi ve Turizm içinde (s. 47-63). Detay Yayıncılık, Ankara.
- Kazımov, A. (2004). Uluslararası pazarlamada pazarlama karması stratejileri, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Ankara.
- Kesici, M. (2012). Kırsal turizme olan talepte yöresel yiyecek ve içecek kültürünün rolü, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomı̇k Araştırmalar Dergı̇si 14 (23), s: 33-37
- Koçak, H. (2012). Yiyecek hazırlama ve pişirme uygulamaları Amasya örneği. Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisi, 4(7), s: 13-23.
- Sağır, A. (2016). Ölüm sosyolojisi bağlamında yemek, cenaze ve ölümün sofra pratikleri üzerine, Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, s: 271-298
- Sandıkçı, M., Aydoğdu, A. ve Pamukçu H. ( 2015). Yöresel yemeklerin menülerde yer alma düzeyi: Kastamonu konakları örneği, 1. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Sempozyumu, s: 773-785
- Serçeoğlu, N. (2014). Yöre halkının mutfak kültürünü tanıma durumunun tespit edilmesi: Erzurum ili örneği, Journal of Tourism and Gastronomy Studies 2/4 s: 36-46
- Şengül, S. ve Türkay, O. (2016). Akdeniz Mutfak kültürü gastronomi turizmi bağlamında değerlendirilmesi, Journal of Tourism and Gastronomy Studies 4 (Special issue1), s: 86-99.
- Unur, K. ve Çetin, N. (2017). Kızkalesi’nin turizm destinasyonu olarak marka algısı, İşletme ve İktisat Çalışmaları Dergisi Cilt 5, Sayı 2, s: 63-79
- Yardımcı, H. ve Özçelik, A. Ö. (2006). Ankara İli Gölbaşı İlçesinde yetişkin kadınların antropometrik ölçümleri ve beslenme alışkanlıkları üzerinde bir araştırma, Ankara Üniversitesi Ev Ekonomisi Yüksekokulu Dergisi Yayın No: 13 Bilimsel Araştırma ve İncelemeler: 13
- Yıldırım, N. T. (2015). Fiyatlandırma ve internet ortamında fiyatlandırma stratejileri, Dicle Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi C:5, s: 10-29.
- Yıldız, Ö. E. (2016). Turistik ürün olarak gastronomi, H. Kurgun ve D. Bağıran Özşeker (Eds.), Gastronomi ve Turizm içinde, Detay Yayıncılık, Ankara, s: 27-44
- Yücel, B. (2012). Sağlık çalışanlarının beslenme alışkanları ve beslenme bilgi düzeylerinin incelenmesi, başkent üniversitesi sağlık bilimleri enstitüsü beslenme ve diyetetik bölümü yüksek lisans tezi.
APA | ÇUHADAR M, KÜÇÜKYAMAN M, ŞAŞMAZ M (2018). Geçmişten Günümüze Isparta Mutfak Kültürü: Nitel Bir Araştırma. , 125 - 142. 10.21325/jotags.2018.243 |
Chicago | ÇUHADAR MURAT,KÜÇÜKYAMAN Mehmet Anıl,ŞAŞMAZ Muhammet Ayberk Geçmişten Günümüze Isparta Mutfak Kültürü: Nitel Bir Araştırma. (2018): 125 - 142. 10.21325/jotags.2018.243 |
MLA | ÇUHADAR MURAT,KÜÇÜKYAMAN Mehmet Anıl,ŞAŞMAZ Muhammet Ayberk Geçmişten Günümüze Isparta Mutfak Kültürü: Nitel Bir Araştırma. , 2018, ss.125 - 142. 10.21325/jotags.2018.243 |
AMA | ÇUHADAR M,KÜÇÜKYAMAN M,ŞAŞMAZ M Geçmişten Günümüze Isparta Mutfak Kültürü: Nitel Bir Araştırma. . 2018; 125 - 142. 10.21325/jotags.2018.243 |
Vancouver | ÇUHADAR M,KÜÇÜKYAMAN M,ŞAŞMAZ M Geçmişten Günümüze Isparta Mutfak Kültürü: Nitel Bir Araştırma. . 2018; 125 - 142. 10.21325/jotags.2018.243 |
IEEE | ÇUHADAR M,KÜÇÜKYAMAN M,ŞAŞMAZ M "Geçmişten Günümüze Isparta Mutfak Kültürü: Nitel Bir Araştırma." , ss.125 - 142, 2018. 10.21325/jotags.2018.243 |
ISNAD | ÇUHADAR, MURAT vd. "Geçmişten Günümüze Isparta Mutfak Kültürü: Nitel Bir Araştırma". (2018), 125-142. https://doi.org/10.21325/jotags.2018.243 |
APA | ÇUHADAR M, KÜÇÜKYAMAN M, ŞAŞMAZ M (2018). Geçmişten Günümüze Isparta Mutfak Kültürü: Nitel Bir Araştırma. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 6(1), 125 - 142. 10.21325/jotags.2018.243 |
Chicago | ÇUHADAR MURAT,KÜÇÜKYAMAN Mehmet Anıl,ŞAŞMAZ Muhammet Ayberk Geçmişten Günümüze Isparta Mutfak Kültürü: Nitel Bir Araştırma. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 6, no.1 (2018): 125 - 142. 10.21325/jotags.2018.243 |
MLA | ÇUHADAR MURAT,KÜÇÜKYAMAN Mehmet Anıl,ŞAŞMAZ Muhammet Ayberk Geçmişten Günümüze Isparta Mutfak Kültürü: Nitel Bir Araştırma. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, vol.6, no.1, 2018, ss.125 - 142. 10.21325/jotags.2018.243 |
AMA | ÇUHADAR M,KÜÇÜKYAMAN M,ŞAŞMAZ M Geçmişten Günümüze Isparta Mutfak Kültürü: Nitel Bir Araştırma. Journal of Tourism and Gastronomy Studies. 2018; 6(1): 125 - 142. 10.21325/jotags.2018.243 |
Vancouver | ÇUHADAR M,KÜÇÜKYAMAN M,ŞAŞMAZ M Geçmişten Günümüze Isparta Mutfak Kültürü: Nitel Bir Araştırma. Journal of Tourism and Gastronomy Studies. 2018; 6(1): 125 - 142. 10.21325/jotags.2018.243 |
IEEE | ÇUHADAR M,KÜÇÜKYAMAN M,ŞAŞMAZ M "Geçmişten Günümüze Isparta Mutfak Kültürü: Nitel Bir Araştırma." Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 6, ss.125 - 142, 2018. 10.21325/jotags.2018.243 |
ISNAD | ÇUHADAR, MURAT vd. "Geçmişten Günümüze Isparta Mutfak Kültürü: Nitel Bir Araştırma". Journal of Tourism and Gastronomy Studies 6/1 (2018), 125-142. https://doi.org/10.21325/jotags.2018.243 |