Yıl: 2018 Cilt: 6 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 125 - 142 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.21325/jotags.2018.243 İndeks Tarihi: 25-11-2020

Geçmişten Günümüze Isparta Mutfak Kültürü: Nitel Bir Araştırma

Öz:
Bir bölgede yaşayan insanların en temel kültürel özelliklerinden birisi yemek kültürü,diğer bir ifadeyle mutfağıdır. Bölgenin iklimi, coğrafi yapısı ve bölgede yetişen tarımsalürünler, o bölgenin mutfak kültürünü ve yemeklerin çeşit zenginliğini şekillendirmektedir.Bu durum, yöresel mutfak kavramının gelişmesine olanak sağlamıştır. Doğal, tarihi vekültürel çekicilikleri yönünden zengin bir şehir olan Isparta, kendine özgü bir mutfağasahiptir. Bu çalışmada, Akdeniz kültürünün zenginliğini yansıtan yönü ile Ispartamutfağının ve ilin yöresel yemek kültürünün araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada,yöntem olarak nitel araştırma yöntemlerinden yüz yüze görüşme tekniği tercih edilmiştir.Nitel yöntemin tercih edilmesinde, araştırmacının katılımcı olabilmesi, konunun kendiçevresinde incelenmesi ve veri toplamada esneklik sağlaması gibi özellikler etkiliolmuştur. Araştırmada örneklem olarak, Isparta ilinde geçmişten günümüze faaliyetgösteren yöresel yiyecek ve içecek hizmeti veren işletmelerdeki usta aşçılar seçilmiştir.Çalışma, 2017 yılı Aralık ayı içerisinde gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara yöneltilensorular, ilgili literatür incelemesi ve alanında uzman kişilerin bilgisine başvurularakoluşturulmuştur.
Anahtar Kelime:

Isparta Culinary Culture from the Past to the Present: A Qualitative Research

Öz:
One of the most basic cultural characteristics of people living in a region is food culture, or in other words, the cuisine. The region's climate, geographical structure and agricultural products that grow in the region shape the culinary culture of that region. This has enabled the development of the concept of local cuisine. Isparta province, which has a rich structure due to its natural, historical and cultural attractions, also has its own unique cuisine. In this study, it was aimed to investigate the local food culture of Isparta cuisine and Ilin with the direction reflecting the richness of Mediterranean cultures. In the study, the face-to-face interview technique was chosen as the method as qualitative research methods. Preferring the qualitative method, features such as the ability of the researcher to be a participant, the study of the subject in its own right, and the flexibility in data aggregation have been influential. As an example in the survey, master chefs in the provinces that provide daily food and beverage services in the past, who are active in the day-to-day activities, were selected. The study was carried out in December 2017. The questions directed to the participants were made by examining the relevant literature and consulting the knowledge of the experts in the field.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ÇUHADAR M, KÜÇÜKYAMAN M, ŞAŞMAZ M (2018). Geçmişten Günümüze Isparta Mutfak Kültürü: Nitel Bir Araştırma. , 125 - 142. 10.21325/jotags.2018.243
Chicago ÇUHADAR MURAT,KÜÇÜKYAMAN Mehmet Anıl,ŞAŞMAZ Muhammet Ayberk Geçmişten Günümüze Isparta Mutfak Kültürü: Nitel Bir Araştırma. (2018): 125 - 142. 10.21325/jotags.2018.243
MLA ÇUHADAR MURAT,KÜÇÜKYAMAN Mehmet Anıl,ŞAŞMAZ Muhammet Ayberk Geçmişten Günümüze Isparta Mutfak Kültürü: Nitel Bir Araştırma. , 2018, ss.125 - 142. 10.21325/jotags.2018.243
AMA ÇUHADAR M,KÜÇÜKYAMAN M,ŞAŞMAZ M Geçmişten Günümüze Isparta Mutfak Kültürü: Nitel Bir Araştırma. . 2018; 125 - 142. 10.21325/jotags.2018.243
Vancouver ÇUHADAR M,KÜÇÜKYAMAN M,ŞAŞMAZ M Geçmişten Günümüze Isparta Mutfak Kültürü: Nitel Bir Araştırma. . 2018; 125 - 142. 10.21325/jotags.2018.243
IEEE ÇUHADAR M,KÜÇÜKYAMAN M,ŞAŞMAZ M "Geçmişten Günümüze Isparta Mutfak Kültürü: Nitel Bir Araştırma." , ss.125 - 142, 2018. 10.21325/jotags.2018.243
ISNAD ÇUHADAR, MURAT vd. "Geçmişten Günümüze Isparta Mutfak Kültürü: Nitel Bir Araştırma". (2018), 125-142. https://doi.org/10.21325/jotags.2018.243
APA ÇUHADAR M, KÜÇÜKYAMAN M, ŞAŞMAZ M (2018). Geçmişten Günümüze Isparta Mutfak Kültürü: Nitel Bir Araştırma. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 6(1), 125 - 142. 10.21325/jotags.2018.243
Chicago ÇUHADAR MURAT,KÜÇÜKYAMAN Mehmet Anıl,ŞAŞMAZ Muhammet Ayberk Geçmişten Günümüze Isparta Mutfak Kültürü: Nitel Bir Araştırma. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 6, no.1 (2018): 125 - 142. 10.21325/jotags.2018.243
MLA ÇUHADAR MURAT,KÜÇÜKYAMAN Mehmet Anıl,ŞAŞMAZ Muhammet Ayberk Geçmişten Günümüze Isparta Mutfak Kültürü: Nitel Bir Araştırma. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, vol.6, no.1, 2018, ss.125 - 142. 10.21325/jotags.2018.243
AMA ÇUHADAR M,KÜÇÜKYAMAN M,ŞAŞMAZ M Geçmişten Günümüze Isparta Mutfak Kültürü: Nitel Bir Araştırma. Journal of Tourism and Gastronomy Studies. 2018; 6(1): 125 - 142. 10.21325/jotags.2018.243
Vancouver ÇUHADAR M,KÜÇÜKYAMAN M,ŞAŞMAZ M Geçmişten Günümüze Isparta Mutfak Kültürü: Nitel Bir Araştırma. Journal of Tourism and Gastronomy Studies. 2018; 6(1): 125 - 142. 10.21325/jotags.2018.243
IEEE ÇUHADAR M,KÜÇÜKYAMAN M,ŞAŞMAZ M "Geçmişten Günümüze Isparta Mutfak Kültürü: Nitel Bir Araştırma." Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 6, ss.125 - 142, 2018. 10.21325/jotags.2018.243
ISNAD ÇUHADAR, MURAT vd. "Geçmişten Günümüze Isparta Mutfak Kültürü: Nitel Bir Araştırma". Journal of Tourism and Gastronomy Studies 6/1 (2018), 125-142. https://doi.org/10.21325/jotags.2018.243