Yıl: 2019 Cilt: 30 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 143 - 148 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 27-10-2020

Sıcaklık Stresi ile İndüklenen Broilerde Farklı Oranlarda Uygulanan Bitkisel Eksraktların Bazı Kan Parametrelerine Etkisinin İncelenmesi

Öz:
Sıcaklık stresi, immunosupressif etkisi nedeniyle kanatlılarda büyüme ve gelişme geriliği, metabolik problemlerden ölüme kadar varabilen sağlık sorunlarına yol açan önemli bir stres etmenidir. Bu çalışma, sıcaklık stresine maruzkalan kanatlılarda bitkisel ekstrakt kullanımına bağlı olarak serumda P düzeylerinin karşılaştırılmasının yanı sıra eşzamanlı olacak şekilde içme sularına ilave edilen stresin etkisini azaltılmasında antioksidan özelliklere sahip Eucalyptusglabutus labii (ökaliptus),Tymus vulgaris (kekik),Cymbopogon nardus (sitronella) ve Syzgium aromaticum (karanfil)bitkilerinden oluşan uçucu yağ karışımının (EOM) bazı kan parametreleri (Fosfor (P), Lipaz, Sodyum (Na), Klor (Cl),Doymamış demir bağlama kapasitesi (UBİC), Total Demir Bağlama Kapasitesi (TIBC), Transferin Doygunluğu (%SAT) düzeyi üzerine olan etkisi araştırılmıştır. Araştırmada her birinde 50 adet hayvan olacak şekilde 8 gruba ayrılmıştır. Gruplar kendi içerisinde her bölmede 10 adet hayvan olacak şekilde 5 alt grubu içermektedir. UIBC ve TIBCdüzeyleri kontrol grubuna kıyasla 22°C gruplarda 500 ml/1000 l gruplarda en fazla artış gözlenirken, 36°C gruplarda ise500 ml/1000 l gruplarda en fazla azalma tespit edilmiştir (p<0,05).Deney sonucunda gruplara ait veriler incelendiğindesıcaklık stresine maruz kalan broylerin içme suyuna ilave edilen EOM’un serumda P, Lipaz, Na, % SAT düzeyleri üzerinde önemli bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir (p>0,05).
Anahtar Kelime:

Investigation of the Effect of Vegetable Exracts on Some Blood Parameters in Broiler Exposed by Heat Stress

Öz:
Heat stress, growth and developmental retardation in poultry due to its immunosuppressive effect is an important stress factor leading to health problems ranging from metabolic problems to death. In this study, we compared the phosphorus levels in serum due to the use of herbal extracts in poultry subjected to temperature stress, as well as the effect of the stress added to drinking water simultaneously on the effect of antioxidant properties Eucalyptus glabutus labii (eucalyptus), Tymus vulgaris (thyme), Cymbopogon nardus (citronella) ve Syzgium aromaticum (clove) (EOM) of some blood parameters (phosphorus (P), lipase, Sodium (Na), Chlorine (Cl), Unsaturated Iron Binding Capacity (UBIC), Total Iron Binding Capacity (TIBC), Transfer Saturation (% SAT)) the effect on the level of was investigated. The study was divided into 8 groups with 50 animals each. The groups consist of 5 sub-groups with 10 animals in each compartment. In the 22 °C groups, there was an increase in UBIC and TIBC parameters in the groups given EOM mixture compared to the control group, while the maximum increase was seen in 500 ml/1000 l groups. UIBC and TIBC levels were the highest increase in the 500 ml / 1000 l groups in the 22 °C groups compared to the control group, while the highest decrease was observed in the 500 ml / 1000 l groups in the 36 °C groups (p <0,05). At the end of the experiment, it was found that EOM added to drinking water of brolier exposed to heat stress did not have a significant effect on serum P, Lipase, Na ,% SAT levels (p> 0,05).
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • 1. Abdulkarimi R, Daneshyar M. (2012) The effects of thyme (Thymus vulgaris) extract supplementation in drinking water on iron metabolism in broiler chickens. J Med Plant Res. 6(5),645-650. DOI: 10.5897/JMPR11.090.
  • 2. Al-Marzooqi W, Leeson S. (1999) Evaluation of dietary supplements of lipase, detergent, and crude porcine pancreas on fat utilization by young broiler chicks. Poult Sci. 78(11), 1561-1566. DOI:10.1093/ps/78.11.1561.
  • 3. Association of Official Agricultural Chemists (AOAC). (2005) Official Methods of Analysis of AOAC International. 18th ed. Rockville, MD, USA.
  • 4. Asimov I. (1974) Asimov on Chemistry. Doubleday: Garden City, NY, USA.
  • 5. Borges SA, Fischer da Silva AV, Majorka A, Hooge DM, Cummings KR. (2004) Physiological responses of broiler chickens to heat stress and dietary electrolyte balance (sodium plus potassium minus chloride, milliequivalents per kilogram). Poult Sci. 83(9), 1551-1558. DOI: 10.1093/ ps/83.9.1551.
  • 6. Conway RE, Geissler CA, Hider RC, Thompson RP, Powell JJ. (2006) Serum iron curves can be used to estimate dietary iron bioavailability in humans. Nutr J. 136(7), 1910-1914. DOI: 10.1093/jn/136.7.1910.
  • 7. Daneshyar M, Kermanshahi H, Golian A. (2009) Changes of biochemical parameters and enzyme activities in broiler chickens withcold-induced ascites. Poult Sci. 88, 106. DOI: 10.3382/ps.2008-00170.
  • 8. Dorman HJD, Dean SG. (2000) Antimicrobial agent from plants: antimicrobial activity of plant volatile oils. J. Appl. Microbiol. 88, 308-316. DOI: 10.1046/j.1365- 2672.2000.00969.x.
  • 9. González FHD. (2006) Introdução à Bioquímica Clínica Veterinária. 2aed. Porto Alegre: UFRGS, 360p.
  • 10. International Committee for Standardization in Haematology (ICSH). (1978) The measurement of total and unsaturated iron binding capacity in serum. Br J Haematol. 38, 281- 290. DOİ: 10.1111/j.1365-2141.1978.tb01044.x.
  • 11. Isolauri E, Sütas Y, Kankaanpaa P, Arvilommi H, Salminen S. (2001) Probiotics: Effects of immunity. Am. J. Clin. Nutr.73,444-450.DOI: 10.1093/ajcn/73.2.444s
  • 12. Kefalı S, Toker NY. (2006) Effects of probiotics on some acute phase proteins in broilers exposed to Salmonella typhimurium lipopolysaccharides 1,2. Arch. Geflügelk. 70 (6), 270–277.
  • 13. Khan WA, Khan A, Anjuman A, Rehman Z. (2002) Effects of induced heat stress on some biochemical values in broiler chicks. Int J Agric Biol. 4, 74-5.
  • 14. Klasing KC. (1998) Comparative Avian Nutrition; CAB International: Wallingford, UK.
  • 15. Kohne HJ, Jones JE. (1975) Changes in plasma electrolytes, acid–base balance and other physiological parameters of adult female turkeys under conditions of acute hyperthermia. Poult Sci.54, pp. 2034-2038. DOI: 10.3382/ ps.0542034
  • 16. Lumeij JT. (1997) Avian clinical biochemistry. In: Kaneko JJ, Harvey JW, Bruss ML (eds) Clinical biochemistry of domestic animals, 5th edn. Academic Press, London, pp 857–883.
  • 17. McCormick CC, Garlich JD, Edens FW. (1979) Fasting and diet affect the tolerance of young chickens exposed to heat stress. J. Nutr.109 , pp. 1797-1809. DOI: 10.1093/ jn/109.10.1797.
  • 18. McCormick CC, Garlich JD, Edens FW. (1980) Phosphorus nutrition and fasting: interrelated factors which affect the survival of young chickens exposed to high ambient temperature. J. Nutr. 110 , pp. 837-850. DOI: 10.1093/ jn/110.4.784.
  • 19. Molero C. (2007) Nutritional solutions to heat stress. International Poultry Production. Volume 15, number 5, 27- 29.
  • 20. Moraesa VMB, Malheirosb RD, Bruggemanb V, Collinc A, Tonab K, Van Asb P, Onagbesanb OM, Buyseb J, Decuypere E, Macaria M. (2003) Effect of Thermal Conditioning During Embryonic Development on Aspects of Physiological Responses of Broilers to Heat Stres. J of Thermal Biol. 28(2),133-140.DOI: 10.1016/S0306- 4565(02)00049-9.
  • 21. Nelson TS. (1967) The Utilization of Phytate P by Poultry a review. Poult Sci.. 46: 862. DOI: 10.3382/ps.0460862.
  • 22. NRC. (1984) Nutrient Requirements of Poultry. 8th Rev. ed. Natl. Acad. Press, Washington, DC.
  • 23. Salvador D, Arıkı J, Borges SA, Pedroso AA, Moraes VMB. (1999) Suplementação de bicarbonato de sódio na ração e na água de bebida de frangos de corte submetidos ao estresse calórico. ARS Veterinária. 15,144-148.
  • 24. Savica V, Calo LA, Monardo P, Santoro D, Bellinghieri G. (2012) Phosphate binders and management of hyperphosphataemia in end-stage renal disease. Nephrol Dial Transplant. 21(8),2065-2068.DOI: 10.1093/ndt/gfl289.
  • 25. Smith MO, Teeter RG. (1987) Potassium balance of the 5 to 8-week-old broiler exposed to constant heat or cycling high temperature stress and the effects of supplemental potassium chloride on body weight gain and feed efficiency. Poult Sci. 66(3), 487-492. DOI: 10.3382/ps.0660487.
  • 26. Tekce E, Gül M. (2015) Sıcaklık Stresi Altında Beslenen Etçi Piliçlerde Origanum Syriacum Uçucu Yağının performans Antioksidan Potansiyel Lipid Profili Bağırsak Mikroflorası ve Et Kalitesine Etkisi. Doktora Tezi, AÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.
  • 27. Vahl HA, Van T, Klooster AT. (1987) Dietary iron and broiler performance. Br Poult Sci. 28(4),567-576.DOI: 10.1080/00071668708416992.
  • 28. Voyvoda H, Sekin S, Bildik A. (1992) Koyunlarda Dexamethason Uygulmasının Serum Demir, Total Demir Bağlama Kapasitesi, Transferrin Doyumu ve Bakır Düzeyine Etkisi. YYU Vet Fak Derg. 3(1), 197-208.
  • 29. Botsoglou NA, Christaki E, Florou-Paneri P, Giannenas I, Papageorgiou G, Spais AB. (2004) The effect of a mixture of herbal essential oils or á-tocopheryl acetate on performance parameters and oxidation of body lipid in broilers. S Afr J Anim Sci. 34(1), 52-61.DOI: 10.4314/sajas. v34i1.4039.
  • 30. Özek G, Demirci F, Özek T, Tabanca N, Wedge DE, Khan SI, Başer KHC, Duran A, Hamzaoglu E. (2010) Gas chromatographic–mass spectrometric analysis of volatiles obtained by four different techniques from Salvia rosifolia Sm., and evaluation for biological activity. J Chromatogr A.1217,741-748. DOI: 10.1016/j.chroma.2009.11.086.
APA BAYRAKTAR B, TEKCE E (2019). Sıcaklık Stresi ile İndüklenen Broilerde Farklı Oranlarda Uygulanan Bitkisel Eksraktların Bazı Kan Parametrelerine Etkisinin İncelenmesi. , 143 - 148.
Chicago BAYRAKTAR BÜLENT,TEKCE Emre Sıcaklık Stresi ile İndüklenen Broilerde Farklı Oranlarda Uygulanan Bitkisel Eksraktların Bazı Kan Parametrelerine Etkisinin İncelenmesi. (2019): 143 - 148.
MLA BAYRAKTAR BÜLENT,TEKCE Emre Sıcaklık Stresi ile İndüklenen Broilerde Farklı Oranlarda Uygulanan Bitkisel Eksraktların Bazı Kan Parametrelerine Etkisinin İncelenmesi. , 2019, ss.143 - 148.
AMA BAYRAKTAR B,TEKCE E Sıcaklık Stresi ile İndüklenen Broilerde Farklı Oranlarda Uygulanan Bitkisel Eksraktların Bazı Kan Parametrelerine Etkisinin İncelenmesi. . 2019; 143 - 148.
Vancouver BAYRAKTAR B,TEKCE E Sıcaklık Stresi ile İndüklenen Broilerde Farklı Oranlarda Uygulanan Bitkisel Eksraktların Bazı Kan Parametrelerine Etkisinin İncelenmesi. . 2019; 143 - 148.
IEEE BAYRAKTAR B,TEKCE E "Sıcaklık Stresi ile İndüklenen Broilerde Farklı Oranlarda Uygulanan Bitkisel Eksraktların Bazı Kan Parametrelerine Etkisinin İncelenmesi." , ss.143 - 148, 2019.
ISNAD BAYRAKTAR, BÜLENT - TEKCE, Emre. "Sıcaklık Stresi ile İndüklenen Broilerde Farklı Oranlarda Uygulanan Bitkisel Eksraktların Bazı Kan Parametrelerine Etkisinin İncelenmesi". (2019), 143-148.
APA BAYRAKTAR B, TEKCE E (2019). Sıcaklık Stresi ile İndüklenen Broilerde Farklı Oranlarda Uygulanan Bitkisel Eksraktların Bazı Kan Parametrelerine Etkisinin İncelenmesi. Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi, 30(2), 143 - 148.
Chicago BAYRAKTAR BÜLENT,TEKCE Emre Sıcaklık Stresi ile İndüklenen Broilerde Farklı Oranlarda Uygulanan Bitkisel Eksraktların Bazı Kan Parametrelerine Etkisinin İncelenmesi. Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi 30, no.2 (2019): 143 - 148.
MLA BAYRAKTAR BÜLENT,TEKCE Emre Sıcaklık Stresi ile İndüklenen Broilerde Farklı Oranlarda Uygulanan Bitkisel Eksraktların Bazı Kan Parametrelerine Etkisinin İncelenmesi. Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi, vol.30, no.2, 2019, ss.143 - 148.
AMA BAYRAKTAR B,TEKCE E Sıcaklık Stresi ile İndüklenen Broilerde Farklı Oranlarda Uygulanan Bitkisel Eksraktların Bazı Kan Parametrelerine Etkisinin İncelenmesi. Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi. 2019; 30(2): 143 - 148.
Vancouver BAYRAKTAR B,TEKCE E Sıcaklık Stresi ile İndüklenen Broilerde Farklı Oranlarda Uygulanan Bitkisel Eksraktların Bazı Kan Parametrelerine Etkisinin İncelenmesi. Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi. 2019; 30(2): 143 - 148.
IEEE BAYRAKTAR B,TEKCE E "Sıcaklık Stresi ile İndüklenen Broilerde Farklı Oranlarda Uygulanan Bitkisel Eksraktların Bazı Kan Parametrelerine Etkisinin İncelenmesi." Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi, 30, ss.143 - 148, 2019.
ISNAD BAYRAKTAR, BÜLENT - TEKCE, Emre. "Sıcaklık Stresi ile İndüklenen Broilerde Farklı Oranlarda Uygulanan Bitkisel Eksraktların Bazı Kan Parametrelerine Etkisinin İncelenmesi". Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi 30/2 (2019), 143-148.