Yıl: 2019 Cilt: 50 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 305 - 311 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.17097/ataunizfd.464457 İndeks Tarihi: 05-11-2020

Yemlik Tane Nohutun (Cicer arietinum L.) Kanatlı Rasyonlarında Kullanılma İmkânları

Öz:
Dünyada ve ülkemizde çok eski yıllardan beri tarımı yapılmakta olan nohut, öncelikle insan beslenmesinde bitkisel kaynaklıprotein ihtiyacının karşılanması bakımından önemlidir. Nohut, dünya bakliyat üretiminde kuru fasulyenin ardından ikinci sırada yeralmaktadır. Yaklaşık olarak %23 oranında ham protein içeren tane nohut, yüksek besleme değeri ile sadece insanlar için değil,hayvanlar için de önemli bir protein kaynağıdır. Yemlik tane nohut, kanatlı hayvanların protein ihtiyaçlarının karşılanmasında soyaküspesinin yerine belirli düzeylerde kullanılabilme potansiyeli taşımaktadır. Ayrıca nohut, GDO’lu üretimi olmadığından özellikleorganik kanatlı rasyonları çok önemli bir kaynak olabilir. Nohut, içerdiği besin maddelerinin yanı sıra çeşitli anti-besinsel faktörlerde (proteaz inhibitörleri, amilaz inhibitörleri, lektinler, tanenler, oligosakkaritler) içermektedir (Çizelge 1). Nohudun içerdiği antibesinsel maddelerin etkisizleştirilmesi için genellikle, otoklavlama, pişirme, haşlama, ekstrüde etme, fermente etme ve mikrodalgaışınlara maruz bırakma gibi ısıl işlemlerin uygulanması önerilmektedir. Araştırmalarda, tane nohudun farklı ısıl işlemlere tabitutularak kullanılmasıyla olumlu sonuçların alındığı bildirilmektedir. Bu derlemede, yemlik tane nohudun kanatlı hayvan beslemedekullanılma imkânları açıklanmaya çalışılmıştır.
Anahtar Kelime:

Using Possibilities of Chickpeas (Cicer arietinum L.) in Poultry Diets

Öz:
The chickpea, cultivated in the world and in our country since very long years ago, is important in terms of meeting the need of plant-derived protein in human nutrition. With approximately 23% crude protein, chickpea with its high nutritional value is an important protein source not only for humans but also for animals. Chickpea may have potential at certain levels to replace of soybean meal to meet the protein requirements of poultry. Moreover, since chickpea is not GMO, in organic poultry diets are a very important source. It not only contains the nutrients but also contains various anti-nutritional factors (protease inhibitors, amylase inhibitors, lectins, tannins, oligosaccharides). In the case of chickpea joining on a certain level of ration as a raw, the anti-nutritional factors in question can negatively affect the health of poultry, especially. This negative effect limits consumption of raw chickpea. For this reason, it is recommended to apply heat treatments to neutralize the anti-nutritional substances contained in chickpea. These processes are usually autoclaving, cooking, scalding, extruding, fermenting and exposing to microwave. In researchers reported that positive results were obtained by using different heat treatments of chickpeas. In this review, it was discussed using possibilities of chickpea in poultry diets.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Derleme Erişim Türü: Erişime Açık
  • Abdelgadir, I.E.O., Morrill, J.L., Higgins, J.J., 1996. Effects of roasted soybeans and corn on performance and ruminal and blood metabolites of dairy calves. Journal of Dairy Science, 79: 465-474.
  • Algam, T.A., Atti, K.A.A., Dousa, B.M., Elawad, S.M., Elseed A.M.F., 2012. Effect of dietary raw chick pea (Cicer arietinum L.) seeds on broiler performance and blood constituents. International Journal of Poultry Science, 11 (4): 294-297.
  • Bampidis, V.A., Christodoulou, V., Nistor, E., Skapetas, B., Nistor, G.H., 2009. The use of chickpeas (Cicer arietinum L.) in poultry diets: a review. Lucrari Stiintifice-Zootehnie şi Biotehnologii, 42 (1): 323-330.
  • Bampidis, V.A., Christodoulou, V., 2011. Chickpeas (Cicer arietinum L.) in animal nutrition: a review. Animal Feed Science and Technology, 168: 1-20.
  • Brenes, A., Viveros, A., Centeno, C., Arija, I., Marzo, F., 2008. Nutritional Value of Raw and Extruded Chickpeas (Cicer arietinum L.) for Growing Chickens. Spanish Journal of Agricultural Research, 6: 537-545.
  • Chavan, J. K., Kadam, S. S., Salunkhe, D. K., 1989. Chickpea. In: Salunkhe, D. K., Kadam, S. S. (eds.): CRC Handbook of world food legumes: nutritional chemistry, Processing technology and utilization. Vol. I. CRC Press, Inc. Boca Raton, FL, USA. 247-288.
  • Christodoulou V., Bampidis V. A., Hučko, B., Iliadis C., Mudřík, Z. 2006a. Nutritional value of chickpeas in rations of broiler chickens. Arch. Geflügelkunde, 70: 112-118.
  • Christodoulou, V., Bampidis, V. A., Hučko, B., Mudřík, Z., 2006b. The use of extruded chickpeas in diets of broiler turkeys. Czech J. Anim. Sci., 51 (9): 416–423.
  • Cordesse, R., 1990. Value of chickpea as animal feed. Ecole Nationale Superieure Agronomique Institut National De La Recherce Agronomique Chaire De Zootechnie, 9: 127-131.
  • Deshpande, S.S., Cheryan, M., 1984. Preparation and antinutritional characteristics of dry bean protein concentrates. Qual. Plant Foods for Human Nutrition, 34: 185-196.
  • Deshpande, S.S., Damodaran, S., 1990. Food Legumes: Chemistry and Technology, In: Advances in cereal science and technology, Ed.: Pomeranz, Y., Minnesota, U.S.A. Association of Cereal Chemists, pp. 147-241.
  • Ercan, B., Acar, J., Aşkın, O., 1989. Mikrodalgalar, Gıda Endüstrisinde Kullanım Alanları ve Mikroorganizmaların Üzerine Etkileri. Gıda, 14 (3): 141-148.
  • Ertaş, N., Türker, S., Bilgiçli, N., 2008. Çeşitli Proseslerin Baklagilin Besinsel ve Antibesinsel Öğelerine Etkisi. Türkiye 10. Gıda Kongresi; 21- 23 Mayıs, 2008, Erzurum, s: 475-478.
  • Farrell, D.J., Perez-Maldonado, R.A., Mannion, P.F., 1999. Optimum Inclusion of Field Peas, Faba Beans, Chick Peas and Sweet Lupines in Poultry Diets. II. Broiler Experiments. British Poultry Science, 40: 674-680.
  • Huisman, J., Van der Poel, A. F. B., 1989. Comparison of Effects of Antinutritional Factors (ANFs) in Different Animal Species. In: Huisman, J., Van der Poel, T. F. B., Liener, I. E. (eds.): Recent Advances of Research in Antinutritional Factors in Legume Seeds. Pudoc Wageningen, The Netherlands, pp. 317–327.
  • Jakob, J., 2015. Feeding Chickpeas to Poultry. College of Agriculture, Food and Environment, Cooperative Extension Service, University of Kentucky
  • Katogianni, I., Zoiopoulos, P. E., Adamidis, C., Fegeros, K., 2008. Substituting Chickpeas for Soybeans in Diets for Broilers Fattened According to the European Community Organic Regime. Arch.Geflügelk., 72 (4): 152-156.
  • Kaya, İ., Yalçın, S., 1999. Baklagil tane yemleri ve ruminant rasyonlarında kullanımı, Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 39 (1): 101-114.
  • Kishor, K., David, J., Tiwari, S., Singh, A., Rai, B.S., 2017. Nutritional composition of chickpea (Cicer arietinum L.). Milk International Journal of Chemical Studies, 5 (4): 1941-1944.
  • Mahjoub, S.M.H., Ahmed, M. E., 2016. Effect of partial replacement of soaked chickpea seeds (Cicer Arietinum L.) for groundnut cake on broiler performance, Some Blood Biochemical Parameters and Carcass Characteristics. U. of K. J. Vet. Med. Anim. Prod., 6 (1): 33-42.
  • Miller, H. M., Lodebo, B., Holmes, J. H. G., 1991. Chickpeas, mung beans and pigeon peas for broilers. In: Recent Advances in Animal Nutrition in Australia (David P. and Farrell J. D., Eds). University of New England, Armidale, pp: 25A.
  • Mudgett, R.E., 1989. Microwave food processing. Food Technology, 1: 117-126.
  • Obregón, J. F., Bell, C., Iliana Elenes, A., Estrada, A., Portillo, J. J., Ríos F. G., 2012. Effect of discarded chickpea (Cicer arietinum L.) cooking on the productive response and carcass yield of japanese quail (Coturnix coturnix japonica) at the fattening stage. Cuban Journal of Agricultural Science, 46 (2): 169.
  • Özdemir, F., Gölükcü, M., Topuz, A., 2003. Yer fıstığının (Arachis hypogaea) bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri ve fıstık kavurmada mikrodalga uygulamasının yağ asitleri bileşimi üzerine olan etkisi. Gıda, 28 (1): 39-45.
  • Perez-Maldonado, R.A, Mannion, P.F, Farrell, D.J. 1999. Optimum inclusion of field peas, faba beans, chick peas and sweet lupines in poultry diets. I. Chemical composition and layer experiments. Br Poult Sci., 40 (5): 667-673.
  • Ribeiro, R. J.M.C., Melo, P. I. M., 1990. Composition and nutritive value of chickpea. Estaçao Zootecnica Nacional Departamento De Nutriçao E Alimentaçao Fonte Boa, 107-111, 2000 Vale De Santarem, Portugal.
  • Saini, H. S., 1989. Activity and thermal inactivation of protease inhibitors in grain Legumes. In: Huisman, J., Van der Poel, T. F. B., Liener, I. E. (eds.): Recent advances of research in antinutritional factors in legume seeds. Pudoc Wageningen, pp: 249-253.
  • Sharma, H.R., Nicholson, W.G., 1975. Effects of treating faba beans with formaldehyde or volatile fatty acids on the performance of dairy calves and fistulated sheep. Canadian Journal Animal Science, 55: 705-713.
  • Singh, U., 1988. Antinutritional factors of chickpea and pigeonpea and their removal by processing. Plant Foods for Human Nutrition, 38: 251-261.
  • Sulaiman, K. M. A., 2017. Locally Grown Alternative Feed Ingredients in Turkey Diets. Oregon State University. Master of Science, Oregon, 50 p.
  • Şengül, A.Y., 2016. Yemlik tane nohutun japon bıldırcınlarının genel performansı ve yumurta içdış kalite özelliklerine etkisi. KSU Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Kahramanmaraş. 75 s.
  • Torki, M., Karimi, A., 2007. Evaluation of dietary replacement of soybean meal by chickpea supplemented by enzymes on performance of broiler chicks. World Poultry Science Association, Proceedings of the 16th European Symp. on Poultry Nutrition, pp: 651-654.
  • Van der Poel, A. F. B., 1989. Effects of processing on antinutritional factors (ANF) and nutritional value of legume seeds for non-ruminant feeding. In: Huisman, J., Van der Poel, T. F. B., Liener, I. E. (eds.): Recent advances of research in antinutritional factors in legume seeds. Pudoc Wageningen, pp: 213-229.
  • Van Der Poel, A. F. B., 1990. Effect of Processing on Antinutritional Factors and Protein Nutritional Value of Dry Beans (Phaseolus vulgaris L.). A Literature Review. Animal Feed Science and Technology, 29: 179-208.
  • Viveros, A., Brenes, A., Elices, R., Arija, I., Canales, R., 2001. Nutritional value of raw and autoclaved kabuli and desi chickpeas (Cicer arietinum L.) for growing chickens. British Poultry Science, 42: 242–251.
  • Wang, N., Hatcher, D.W., Tyler R.T., Toews R., Gawalko E.J., 2010. Effect of cooking on the composition of beans (Phaseolus vulgaris L.) and chickpeas (Cicer arietinum L.). Food Research International, 43 (2): 589-594.
  • Williams, P., Nakkoul, H. 1983. Some new concepts of food legume quality evaluation at Icarda. Proceedings of the international workshop on faba beans, kabuli chickpeas and lentils in the 1980s., pp. 395.
APA Şengül A, INCI H, Şengül Ö (2019). Yemlik Tane Nohutun (Cicer arietinum L.) Kanatlı Rasyonlarında Kullanılma İmkânları. , 305 - 311. 10.17097/ataunizfd.464457
Chicago Şengül Ahmet Yusuf,INCI HAKAN,Şengül Ömer Yemlik Tane Nohutun (Cicer arietinum L.) Kanatlı Rasyonlarında Kullanılma İmkânları. (2019): 305 - 311. 10.17097/ataunizfd.464457
MLA Şengül Ahmet Yusuf,INCI HAKAN,Şengül Ömer Yemlik Tane Nohutun (Cicer arietinum L.) Kanatlı Rasyonlarında Kullanılma İmkânları. , 2019, ss.305 - 311. 10.17097/ataunizfd.464457
AMA Şengül A,INCI H,Şengül Ö Yemlik Tane Nohutun (Cicer arietinum L.) Kanatlı Rasyonlarında Kullanılma İmkânları. . 2019; 305 - 311. 10.17097/ataunizfd.464457
Vancouver Şengül A,INCI H,Şengül Ö Yemlik Tane Nohutun (Cicer arietinum L.) Kanatlı Rasyonlarında Kullanılma İmkânları. . 2019; 305 - 311. 10.17097/ataunizfd.464457
IEEE Şengül A,INCI H,Şengül Ö "Yemlik Tane Nohutun (Cicer arietinum L.) Kanatlı Rasyonlarında Kullanılma İmkânları." , ss.305 - 311, 2019. 10.17097/ataunizfd.464457
ISNAD Şengül, Ahmet Yusuf vd. "Yemlik Tane Nohutun (Cicer arietinum L.) Kanatlı Rasyonlarında Kullanılma İmkânları". (2019), 305-311. https://doi.org/10.17097/ataunizfd.464457
APA Şengül A, INCI H, Şengül Ö (2019). Yemlik Tane Nohutun (Cicer arietinum L.) Kanatlı Rasyonlarında Kullanılma İmkânları. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 50(3), 305 - 311. 10.17097/ataunizfd.464457
Chicago Şengül Ahmet Yusuf,INCI HAKAN,Şengül Ömer Yemlik Tane Nohutun (Cicer arietinum L.) Kanatlı Rasyonlarında Kullanılma İmkânları. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 50, no.3 (2019): 305 - 311. 10.17097/ataunizfd.464457
MLA Şengül Ahmet Yusuf,INCI HAKAN,Şengül Ömer Yemlik Tane Nohutun (Cicer arietinum L.) Kanatlı Rasyonlarında Kullanılma İmkânları. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.50, no.3, 2019, ss.305 - 311. 10.17097/ataunizfd.464457
AMA Şengül A,INCI H,Şengül Ö Yemlik Tane Nohutun (Cicer arietinum L.) Kanatlı Rasyonlarında Kullanılma İmkânları. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2019; 50(3): 305 - 311. 10.17097/ataunizfd.464457
Vancouver Şengül A,INCI H,Şengül Ö Yemlik Tane Nohutun (Cicer arietinum L.) Kanatlı Rasyonlarında Kullanılma İmkânları. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2019; 50(3): 305 - 311. 10.17097/ataunizfd.464457
IEEE Şengül A,INCI H,Şengül Ö "Yemlik Tane Nohutun (Cicer arietinum L.) Kanatlı Rasyonlarında Kullanılma İmkânları." Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 50, ss.305 - 311, 2019. 10.17097/ataunizfd.464457
ISNAD Şengül, Ahmet Yusuf vd. "Yemlik Tane Nohutun (Cicer arietinum L.) Kanatlı Rasyonlarında Kullanılma İmkânları". Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 50/3 (2019), 305-311. https://doi.org/10.17097/ataunizfd.464457