Yıl: 2019 Cilt: 7 Sayı: sp1 Sayfa Aralığı: 46 - 53 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.24925/turjaf.v7isp1.46-53.2689 İndeks Tarihi: 05-11-2020

Nar Kabuğu ve Çekirdeğinin Değişik Çözücülerdeki Ekstraktlarının Antimikrobiyal Etkisinin Belirlenmesi

Öz:
Nar (Punica granatum L.), orijini Güneydoğu Asya’ya dayanan ve Türkiye, Akdeniz ve Arapülkeleri gibi geniş yetişme alanına sahip olan Lythraceae familyasına ait en önemli bitkidir. Narkabuğu ve çekirdeği hem antimikrobiyal hem de siklooksijenaz ve lipoksijenaz gibi enzimlerininhibitörü olan çok sayıda ve çeşitli biyoflavonoid içerir. Narın sergilediği antioksidan,antimikrobiyal ve antifungal özellikler, antosiyaninler dahil olmak üzere delfinidin, siyanidin,pelargonidin, elajik asit, punikalin, punikalajin, pedunkulajin ve farklı glukozitler gibifitokimyasallar ile ilgilidir. Bu çalışmada, Punica granatum L. (Nar) bitkisi meyve kabukları veçekirdeklerinden elde edilen etanol, metanol ve distile su ekstraktların gıda patojeni olarak bilinenBacillus cereus, Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Enterobacter aerogenes, SalmonellaTyphmurium, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa bakteri türlerine karşıantimikrobiyal etkisi disk difüzyon yöntemi ile belirlenmiştir Ayrıca yedi farklı gıda kaynaklıpatojen üzerindeki minimal inhibitör konsantrasyon (MIC) ve minimum bakterisidal konsantrasyon(MBC) değerleri de tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda; en yüksek antimikrobiyal etki 29,02 mmzon çapı ile Pseudomonas aeruginosa’a karşı nar çekirdeğinden elde edilen metanol ekstraktındagözlenirken, nar kabuğundan elde edilen ekstraktlarda en yüksek antimikrobiyal etki 26,84 mm zonçapı ile Bacillus cereus’a karşı etanol ekstraktında gözlenmiştir. Pseudomonas aeruginosa’ya karşıMIC ve MBC değerleri 7,81 μg/L olarak tespit edilirken Bacillus cereus’a karşı MIC ve MBCdeğerleri sırasıyla 31,25 ve 15,63 μg/L olarak belirlenmiştir.
Anahtar Kelime:

Determination of Pomegranate Peel and Seed Extracted in Different Solvents for Antimicrobial Effect

Öz:
Pomegranate (Punica granatum L.), based on the origin of Southeast Asia and Turkey, with a large growth area such as the Mediterranean and the Arab countries, is the most important plant belonging to family Lythraceae. Pomegranate peel and seed contain numerous and various bioflavonoid, which is indicated to be both antimicrobial and inhibitors of enzymes such as cyclooxygenase and lipoxygenase. The antioxidant, antimicrobial, and antifungal properties of the pomegranate are related to phytochemicals such as delphinidin, cyanidin, pelargonidin, ellagic acid, punicalin, punicalagin, pedunculagin, and different glucosides, which involve anthocyanins. In this study, it was investigated that ethanol, methanol and distilled water extracts, obtained from Punica granatum L. antimicrobial effect against Bacillus cereus, Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Enterobacter aerogenes, Salmonella Typhimurium, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa bacteria known as food pathogen by using disk diffusion method. Also, minimal inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) values on seven different food borne pathogens were also determined. As a result of the research; pomegranate seed extracts obtained from methanol observed the highest antimicrobial effect against Pseudomonas aeruginosa with a 29.02 mm zone diameter, while pomegranate peel extracts obtained from ethanol observed the highest antimicrobial effect against Bacillus cereus with a 26.84 mm zone diameter. The MIC and MBC value against Pseudomonas aeruginosa are determined 7.81 μg/L, while The MIC and MBC value against Bacillus cereus are determined 31.25 and 15.63 μg/L, respectively.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Al-Zoreky NS. 2009. Antimicrobial activity of pomegranate (Punica granatum L.) fruit peels. J. Food Microbiol., 134: 244–248. https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2009.07.002 .
  • Bauer A, Perry DM, Kirby MM. 1959. Single disc antibiotic sensitivity testing of Staphylococci. A.M.A. Arch. Intern. Med., 104: 208–216.
  • Bauer AW, Kirby MM, Sherris JC, Turck M. 1966. Antibiotic susceptibility testing by a standardized single disk method. Am. J. Clin. Pathol., 36: 493-496.
  • By Aamer AA, Abdul-Hafeez MM, Sayed SM. 2014. Minimum inhibitory and bactericidal concentrations (MIC and MBC) of honey and bee propolis against multi-drug resistant (MDR) Staphylococcus spp. isolated from bovine clinical mastitis. Alternative & Integrative Medicine, 15(2): 1-9. https:// doi.org. 10.4172/2327-5162.1000171
  • Cai R, Zhang M, Cui L, Yuan Y, Yang Y, Wang Z, Yue T. 2019. Antibacterial activity and mechanism of thymol against Alicyclobacillus acidoterrestris vegetative cells and spores. LWT-Food Sci Technol., 105:377- 384.https://doi.org/10.1016/j.lwt.2019.01.066
  • Chikezie IO. 2017. Determination of minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) using a novel dilution tube method. Afr. J. Microbiol. Res., 11(23): 977-980. https://doi.org/10.5897/AJMR2017.8545 .
  • CLSI. 2009. Performance standards for antimicrobial susceptibility testing, nineteenth informational supplement. Approved Standard M100-S19. Clinical Laboratory Standards Institute, Wayne, PA.
  • CLSI. 2015. Clinical and Laboratory Standards Institute, Zone diameter and minimal inhibitory concentration (MIC) Standards.
  • Cristani M, D’Arrigo M, Mandalari G, Castelli F, Sarpietro MG, Micieli D, Venuti V, Bisignano G, Saija A, Trombetta D. 2007. Interaction of four monoterpenes contained in essential oils with model membranes: implications for their antibacterial activity. J. Agric. Food Chem., 55: 6300–6308. https://doi.org/10.1021/jf070094x .
  • Dahham SS, Ali MN, Tabassum H, Khan M. 2010. Studies on antibacterial and antifungal activity of pomegranate (Punica granatum L.). Am. Eurasian J. Agric. Environ. Sci., 9(3): 273-281. DOI: https://doi.org /10.29252/jabr.01.01.06
  • Djomeh EZ, Moghaddam A, Ardakani YAS. 2015. Antimicrobial activity of pomegranate (Punica granatum L.) peel extract, physical, mechanical, barrier and antimicrobial properties of pomegranate peel extract-incorporated sodium caseinate film and application in packaging for ground beef. Packag. Technol. Sci., 28: 869–881. https://doi.org/ 10.1002/pts.2145.
  • El-Mahmood MA. 2009. Antibacterial efficacy of stem bark extracts of Mangifera indica against some bacteria associated with respiratory tract infections. Sci. Res. Essays., 4(10): 1031-1037.
  • EUCAST. 2018. European Committee on Antimicrobial Susceptibility Testing. http://www.eucast.org/fileadmin/src/media/PDFs/EUCAST_ files/Breakpoint_tables/v_8.0_Breakpoint_Tables.pdf
  • Goel G, Puniya AK, Aguilar CN, Singh K. 2005. Interaction of gut microflora with tannins in feeds. Naturwissenschaften, 92: 497–503.
  • Heber D. 2011. Pomegranate Ellagitannins. (Benzie IFF, Wachtel-Galor S.) Herbal medicine: biomolecular and clinical aspects. 2nd edition. CRC Press. Boca Raton.
  • Hennessy AA, Ross RP, Devery R, Stanton C. 2011. The health promoting properties of the conjugated isomers of α- Linolenic acid. Lipids, 46(2): 105–119. https://doi.org/ 10.1007/s11745-010-3501-5745-010-3501-5
  • Joshi C, Patel P, Kothari V. 2019. Anti-infective potential of hydroalcoholic extract of Punica granatum peel against gramnegative bacterial pathogens. F1000 research, https://doi.org/10.12688/f1000research.17430.1 .
  • Kanatt SR, Chander R, Sharma A. 2010. Antioxidant and antimicrobial activity of pomegranate peel extract improves the shelf life of chicken products. Int. J. Food Sci. Technol., 45(2): 216-222. https://doi.org /10.1111/j.1365- 2621.2009.02124.x .
  • Khan J.A, and Hanee S. 2011. Antibacterial properties of Punica granatum peels. Int. J. Appl. Biol. Pharm., 2(3):23-27.
  • Kiralan M, Gölükcü M, Tokgöz H. 2009. Oil and conjugated linolenic acid contents of seeds from important pomegranate cultivars (Punica granatum L.) grown in Turkey. J. Am. Oil. Chem. Soc., 86(10): 985–990. https://doi.org/10.1007/s11746-009-1436-x .
  • Kiril O, Schwartz E, Baruch L, Matityahu I, Mahajna J, Amir R. 2014.The antioxidative and anti-proliferative potential of non-edible organs of the pomegranate fruit and tree. LWTFood Sci. Technol., 58: 571–577. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2014.03.030
  • Kurt H., Şahin G. 2011. Bir Ziraat Coğrafyası Çalışması: Türkiye’de nar (Punica granatum L.) tarımı. Marmara Coğrafya Dergisi, 27: 551-574.
  • Layden BT, Angueira AR, Brodsky M, Durai V, Lowe WL. 2013. Short chain fatty acids and their receptors: New metabolic targets. Transl. Res., 161(3): 131–140. https://doi.org/ 10.1016/j.trsl.2012.10.007.
  • Melo IL. 2012. Evaluation of the effects of pomegranate seed oil (Punica granatum L.) on tissue lipid profile and its influence on biochemical parameters in oxidative processes of rats. PhD Thesis. Sao Paulo University, Faculty of Pharmaceutical Science, Sao Paulo, Brasil.
  • Nozohour Y, Golmohammadi R, Mirnejad R. 2018. Antibacterial activity of pomegranate (Punica granatum L.) seed and peel alcoholic extracts on Staphylococcus aureus and Pseudomonas aeruginosa isolated from health centers. J. Appl. Biotechnol. Rep., 5(1): 32-36. https://doi.org/ 10.29252/JABR.01.01.06 .
  • Orgil O, Schwartz E, Baruch L, Matityahu I, Mahajna J, Amir R. 2014. The antioxidative and anti-proliferative potential of non-edible organs of the pomegranate fruit and tree. LWTFood Sci. Technol., 58: 571–577. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2014.03.030
  • Prashanth D, Asha MK, Amit A. 2001. Antibacterial activity of Punica granatum L. Fitoterapia, 72: 171–173. https://doi.org/10.1016/S0367-326X(00)00270-7 .
  • Ramawat KG, Merillon JM, 2019. Pomegranate Bioactive Molecules and Health Benefits. Bioactive Molecules in Food. Switzerland. Springer. 1253-1270. Switzerland. ISBN 978-3- 319-78029-0
  • Reddy MK, Gupta SK, Jacob MR, Khan SI, Ferreira D. 2007. Antioxidant, antimalarial and antimicrobial activities of tannin-rich fractions, ellagitannins and phenolic acids from Punica granatum L. Planta Med., 73(5): 461-467. DOI: https:// doi.org/ 10.1055/s-2007-967167.
  • Saeed F, Afzaal M, Tufail T, Ahmad A. 2019. Use of Natural Antimicrobial Agents: A Safe Preservation Approach. intechopen, 17(5): 1-18. http://dx.doi.org/10.5772/intechopen.80869
  • Tanveer A, Farooq U, Akram K, Hayat Z, Shafi A, Nazar H, Ahmad Z. 2015. Pomegranate extracts: a natural preventive measure against spoilage and pathogenic microorganisms. Food Rev. Int., 31: 29–51. https://doi.org/10.1080/87559129.2014.961074
  • Višnjevec MA, Ota A, Skrt M, Butinar B, Možina SS, Cimerman NG, Nečemer M, Arbeiter AB, Matjaž Hladnik M, Krapac M, Ban D, Miklavčič MB, Ulrih NP, Bandelj D. 2017. Genetic, biochemical, nutritional and antimicrobial characteristics of pomegranate (Punica granatum L.) grown in Istria. Food Technol. Biotechnol., 55(2): 151–163. https://doi.org/ 10.17113/ftb.55.02.17.4786, ISSN 1330-9862.
  • Yilmaz M, Soran H, Beyatli Y. 2006. Antimicrobial activities of some Bacillus spp. strains isolated from the soil. Microbiological Research, 161: 127-131.
APA akarca g, BAŞPINAR E (2019). Nar Kabuğu ve Çekirdeğinin Değişik Çözücülerdeki Ekstraktlarının Antimikrobiyal Etkisinin Belirlenmesi. , 46 - 53. 10.24925/turjaf.v7isp1.46-53.2689
Chicago akarca gokhan,BAŞPINAR Elif Nar Kabuğu ve Çekirdeğinin Değişik Çözücülerdeki Ekstraktlarının Antimikrobiyal Etkisinin Belirlenmesi. (2019): 46 - 53. 10.24925/turjaf.v7isp1.46-53.2689
MLA akarca gokhan,BAŞPINAR Elif Nar Kabuğu ve Çekirdeğinin Değişik Çözücülerdeki Ekstraktlarının Antimikrobiyal Etkisinin Belirlenmesi. , 2019, ss.46 - 53. 10.24925/turjaf.v7isp1.46-53.2689
AMA akarca g,BAŞPINAR E Nar Kabuğu ve Çekirdeğinin Değişik Çözücülerdeki Ekstraktlarının Antimikrobiyal Etkisinin Belirlenmesi. . 2019; 46 - 53. 10.24925/turjaf.v7isp1.46-53.2689
Vancouver akarca g,BAŞPINAR E Nar Kabuğu ve Çekirdeğinin Değişik Çözücülerdeki Ekstraktlarının Antimikrobiyal Etkisinin Belirlenmesi. . 2019; 46 - 53. 10.24925/turjaf.v7isp1.46-53.2689
IEEE akarca g,BAŞPINAR E "Nar Kabuğu ve Çekirdeğinin Değişik Çözücülerdeki Ekstraktlarının Antimikrobiyal Etkisinin Belirlenmesi." , ss.46 - 53, 2019. 10.24925/turjaf.v7isp1.46-53.2689
ISNAD akarca, gokhan - BAŞPINAR, Elif. "Nar Kabuğu ve Çekirdeğinin Değişik Çözücülerdeki Ekstraktlarının Antimikrobiyal Etkisinin Belirlenmesi". (2019), 46-53. https://doi.org/10.24925/turjaf.v7isp1.46-53.2689
APA akarca g, BAŞPINAR E (2019). Nar Kabuğu ve Çekirdeğinin Değişik Çözücülerdeki Ekstraktlarının Antimikrobiyal Etkisinin Belirlenmesi. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 7(sp1), 46 - 53. 10.24925/turjaf.v7isp1.46-53.2689
Chicago akarca gokhan,BAŞPINAR Elif Nar Kabuğu ve Çekirdeğinin Değişik Çözücülerdeki Ekstraktlarının Antimikrobiyal Etkisinin Belirlenmesi. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 7, no.sp1 (2019): 46 - 53. 10.24925/turjaf.v7isp1.46-53.2689
MLA akarca gokhan,BAŞPINAR Elif Nar Kabuğu ve Çekirdeğinin Değişik Çözücülerdeki Ekstraktlarının Antimikrobiyal Etkisinin Belirlenmesi. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, vol.7, no.sp1, 2019, ss.46 - 53. 10.24925/turjaf.v7isp1.46-53.2689
AMA akarca g,BAŞPINAR E Nar Kabuğu ve Çekirdeğinin Değişik Çözücülerdeki Ekstraktlarının Antimikrobiyal Etkisinin Belirlenmesi. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2019; 7(sp1): 46 - 53. 10.24925/turjaf.v7isp1.46-53.2689
Vancouver akarca g,BAŞPINAR E Nar Kabuğu ve Çekirdeğinin Değişik Çözücülerdeki Ekstraktlarının Antimikrobiyal Etkisinin Belirlenmesi. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2019; 7(sp1): 46 - 53. 10.24925/turjaf.v7isp1.46-53.2689
IEEE akarca g,BAŞPINAR E "Nar Kabuğu ve Çekirdeğinin Değişik Çözücülerdeki Ekstraktlarının Antimikrobiyal Etkisinin Belirlenmesi." Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 7, ss.46 - 53, 2019. 10.24925/turjaf.v7isp1.46-53.2689
ISNAD akarca, gokhan - BAŞPINAR, Elif. "Nar Kabuğu ve Çekirdeğinin Değişik Çözücülerdeki Ekstraktlarının Antimikrobiyal Etkisinin Belirlenmesi". Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 7/sp1 (2019), 46-53. https://doi.org/10.24925/turjaf.v7isp1.46-53.2689