Yıl: 2019 Cilt: 7 Sayı: sp1 Sayfa Aralığı: 54 - 60 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.24925/turjaf.v7isp1.54-60.2690 İndeks Tarihi: 05-11-2020

Kırmızı Pancarın (Beta vulgaris var. Cruenta Alef.) Bazı Gıda Kaynaklı Patojenler Üzerindeki Antimikrobiyal Etkisi

Öz:
Kırmızı pancar (Beta vulgaris var. Cruenta Alef.) Amaranthaceae familyasına ait çiçekli bir bitkiolup Avrupa’nın batısından tüm Akdeniz kıyılarına kadar uzanan bölgelerde tarımı yapılmaktadır.Türkiye’de ise; özellikle Ege ve Marmara bölgelerinde üretilmektedir. Dünyada süt ve sütürünlerinin, meyve sularının, sos, çorba, şekerleme, jöle, salça, kahvaltılık ürünlerin, sucuk, sosisgibi ürünlerin üretimlerinde kullanım alanına sahiptir. Türkiye’de ise bunlara ek olarak şalgam suyuve turşu üretiminde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Kırmızı pancar özellikle, sodyum, potasyum,magnezyum, kalsiyum ve fosfor gibi mineraller açısından zengin olup ayrıca demir ve selenyumdaiçermektedir. Ayrıca; antioksidan etki gösteren fenolik maddelerden, betalain ve flavonoid açısındanda son derece zengindir. Bu çalışmada; kırmızı pancarın dış kabuğundan ve etli iç kısmından farklıçözücüler (etanol, metanol ve distile su) kullanılarak elde edilen ekstraktların bazı gıda patojenleriüzerindeki antibakteriyel etkisi disk difüzyon metodu ile belirlenmiştir. Araştırma sonucunda; enfazla antimikrobiyal etki 17 mm dilüsyon çapı ile Listeria monocytogenes’a karşı kırmızı pancarınkabuk kısmından elde edilen su ekstratında gözlemlenmiştir. Bu değeri, 16 mm dilüsyon çapı ilePseudomonas aeroginosa’a karşı yine kırmızı pancarın iç kısmından elde edilen metanol ekstraktıizlemektedir. En düşük MIC ve MBC değerleri sırasıyla 23,44 ve 31,25 μg / mL değerleriyle pancarkabuğu metanol ekstraktı Enterobacter aerogenes üzerinde olmuştur. Elde edilen tüm sonuçlar,Eucast (The European Committee on Antimicrobial Susceptibility Testing) ve CLSI (Clinical andLaboratory Standards Institute) laboratuvarlarının referans değerleri ile test edilen patojenmikroorganizmaların ekstraktlara karşı dirençlilik ve duyarlılık dereceleri belirlenmiştir.
Anahtar Kelime:

Antimicrobial Effect of Red Beet (Beta vulgaris var. Cruenta Alef.) On Some Foodborne Pathogens

Öz:
Red beet (Beta vulgaris var. Cruenta Alef.) it is a flowering plant belonging to the family of Amaranthaceae and is cultivated in the regions extending from the west of Europe to all the Mediterranean coasts In Turkey; especially in the Aegean and Marmara regions. In the World, it is used in the production of milk and milk products, fruit juices, sauces, soups, confectionery, jelly, tomato paste, breakfast products, sausages and sausage products. In Turkey, in addition to these, it is widely used, in producing the turnip juice and pickles. There beet is particularly rich in minerals such as sodium, potassium, magnesium, calcium and phosphorus and also contains iron and selenium. Further; rich in antioxidant phenolic substances, betalain and flavonoid. In this study; antibacterial effect of extracts obtained from red beet outer shell and flesh inner part by using different solvents (ethanol, methanol and distilled water) on some food pathogens were determined by dise diffusion method. As a result of the research; the most antimicrobial effect was observed in the water extract obtained from the shell portion of red beet against Listeria monocytogenes with a 17 mm dilution diameter. This value was determined to be followed by methanol extract obtained from the interior of the red beet against Pseudomonas aeroginosa with a 16 mm dilution diameter. The lowest MIC and MBC values were on the Enterobacter aerogenes of beet peel methanol extract with values of 23.44and 31.25 μg / mL, respectively. All results were compared with the reference values of Eucastand CLSI laboratories and resistance and sensitivity were determined.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Aamer AA, Abdul-Hafeez MM, Sayed SM. 2014. Minimum inhibitory and bactericidal concentrations (MIC and MBC) of honey and bee propolis against multi-drug resistant (MDR) Staphylococcus spp. isolated from bovine clinical mastitis. Alternative & Integrative Medicine, 15(2): 1-9.
  • Akarca G, Tomar O. 2019. Afyonkarahisar İli Çevresinde Yetişen ve Halk Tarafından Tüketilen Bazı Yabani Bitkilerin Antioksidan ve Antimikrobiyal Etkileri. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, (15): 259-268
  • Alo MN, Anyim C, Igwe JC, Elom M, Uchenna DS. 2012. Antibacterial activity of water, ethanol and methanol extracts of Ocimum gratissimum, Vernonia amygdalina and Aframomum melegueta. Adv. Appl. Sci. Res., 3(2): 844-848.
  • Anonim. 2015. EFSA, European Food Safety Authority 2015. Scientific opinion on the re-evaluation of beetroot red (E 162) as a food additive, EFSA Journal, 13 (12): 4318. doi: 10.2903/j.efsa.2015.4318
  • Anonim. 2018. Eucast, European Commitee on Antimicrobial susceptibilty testing, http://www.eucast.org/fileadmin/src /media/PDFs/EUCAST_ files/Breakpoint_tables/v_8.0_ Breakpoint_Tables.pdf
  • Chikezie IO. 2017. Determination of minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) using a novel dilution tube method. African Journal of Microbiology Research, 11(23): 977-980.
  • Dörnenburg H, Knorr D. 1996. Generation of colors and flavors in plant cell and tissue cultures. Critical Review in Plant Sciences, 15: 141–168.
  • Eşiyok D, Bozokalfa MK. 2007. Kırmızı pancar (Beta vulgaris L.) yetiştiriciliği ve besin içeriği. Dünya Yayıncılık, 01: 94- 95.
  • Frank K, Garcia CV, Shin GH, Kim JT. 2018. Alginate bio composite films incorporated with cinnamon essential oil nano emulsions: Physical, mechanical, and antibacterial properties. Int J Polym Sc., 1-8. DOI:https://doi.org /10.1155/2018/1519407
  • Koochak H, Seyyednejad SM, Motamedi H. 2010. Preliminary study on the antibacterial activity of some medicinal plants of Khuzestan (Iran). Asian Pacific Journal of Tropical Medicine, 3: 180–184. DOI: https:// doi.org/10.1016/S1995- 7645(10) 60004-1
  • Kumar S, Brooks MSL. 2018. Use of red beet (Beta vulgaris L.) for antimicrobial applications—a critical review. Food and bioprocess technology, 11(1): 17-42.
  • Owoseni AA, Ajayi A. 2010. Antimicrobial properties of ethanolic and aqueous extracts of Cymbopogon citratus on selected bacteria and fungi. J. Med. Appl. Biosci, 2:64-73.
  • Patra J, Das G, Baek KH. (2015). Chemical composition and antioxidant and antibacterial activities of an essential oil extracted from an edible seaweed, Laminaria japonica L. Molecules, 20(7): 12093-12113.
  • Oikeh EI, Omoregie ES, Oviasogie FE, Oriakhi K. (2016). Phytochemical, antimicrobial, and antioxidant activities of different citrus juice concentrates. Food science & nutrition, 4(1):103-109.
  • Tekin E, Türe H, Barutçu I. 2018. Sıcaklık, Askorbik Asit ve pH’nın Kırmızı Pancar (Beta vulgaris L.) Betasiyaninlerinin Bozunma Kinetiği Üzerine Etkilerinin İncelenmesi. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 23(2):217-232.
  • Valle Jr. DL, Cabrera EC, Puzon JJM, Rivera WL. 2016. Antimicrobial activities of methanol, ethanol and supercritical CO2 extracts of Philippine Piper betle L. on clinical isolates of Gram positive and Gram negative bacteria with transferable multiple drug resistance. PloS one, 11(1): e0146349.
  • Velićanski AS, Cvetković DD, Markov SL, Vulić JJ, Djilas SM. 2011. Antibacterial activity of Beta vulgaris L. Pomace extract. APTEFF, 42: 263-269. DOI: https://doi.org/ 10.1186/1471-2105-12-S3-S6
APA TOMAR O, YILDIRIM G (2019). Kırmızı Pancarın (Beta vulgaris var. Cruenta Alef.) Bazı Gıda Kaynaklı Patojenler Üzerindeki Antimikrobiyal Etkisi. , 54 - 60. 10.24925/turjaf.v7isp1.54-60.2690
Chicago TOMAR Oktay,YILDIRIM Gamze Kırmızı Pancarın (Beta vulgaris var. Cruenta Alef.) Bazı Gıda Kaynaklı Patojenler Üzerindeki Antimikrobiyal Etkisi. (2019): 54 - 60. 10.24925/turjaf.v7isp1.54-60.2690
MLA TOMAR Oktay,YILDIRIM Gamze Kırmızı Pancarın (Beta vulgaris var. Cruenta Alef.) Bazı Gıda Kaynaklı Patojenler Üzerindeki Antimikrobiyal Etkisi. , 2019, ss.54 - 60. 10.24925/turjaf.v7isp1.54-60.2690
AMA TOMAR O,YILDIRIM G Kırmızı Pancarın (Beta vulgaris var. Cruenta Alef.) Bazı Gıda Kaynaklı Patojenler Üzerindeki Antimikrobiyal Etkisi. . 2019; 54 - 60. 10.24925/turjaf.v7isp1.54-60.2690
Vancouver TOMAR O,YILDIRIM G Kırmızı Pancarın (Beta vulgaris var. Cruenta Alef.) Bazı Gıda Kaynaklı Patojenler Üzerindeki Antimikrobiyal Etkisi. . 2019; 54 - 60. 10.24925/turjaf.v7isp1.54-60.2690
IEEE TOMAR O,YILDIRIM G "Kırmızı Pancarın (Beta vulgaris var. Cruenta Alef.) Bazı Gıda Kaynaklı Patojenler Üzerindeki Antimikrobiyal Etkisi." , ss.54 - 60, 2019. 10.24925/turjaf.v7isp1.54-60.2690
ISNAD TOMAR, Oktay - YILDIRIM, Gamze. "Kırmızı Pancarın (Beta vulgaris var. Cruenta Alef.) Bazı Gıda Kaynaklı Patojenler Üzerindeki Antimikrobiyal Etkisi". (2019), 54-60. https://doi.org/10.24925/turjaf.v7isp1.54-60.2690
APA TOMAR O, YILDIRIM G (2019). Kırmızı Pancarın (Beta vulgaris var. Cruenta Alef.) Bazı Gıda Kaynaklı Patojenler Üzerindeki Antimikrobiyal Etkisi. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 7(sp1), 54 - 60. 10.24925/turjaf.v7isp1.54-60.2690
Chicago TOMAR Oktay,YILDIRIM Gamze Kırmızı Pancarın (Beta vulgaris var. Cruenta Alef.) Bazı Gıda Kaynaklı Patojenler Üzerindeki Antimikrobiyal Etkisi. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 7, no.sp1 (2019): 54 - 60. 10.24925/turjaf.v7isp1.54-60.2690
MLA TOMAR Oktay,YILDIRIM Gamze Kırmızı Pancarın (Beta vulgaris var. Cruenta Alef.) Bazı Gıda Kaynaklı Patojenler Üzerindeki Antimikrobiyal Etkisi. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, vol.7, no.sp1, 2019, ss.54 - 60. 10.24925/turjaf.v7isp1.54-60.2690
AMA TOMAR O,YILDIRIM G Kırmızı Pancarın (Beta vulgaris var. Cruenta Alef.) Bazı Gıda Kaynaklı Patojenler Üzerindeki Antimikrobiyal Etkisi. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2019; 7(sp1): 54 - 60. 10.24925/turjaf.v7isp1.54-60.2690
Vancouver TOMAR O,YILDIRIM G Kırmızı Pancarın (Beta vulgaris var. Cruenta Alef.) Bazı Gıda Kaynaklı Patojenler Üzerindeki Antimikrobiyal Etkisi. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2019; 7(sp1): 54 - 60. 10.24925/turjaf.v7isp1.54-60.2690
IEEE TOMAR O,YILDIRIM G "Kırmızı Pancarın (Beta vulgaris var. Cruenta Alef.) Bazı Gıda Kaynaklı Patojenler Üzerindeki Antimikrobiyal Etkisi." Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 7, ss.54 - 60, 2019. 10.24925/turjaf.v7isp1.54-60.2690
ISNAD TOMAR, Oktay - YILDIRIM, Gamze. "Kırmızı Pancarın (Beta vulgaris var. Cruenta Alef.) Bazı Gıda Kaynaklı Patojenler Üzerindeki Antimikrobiyal Etkisi". Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 7/sp1 (2019), 54-60. https://doi.org/10.24925/turjaf.v7isp1.54-60.2690