Yıl: 2020 Cilt: 30 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 3 - 10 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 23-12-2020

Beslenme ve Diyet Alışkanlıklarının Kültürel Değişimi

Öz:
Kültürel uyum tüm göçmenler arasında sağlık davranışlarını etkileyenkompleks bir süreçtir. İnsanlar bir bölgeden başka bir bölgeyegöç ettikleri zaman belirli derecede kültürel değişime uğrarlar.Kültürleşme, başka kültürden insan ve grupların, farklı bir kültürile karşılaşmasıyla başlayan ve karşılıklı etkileşim sonucu uyum ilesonuçlanan kültürel ve psikolojik değişim sürecidir. Bu kültürel değişim,bireylerin başka bir kültürün tutum, değer, gelenek, inanç vedavranışlarını benimseme süreçlerini ifade eder. Kültürel uyum göçsürecinin normal bir parçası olmasına rağmen, göçmenlerin sağlığıüzerinde olumlu ve olumsuz etkilere sahip olabilir. Kültürel değişimsürecinin önemli bir yönü, ev sahibi ülkenin beslenme tutum vedavranışlarına uyumdur, bu sürece Diyetin Kültürel Değişimi (DietaryAcculturation) denir. Göç eden grup üyeleri göç ettikleri yenibölgenin yeme düzeni/yemek seçimlerini tercih ettiklerinde DiyetinKültürel Değişimi başlar. Göç edilen bölgeye ait beslenme alışkanlıklarınınkazanılması sağlığı olumsuz etkiliyor ise, gerekli önlemlerinalınması, göçmenlerin bu konuda bilinçlendirilmesi, eğitilmesihedeflenmelidir.
Anahtar Kelime:

Dietary Acculturation

Öz:
Cultural integration is a complex process that affects health behaviors among all immigrants. When people migrate from one region to another, they undergo a certain degree of cultural change. Culturing is a process of cultural and psychological change that begins with people and groups from another culture encountering a different culture and resulting in harmony through mutual interaction. This cultural change refers to the processes of adopting the attitudes, values, traditions, beliefs and behaviors of another culture. Although acculturation is a normal part of the migration process, it can have positive and negative effects on the health of migrants. An important aspect of the process of cultural change is the adaptation to the eating attitudes and behaviors of the host country, the so-called (Dietary Acculturation). Dietary acculturation is the process that reflects the extent to which members of a migrating group adopt the eating patterns/ practices of their new environment. If the changes in the immigrant’s dietary pattern/eating habits affects their health adversely, it should be targeted to take necessary precautions and to raise awareness about the problem.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Derleme Erişim Türü: Erişime Açık
  • 1. Guarnaccia PJ, Hausmann-Stabile C. Acculturation and Its Discontents: A Case for Bringing Anthropology Back into the Conversation. Sociol Anthropol (Alhambra) 2016; 4(2): 114-124.
  • 2. Berry JW. Acculturation as varieties of adaptation. In Padilla, A., Ed., Acculturation Theory, Models and Findings, Westview, Boulder, 1980: 9-25.
  • 3. Graves DT. Psychological Acculturation in a Tri-Ethnic Community. Southwestern Journal of Anthropology 1967; 23: 337-350.
  • 4. Satia-Abouta J, Patterson R, Neuhouser M, Elder J. Dietary acculturation: applications to nutrition research and dietetics. J Am Diet Assoc 2002: 1105-1118.
  • 5. Bhugra, D. Migration, distress and cultural identity. Br Med Bull 2004;69: 129-141.
  • 6. Berry JW. Acculturation: living successfully in two cultures. Int J Intercult Rel 2005; 29: 697- 712.
  • 7. Gordon MM. Assimilation in American Life: The Role of Race, Religion, and National Origins. Oxford: Oxford University Press on Demand 1964.
  • 8. LaFromboise T, Coleman H, Gerton J. Psychological impact of biculturalism: Evidence and theory. Psychological Bulletin 1993; 114(3): 395-412.
  • 9. Berry JW. Immigration, Acculturation, and Adaptation. Applied Psychology 1997; 46 (1): 5-68.
  • 10. Negy C, Woods DJ. The importance of acculturation in understanding research with Hispanic-Americans. Hispanic Journal of Behavioral Sciences 1992; 14(2): 224-247.
  • 11. McClelland JW, Demark-Wahnefried W, Mustian RD, Cowan AT, Campbell MK. Fruit and vegetable consumption of rural African Americans: baseline survey results of the Black Churches United for Better Health 5 A Day Project. Nutr Cancer 1999; 30(2):148–57.
  • 12. Kayrooz K, Moy TF, Yanek LR, Becker DM. Dietary fat patterns in urban African American women. J Community Health 1998;23 (6): 453-69.
  • 13. Eyler AA, Haire-Joshu D, Brownson RC, Nanney MS. Correlates of fat intake among urban, low income African Americans. Am J Health Behav 2004; 28(5): 410–7.
  • 14. Satia-Abouta J, Patterson RE, Taylor VM, Cheney CL, Shiu-Thornton S, Chitnarong K, et al. Use of qualitative methods to study diet, acculturation, and health in ChineseAmerican women. J Am Diet Assoc 2000;100: 934-940.
  • 15. Campbell M., Reynolds K, Havas S, Curry S, Bishop D, Nicklas T, et al. Stages of change for increasing fruit and vegetable consumption among adults and young adults participating in the national 5-a-Day for Better Health community studies. Health Educ Behav 1999; 26: 513-534.
  • 16. Satia-Abouta J, Galanko J, Siega-Riz A. Eating at fastfood restaurants is associated with dietary intake, demographic, psychosocial and behavioural factors among African Americans in North Carolina. Public Health Nutr 2004; 7: 1089-1096.
  • 17. Satia-Abouta J, Galanko J, Neuhouser M. Food nutrition label use is associated with demographic, behavioral, and psychosocial factors and dietary intake among African Americans in North Carolina. J Am Diet Assoc 2005; 105: 392-402
  • 18. Watters J, Satia J, Galanko J. Associations of psychosocial factors with fruit and vegetable intake among African- Americans. Public Health Nutr 2007; 10: 701-711.
  • 19. Watters J, Satia J. Psychosocial correlates of dietary fat intake in African-American adults: a cross-sectional study. Nutr J 2009; 8: 15.
  • 20. Vitolins M, Quandt S, Bell R, Arcury T, Case L. Quality of diets consumed by older rural adults. J Rural Health 2002; 18(1): 49-56.
  • 21. Satia J-Abouta. Dietary Acculturation: Definition, Process, Assessment, and ImplicationsInternational Journal of Human Ecology : Vol. 4, No. 1, June 2003
  • 22. Guendelman S, Abrams B. Dietary intake among Mexican- American women: generational differences and a comparison with White non-Hispanic women. Am J Public Health. 1995 Jan;85(1):20-5.
  • 23. Cuellar I, Harris LC, Jasso R. An Acculturation Scale for Mexican Americans Normal and Clinical Populations. Hispanic J of Behavioral Sciences 1980;2(3): 199-217.
  • 24. Cuellar I, Harris LC, Jasso R. An Acculturation Scale for Mexican Americans Normal and Clinical Populations. Hispanic J of Behavioral Sciences 1980; 2(3): 199-217.
  • 25. Suinn RM, Rickard-Figueroa K, Lew S, Vigil P. The Suinn- Lew Asian Self-Identity Acculturation Scale: An Initial Report. Educational and Psychological Measurement 1987; 47: 401- 407.
  • 26. Anderson J, Moeschberger M, Chen MS, Kunn P, Wewers ME, Guthrie R. An Acculturation Dietary Acculturation: Definition, Process, Assessment, and Implications –85– Scale for Southeast Asians. Social Psychiatry Epidemiology 1993; 289: 134- 141.
  • 27. Marin G, Sabogal F. Development of a short acculturation scale for Hispanics. Hispanic J of Behavioral Sciences 1987; 9(2): 183- 205.
  • 28. Yang GP, Fox HM. Food habit changes of Chinese persons living in Lincoln, Nebraska. J Am Diet Assoc 1979 Oct;75:420-424.
  • 29. Satia-Abouta J, Patterson RE, Kristal AR, Hislop TG, Yasui Y, Taylor VM. Development of scales to measure dietary acculturation among Chinese-Americans and Chinese- Canadians. J Am Diet Assoc 2001; 101: 548-553.
  • 30. Akbulut G, Yildirim M, Sanlier N, van Stralen MM, Acar- Tek N, Bilici S, Chinapaw MJM. Comparison of energy balance- related behaviours and measures of body composition between Turkish adolescents in Turkey and Turkish immigrant adolescents in the Netherlands. Public Health Nutrition 2013; 17(12): 2692-2699.
  • 31. Kleiser C, Mensink GBM, Neuhauser H, Schenk L, Kurth BM. Food intake of young people with a migration background living in Germany. Public Health Nutrition 2009; 13(03): 324.
  • 32. Kaya I. Turkish‐American immigration history and identity formations. Journal of Muslim Minority Affairs 2004; 24(2): 295-308.
  • 33. Kaya I. Identity and Space: The Case of Turkish Americans. Geographical Review, 2005; 95(3): 425-440.
  • 34. Vargas P, Jurado LF. Dietary Acculturation among Filipino Americans. International Journal of Environmental Research and Public Health 2015; 13(1): 16.
  • 35. Park Y, Neckerman K, Quinn J, Weiss C, Jacobson J, Rundle A. Neighbourhood immigrant acculturation and diet among Hispanic female residents of New York City. Public Health Nutrition 2011; 14(09): 1593-1600.
  • 36. Tseng M, Wright DJ, Fang CY. Acculturation and Dietary Change Among Chinese Immigrant Women in the United States. Journal of Immigrant and Minority Health 2014; 17(2): 400-407.
  • 37. Wu B, Smith C. Acculturation and environmental factors influencing dietary behaviors and body mass index of Chinese students in the United States. Appetite 2016; 103: 324-335.
  • 38. Lv N, Cason KL. Dietary pattern change and acculturation of Chinese Americans in Pennsylvania. Journal of the American Dietetic Association 2004; 104(5): 771-778.
  • 39. Kim J, Chan MM. Acculturation and dietary habits of Korean Americans. British Journal of Nutrition 2007; 91(03): 469.
APA Okut Aysin E, Kızıltan G (2020). Beslenme ve Diyet Alışkanlıklarının Kültürel Değişimi. , 3 - 10.
Chicago Okut Aysin Elif,Kızıltan Gül Beslenme ve Diyet Alışkanlıklarının Kültürel Değişimi. (2020): 3 - 10.
MLA Okut Aysin Elif,Kızıltan Gül Beslenme ve Diyet Alışkanlıklarının Kültürel Değişimi. , 2020, ss.3 - 10.
AMA Okut Aysin E,Kızıltan G Beslenme ve Diyet Alışkanlıklarının Kültürel Değişimi. . 2020; 3 - 10.
Vancouver Okut Aysin E,Kızıltan G Beslenme ve Diyet Alışkanlıklarının Kültürel Değişimi. . 2020; 3 - 10.
IEEE Okut Aysin E,Kızıltan G "Beslenme ve Diyet Alışkanlıklarının Kültürel Değişimi." , ss.3 - 10, 2020.
ISNAD Okut Aysin, Elif - Kızıltan, Gül. "Beslenme ve Diyet Alışkanlıklarının Kültürel Değişimi". (2020), 3-10.
APA Okut Aysin E, Kızıltan G (2020). Beslenme ve Diyet Alışkanlıklarının Kültürel Değişimi. Sağlık ve Toplum, 30(2), 3 - 10.
Chicago Okut Aysin Elif,Kızıltan Gül Beslenme ve Diyet Alışkanlıklarının Kültürel Değişimi. Sağlık ve Toplum 30, no.2 (2020): 3 - 10.
MLA Okut Aysin Elif,Kızıltan Gül Beslenme ve Diyet Alışkanlıklarının Kültürel Değişimi. Sağlık ve Toplum, vol.30, no.2, 2020, ss.3 - 10.
AMA Okut Aysin E,Kızıltan G Beslenme ve Diyet Alışkanlıklarının Kültürel Değişimi. Sağlık ve Toplum. 2020; 30(2): 3 - 10.
Vancouver Okut Aysin E,Kızıltan G Beslenme ve Diyet Alışkanlıklarının Kültürel Değişimi. Sağlık ve Toplum. 2020; 30(2): 3 - 10.
IEEE Okut Aysin E,Kızıltan G "Beslenme ve Diyet Alışkanlıklarının Kültürel Değişimi." Sağlık ve Toplum, 30, ss.3 - 10, 2020.
ISNAD Okut Aysin, Elif - Kızıltan, Gül. "Beslenme ve Diyet Alışkanlıklarının Kültürel Değişimi". Sağlık ve Toplum 30/2 (2020), 3-10.