Kamu Tarımsal Araştırma Kuruluşlarında İnovasyon Süreci ve Kültürü: Ege Bölgesi Örneği

Yıl: 2019 Cilt: 56 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 281 - 296 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.20289/zfdergi.471047 İndeks Tarihi: 24-12-2020

Kamu Tarımsal Araştırma Kuruluşlarında İnovasyon Süreci ve Kültürü: Ege Bölgesi Örneği

Öz:
Amaç: Türkiye’de Ege Bölgesindeki kamu tarımsal araştırma kuruluşlarındaki inovasyon sürecinin,kurumsal ve bireysel inovatif özelliklerin ortaya konulması ve sürecin iyileştirilmesine yönelikönerilerin geliştirilmesi hedeflenmiştir.Materyal ve Yöntem: Veriler karşılıklı görüşmelerle doldurulan anketlerle elde edilmiştir. Tamsayımplanlanan anket çalışmasına araştırmacıların %60.8’i (303 kişi) katılmıştır. Veriler parametrik veparametrik olmayan testlerle yorumlanmıştır. Çalışmada çok boyutlu ölçekleme (MDS) tekniğikullanılarak, kuruluşların birbirlerine ve inovatif kültür açısından ideal düzeye yakınlıklarıgörselleştirilmiştir.Bulgular: İki araştırmacıdan biri doktora yaparak, alanında uzmanlaşmıştır. Mesainin %44’üaraştırma çalışmalarına ayrılmaktadır. Araştırmalarda verim artışı ve kalite iyileştirme gibi gelenekselhedefler önceliklidir. Finansman ağırlıklı olarak Bakanlık kaynaklarından sağlanmaktadır. Fikrintarlada uygulamaya dönüşümü (inovasyon süreci) için harcanan süre 11.5 yıldır. Bulguların %28kadarı çiftçiler tarafından benimsenmektedir.Sonuç: Kuruluşlarda inovasyon sürecini geliştirmek için dinamik yapı, kaynak yeterliliği, güvenortamı, hedeflerin netliği; hızlı işleyiş, kurum içi iletişim ve işbirlikleri sağlanmalıdır
Anahtar Kelime:

Innovation Process and Culture in Public Agricultural Research Organizations: Case of Aegean Region

Öz:
Objectives: The innovation process in public agricultural research institutions in the Aegean Region in Turkey aimed to reveal the institutional and individual properties and the development of innovative proposals for improving the process. Material and Methods: The data were obtained via questionnaires filled in by mutual interviews. Although, all researchers were planned to interview but, 60.8% of them (303 researchers) participated in the study. The data were interpreted by employing the parametric and nonparametric tests. The ideal level in terms of proximity to each other and innovative cultures of the research organizations were visualized by using multidimensional scaling (MDS) technique. Results: One of the two researchers specializes in their field by doing Ph.D study. The researchers devote 44% of their working time to research activities. Traditional goals such as yield increase and quality improvement are priorities in the researches. Financing is mainly provided by the Ministry sources. The innovation process (from idea to the farmer’s field) takes 11.5 years. About 28% of the findings are accepted by farmers. Conclusion: The dynamic structure, adequacy of resources, confidence, clarity of objectives; rapid functioning, internal communication and strong collaborations should be realized in the organizations for improving the innovation process.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Boyacı, M.,, 2002, Araştırma-yayım-çiftçi ilişkilerinin kurumsallaşması: İsrail bölgesel araştırma-geliştirme merkezleri örneği, Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 39 (3): 80-87 ISSN 1018-8851
  • Delgado, M., Porter, M. E. Scott S., 2011, Clusters, convergence, and economic performance, The North American Regional Science Association International Meetings, March 11,
  • Gray, R. And Malla, S., 2007, The late return to agricultural research in Canada, CAIRN Policy Brief Number 11, October, 11 pages.
  • Gürsu, H., 2018, Sahi, İnovasyon Neden Bize Bu Kadar Uzak? Dost Kitabevi, Ankara, 295s.
  • Hall, A., 2006. Public Private Sector Partnerships in an Agricultural System of Innovation: Concept and Challenges, UNU-MERIT Working Papers 2006-002 Maastricht Economic and Social Research and Training Centre on Innovation and Technology Keizier Kaprelplein 19, 6211 TC Maastricht, The Netherlands ISSN 1871-9872, January-2006.
  • Markard C., and Truffer, B., 2006, Innovation processes in large technical systems: Market liberalization as a driver for radical change? June 2006Research Policy 35(5):609-625
  • Ramaswamy, V. ve Özcan, K., 2015, İnovasyonun Şifresi Birlikte Yaratma Paradigması, Optimist Yayın No.400, İstanbul, 379s.
  • Rogers, E. M., 1983, Diffusion of Innovations, the Free Press, New York, 453p. Spielman, D.J, 1999, Innovations systems perspectives on developing-country agriculture: a critical review, ISNAR, Discussion paper 2
  • TUİK, 2018, Bölgesel İstatistikler, https://biruni.tuik.gov.tr/bolgeselistatistik/ tabloOlustur.do erişim 17.07. 2018
APA boyacı m (2019). Kamu Tarımsal Araştırma Kuruluşlarında İnovasyon Süreci ve Kültürü: Ege Bölgesi Örneği. , 281 - 296. 10.20289/zfdergi.471047
Chicago boyacı murat Kamu Tarımsal Araştırma Kuruluşlarında İnovasyon Süreci ve Kültürü: Ege Bölgesi Örneği. (2019): 281 - 296. 10.20289/zfdergi.471047
MLA boyacı murat Kamu Tarımsal Araştırma Kuruluşlarında İnovasyon Süreci ve Kültürü: Ege Bölgesi Örneği. , 2019, ss.281 - 296. 10.20289/zfdergi.471047
AMA boyacı m Kamu Tarımsal Araştırma Kuruluşlarında İnovasyon Süreci ve Kültürü: Ege Bölgesi Örneği. . 2019; 281 - 296. 10.20289/zfdergi.471047
Vancouver boyacı m Kamu Tarımsal Araştırma Kuruluşlarında İnovasyon Süreci ve Kültürü: Ege Bölgesi Örneği. . 2019; 281 - 296. 10.20289/zfdergi.471047
IEEE boyacı m "Kamu Tarımsal Araştırma Kuruluşlarında İnovasyon Süreci ve Kültürü: Ege Bölgesi Örneği." , ss.281 - 296, 2019. 10.20289/zfdergi.471047
ISNAD boyacı, murat. "Kamu Tarımsal Araştırma Kuruluşlarında İnovasyon Süreci ve Kültürü: Ege Bölgesi Örneği". (2019), 281-296. https://doi.org/10.20289/zfdergi.471047
APA boyacı m (2019). Kamu Tarımsal Araştırma Kuruluşlarında İnovasyon Süreci ve Kültürü: Ege Bölgesi Örneği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 56(3), 281 - 296. 10.20289/zfdergi.471047
Chicago boyacı murat Kamu Tarımsal Araştırma Kuruluşlarında İnovasyon Süreci ve Kültürü: Ege Bölgesi Örneği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 56, no.3 (2019): 281 - 296. 10.20289/zfdergi.471047
MLA boyacı murat Kamu Tarımsal Araştırma Kuruluşlarında İnovasyon Süreci ve Kültürü: Ege Bölgesi Örneği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.56, no.3, 2019, ss.281 - 296. 10.20289/zfdergi.471047
AMA boyacı m Kamu Tarımsal Araştırma Kuruluşlarında İnovasyon Süreci ve Kültürü: Ege Bölgesi Örneği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2019; 56(3): 281 - 296. 10.20289/zfdergi.471047
Vancouver boyacı m Kamu Tarımsal Araştırma Kuruluşlarında İnovasyon Süreci ve Kültürü: Ege Bölgesi Örneği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2019; 56(3): 281 - 296. 10.20289/zfdergi.471047
IEEE boyacı m "Kamu Tarımsal Araştırma Kuruluşlarında İnovasyon Süreci ve Kültürü: Ege Bölgesi Örneği." Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 56, ss.281 - 296, 2019. 10.20289/zfdergi.471047
ISNAD boyacı, murat. "Kamu Tarımsal Araştırma Kuruluşlarında İnovasyon Süreci ve Kültürü: Ege Bölgesi Örneği". Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 56/3 (2019), 281-296. https://doi.org/10.20289/zfdergi.471047