Yıl: 2019 Cilt: 7 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 357 - 364 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.33202/comuagri.593608 İndeks Tarihi: 08-12-2020

Karacadağ Yöresi Yerel Çeltik Çeşitlerinin Fiziksel ve Sürtünme Özelliklerinin Karşılaştırılması

Öz:
Ülkemizde çeltik üretiminin yapıldığı illerden birisi Diyarbakır ilidir. Diyarbakır ilinde sadeceKaracadağ Beyaz ve Karacadağ Karakılçık yerel çeltik çeşitleri yetiştirilmektedir. Her iki çeşit, hasat zamanındaaynı makinayla hasat edilmekte ve hasat sonrası aynı işlemlere tabi tutulmaktadır. Bu yüzden hasat sonrasıaşamalarda ürün özellikleri farklılık gösterdiğinden ürün kayıpları da farklı olmaktadır. Bu çalışmanın amacıBeyaz ve Karakılçık çeltik çeşitlerinin fiziksel ve sürtünme özelliklerini farklı nem ve yüzey malzemelerindebelirlemek ve birbiriyle karşılaştırmaktır. Çeltik materyali, Diyarbakır ili Çınar ilçesinde bir üreticiye ait çeltiküretim alanlarından 2018 yılı hasat sezonunda temin edilmiştir. Çalışmada çeltik tanelerinin; tane uzunluğu(mm), genişliği (mm), kalınlığı (mm), tane ağırlığı (g), tane hacmi (ml), aritmetik ortalama (mm), geometrikortalama çap (mm), yüzey alanı (mm²), küresellik (%), yığılma açıları (°), porozite (%), renk ölçümleri ve farklıyüzeylerde statik ve dinamik sürtünme katsayıları ölçülmüştür. Statik ve kinetik sürtünme kuvvetlerininbelirlenmesinde 4 farklı malzeme (Galvanizli sac, PVC, Krom ve Kauçuk) kullanılmıştır. Kullanılan hermalzeme için sürtünme deneyleri 3 farklı nem içeriğinde ve 20 mm s-1 sabit hızda yürütülmüştür. Tanelerinyüzeyler üzerinde çekilme işlemi ve sürtünme kuvvetlerinin ölçümü çeki-basıya çalışan 2500 N kapasiteye sahipLlyod marka test cihazı ile gerçekleştirilmiştir. Renk özelliklerini belirlemek için CM11P dijital renk ölçerkullanılmıştır. Yapılan karşılaştırmada her iki çeşit, boyut özellikleri bakımından benzer özellikler göstermiştir.Ancak sürtünme kuvveti değerleri nemden ve yüzey malzemesinden etkilenmiştir. En yüksek statik ve dinamiksürtünme katsayısı değerleri kauçuk ve PVC malzemede ve %29 nem içeriğinde sırasıyla 1.044 ve 1.079 olarakelde edilmiştir. En düşük değerler ise krom malzemede %9.30 nem içeriğinde 0.402 olarak elde edilmiştir.
Anahtar Kelime:

Comparison of Physical and Friction Properties of Local Paddy Varieties in Karacadağ Region

Öz:
Diyarbakır is one of the paddy production city in our country. It is only Karacadağ Beyaz and Karacadağ Karakılçık local paddy varieties are grown in Diyarbakır. Both of paddy varieties are harvested same combine harvester and subjected to the same processes after harvest. The aim of this study is to determine the physical and friction properties of Beyaz and Karakılçık paddy varieties at different moisture content and surface materials and compare them with each other. The paddy used in the study was obtained from commercial farm in the Çınar district of Diyarbakır province in the 2018 harvest season. The parameters were examined length (mm), width (mm), thickness (mm), grain weight (g), grain volume (ml), arithmetic mean (mm), geometric mean diameter (mm), surface area (mm²), sphericity (%), agglomeration angles (°), porosity (%), color measurements and static and dynamic friction coefficients of the paddy grains on different surfaces. Galvanized sheet, PVC, chrome and rubber were used as surface materials to determine the static and kinetic friction forces in the study. Friction properties for each surface material were determined at 3 different moisture contents, at sliding velocity of 20 mm s-1 . The movement of the paddy grains on the surfaces and determination of friction forces was carried out with Lloyd LRX Plus series, materials Testing Machine with a capacity of 2500 N. CM11P digital color meter was used to determine the color properties of paddy grains. According to the results, both types showed similar characteristics in terms of size characteristics. However, the friction force values were affected by the moisture content and the surface material. The highest static and dynamic coefficients of friction were obtained in 29% moisture content for rubber and PVC material, 1.044 and 1.079 respectively. The lowest values were obtained as 0.402 in 9.3% moisture content for chrome material.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Amin., M.N., Hossain, M.A., Roy, K.C., 2004. Effects of moisture content on some physical properties of lentil seeds. Journal of Food Engineering 65, 83-87.
  • ASABE Standards 2008. Moisture measurement – unground grain and seeds. St. Joseph, Mich.: ASABE.
  • Aviara, N.A., Lawal, A.A., Mshelia, H.M., Musa, D., 2014. Effect of moisture content on some engineering properties of mahogany (Khaya senegalensis) seed and kernel. Vol. 60, 2014, No. 1: 30–36.
  • Balasubramanian, D. 2001. Physical properties of raw cashew nut. Journal of Agricultural Engineering Research, 78, 291–297.
  • Baryeh, E.A., 2002. Physical properties of millet. Journal of Food Engineering. 2002. 51(1), P. 39-46.
  • Blau, P.J., 2001. The significance and use of the friction coefficient Tribology. International, 34(2001): 585–591.
  • Chandrasekar, V., Viswanathan, R., 1999. Physical and thermal properties of coffee. Journal of Agricultural Engineering Research, 73(3): 227-234.
  • Çalışkan, N., Vursavuş, K., 2009. Washington Navel portakalın hasat sonrası işlemlere yönelik fiziksel ve sürtünme özelliklerinin belirlenemesi. Tarım Makinaları Bilimi Dergisi, 5(1): 83-92.
  • Deshpande, S.D., Bal, S., Ojha, T.P., 1993. Physical properties of soybean. Journal of Agricultural Engineering Research, 56, 89-98.
  • Dursun, E., Dursun, I., 2005. Some physical properties of caper seed. Biosyst. Eng, 92(2): 237–245.
  • Esgici, R., Pekitkan, F.G., Güzel, E., Sessiz, A., 2018. Friction Coefficients For Gundelia Tournefortii Seed on Various Surfaces. XIX. World Congress of CIGR (Commission Internationale du Génie Rural) “Sustainable Life for Children” 22-25 April 2018. Antalya, Turkey.
  • Esgici, R., Pekitkan, F.G., Sessiz, A., 2019. Correlation between rice stem cutting resistance and cracking force of rice kernel. Fresenius Environmental Bulletin, 28(4A): 3014-3021.
  • Fathollahzadeh, H., Mobli, H., Jafari, A., Rajabipour, A., Ahmadi, H., Borghei, A.M., 2008. Effect of Moisture Content on Some Physical Properties of Barberry. American-Eurasian J. Agric. & Environ. Sci., 3(5): 789-794, ISSN 1818-6769.
  • Figueiredo, A.K, Baümler, E., Riccobene, I.C., Nolasco, S.M., 2011. Moisture-dependent engineering properties of sunflower seeds with different structural characteristics. Journal of Food Engineering, 102(2011): 58- 65.
  • Gökduman, M.E., Yılmaz, D., 2018. Determination of Strength Properties for Mechanical Harvest of Parsley (Petroselinum Crispum). Scientific Papers-Series B-Horticulture, 62(1): 487-490.
  • Markovic, I., Ilic, J., Markovic, D., Simonovic, V., Kosanic, N., 2013. Color measurement of food products using CIE L* a* b* and RGB color space. Journal of Hygienic Engineering and Design, 4, 50-53.
  • Masoumi, A.A., Tabil, L.G., 2003. Physical properties of chickpea (C.arietinum) cultivars. An ASAE Meeting presentation, Las Vegas, Nevada, 27–30 July, 2003, USA. Paper No: 036058.
  • Mehandzic Stanisic, S., Babic, L., Turan, J., 2010. Physical properties of barley seed (Hordeum sativum L.) and resistance to breakage. Journal on Processing and Energy in Agriculture, 14(2010): 116-119.
  • Mir, S.A., Bosco, S.J.D., Sunooj, K.V., 2013. Evaluation of physical properties of rice cultivars grown in the temperate region of India International Food Research Journal, 20(4): 1521-1527.
  • Mohsenin, N.N., 1986. Physical properties of plant and animals materials (2nd ed.). New York, NY: Gordon and Breach Science Publishers.
  • Ndukwu, M.C., Ejirika, C., 2016. Physical properties of wild Persian walnut (Juglans regia L.) from Nigeria. Cogent Food & Agriculture, Vol. 2(1): 1-11.
  • Özlü, R.R., Güner, M., 2016. Determination of the Physical Properties of the Canola Seeds in Different Moisture Content Levels. JAFAG, ISSN: 1300-291, E-ISSN: 2147-8848, 10-24.
  • Sessiz, A., 2005. Physical properties of some green olive cultivars. Proceedings of the International Congress on Mechanization and Energy in Agriculture & 27th International Conference of CIGR Section IV: The Efficient Use of Electricity and Renewable Energy Sources in Agriculture, 27-29 Sep. 2005, İzmirTURKEY.
  • Shafaei, S.M., Kamgar, S., 2017. A comprehensive investigation on static and dynamic friction coefficients of wheat grain with the adoption of statistical analysis. Journal of Advanced Research, 8(2017): 351–361.
  • Yılmaz, D., Gökduman, M.E., 2017. Determination of Cutting Properties of Sage (Salvia Officinalis L.) at Different Harvesting Time. Scientific Papers-Series A-Agronomy, 60: 443–446.
  • Yilmaz, D., Gökduman, M.E., 2014. Effect of Moisture Contents on Physical Mechanical Properties of Lavandin (Lavandula X Intermedia Emeric Ex Loisel). Journal of Essential Oil Bearing Plants, 17(6): 1224–1232.
  • Zielinska, M., Zapotoczny, P., Bialobrzewski, I., Zuk-Golaszewska, K., Markowski, M., 2012. Engineering properties of red clover (Trifolium pratense L.) seeds. Industrial Crops and Products, 37: 69-75.
APA SESSİZ A, PEKİTKAN F, ESGİCİ R (2019). Karacadağ Yöresi Yerel Çeltik Çeşitlerinin Fiziksel ve Sürtünme Özelliklerinin Karşılaştırılması. , 357 - 364. 10.33202/comuagri.593608
Chicago SESSİZ Abdullah,PEKİTKAN F. Göksel,ESGİCİ Reşat Karacadağ Yöresi Yerel Çeltik Çeşitlerinin Fiziksel ve Sürtünme Özelliklerinin Karşılaştırılması. (2019): 357 - 364. 10.33202/comuagri.593608
MLA SESSİZ Abdullah,PEKİTKAN F. Göksel,ESGİCİ Reşat Karacadağ Yöresi Yerel Çeltik Çeşitlerinin Fiziksel ve Sürtünme Özelliklerinin Karşılaştırılması. , 2019, ss.357 - 364. 10.33202/comuagri.593608
AMA SESSİZ A,PEKİTKAN F,ESGİCİ R Karacadağ Yöresi Yerel Çeltik Çeşitlerinin Fiziksel ve Sürtünme Özelliklerinin Karşılaştırılması. . 2019; 357 - 364. 10.33202/comuagri.593608
Vancouver SESSİZ A,PEKİTKAN F,ESGİCİ R Karacadağ Yöresi Yerel Çeltik Çeşitlerinin Fiziksel ve Sürtünme Özelliklerinin Karşılaştırılması. . 2019; 357 - 364. 10.33202/comuagri.593608
IEEE SESSİZ A,PEKİTKAN F,ESGİCİ R "Karacadağ Yöresi Yerel Çeltik Çeşitlerinin Fiziksel ve Sürtünme Özelliklerinin Karşılaştırılması." , ss.357 - 364, 2019. 10.33202/comuagri.593608
ISNAD SESSİZ, Abdullah vd. "Karacadağ Yöresi Yerel Çeltik Çeşitlerinin Fiziksel ve Sürtünme Özelliklerinin Karşılaştırılması". (2019), 357-364. https://doi.org/10.33202/comuagri.593608
APA SESSİZ A, PEKİTKAN F, ESGİCİ R (2019). Karacadağ Yöresi Yerel Çeltik Çeşitlerinin Fiziksel ve Sürtünme Özelliklerinin Karşılaştırılması. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 7(2), 357 - 364. 10.33202/comuagri.593608
Chicago SESSİZ Abdullah,PEKİTKAN F. Göksel,ESGİCİ Reşat Karacadağ Yöresi Yerel Çeltik Çeşitlerinin Fiziksel ve Sürtünme Özelliklerinin Karşılaştırılması. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 7, no.2 (2019): 357 - 364. 10.33202/comuagri.593608
MLA SESSİZ Abdullah,PEKİTKAN F. Göksel,ESGİCİ Reşat Karacadağ Yöresi Yerel Çeltik Çeşitlerinin Fiziksel ve Sürtünme Özelliklerinin Karşılaştırılması. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.7, no.2, 2019, ss.357 - 364. 10.33202/comuagri.593608
AMA SESSİZ A,PEKİTKAN F,ESGİCİ R Karacadağ Yöresi Yerel Çeltik Çeşitlerinin Fiziksel ve Sürtünme Özelliklerinin Karşılaştırılması. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2019; 7(2): 357 - 364. 10.33202/comuagri.593608
Vancouver SESSİZ A,PEKİTKAN F,ESGİCİ R Karacadağ Yöresi Yerel Çeltik Çeşitlerinin Fiziksel ve Sürtünme Özelliklerinin Karşılaştırılması. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2019; 7(2): 357 - 364. 10.33202/comuagri.593608
IEEE SESSİZ A,PEKİTKAN F,ESGİCİ R "Karacadağ Yöresi Yerel Çeltik Çeşitlerinin Fiziksel ve Sürtünme Özelliklerinin Karşılaştırılması." ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 7, ss.357 - 364, 2019. 10.33202/comuagri.593608
ISNAD SESSİZ, Abdullah vd. "Karacadağ Yöresi Yerel Çeltik Çeşitlerinin Fiziksel ve Sürtünme Özelliklerinin Karşılaştırılması". ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 7/2 (2019), 357-364. https://doi.org/10.33202/comuagri.593608