Yıl: 2019 Cilt: 56 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 221 - 229 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.20289/zfdergi.459694 İndeks Tarihi: 12-12-2020

Tahıl Türlerinin Kaba Yem Olarak Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma

Öz:
Amaç: Bu çalışma, tahıllardan elde edilen otun kaba yem olarak verim ve besleme değerlerininbelirlenmesi amacıyla 2015-16 ve 2016-17 yetiştirme sezonunda iki yıl süreyle yürütülmüştür.Materyal ve Metot: Çalışmada 3 adet ekmeklik buğday, 3 adet makarnalık buğday, 3 adet tritikale,2 adet iki sıralı arpa ve 2 adet altı sıralı arpa çeşidi materyal olarak kullanılmıştır. Deneme tesadüfblokları deneme desenine göre üç tekerrürlü olacak şekilde kurulmuştur. Araştırmada; bitki boyu,yeşil ot verimi, kuru ot verimi, ham protein oranı, ham protein verimi, asit deterjanda çözünmeyenlif, nötral deterjanda çözünmeyen lif ve nispi yem değeri ile ilgili veriler ele alınmıştır.Bulgular: Araştırmada tahıl türlerinin ortalama olarak; bitki boyu 73.5-102.5 cm, yeşil ot verimi1762-3532 kg da-1, kuru ot verimi 640-1268 kg da-1, ham protein oranı %11.1-12.0, ham proteinverimi 76.2-141.2 kg da-1, asit deterjanda çözünmeyen lif %31.3-33.7, nötral deterjanda çözünmeyenlif %55.0-59.0 ve nispi yem değeri 99.7-108.3 arasında değişim göstermiştir.Sonuç: Bu araştırma sonuçları, tahıl hasıllarının kaba yem kaynağı olarak kullanılmasınınÜlkemiz kaba yem açığının kapatılmasına katkı sağlayacağını göstermektedir. Türler arasında birkarşılaştırma yapıldığında, elde edilen verimin yüksekliğinden dolayı tritikale çeşitlerinin hasıl yemolarak kullanılmasının daha karlı olacağı sonucuna varılmıştır.
Anahtar Kelime:

A Research on the Evaluation of the Cereal Species as Roughage

Öz:
Objective: This study was carried out to determine the yield and feed values of some cereals as roughage for two years in 2015-16 and 2016-17 growing seasons. Material and Methods: In the study 3 bread wheat, 3 durum wheat, 3 triticale, 2 two-row barley, 2 six-row barley cultivars were used as plant material. The experiment was conducted with three replications according to the randomized block design. Plant height, green herbage yield, dry herbage yield, crude protein ratio, crude protein yield, acid detergent fiber, neutral detergent fiber and relative feed value were investigated. Results: In the research the average of cereal species; plant height between 73.5-102.5 cm, green herbage yield between 1762-3532 kg da-1, dry herbage yield between 640-1268 kg da-1, crude protein ratio between 11.1-12.0%, crude protein yield between 76.2-141.2 kg da-1, acid detergent fiber between 31.3-33.7%, neutral detergent fiber between 55.0-59.0% and relative feed value between 99.7-108.3 have changed. Conclusion: The results of this research it is showed that the use of cereals as roughage will contribute to the closure of a lack of roughage in Turkey. When a comparison is made between the species, it is concluded that the use of the triticale cultivars as roughage is more profitable due to the high yield obtained.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ÇAÇAN E, Kökten K (2019). Tahıl Türlerinin Kaba Yem Olarak Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma. , 221 - 229. 10.20289/zfdergi.459694
Chicago ÇAÇAN Erdal,Kökten Kağan Tahıl Türlerinin Kaba Yem Olarak Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma. (2019): 221 - 229. 10.20289/zfdergi.459694
MLA ÇAÇAN Erdal,Kökten Kağan Tahıl Türlerinin Kaba Yem Olarak Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma. , 2019, ss.221 - 229. 10.20289/zfdergi.459694
AMA ÇAÇAN E,Kökten K Tahıl Türlerinin Kaba Yem Olarak Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma. . 2019; 221 - 229. 10.20289/zfdergi.459694
Vancouver ÇAÇAN E,Kökten K Tahıl Türlerinin Kaba Yem Olarak Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma. . 2019; 221 - 229. 10.20289/zfdergi.459694
IEEE ÇAÇAN E,Kökten K "Tahıl Türlerinin Kaba Yem Olarak Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma." , ss.221 - 229, 2019. 10.20289/zfdergi.459694
ISNAD ÇAÇAN, Erdal - Kökten, Kağan. "Tahıl Türlerinin Kaba Yem Olarak Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma". (2019), 221-229. https://doi.org/10.20289/zfdergi.459694
APA ÇAÇAN E, Kökten K (2019). Tahıl Türlerinin Kaba Yem Olarak Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 56(2), 221 - 229. 10.20289/zfdergi.459694
Chicago ÇAÇAN Erdal,Kökten Kağan Tahıl Türlerinin Kaba Yem Olarak Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 56, no.2 (2019): 221 - 229. 10.20289/zfdergi.459694
MLA ÇAÇAN Erdal,Kökten Kağan Tahıl Türlerinin Kaba Yem Olarak Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.56, no.2, 2019, ss.221 - 229. 10.20289/zfdergi.459694
AMA ÇAÇAN E,Kökten K Tahıl Türlerinin Kaba Yem Olarak Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2019; 56(2): 221 - 229. 10.20289/zfdergi.459694
Vancouver ÇAÇAN E,Kökten K Tahıl Türlerinin Kaba Yem Olarak Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2019; 56(2): 221 - 229. 10.20289/zfdergi.459694
IEEE ÇAÇAN E,Kökten K "Tahıl Türlerinin Kaba Yem Olarak Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma." Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 56, ss.221 - 229, 2019. 10.20289/zfdergi.459694
ISNAD ÇAÇAN, Erdal - Kökten, Kağan. "Tahıl Türlerinin Kaba Yem Olarak Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma". Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 56/2 (2019), 221-229. https://doi.org/10.20289/zfdergi.459694