Yıl: 2019 Cilt: 56 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 53 - 62 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.20289/zfdergi.433124 İndeks Tarihi: 26-12-2020

İzmir İli Bayındır İlçesi Süs Bitkileri Üreticilerinin Üretime Yönelik Algı ve Memnuniyet Düzeyleri ve Süs Bitkileri Üretiminin Geliştirilmesi

Öz:
Amaç: İzmir İli Bayındır ilçesi ve köylerinde yürütülen çalışmada, bölgenin süs bitkisi üretim potansiyelininbelirlenmesi ve sektörün gelişmesine yönelik önermelerde bulunulması amaçlanmıştır.Materyal ve Metot: Üreticilerin tamamından veri toplanması (tam sayım) planlanmış, ancak anketlereyanıt vermeye istekli 253 üretici ile görüşülmüştür. Çalışmada, çiftçilerin tutum ve davranışlarınınölçülmesinde beşli Likert Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde Kolmogorov-Smirnovtesti, T testi, Mann-Withney U Testi, Khi kare testleri, doğrusal ve sıralı Logit regresyon yöntemlerikullanılmıştır.Bulgular: Üreticilerin, ortalama yaşı 43,2 ve ortalama eğitim süreleri 8,1 yıldır. Ortalama büyüklükleri1,1 ha olan işletmeler, 1,8 parçadan oluşmaktadır. Örtü-altı alan miktarı ise ortalama beşparçadan ve 0,13 ha alandan oluşmaktadır. Örtü-altı alanlarda, yapılarına göre en çok alçak tünel(%50) tercih edilmiştir. İlçede en çok kullanılan üretim materyalinin mil (%33,8) olduğu, ayrıca üründeseninde en fazla payın çalı grubuna (%38,3) ait olduğu belirlenmiştir.Sonuç: Bu çalışmada, üreticilerin üretim sırasında ve sonrasında karşılaştığı sorunlar tespit edilmiş,bu sorunların çözümlerine yönelik önerilerde bulunulmuştur. Ayrıca, Bayındır için iç mekan süs bitkilerindense,dış mekan süs bitkilerinin oluşturduğu bir üretim deseni daha uygun görülmüş, budoğrultuda üretim deseninde yer alması uygun olacak tür önerilerinde bulunulmuştur.
Anahtar Kelime:

Perceptions and Satisfaction Levels of Ornamental Plants Producers to Production in Bayindir County of Izmir Province and Improvement of the ornamental plants production

Öz:
Objective: It is aimed to determine the potential of propagation of the ornamental plant and to make proposals for the development of the sector in the study carried out in the villages in Bayindir County of Izmir province. Material and Methods: Data were planned to collect all producers in the county but 253 producers were willing to respond to the survey. Five-point Likert Type Scale was used to measure the attitude and behavior of producers. Kolmogorov-Smirnov test, T test, Mann-Withney U test, Chi square tests, linear and ordered logit regression methods were employed for analyzing of data. Results: The average age of the producers is 43.2 years old and education level is 8.1 years. The average farm size is 1.1 ha land and parcel numbers are 1.8. The protected cultivation areas are 0.13 ha and about five parcels. The enterprises with an average size of 1.1 ha are composed of 1.8 parts. The amount of protected cultivation area consists of five parts on average and 0.13 ha area. In protected cultivation areas, according to the structures, the low tunnel (50%) is mostly preferred. It was determined that, the most used production material in the county is miles (33,8%) and the largest share in the product design belongs to the shrubs group (38,3%). Conclusion: In this study, the problems encountered by the producers during and after the production were determined and suggestions were made about the solutions of these problems. In addition, for Bayindir, it was deemed that a production pattern with outdoor ornamental plants is more appropriate than indoor ornamental plants. In this direction, suggestions were made for suitable species to be included in the production pattern.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Anonim 2015. Süs Bitkileri Sektör Raporu. Ziraat Mühendisleri Odası. İnternet erişimi 21.05.2018. http://www.zmo.org.tr/genel/bizden_detay. php?kod=24593&tipi=38&sube=0
  • Anonim 2017a. Türkiye İstatistik Kurumu 2017 yılı verileri. İnternet erişimi 30.05.2018. http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1001
  • Anonim 2017b. Süs Bitkileri Sektör Raporu. Haziran-2017 Sektör Raporu. İnternet erişimi 30.05.2018. www.susbir.org.tr/belgeler/raporlar/susbir-raporhaziran- 2017.docx
  • Anonim 2018. İzmir İli 2017 Yılı Örtüaltı Süs Bitkileri Yetiştiriciliği, İlçeler Örtüaltı Süs Bitkileri Üretimleri, T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, İzmir İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü. İnternet erişimi 09.03.2018. https://izmir.tarim.gov.tr/Menu/88/2017-Yili
  • Bayat, B. 2011. Hava Kirliliği ve Kontrolü, Bilim ve Aklın Aydınlığında Eğitim, 135:55-59.
  • Civelek, C., T. Dalgın, H. Çeken 2014. Agro-Turizm ve Kırsal Kalkınma İlişkisi: Muğla Yöresindeki Agro-Turizm Alanlarında Bir Araştırma, Turizm Akademik Dergisi, 1 (1), 15-28.
  • Çıkın, A., H. Çeken, M. Uçar 2009. Turizmin Tarım Sektörüne Etkisi, Agro- Turizm Ve Ekonomik Sonuçları, Tarım Ekonomisi Dergisi, 15(1) : 1 - 8.
  • Dbeys, A., Engindeniz, S. 2015. Tarımsal Üretimde Şirketleşme Üzerine Üretici Görüş ve Tutumları: İzmir Örneği. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 48 (3), 191-201.
  • Field, A. 2009. Discovering Statistics Using SPSS, Third Edition, SAGE Publications Ltd.
  • Gülgün Aslan B. ve Yazıcı K. 2016. “Üretimden Pazarlamaya Türkiye’de Süs Bitkileri”, Türktob, (19), 64-69. (Yayın No: 2961856)
  • Güreşçi, E. 2010. Türkiye’de Kentten - Köye Göç Olgusu, Doğuş Üniversitesi Dergisi, 11(1):77-86.
  • İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2016. Küçükmenderes Havzası Sürdürülebilir Kalkınma ve Yaşam Stratejisi, İzmir.
  • İzmir Ticaret Odası (İTO) 2016. İzmir İli İlçelerinin Sorunları, Çözüm Önerileri Ve Yatırım Olanakları, İzmir Ticaret Odası yayın no:185.
  • Malhotra, N. K. 2010. Marketing Research: An Applied Orientation Global Edition, Prentice-Hall International, New Jersey.
  • Pallant, J. 2010. SPSS Survival Manual: A Step by Step Guide to Data Analysis Using SPSS, 4th Edition, McGraw-Hill International.
  • Pazarlıoğlu, V. 2007. İzmir Örneğinde İç Göçün Ekonometrik Analizi, Celal Bayar Üniversitesi İ.İ.B.F.,Yönetim ve Ekonomi, 14(1):121-135.
  • Peynirci, H., A. Ayvaz, U. Demir. 2015. Bayındır İlçesindeki Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Mevcut Durumu, Bayındır İlçe Tarım Müdürlüğü Süs Bitkileri Üretim Raporu Mart,2015, Bayındır İzmir
  • Titiz, S., Çakıroğlu, N., Birişci Yıldırım, T., Çakmak, S., 2000. Süs Bitkileri Üretim Ve Ticaretindeki Gelişmeler, TMMO, Tarımsal Kongre I. Cilt. S: 709- 740
  • Yalta, T. A. 2011. Ekonometri 2 Ders Notları, TÜBA, Türkiye Bilimler Akademisi, Açık Ders Malzemeleri Projesi, Sürüm 2.0, http://yalta.etu.edu.tr (Erişim tarihi: 07.11.2014), 180s.
  • Yang, Z., J. Cai, R. Sliuzas. 2010. Agro-tourism enterprises as a form of multi-functional urban agriculture for peri-urban development in China, Habitat International, 34 (4):374-385.
APA ÇAKAR H, güneş a, akat saraçoğlu ö, boyacı m, Yildiz O, AKAT H (2019). İzmir İli Bayındır İlçesi Süs Bitkileri Üreticilerinin Üretime Yönelik Algı ve Memnuniyet Düzeyleri ve Süs Bitkileri Üretiminin Geliştirilmesi. , 53 - 62. 10.20289/zfdergi.433124
Chicago ÇAKAR Handan,güneş aslı,akat saraçoğlu özlem,boyacı murat,Yildiz Ozlem,AKAT HÜLYA İzmir İli Bayındır İlçesi Süs Bitkileri Üreticilerinin Üretime Yönelik Algı ve Memnuniyet Düzeyleri ve Süs Bitkileri Üretiminin Geliştirilmesi. (2019): 53 - 62. 10.20289/zfdergi.433124
MLA ÇAKAR Handan,güneş aslı,akat saraçoğlu özlem,boyacı murat,Yildiz Ozlem,AKAT HÜLYA İzmir İli Bayındır İlçesi Süs Bitkileri Üreticilerinin Üretime Yönelik Algı ve Memnuniyet Düzeyleri ve Süs Bitkileri Üretiminin Geliştirilmesi. , 2019, ss.53 - 62. 10.20289/zfdergi.433124
AMA ÇAKAR H,güneş a,akat saraçoğlu ö,boyacı m,Yildiz O,AKAT H İzmir İli Bayındır İlçesi Süs Bitkileri Üreticilerinin Üretime Yönelik Algı ve Memnuniyet Düzeyleri ve Süs Bitkileri Üretiminin Geliştirilmesi. . 2019; 53 - 62. 10.20289/zfdergi.433124
Vancouver ÇAKAR H,güneş a,akat saraçoğlu ö,boyacı m,Yildiz O,AKAT H İzmir İli Bayındır İlçesi Süs Bitkileri Üreticilerinin Üretime Yönelik Algı ve Memnuniyet Düzeyleri ve Süs Bitkileri Üretiminin Geliştirilmesi. . 2019; 53 - 62. 10.20289/zfdergi.433124
IEEE ÇAKAR H,güneş a,akat saraçoğlu ö,boyacı m,Yildiz O,AKAT H "İzmir İli Bayındır İlçesi Süs Bitkileri Üreticilerinin Üretime Yönelik Algı ve Memnuniyet Düzeyleri ve Süs Bitkileri Üretiminin Geliştirilmesi." , ss.53 - 62, 2019. 10.20289/zfdergi.433124
ISNAD ÇAKAR, Handan vd. "İzmir İli Bayındır İlçesi Süs Bitkileri Üreticilerinin Üretime Yönelik Algı ve Memnuniyet Düzeyleri ve Süs Bitkileri Üretiminin Geliştirilmesi". (2019), 53-62. https://doi.org/10.20289/zfdergi.433124
APA ÇAKAR H, güneş a, akat saraçoğlu ö, boyacı m, Yildiz O, AKAT H (2019). İzmir İli Bayındır İlçesi Süs Bitkileri Üreticilerinin Üretime Yönelik Algı ve Memnuniyet Düzeyleri ve Süs Bitkileri Üretiminin Geliştirilmesi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 56(1), 53 - 62. 10.20289/zfdergi.433124
Chicago ÇAKAR Handan,güneş aslı,akat saraçoğlu özlem,boyacı murat,Yildiz Ozlem,AKAT HÜLYA İzmir İli Bayındır İlçesi Süs Bitkileri Üreticilerinin Üretime Yönelik Algı ve Memnuniyet Düzeyleri ve Süs Bitkileri Üretiminin Geliştirilmesi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 56, no.1 (2019): 53 - 62. 10.20289/zfdergi.433124
MLA ÇAKAR Handan,güneş aslı,akat saraçoğlu özlem,boyacı murat,Yildiz Ozlem,AKAT HÜLYA İzmir İli Bayındır İlçesi Süs Bitkileri Üreticilerinin Üretime Yönelik Algı ve Memnuniyet Düzeyleri ve Süs Bitkileri Üretiminin Geliştirilmesi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.56, no.1, 2019, ss.53 - 62. 10.20289/zfdergi.433124
AMA ÇAKAR H,güneş a,akat saraçoğlu ö,boyacı m,Yildiz O,AKAT H İzmir İli Bayındır İlçesi Süs Bitkileri Üreticilerinin Üretime Yönelik Algı ve Memnuniyet Düzeyleri ve Süs Bitkileri Üretiminin Geliştirilmesi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2019; 56(1): 53 - 62. 10.20289/zfdergi.433124
Vancouver ÇAKAR H,güneş a,akat saraçoğlu ö,boyacı m,Yildiz O,AKAT H İzmir İli Bayındır İlçesi Süs Bitkileri Üreticilerinin Üretime Yönelik Algı ve Memnuniyet Düzeyleri ve Süs Bitkileri Üretiminin Geliştirilmesi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2019; 56(1): 53 - 62. 10.20289/zfdergi.433124
IEEE ÇAKAR H,güneş a,akat saraçoğlu ö,boyacı m,Yildiz O,AKAT H "İzmir İli Bayındır İlçesi Süs Bitkileri Üreticilerinin Üretime Yönelik Algı ve Memnuniyet Düzeyleri ve Süs Bitkileri Üretiminin Geliştirilmesi." Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 56, ss.53 - 62, 2019. 10.20289/zfdergi.433124
ISNAD ÇAKAR, Handan vd. "İzmir İli Bayındır İlçesi Süs Bitkileri Üreticilerinin Üretime Yönelik Algı ve Memnuniyet Düzeyleri ve Süs Bitkileri Üretiminin Geliştirilmesi". Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 56/1 (2019), 53-62. https://doi.org/10.20289/zfdergi.433124