Yıl: 2019 Cilt: 56 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 83 - 93 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.20289/zfdergi.438521 İndeks Tarihi: 26-12-2020

Farklı Yerel Bezelye (Pisum sativum L.) Hatlarının Bakteriyel Yanıklık Hastalığına Reaksiyonu

Öz:
Amaç: Bu çalışmanın amacı; 29 farklı yerel bezelye hattının bakteriyel yanıklık hastalığına reaksiyonununsaksı ve Adana ilinde iki farklı lokasyonda kurulan tarla denemeleriyle belirlenmesidir.Materyal ve Metot: Çalışmada, Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından 19 farklıilden toplanan 29 farklı yerel bezelye hattı ile iki çeşit (Jof ve Carina) kullanılmıştır. Üç farklı Pseudomonassyringae pv. pisi izolatından hazırlanan bakteriyel süspansiyon bezelye yapraklarına püskürtülerekhastalık düzeyi 0-5 skalası kullanılarak değerlendirilmiştir.Bulgular: Yapılan çalışma sonucuna göre, dokuz yerel bezelye hattı ve kontrol olarak testlenenCarina çeşidi duyarlı, yerel hatlardan 18 tanesi ve diğer bir kontrol çeşidi Jof orta duyarlı, Konyayöresine ait üç bezelye hattı ise az duyarlı olarak bulunmuştur.Sonuç: Pseudomonas syringae pv. pisi bezelyede bakteriyel yanıklık hastalığına neden olan patojenbir bakteridir. Hastalık, bezelye yetiştirilen pek çok ülkede görülen ve serin, yağışlı ve don olaylarınınolduğu yerlerde duyarlı çeşitlerde yıkıcı zararlara neden olabilmektedir. Hastalıkla mücadelededayanıklı çeşit seçimi ve sağlıklı tohum kullanımı ilk adım olmalıdır. Hastalıklara dayanıklı yerel çeşitgeliştirme çalışmalarında Konya 153, Konya 154 ve Konya 155 isimli hatların ıslah çalışmalarına dahiledilmesinin uygun olacağı belirlenmiştir.
Anahtar Kelime:

Pea Bacterial Blight Reactions of Several Pea (Pisum sativum L.) Lines

Öz:
Objective: The aim of this study was to determine the bacterial pea blight reactions of 29 distinctive local pea lines with pot and both field experiments conducted in two individual locations of Adana county. Material and Methods: Twenty nine different local pea lines that collected from 19 individual cities of Turkey by The Eastern Mediterranean Agricultural Research Institute and two disease susceptible pea varieties cv. Jof and cv. Carina tested in the present study. A suspension of three Pseudomonas syringae pv. pisi sprayed to pea leaves and disease severity was evaluated using the 0 to 5 scale. Results: Nine local pea lines and cv. Carina were susceptible, 18 individual pea lines and cv. Jof were semi susceptible and three lines from Konya province were less susceptible to pea bacterial blight. Conclusion: Pseudomonas syringae pv. pisi is the bacterium that causes bacterial pea blight. Disease is so severe and widespread in susceptible pea varieties that grown in warm, rainy and froze receiving countries. Pathogen-free seeds and disease resistant cultivars are the first step for disease control. This study suggested to include the three lines, Konya 153, Konya 154 and Konya 155 into the pea breeding programmes.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Aysan, Y. 2008. Bezelyede bakteriyel yanıklık hastalığı. In: Bitki Bakteri Hastalıkları (Eds: H. Saygılı, F. Şahin ve Y. Aysan), İzmir, s. 109-111.
  • Benlioğlu, K., Ü. Özyılmaz ve D. Ertan, 2010. First report bacterial blight caused by Pseudomonas syringae pv. pisi on pea in Turkey. Plant Disease 94(7)923.
  • Fondevilla, S.,A. Marti´n-Sanz, Z. Satovic, M.D.F. Romero, D. Rubiales and C.Caminero, 2012. Identification of quantitative trait loci involved in resistance to Pseudomonas syringae pv. syringae in pea (PisumsativumL.). Euphytica 186:805-812.
  • Göre, E. 2003. Bezelye’de Ascochyta Hastalıklarıyla Biyolojik Mücadelede Fluoresent Pseudomonas’ların Etkisinin Saptanması Üzerinde Araştırmalar. Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bitki Koruma Anabilim Dalı Doktora Tezi Sayfa 172.
  • Hollaway, G.J., T.W. Bretagand T.V. Price, 2007.The epidemiology and management of bacterial blight (Pseudomonas syringae pv. pisi) of field pea (Pisum sativum) in Australia: a review. Australian Journal of Agricultural Research, 58:1086-1099.
  • Horuz, S., A. Koksal-Akca, M. Guneş, B.P. Aktepe and Y. Aysan, 2015. Occurence of bacterial blight caused by Pseudomonas syringae pv. pisi in the Eastern Mediterranean Region of Turkey. XVIII International Plant Protection Congress; Berlin, Almanya, pp. 741.
  • Iqbal, S.M.,A. Javaid, A. Bakhshand S.R. Malik, 2013. Molecular characterization of pea for resistance to Pseudomonas syringae pv. pisi. International Journal of Agriculture and Biology, 15(4)787-790.
  • Karayel, R. ve H. Bozoğlu, 2012. Samsun’da ekilen bezelye genotiplerinin bazı fizikokimyasal özelliklerinin belirlenmesi ve ıslah materyali olarak uygunluğunun değerlendirilmesi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Doktora Tezi Sayfa 162.
  • Kavut Y.T. ve A.E Çelen, 2017. Kimi yembezelyesi çeşitlerinde (Pisum arvense L.) sıra arası mesafelerinin tohum verimi ile bazı verim özelliklerine etkisi üzerinde bir araştırma. Ege Üniv. Ziraat Fak. Dergisi 54 (1):79-83.
  • Lelliott, R.A. and D.E. Stead,1987. Methods for the Diagnosis of Bacterial Diseases of Plants. 2. Basım. Blackwell Scientific Publications. Oxford. UK. 219 pp.
  • Marti´n-Sanz, A., J.L. Palomo, De L.V.M. Pe´rez and C. Caminero, 2011. Identification of pathovars and races of Pseudomonas syringae, the main causal agent of bacterial disease in pea in North-Central Spain, and the search for disease resistance. European Journal of Plant Pathology129:57-69.
  • Marti´n-Sanz, A., De L.V.M. Pe´rez and C. Caminero, 2012. Resistance to Pseudomonas syringae in a collection of pea germplasm under field and controlled conditions. PlantPathology 61:375-387.
  • Richardson, H.J. and G.J. Hollaway, 2011. Bacterial blight caused by Pseudomonas syringae pv. syringae shown to be an important disease of field pea in southeastern. Australasian Plant Pathology, 40:260-268.
  • Rodda, M.S., P. Kant, K.D. Lindbeck, A. Gnanasambandam and G.J. Hollaway, 2015. A high-throughput glasshouse based screening method to evaluate bacterial blightresistance in field pea (Pisum sativum). Australasian Plant Pathol 44:515-526.
  • TÜİK, 2017. Türkiye İstatistik Kurumu. https://biruni.tuik.gov.tr/ bitkiselapp/bitkisel.zul. Erişim Haziran 2018.
APA AKÇA A, Mart D, HORUZ S, aysan y (2019). Farklı Yerel Bezelye (Pisum sativum L.) Hatlarının Bakteriyel Yanıklık Hastalığına Reaksiyonu. , 83 - 93. 10.20289/zfdergi.438521
Chicago AKÇA AYSEGUL,Mart Dürdane,HORUZ SUMER,aysan yeşim Farklı Yerel Bezelye (Pisum sativum L.) Hatlarının Bakteriyel Yanıklık Hastalığına Reaksiyonu. (2019): 83 - 93. 10.20289/zfdergi.438521
MLA AKÇA AYSEGUL,Mart Dürdane,HORUZ SUMER,aysan yeşim Farklı Yerel Bezelye (Pisum sativum L.) Hatlarının Bakteriyel Yanıklık Hastalığına Reaksiyonu. , 2019, ss.83 - 93. 10.20289/zfdergi.438521
AMA AKÇA A,Mart D,HORUZ S,aysan y Farklı Yerel Bezelye (Pisum sativum L.) Hatlarının Bakteriyel Yanıklık Hastalığına Reaksiyonu. . 2019; 83 - 93. 10.20289/zfdergi.438521
Vancouver AKÇA A,Mart D,HORUZ S,aysan y Farklı Yerel Bezelye (Pisum sativum L.) Hatlarının Bakteriyel Yanıklık Hastalığına Reaksiyonu. . 2019; 83 - 93. 10.20289/zfdergi.438521
IEEE AKÇA A,Mart D,HORUZ S,aysan y "Farklı Yerel Bezelye (Pisum sativum L.) Hatlarının Bakteriyel Yanıklık Hastalığına Reaksiyonu." , ss.83 - 93, 2019. 10.20289/zfdergi.438521
ISNAD AKÇA, AYSEGUL vd. "Farklı Yerel Bezelye (Pisum sativum L.) Hatlarının Bakteriyel Yanıklık Hastalığına Reaksiyonu". (2019), 83-93. https://doi.org/10.20289/zfdergi.438521
APA AKÇA A, Mart D, HORUZ S, aysan y (2019). Farklı Yerel Bezelye (Pisum sativum L.) Hatlarının Bakteriyel Yanıklık Hastalığına Reaksiyonu. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 56(1), 83 - 93. 10.20289/zfdergi.438521
Chicago AKÇA AYSEGUL,Mart Dürdane,HORUZ SUMER,aysan yeşim Farklı Yerel Bezelye (Pisum sativum L.) Hatlarının Bakteriyel Yanıklık Hastalığına Reaksiyonu. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 56, no.1 (2019): 83 - 93. 10.20289/zfdergi.438521
MLA AKÇA AYSEGUL,Mart Dürdane,HORUZ SUMER,aysan yeşim Farklı Yerel Bezelye (Pisum sativum L.) Hatlarının Bakteriyel Yanıklık Hastalığına Reaksiyonu. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.56, no.1, 2019, ss.83 - 93. 10.20289/zfdergi.438521
AMA AKÇA A,Mart D,HORUZ S,aysan y Farklı Yerel Bezelye (Pisum sativum L.) Hatlarının Bakteriyel Yanıklık Hastalığına Reaksiyonu. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2019; 56(1): 83 - 93. 10.20289/zfdergi.438521
Vancouver AKÇA A,Mart D,HORUZ S,aysan y Farklı Yerel Bezelye (Pisum sativum L.) Hatlarının Bakteriyel Yanıklık Hastalığına Reaksiyonu. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2019; 56(1): 83 - 93. 10.20289/zfdergi.438521
IEEE AKÇA A,Mart D,HORUZ S,aysan y "Farklı Yerel Bezelye (Pisum sativum L.) Hatlarının Bakteriyel Yanıklık Hastalığına Reaksiyonu." Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 56, ss.83 - 93, 2019. 10.20289/zfdergi.438521
ISNAD AKÇA, AYSEGUL vd. "Farklı Yerel Bezelye (Pisum sativum L.) Hatlarının Bakteriyel Yanıklık Hastalığına Reaksiyonu". Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 56/1 (2019), 83-93. https://doi.org/10.20289/zfdergi.438521