Yıl: 2018 Cilt: 22 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 33 - 46 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.29050/harranziraat.299023 İndeks Tarihi: 29-12-2020

Farklı Sulama Suyu Kalitesi ve Su Düzeylerinin Serada Yetiştirilen Domates Bitkisinin Verim ve Su Kullanım Etkinliği Üzerine Etkisi

Öz:
Farklı tuzluluk seviyelerinde ve farklı düzeylerde uygulanan sulama sularının domateste pazarlanabilirmeyve verimi ve su kullanım etkinliği üzerine etkisinin araştırıldığı çalışma, 2014, 2015 ve 2016 yıllarıilkbahar-yaz yetiştirme periyodunda, Kırklareli Atatürk Toprak Su ve Tarımsal Meteoroloji AraştırmaEnstitüsü arazisinde kurulu olan yay çatılı ısıtmasız serada yürütülmüştür. Çalışmada dört sulama suyutuzluluğu; T1: 0.38 dS m-1, T2: 1.10 dS m-1, T3: 2.50 dS m-1, T4: 5.00 dS m-1 ile üç sulama seviyesi;profildeki eksilen neme göre tarla kapasitesinin %70’i (S1), %100’ü (S2) ve %130’u (S3) seviyesindesulama uygulamaları bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak ele alınmıştır.Profilde eksilen nem toprağın 0-20 cm, 20-40 cm, 40-60 cm ve 60-100 cm derinliklerine yerleştirilen nemsensörleri ile belirlenmiştir. Üç yılın ortalamasına göre uygulanan su miktarları sırasıyla 240 (S1), 334 (S2)ve 429 mm (S3) olmuştur. Bitki su tüketimi değerleri 248 mm ile 453 mm arasında değişmekle beraberen yüksek su tüketimi T1S3 konusunda, en düşük su tüketimi T4S1 konusunda belirlenmiştir. En yüksekverimler T1S2, T2S2 ve T1S3 uygulamalarından, en düşük verim ise T4S1 uygulamasından elde edilmiştir.Sulama suyu tuzluluğu arttıkça her sulama düzeyinde verim ve pazarlanabilir verime göre su kullanımrandımanı (WUE) düşmüştür.
Anahtar Kelime:

Effect of Different Irrigation Levels and Irrigation Water Salinity on Water Use Efficiency and Yield of Tomato Grown in Greenhouse

Öz:
A three-year study was carried out to investigate the combining effect of irrigation water salinity and irrigation levels on the marketable yield and water use efficiency of tomato grown in Quonset type, unheated, PE greenhouse in Kırklareli Atatürk Soil Water and Agricultural Meteorology Research Institute during 2014, 2015 and 2016 spring-summer crop cycle. Four irrigation water salinity levels; T1: 0.38 dS m-1, T2: 1.10 dS m-1, T3: 2.50 dS m-1, T4: 5.00 dS m-1 and three irrigation levels; restoring 70% (S1), 100% (S2) and 130% (S3) of water volume at field capacity were studied in split-plot design with three replications. Required water volume for each irrigation was determined according to data from probes located in different depth of soil for estimating soil moisture content. Amount of irrigation water applied to S1, S2 and S3 treatments were 240, 334 and 429 mm, respectively. Plant water consumption values varied between 248 and 453 mm and the highest and lowest water consumptions were measured in T1S3 and T4S1 treatments, respectively. Marketable yield of tomato was effected by both electrical conductivity of water and irrigation water amount. According to combining effect of both factor over three years, the highest yields were obtained from T1S2, T2S2 and T1S3 treatments while the lowest yield was obtained from T4S1 treatment. Water use efficiency (WUE) of tomato reduced with increased EC of irrigation water in all irrigation managements.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Ayers. R.S.. Westcot. D.W.. 1989. Water Quality for Agriculture (Irrigation and Drainage Paper). Food and Agriculture Organization of the United Nations. Rome.
  • Beyce. Ö.. Madanoğlu. K.. Ayla Ç.. 1972. Türkiye’de Yetiştirilen Bazı Sulanır Mahsullerin Su İstihkakları. Merkez Toprak Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları. Genel Yayın No:15. Ankara.
  • Cuartero. J.. Fernandez-Munoz. R.. 1999. Tomato and Salinity. Scientia Horticulture, 78: 83- 125.
  • De Mendiburu. F.. 2017. Statistical Procedures for Agricultural Research. R package version 1.2-8.
  • Gawad. G. A.. Arslan. A.. Gaihbe. A.. Kadouri. F.. 2005. The Effects of Saline Irrigation Water Management and Salt Tolerant Tomato Varieties on Sustainable Production of Tomato in Syria (1999– 2002). Agricultural Water Management, 78(1): 39-53.
  • Kanber. R.. 1999. Sulama. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Genel Yayın No:174. Ders Kitapları Yayın No:A-52. Adana
  • Maggio. A.. De Pascale. S.. Angelino. G.. Ruggiero. C.. Barbieri. G.. 2004. Physiological Response of Tomato to Saline Irrigation in Long-term Salinized Soils. Europ. J. Agronomy, 21: 149-159.
  • Malash. N.. Flowers. T. J.. Ragab. R.. 2005. Effect of irrigation Systems and Water Management Practices Using Saline and Non-Saline Water on Tomato Production. Agricultural Water Management, 78 (1): 25-38.
  • Marchese. M.. Tuttobene. R.. Restuccia. A.. Longo. A. M. G.. Mauromicale. G.. Restuccia. G.. 2008. Effects of Electrical Conductivity od Irrigation Water on the Growth and Production of Solanum lycopersicum L. var. cerasiforme Grown in Greenhouse. (In: Irrigation in Mediterranean Agriculture: Challenges and Innovation for The Next Decades. Eds: Santini. A.. Lamaddalena. N.. Severino. G.. Palladino. M.). CIHEM Options Mediterraneans. Series A. Seminaries Mediterraneans; No:84.
  • Öztürk. A.. 1994. Taban Suyu Derinliği ve Sulama Suyu Kalitesinin Biber Verimine Etkisi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Doktora Tezi. Ankara.
  • Pascale. S.. Angelino. G.. Graziani. G.. Maggio. A.. Pascale. S.. 2003. Effect of Salt Stress on Water Relations and Antioxidant Activity in Tomato. Proceedings of the Eighth International ISHS Symposium on the Processing Tomato. Istanbul. Turkey. Acta- Horticulturae, 613: 39-46.
  • Reina-Sanchez. A.. Romero-Aranda. R.. Cuartero. J.. 2005. Plant Water Uptake and Water Use Efficiency of Greenhouse Tomato Cultivars Irrigated with Saline Water. Agricultural Water Management, 78: 54- 66.
  • Restuccia. G.. Marchese. M.. Mauromicale. G.. Restuccia. A.. Battaglia. M.. 2002. Yield and Fruit Quality of Tomato Grown in Greenhouse with Saline Irrigation Water. In VI International Symposium on Protected Cultivation in Mild Winter Climate: Product and Process Innovation, 614: 699-704.
  • Romera-Aranda. R.. Soria. T.. Cuartero. J.. 2001. Tomato Plant-Water Uptake and Plant- Water Relationships under Saline Growth Conditions. Plant Science, 160: 265-272.
  • Satti. S.M.E.. Lopez. M.. 1994. Effect of Increasing Potassium Levels for Alleviating Sodium Chloride Stress on the Growth and Yield of Tomato. Communications Soil Science and Plant Analysis, 25 (15-16): 2807-2823.
  • Tülücü. K.. 2003. Özel Bitkilerin Sulanması. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü. Genel Yayın No: 254. Adana.
  • Yurtseven. E.. Kesmez. G.D.. Ünlükara. A.. 2005. The Effects of Water Salinity and Potassium Levels on Yield. Fruit Quality And Water Consumption of A Native Central Anatolian Tomato Species (Lycopersicun esculentum). Agricultural Water Management, 78: 128-135.
APA Cebi U, ÖZER S, Altintas S, ÖZTÜRK O, YURTSEVEN E (2018). Farklı Sulama Suyu Kalitesi ve Su Düzeylerinin Serada Yetiştirilen Domates Bitkisinin Verim ve Su Kullanım Etkinliği Üzerine Etkisi. , 33 - 46. 10.29050/harranziraat.299023
Chicago Cebi Ulviye,ÖZER Selçuk,Altintas Sureyya,ÖZTÜRK OZAN,YURTSEVEN ENGIN Farklı Sulama Suyu Kalitesi ve Su Düzeylerinin Serada Yetiştirilen Domates Bitkisinin Verim ve Su Kullanım Etkinliği Üzerine Etkisi. (2018): 33 - 46. 10.29050/harranziraat.299023
MLA Cebi Ulviye,ÖZER Selçuk,Altintas Sureyya,ÖZTÜRK OZAN,YURTSEVEN ENGIN Farklı Sulama Suyu Kalitesi ve Su Düzeylerinin Serada Yetiştirilen Domates Bitkisinin Verim ve Su Kullanım Etkinliği Üzerine Etkisi. , 2018, ss.33 - 46. 10.29050/harranziraat.299023
AMA Cebi U,ÖZER S,Altintas S,ÖZTÜRK O,YURTSEVEN E Farklı Sulama Suyu Kalitesi ve Su Düzeylerinin Serada Yetiştirilen Domates Bitkisinin Verim ve Su Kullanım Etkinliği Üzerine Etkisi. . 2018; 33 - 46. 10.29050/harranziraat.299023
Vancouver Cebi U,ÖZER S,Altintas S,ÖZTÜRK O,YURTSEVEN E Farklı Sulama Suyu Kalitesi ve Su Düzeylerinin Serada Yetiştirilen Domates Bitkisinin Verim ve Su Kullanım Etkinliği Üzerine Etkisi. . 2018; 33 - 46. 10.29050/harranziraat.299023
IEEE Cebi U,ÖZER S,Altintas S,ÖZTÜRK O,YURTSEVEN E "Farklı Sulama Suyu Kalitesi ve Su Düzeylerinin Serada Yetiştirilen Domates Bitkisinin Verim ve Su Kullanım Etkinliği Üzerine Etkisi." , ss.33 - 46, 2018. 10.29050/harranziraat.299023
ISNAD Cebi, Ulviye vd. "Farklı Sulama Suyu Kalitesi ve Su Düzeylerinin Serada Yetiştirilen Domates Bitkisinin Verim ve Su Kullanım Etkinliği Üzerine Etkisi". (2018), 33-46. https://doi.org/10.29050/harranziraat.299023
APA Cebi U, ÖZER S, Altintas S, ÖZTÜRK O, YURTSEVEN E (2018). Farklı Sulama Suyu Kalitesi ve Su Düzeylerinin Serada Yetiştirilen Domates Bitkisinin Verim ve Su Kullanım Etkinliği Üzerine Etkisi. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 22(1), 33 - 46. 10.29050/harranziraat.299023
Chicago Cebi Ulviye,ÖZER Selçuk,Altintas Sureyya,ÖZTÜRK OZAN,YURTSEVEN ENGIN Farklı Sulama Suyu Kalitesi ve Su Düzeylerinin Serada Yetiştirilen Domates Bitkisinin Verim ve Su Kullanım Etkinliği Üzerine Etkisi. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 22, no.1 (2018): 33 - 46. 10.29050/harranziraat.299023
MLA Cebi Ulviye,ÖZER Selçuk,Altintas Sureyya,ÖZTÜRK OZAN,YURTSEVEN ENGIN Farklı Sulama Suyu Kalitesi ve Su Düzeylerinin Serada Yetiştirilen Domates Bitkisinin Verim ve Su Kullanım Etkinliği Üzerine Etkisi. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, vol.22, no.1, 2018, ss.33 - 46. 10.29050/harranziraat.299023
AMA Cebi U,ÖZER S,Altintas S,ÖZTÜRK O,YURTSEVEN E Farklı Sulama Suyu Kalitesi ve Su Düzeylerinin Serada Yetiştirilen Domates Bitkisinin Verim ve Su Kullanım Etkinliği Üzerine Etkisi. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi. 2018; 22(1): 33 - 46. 10.29050/harranziraat.299023
Vancouver Cebi U,ÖZER S,Altintas S,ÖZTÜRK O,YURTSEVEN E Farklı Sulama Suyu Kalitesi ve Su Düzeylerinin Serada Yetiştirilen Domates Bitkisinin Verim ve Su Kullanım Etkinliği Üzerine Etkisi. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi. 2018; 22(1): 33 - 46. 10.29050/harranziraat.299023
IEEE Cebi U,ÖZER S,Altintas S,ÖZTÜRK O,YURTSEVEN E "Farklı Sulama Suyu Kalitesi ve Su Düzeylerinin Serada Yetiştirilen Domates Bitkisinin Verim ve Su Kullanım Etkinliği Üzerine Etkisi." Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 22, ss.33 - 46, 2018. 10.29050/harranziraat.299023
ISNAD Cebi, Ulviye vd. "Farklı Sulama Suyu Kalitesi ve Su Düzeylerinin Serada Yetiştirilen Domates Bitkisinin Verim ve Su Kullanım Etkinliği Üzerine Etkisi". Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 22/1 (2018), 33-46. https://doi.org/10.29050/harranziraat.299023