Buğdayın Biyoetanol Üretimindeki Önemi
Yıl: 2019 Cilt: 8 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 725 - 730 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 25-11-2020
Buğdayın Biyoetanol Üretimindeki Önemi
Öz: Dünyadaki nüfus artışı ve teknolojik gelişmelerle birlikte enerji ihtiyacı artarak devam etmektedir. Bu ihtiyacıgidermek amacıyla fosil yakıtlar olan petrol ve petrol türevleri kullanılmakta, çevresel kirlenme ve sera gazı etkisibu nedenle artmaktadır. Fosil yakıt kaynaklarının azalması nedeniyle yenilenebilir, sürdürülebilir, temiz, alternatifenerji kaynaklarına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu alternatif enerji kaynaklarının günümüzde en yaygın türlerinden biribiyoetanoldür. Biyoetanol, fermentasyon yoluyla çeşitli ham maddelerden elde edilmekte ve belli oranlardabenzinle karıştırılıp kullanılabilmektedir. Bu ham maddeler basit şekerler, nişasta ve lignoselüloz olaraksınıflandırılabilir. Biyoetanolün üretimindeki önemli ham maddelerden biri buğday, bir diğeri buğday samanıdır.Bugün ve gelecekte; Türkiye ve dünyadaki üretim potansiyeli düşünüldüğünde buğday, alternatif enerjikaynaklarının üretiminde önemli bir yer alacaktır.
Anahtar Kelime: The Importance of Wheat in Bioethanol Production
Öz: Due to population growth and technological developments in the world, energy demand continues to increase. In order to make this demand, petroleum and petroleum derivatives, which are fossil fuels, are being used, environmental pollution and greenhouse effect are increasing. Reduced, sustainable, clean, alternative energy sources are needed because of the decrease in fossil fuel resources. One of the most common types of these alternative energy sources today is bioethanol. Bioethanol is obtained from various raw materials by fermentation and can be mixed with gasoline at certain ratios. These raw materials can be classified as simple sugars, starch and lignocellulose. One of the important raw materials in bioethanol production is wheat, another wheat straw. Today and in the future; When Turkey and the world wheat production potential of thought, wheat will takes an important place in the production of alternative energy sources.
Anahtar Kelime: Belge Türü: Makale Makale Türü: Derleme Erişim Türü: Erişime Açık
- [1] Sun Y., Cheng J. 2002. Hydrolysis of lignocellulosic materials for ethanol production: A review. Bioresour Technol., 83 (1): 1-11.
- [2] Mohapatra S. 2019. Bioethanol From Biorenewable Feedstocks: Technology, Economics, and Challenges. Bioethanol Prod from Food Crop, 3-27.
- [3] Demirbas A. 2008. Biofuels sources, biofuel policy, biofuel economy and global biofuel projections. Energy Convers Manag., 49 (8): 2106-2116.
- [4] ePURE. 2016. European renewable ethanol – key figures 2016. https://epure.org/media/1610/2016-industry-statistics.pdf (Erişim tarihi: 16.06.2018).
- [5] Adıgüzel A.O. 2013. Biyoetanolün Genel Özellikleri ve Üretimi İçin Gerekli Hammadde Kaynakları. BEÜ Fen Bilim Dergisi, 2 (2): 204-220.
- [6] Polat F., Aksu T. 2009. Yenilenebilir Enerji Kaynağından Potansiyel Yem Kaynağına Giden Yol: Damıtık Tahıllar I- Damıtık Tahılların Elde Edilişi ve Nitelikleri. Atatürk Üniversitesi Vet Bil Derg 4 (3):197–208.
- [7] Swain M.R., Singh A., Sharma A.K., Tuli D.K. 2019. Bioethanol Production From Rice- and Wheat Straw: An Overview. Bioethanol Prod from Food Crop., doi: 10.1016/B978-0-12-813766- 6.00011-4.
- [8] Meral R., Kanberoğlu G.S. 2012. Tahıllardan Etanol Üretimi Ethanol Production from Cereals. Iğdır Univ J Inst Sci Tech., 2 (3): 61-68.
- [9] Zabed H., Sahu J.N., Suely A., Boyce A.N., Faruq G. 2017. Bioethanol production from renewable sources : Current perspectives and technological progress. Renew Sustain Energy Rev., 71 (December 2016): 475-501.
- [10] Aditiya H.B., Mahlia T.M.I., Chong W.T., Nur H., Sebayang A.H. 2016. Second generation bioethanol production: A critical review. Renew Sustain Energy Rev., 66: 631-653.
- [11] Jambo S.A., Abdulla R., Mohd Azhar S.H., Marbawi H., Gansau J.A., Ravindra P. 2016. A review on third generation bioethanol feedstock. Renew Sustain Energy Rev., 65: 756-769.
- [12] van Eijck J., Batidzirai B., Faaij A. 2014. Current and future economic performance of first and second generation biofuels in developing countries. Appl Energy, 135: 115-141.
- [13] Buckeridge M.S., Grandis A., Tavares E.Q.P. 2019. Disassembling the Glycomic Code of Sugarcane Cell Walls to Improve Second-Generation Bioethanol Production. Bioethanol Prod from Food Crop., doi: 10.1016/B978-0-12-813766-6.00002-3.
- [14] Talebnia F., Karakashev D., Angelidaki I. 2010. Production of bioethanol from wheat straw: An overview on pretreatment, hydrolysis and fermentation. Bioresour Technol., 101 (13): 4744-4753.
- [15] Bulut B. 2006. Tarıma Dayalı Alternatif Yakıt Kaynaklarından Biyoetanol ve Türkiye İçin En Uygun Biyoetanol Hammaddesi Seçimi. Yüksek Lisans Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 145s, İstanbul.
- [16] Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü. 2016. 2016 Yılı Hububat Raporu.
- [17] Sarkar N., Ghosh S.K., Bannerjee S., Aikat K. 2012. Bioethanol production from agricultural wastes: An overview. Renew Energy, 37 (1): 19-27.
- [18] Sanchez O.J., Cardona C.A. 2008. Trends in biotechnological production of fuel ethanol from different feedstocks. Bioresour Technol., 99 (13): 5270-5295.
- [19] Özberk F., Karagöz A., Özberk İ., Atli A. 2016. Buğday Genetik Kaynaklarından Yerel ve Kültür Çeşitlerine; Türkiye’de Buğday ve Ekmek. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 25 (2): 218-233.
- [20] Manochio C., Andrade B.R., Rodriguez R.P., Moraes B.S. 2017. Ethanol from biomass: A comparative overview. Renew Sustain Energy Rev., 80 (November 2016): 743-755.
- [21] Tomas-Pejo E., Oliva J.M., Ballesteros M. 2008. Realistic approach for full-scale bioethanol production from lignocellulose: A review. J Sci Ind Res (India), 67 (11): 874-884.
- [22] Jiang B., Yu J., Luo X., Zhu Y., Jin Y. 2018. A strategy to improve enzymatic saccharification of wheat straw by adding water-soluble lignin prepared from alkali pretreatment spent liquor. Process Biochem., doi: 10.1016/j.procbio.2018.05.007.
- [23] Ballesteros I., José Negro M., Miguel Oliva J., Cabanas A., Manzanares P., Ballesteros M. 2016. Biomass Fractionation Technologies for a Lignocellulosic Feedstock Based Biorefinery. Elsevier Science.
- [24] Xu C., Arancon R.A.D., Labidi J., Luque R. 2014. Chem Soc Rev Lignin depolymerisation strategies : towards valuable chemicals and fuels. Chem Soc Rev., doi: 10.1039/C4CS00235K.
- [25] Li X., Zheng Y. 2017. Lignin-enzyme interaction: Mechanism, mitigation approach, modeling, and research prospects. Biotechnol Adv., 35 (4): 466-489.
APA | Ozdemir Z, KAYI Z (2019). Buğdayın Biyoetanol Üretimindeki Önemi. , 725 - 730. |
Chicago | Ozdemir Zafer Omer,KAYI Ziya Buğdayın Biyoetanol Üretimindeki Önemi. (2019): 725 - 730. |
MLA | Ozdemir Zafer Omer,KAYI Ziya Buğdayın Biyoetanol Üretimindeki Önemi. , 2019, ss.725 - 730. |
AMA | Ozdemir Z,KAYI Z Buğdayın Biyoetanol Üretimindeki Önemi. . 2019; 725 - 730. |
Vancouver | Ozdemir Z,KAYI Z Buğdayın Biyoetanol Üretimindeki Önemi. . 2019; 725 - 730. |
IEEE | Ozdemir Z,KAYI Z "Buğdayın Biyoetanol Üretimindeki Önemi." , ss.725 - 730, 2019. |
ISNAD | Ozdemir, Zafer Omer - KAYI, Ziya. "Buğdayın Biyoetanol Üretimindeki Önemi". (2019), 725-730. |
APA | Ozdemir Z, KAYI Z (2019). Buğdayın Biyoetanol Üretimindeki Önemi. Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 8(2), 725 - 730. |
Chicago | Ozdemir Zafer Omer,KAYI Ziya Buğdayın Biyoetanol Üretimindeki Önemi. Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 8, no.2 (2019): 725 - 730. |
MLA | Ozdemir Zafer Omer,KAYI Ziya Buğdayın Biyoetanol Üretimindeki Önemi. Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, vol.8, no.2, 2019, ss.725 - 730. |
AMA | Ozdemir Z,KAYI Z Buğdayın Biyoetanol Üretimindeki Önemi. Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi. 2019; 8(2): 725 - 730. |
Vancouver | Ozdemir Z,KAYI Z Buğdayın Biyoetanol Üretimindeki Önemi. Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi. 2019; 8(2): 725 - 730. |
IEEE | Ozdemir Z,KAYI Z "Buğdayın Biyoetanol Üretimindeki Önemi." Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 8, ss.725 - 730, 2019. |
ISNAD | Ozdemir, Zafer Omer - KAYI, Ziya. "Buğdayın Biyoetanol Üretimindeki Önemi". Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 8/2 (2019), 725-730. |