Yıl: 2020 Cilt: 36 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 48 - 57 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.15312/EurasianJVetSci.2020.259 İndeks Tarihi: 26-11-2020

Erzurum’da tüketime sunulan tavuk etlerinde Listeria spp.’nin araştırılması

Öz:
Amaç: Bu çalışma, Erzurum’da tüketime sunulan tavuk etlerindeListeria spp’in varlığını ve yaygınlığını belirlemek amacıyla yapıldı.Gereç ve Yöntem: Çalışmada Erzurum’da tüketime sunulan 100adet tavuk but eti örneği analize alınmıştır. Listeria spp. izolasyonve identifikasyonunda TS EN ISO 2017 metodu ve Microbact 12 LListeria identifikasyon test kiti kullanıldı.Bulgular: Yapılan izolasyon çalışmalarında tavuk eti örneklerinde64 (%64) adet Listeria spp. izole edildi. İdentifiye edilen Listeria’ların16 (%25)‘sının L. monocytogenes, 26 (%40.62)‘sının L. innocua, 12(%18.75)’sinin L. grayi, 5 (%7.81)’inin L. murrayi ve 5 (%7.81)’ininL. welshimeri olduğu tespit edildi. Microbact 12 L Listeria identifikasyontest kiti sonucunda 25 adet Listeria türü saptandı. Bu Listeriatürlerinin 7 (%28)’sinin L. monocytogenes, 10 (%40)’unun L. innocua,6 (%24)’sının L. grayi, 1 (%4)’inin L. murrayi ve 1 (%4)’inin L.welshimeri olduğu belirlendi.Öneri: Elde edilen bulgular neticesinde tavuk etlerinin Listeria spp.ile yüksek oranda kontamine olduğu görülmüştür. Halk sağlığınınkorunması amacıyla tavuk etlerinin uygun hijyenik ve teknolojik koşullardaüretilmesi gerekmektedir.
Anahtar Kelime:

Investigation of Listeria spp in chicken meat consumed in Erzurum

Öz:
Aim: This study was conducted to determine the presence and prevalence of Listeria spp. in chicken meat in Erzurum province. Materials and Methods: In this study, 100 chicken thigh meat samples which were consumed in Erzurum were analyzed. In the isolation and identification of Listeria spp. species were used TS EN ISO 2017 method and Microbact 12 L Listeria Identification test Kit. Results: 64 (64%) Listeria spp were isolated in 64 (64%) out of 100 chicken meat samples, identification of those indicated 16 (25 %) isolates as L. monocytogenes, 26 (40.62 %) as L. innocua, 12 (18.75 %) L. grayi, 5 (7.81 %) L. murrayi and 5 (7.81 %) L. welshimeri. In the samples, 25 Listeria species were detected via Microbact 12 L Listeria identification test kit. Of these Listeria species, 7 (28%) were L. monocytogenes; L. innocua of 10 (40%); 6 of them (24%) were L. grayi; 1 (4%) was L. murrayi and 1 (4%) was L. welshimeri. Conclusion: The results of this study suggest that the prevalence of Listeria spp. in chicken meat is relatively high in Erzurum. Chicken meat should be produced under appropriate, hygienic and technological conditions for the prevention of public health.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Antunes P, Reu C, Sousa JC, Pestana N, et al. 2002. Incidence and susceptibility to antimicrobial agents of Listeria spp. and Listeria monocytogenes isolated from poultry carcasses in porto, Portugal. J Food Prot, 65 (12),1888–1893.
  • Ayaz ND, 2008. Hindi kıymalarında Listeria monocytogenes’in immuno manyetik separasyon ve PCR ile tanısı ve antibiyotik duyarlılıklarının saptanması. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Sağlık Bil Enst, Ankara.
  • Bektaş M, Bozkurt EN, Bozkurt H, Alişarlı M, et al. 2006. Et ve Et Ürünlerinde Listeria monocytogenes’in İzolasyonu. Van Tıp Derg, 13 (2), 36-41.
  • Erol İ. (2007). Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, Pozitif Matbaacılık, Ankara. 126-134,
  • Farber JM, Peterkin PI, 1991. Listeria monocytogenes, a foodborne pathogen. Microbiol Rev, 55, 476-511.
  • Güven A, Patır B, 1998. Elazığ ilinde tüketime sunulan et ve bazı et ürünlerinde Listeria türlerinin araştırılması. Turk J Vet Anim Sci, 22, 205-212.
  • Halkman AK, 2005. Merck Gıda Mikrobiyolojisi Uygulamaları. Başak Matbaacılık, Ankara.
  • Jones D, Seeliger HPR, 1991. The Genus Listeria. The Procaryotes, Vol II, Balows A, Trüper HG, Dworkin M, Harder W, Schleifer KH (eds) 2nd ed Springer Verlag, 598-1616.
  • Maretha O, Veary CM, Cloete TE, Von Holy A, 1996. Microbial status of chicken carcasses from a non-automated poultry processing plant. J Basic Microbiol, 36, 41-49.
  • Miettinen MK, Palmu L, Bjorkroth KJ, Korkeala H., 2001. Prevalence of Listeria monocytogenes in broilers at the abattoir, processing plant, and retail level. J Food Prot, 64, 994–999.
  • Oxoid 2005. Listeria Rapid Test Incorporation Clearview. FT0401M. Oxoid.
  • Özmen G, Kılıç H, 2006. Gemlik garnizonunda tüketime sunulan tavuk etlerinde Listeria spp. izolasyonu. Sağlık Bil Derg, 15 (3), 194-197.
  • Pini PN, Gilbert RJ, 1988. The occurrence in the U.K. of Listeria species in raw chickens and soft cheeses. Int J Food Microbiol, 6(4), 317–326.
  • Praakle-Amin K, Hanninen ML, Korkeala H, 2006. Prevalence and genetic characterization of Listeria monocytogenes in retail broiler meat in Estonia. J Food Protect, 69, 436–440.
  • Rorvik LM, Yndestad M, 1991. Listeria monocytogenes in foods in Norway. Int J Food Microbiol,13, 97–104.
  • Ryser ET, Marth EH, 1991. Listeria. Listeriosis and food safety. Mercel Dekker, New York.
  • Sancak YC, İşleyici Ö, Sağun E, 2007. Van ilinde tüketime sunulan bazı et ürünlerinde Listeria türlerinin varlığı. YYÜ Vet Fak Derg, 18, 93-99.
  • Schlech WF, III. 2000. Epidemiology and clinical manifestations of Listeria monocytogenes infections. In: Gram Positive Pathogens. Ed, Fischetti VA, American Society for Microbiology Press, Washington DC, 473-479.
  • Swaminathan B, Cabanes D, Zhang W, Cossart P, 2007. Listeria monocytogenes. In: Food Microbiology: Fundamentals and Frontiers. Ed, Doyle MP, Beuchat LR, 3rd Ed. ASM Pres, Washington, 457-491.
  • TS EN ISO 11290-1, 2017. International Organization for Standardization (ISO). Microbiology of food and animal feeding stuffs: Horizontal method for the detection and enumeration of Listeria monocytogenes. ISO Copyright Office, Switzerland.
  • TUİK.gov.tr, 2019. Temel İstatistikler Erişim tarihi : 15.4.2019, Erişim adresi : http://tuik.gov.tr/ UstMenudo?metod=temelist.
  • Ustuner B, Gunay U, Nur Z, Üstüner H, 2007. Effects of long and short-term progestagen treatments combined with PMSG on oestrus syncronization and fertility in Awassi ewes during the breeding season. Acta Vet Brno,76, 391- 97.
  • von Krueger X, Heuwieser W, 2010. Effect of flunixin meglumine and carprofen on pregnancy rates in dairy cattle. J of Dairy Sci, 93, 5140-46.
APA kaya e, ATASEVER m (2020). Erzurum’da tüketime sunulan tavuk etlerinde Listeria spp.’nin araştırılması. , 48 - 57. 10.15312/EurasianJVetSci.2020.259
Chicago kaya emre,ATASEVER mustafa Erzurum’da tüketime sunulan tavuk etlerinde Listeria spp.’nin araştırılması. (2020): 48 - 57. 10.15312/EurasianJVetSci.2020.259
MLA kaya emre,ATASEVER mustafa Erzurum’da tüketime sunulan tavuk etlerinde Listeria spp.’nin araştırılması. , 2020, ss.48 - 57. 10.15312/EurasianJVetSci.2020.259
AMA kaya e,ATASEVER m Erzurum’da tüketime sunulan tavuk etlerinde Listeria spp.’nin araştırılması. . 2020; 48 - 57. 10.15312/EurasianJVetSci.2020.259
Vancouver kaya e,ATASEVER m Erzurum’da tüketime sunulan tavuk etlerinde Listeria spp.’nin araştırılması. . 2020; 48 - 57. 10.15312/EurasianJVetSci.2020.259
IEEE kaya e,ATASEVER m "Erzurum’da tüketime sunulan tavuk etlerinde Listeria spp.’nin araştırılması." , ss.48 - 57, 2020. 10.15312/EurasianJVetSci.2020.259
ISNAD kaya, emre - ATASEVER, mustafa. "Erzurum’da tüketime sunulan tavuk etlerinde Listeria spp.’nin araştırılması". (2020), 48-57. https://doi.org/10.15312/EurasianJVetSci.2020.259
APA kaya e, ATASEVER m (2020). Erzurum’da tüketime sunulan tavuk etlerinde Listeria spp.’nin araştırılması. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 36(1), 48 - 57. 10.15312/EurasianJVetSci.2020.259
Chicago kaya emre,ATASEVER mustafa Erzurum’da tüketime sunulan tavuk etlerinde Listeria spp.’nin araştırılması. Eurasian Journal of Veterinary Sciences 36, no.1 (2020): 48 - 57. 10.15312/EurasianJVetSci.2020.259
MLA kaya emre,ATASEVER mustafa Erzurum’da tüketime sunulan tavuk etlerinde Listeria spp.’nin araştırılması. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, vol.36, no.1, 2020, ss.48 - 57. 10.15312/EurasianJVetSci.2020.259
AMA kaya e,ATASEVER m Erzurum’da tüketime sunulan tavuk etlerinde Listeria spp.’nin araştırılması. Eurasian Journal of Veterinary Sciences. 2020; 36(1): 48 - 57. 10.15312/EurasianJVetSci.2020.259
Vancouver kaya e,ATASEVER m Erzurum’da tüketime sunulan tavuk etlerinde Listeria spp.’nin araştırılması. Eurasian Journal of Veterinary Sciences. 2020; 36(1): 48 - 57. 10.15312/EurasianJVetSci.2020.259
IEEE kaya e,ATASEVER m "Erzurum’da tüketime sunulan tavuk etlerinde Listeria spp.’nin araştırılması." Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 36, ss.48 - 57, 2020. 10.15312/EurasianJVetSci.2020.259
ISNAD kaya, emre - ATASEVER, mustafa. "Erzurum’da tüketime sunulan tavuk etlerinde Listeria spp.’nin araştırılması". Eurasian Journal of Veterinary Sciences 36/1 (2020), 48-57. https://doi.org/10.15312/EurasianJVetSci.2020.259