Yıl: 2016 Cilt: 33 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 189 - 198 Metin Dili: Türkçe DOI: 16882/derim.2016.267453 İndeks Tarihi: 03-12-2020

Hayward kivi çeşidinde (Actinidia deliciosa A. Chev.) kaolin uygulamasının meyve gelişimi ve kalitesi üzerine etkisi

Öz:
Çalışma, kaolin uygulamalarının ‘Hayward’ kivi (Actinidia deliciosa A. Chev.)çeşidinde meyve gelişimi ve kalite kriterleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla2014-2015 yıllarında Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Ziraat ve Doğa BilimleriFakültesine ait araştırma ve deneme arazisinde yürütülmüştür. Bu amaçla küçükmeyve döneminden itibaren bir ay aralıkla iki kez %3’lük kaolin uygulamasıyapılmıştır. Uygulamalardan sonra ağacın dört yönünden seçilen ve etiketlenenmeyvelerde hasada kadar olan sürede 15 gün aralıklarla meyve en ve boy ölçümleriyapılmıştır. Ayrıca uygulamaların meyve eti sertliği, titre edilebilir asit miktarı (%),suda çözünür kuru madde (%) ve usare miktarı (%) ve yaprak alanı üzerine etkileriincelenmiştir. Deneme sonucunda; %3’lük kaolin uygulamasının ‘Hayward’ kiviçeşidinde meyve gelişimi ve kalitesi üzerine etkisinin istatistiki olarak önemli olmadığı,ancak meyve gelişiminde kısmi bir artış sağladığı tespit edilmiştir.
Anahtar Kelime:

The effects of kaolin application on fruit development and fruit quality of 'Hayward' kiwifruit (Actinidia deliciosa A. Chev.)

Öz:
The study was carried out to determine the effects of kaolin application on fruit development and fruit quality of 'Hayward' kiwifruit (Actinidia deliciosa A. Chev.) between the years of 2014 and 2015 in the research and the experimentation area of Recep Tayyip Erdoğan University, Faculty of Agriculture and Natural Sciences, Department of Horticulture. For this purpose, 3% of kaolin application was made twice at monthly intervals from the period of the small fruits. After the application, fruit width and length measurements were made in the labeled fruit of the four chosen directions of the tree in 15 days intervals until the harvest time. Furthermore, the effects of kaolin treatments on fruit firmness (N), titratable acidity amount (%), soluble solids (%), juice content (%) and leaf area were also determined. At the end of the trial, the effect of 3% of kaolin applications on fruit development and quality of 'Hayward' kiwifruit varieties is not statistically significant, however, it was detected that it provides a significant increase in fruit development.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Akbulut, M., Yazıcı, K., Bakoğlu, N., & Göksu, B. (2015). Karadeniz Bölgesi’nde kivi yetiştiriciliğinin potansiyeli ve geleceği. VII. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 25- 29 Ağustos, Çanakkale, s:252.
  • Andrews, P.K., & Johnson, J.R. (1997). Anatomical changes and antioxidant levels in the peel of sunscald damaged apple fruit. Plant Physiology, 114(3):103-114.
  • Bostan, S.Z., & Günay, K. (2014). ‘Hayward’ (Actinidia deliciosa Planch) kivi çeşidinin meyve kalitesi üzerine rakım ve yöneyin etkisi. Akademik Ziraat Dergisi, 3(1):13-22.
  • Colavita, G.M., Blackhall, V., & Valdez, S. (2011). Effect of kaolin particle films on the temperature and solar injury of pear fruits. Acta Horticulturae, 909: 609-615.
  • Erez, A., & Glenn, D.M. (2002). The effect of particle film technology on yield and fruit quality. XXVIth International Horticultural Congress & Exhibition, August 11-12, Toronto, p: 505-508.
  • Glenn, D.M., Puterka, G., Vanderzwet, T., Byers, R.E., & Feldhake, C. (1999). Hydrophobic particle films: a new paradigm for suppression of arthropod pests and plant diseases. Journal of Economic Entomology, 92(4):759-771.
  • Glenn, M.D., Puterka, G.J., Drake, S.R., Unruh, T.R., Knight, A.L., Baherle, P., Prado, E., & Baugher, T.A. (2001). Particle film application ınfluences apple leaf physiology, fruit yield, and fruit quality. Journal of American Society for Horticultural Science, 126(2):175-181.
  • Glenn, D.M., & Puterka, G.J. (2002). Particle film technology: an overview of history, concepts and ımpact in horticulture. XXVIth International Horticultural Congress & Exhibition, August 11-12, 2002, Toronto, p: 509-511.
  • Glenn, D.M., Erez, A., Puterka, G.J., & Gundrum, P. (2003). Films affect carbon assimilation and yield in “Empire” apple. Journal of American Society for Horticultural Science, 128(3):356-362.
  • Knight, A.L., Unruh, T.R., Christianson, B.A., Puterka, G.J., & Glenn, D.M. (2000). Effects of a kaolin-based particle film on obliquebanded leafroller (Lepidoptera: Tortricidae). Journal of Economic Entomology, 93(3):744-749.
  • Öz, A.T., & Eriş, A. (2009). Kontrollü atmosfer (ka) ve normal atmosfer (na) koşullarında depolamanın farklı zamanlarda derilen “Hayward” (Actinidia deliciosa) kivi çeşidinin kalite değişimine etkisi. Gıda, 34(2):83-89.
  • Puterka, G., Glenn, D.M., Sekutowski, D.G., Unruh, T.R., & Jones, S.K. (2000a). Progress toward liquid formulations of particle films for insect and disease control in pear. Enviromental Entomology, 29(2):329-339.
  • Puterka, G.J., Glenn, D.M., & Sekutowski, D.G. (2000b). Method for protecting surfaces from arthropod infestation. U.S. Patent No. 6, 027, 740.
  • Saour, G., & Makee, H. (2003). Effects kaolin particle film on olive yield, oil content and quality. Advances in Horticultural Science, 17(4):204-206.
  • Schupp, R.J., Fallahi, E., & Chun, I.J. (2002). Effect of particle film on fruit sunburn, maturity and quality of `Fuji' and `Honeycrisp' apples. HortTechnology, 12(1):87-90.
  • Steiman, S.R., Bittenbender, H.C., & Idol, T.W. (2007). Analysis of kaolin particle film use and its application on coffee. HortScience, 42(7):1605-1608.
  • Tworkoski, T.J., Glenn, D.M., & Puterka, G.J. (2002). Response of bean to applications of hydrophobic mineral particles. Canadian Journal of Plant Science, 82(1):217-219.
  • TÜİK (2015). Türkiye İstatistik Kurumu, Bitkisel Üretim İstatistikleri, https://biruni.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul, Erişim tarihi: 08 Mart 2016.
  • Unruh, T.R., Knight, A.L., Upton, J., Glenn, D.M., & Puterka, G.J. (2000). Particle films for supression of the codling moth (Lepidoptera: Torticidae) in apple and pear orchards. Journal of Economic Entomology, 93(3):737-743.
  • Yazıcı, K., & Kaynak, L. (2009). Effects of kaolin and shading treatments on sunburn in fruit of hicaznar cultivar of pomegranate (Punica granatum L. cv. Hicaznar). Acta Horticulture, 10.17660/ActaHortic.2009.818.24.
  • Zenginbal, H., Özcan, M., & Haznedar, A. (2005). Rize ekolojik şartlarında yetiştirilen kivi çeşitlerinde fenolojik gözlem ve pomolojik analizler üzerine bir araştırma. Derim, 22(1):1-9.
APA YAZICI K, BAKOĞLU N, Akbulut M, GÖKSU B (2016). Hayward kivi çeşidinde (Actinidia deliciosa A. Chev.) kaolin uygulamasının meyve gelişimi ve kalitesi üzerine etkisi. , 189 - 198. 16882/derim.2016.267453
Chicago YAZICI Keziban,BAKOĞLU Nalan,Akbulut Mustafa,GÖKSU Burcu Hayward kivi çeşidinde (Actinidia deliciosa A. Chev.) kaolin uygulamasının meyve gelişimi ve kalitesi üzerine etkisi. (2016): 189 - 198. 16882/derim.2016.267453
MLA YAZICI Keziban,BAKOĞLU Nalan,Akbulut Mustafa,GÖKSU Burcu Hayward kivi çeşidinde (Actinidia deliciosa A. Chev.) kaolin uygulamasının meyve gelişimi ve kalitesi üzerine etkisi. , 2016, ss.189 - 198. 16882/derim.2016.267453
AMA YAZICI K,BAKOĞLU N,Akbulut M,GÖKSU B Hayward kivi çeşidinde (Actinidia deliciosa A. Chev.) kaolin uygulamasının meyve gelişimi ve kalitesi üzerine etkisi. . 2016; 189 - 198. 16882/derim.2016.267453
Vancouver YAZICI K,BAKOĞLU N,Akbulut M,GÖKSU B Hayward kivi çeşidinde (Actinidia deliciosa A. Chev.) kaolin uygulamasının meyve gelişimi ve kalitesi üzerine etkisi. . 2016; 189 - 198. 16882/derim.2016.267453
IEEE YAZICI K,BAKOĞLU N,Akbulut M,GÖKSU B "Hayward kivi çeşidinde (Actinidia deliciosa A. Chev.) kaolin uygulamasının meyve gelişimi ve kalitesi üzerine etkisi." , ss.189 - 198, 2016. 16882/derim.2016.267453
ISNAD YAZICI, Keziban vd. "Hayward kivi çeşidinde (Actinidia deliciosa A. Chev.) kaolin uygulamasının meyve gelişimi ve kalitesi üzerine etkisi". (2016), 189-198. https://doi.org/16882/derim.2016.267453
APA YAZICI K, BAKOĞLU N, Akbulut M, GÖKSU B (2016). Hayward kivi çeşidinde (Actinidia deliciosa A. Chev.) kaolin uygulamasının meyve gelişimi ve kalitesi üzerine etkisi. Derim, 33(2), 189 - 198. 16882/derim.2016.267453
Chicago YAZICI Keziban,BAKOĞLU Nalan,Akbulut Mustafa,GÖKSU Burcu Hayward kivi çeşidinde (Actinidia deliciosa A. Chev.) kaolin uygulamasının meyve gelişimi ve kalitesi üzerine etkisi. Derim 33, no.2 (2016): 189 - 198. 16882/derim.2016.267453
MLA YAZICI Keziban,BAKOĞLU Nalan,Akbulut Mustafa,GÖKSU Burcu Hayward kivi çeşidinde (Actinidia deliciosa A. Chev.) kaolin uygulamasının meyve gelişimi ve kalitesi üzerine etkisi. Derim, vol.33, no.2, 2016, ss.189 - 198. 16882/derim.2016.267453
AMA YAZICI K,BAKOĞLU N,Akbulut M,GÖKSU B Hayward kivi çeşidinde (Actinidia deliciosa A. Chev.) kaolin uygulamasının meyve gelişimi ve kalitesi üzerine etkisi. Derim. 2016; 33(2): 189 - 198. 16882/derim.2016.267453
Vancouver YAZICI K,BAKOĞLU N,Akbulut M,GÖKSU B Hayward kivi çeşidinde (Actinidia deliciosa A. Chev.) kaolin uygulamasının meyve gelişimi ve kalitesi üzerine etkisi. Derim. 2016; 33(2): 189 - 198. 16882/derim.2016.267453
IEEE YAZICI K,BAKOĞLU N,Akbulut M,GÖKSU B "Hayward kivi çeşidinde (Actinidia deliciosa A. Chev.) kaolin uygulamasının meyve gelişimi ve kalitesi üzerine etkisi." Derim, 33, ss.189 - 198, 2016. 16882/derim.2016.267453
ISNAD YAZICI, Keziban vd. "Hayward kivi çeşidinde (Actinidia deliciosa A. Chev.) kaolin uygulamasının meyve gelişimi ve kalitesi üzerine etkisi". Derim 33/2 (2016), 189-198. https://doi.org/16882/derim.2016.267453