Yıl: 2019 Cilt: 32 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 121 - 127 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.29136/mediterranean.517920 İndeks Tarihi: 05-03-2021

Farklı yeşil budama uygulamalarının Merlot (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde şıra önolojik özellikleri üzerine etkileri

Öz:
Bu çalışmada, 2013-2015 yılları arasında Merlot/5BB aşı kombinasyonu asmalara 3 farklıkoltuk sürgünü uzunluğu (Yok, 3-4 yaprak, 6-7 yaprak) ve 3 farklı ana sürgün uzunluğu (1 m,1.25 m, 1.5 m) uygulamalarının şıra önolojik özellikleri üzerine etkileri incelenmiştir. Farklıyeşil budama uygulamalarıyla oluşturulan taç mikroklimalarının etkileri yıllar bazındaözellikle koltuk sürgünü uygulamalarında öne çıkmaktadır. 2013 ve 2015 yıllarında olduğugibi vejetasyon döneminde yağışın az, oransal nemin nispeten düşük ve sıcaklıkların yüksekolduğu yetiştirme dönemlerinde 3-4 yapraklı koltuk sürgünü uygulaması şıra önolojiközellikleri bakımından öne çıkmıştır. 2014 yılında vejetasyon döneminde meydana gelen aşırıyağışlar ve yüksek oransal nem tamamı alınmış koltuk sürgünü uygulamasında fizyolojikaktivite ve kaliteyi yükseltmiştir. Ana sürgün uzunluğu uygulamalarının kalite kriterleriaçısından önemli bir etkisi görülmemiştir. Sonuçlar, özellikle şaraplık çeşitlerin yetiştiriciliğiaçısından kaliteye dönük yeşil budama uygulamalarının yapılma zamanı ve tekniğinde enönemli faktörün yılın iklim durumu olduğunu, farklı iklimsel özellikler gösteren yıllarda farklıuygulamalar yapılmasının yerinde olacağını göstermiştir.
Anahtar Kelime:

The effects of different green pruning practices on oenological properties of Merlot (Vitis vinifera L.) grape juice

Öz:
In this study, the effects of 3 lateral shoot length (None, 3-4 leaves, 6-7 leaves) and 3 main shoot length (1 m, 1.25 m, 1.5 m) treatments examined on Merlot/5BB combination vines for the oenological properties of must in between 2013-2015 years. The effects of canopy microclimates created by different green pruning practices are especially seen in lateral shoot applications. During in the hot years with low precipitation and relative humidity vegetation periods as in 2013 and 2015, 3-4 leaves lateral shoots had positive impacts in terms of must oenological properties. Excessive precipitation and high relative humidity during the vegetation period in 2014 raised the physiological activity and quality in the application of leafless (none) lateral shoot treatments. The main shoot length applications have no significant effect on quality or physiological activity. The results obtained has pointed out that the climate condition of the year that is the most important factor in the time and severity of green pruning practices in terms of the cultivation of wine varieties and it will be appropriate to apply different applications in years with different climatic characteristics.Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü, Gıda Teknolojileri Bölümü, Tekirdağ, Türkiye
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Aktan N, Kalkan H (2000) Şarap Teknolojisi. Kavaklıdere Eğitim Yayınları No: 4, Ankara, s.614.
  • Baron M (2011) Yeast assimilable nitrogen in South Moravian grape musts and its effect on acetic acid production during fermentation. Czech. Journal of Food Science 29(6): 603-609.
  • Blouin J, Guimberteau G (2000) Maturation et Maturite des Raisins. Feret, Bordeaux, ISBN:2-902416-49-0. pp. 151.
  • Canbaş A (1992) Şarap Teknolojisi Ders Notları. Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bölümü, Adana, s. 164.
  • Cemeroğlu B (2007) Gıda Analizleri. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara, s. 657.
  • Chacón JL, García E, Martínez J, Romero R, Gómez S (2009) Impact of the vine water status on the berry and seed phenolic composition of Merlot (Vitis vinifera L.) cultivated in a warm climate: Consequence for the style of wine. Vitis 48: 7-9.
  • Eichhorn KW, Lorenz DH (1977) Phaenologische Entwicklungsstadien der Rebe.- Nachrichtenblatt des Deutschen Pflanzenschutzdienstes (Braunschweig) 29: 119-120.
  • Gump BH, Zoecklein BW, Fugelsang KC (2000) Prediction of prefermentation nutritional status of grape juice – The formol method. In: Spencer J.F.T., Ragout de Spencer A.L. (eds): Food Microbiology Protocols. Vol. 14, Humana Press, Inc., Totowa: 283- 296.
  • Kacar B, İnal A (2010) Bitki Analizleri. 1. Baskı, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara. ISBN 978-605-395-036-3. s. 912.
  • Karanis C, Çelik H (2002) Amasya’da yetiştirilen bazı üzüm çeşitlerinin tane içeriklerindeki değişimin incelenmesi ve optimum hasat zamanlarının tespiti üzerine araştırmalar. Türkiye V. Bağcılık ve Şarapçılık Sempozyumu, Kapadokya (Nevşehir), s. 441-448.
  • Keller M (2010) The Science of Grapevines, Anatomy and Physiology 1st Edition. Academic Press, ISBN: 9780080890487. pp. 400.
  • Kök D (2014) Taç Yönetimi Uygulamaları Ders Notları. NKÜ Bahçe Bitkileri Bölümü. Basılmamış ders notu.
  • MGM (2014) 2013 Yılı İklim Değerlendirmesi. www.mgm.gov.tr/files/iklim/2013-yili-iklim-degerlendirmesi.pdf. Erişim 10 Kasım 2016.
  • MGM (2015) 2014 yılı İklim Değerlendirmesi. www.mgm.gov.tr/FILES/iklim/2014-yili-iklimdegerlendirmesi.pdf. Erişim 10 Kasım 2016.
  • MGM (2016a) Tekirdağ İli Genel İstatistik Verileri. www.mgm.gov.tr/veridegerlendirme/ililceleristatistik.aspx?k=A&m =TEKIRDAG8. Erişim 10 Kasım 2016.
  • MGM (2016b) 2015 yılı İklim Değerlendirmesi. www.mgm.gov.tr/FILES/iklim/2015-yili-iklimdegerlendirmesi.pdf. Erişim 10 Kasım 2016.
  • Ribéreau-Gayon P, Glories Y, Maujean A, Dubourdieau D (2000) Handbook of Enology, Volume 2: The Chemistry of Wine and Stabilization and Treatments. John Wiley and Sons Ltd.
  • Roby G, James F, Douglas A, Adams A, Mark A (2004) Berry size and vine water deficits as factors in winegrape composition: anthocyanins and tannins. Australian Journal of Grape and Wine Research 10: 100-107.
  • Selli S, Cabaroğlu T, Canbaş A (2001) Kalecik karası şırasındaki serbest aroma maddelerinin tayininde iki farklı ekstraksiyon yönteminin kıyaslanması. Gıda 26(6): 443-448.
  • Waterhouse AL (2002) Determination of total phenolics. Current protocols in food analytical chemistry. John Wiley & Sons, Inc. New York. I1.1.1-I1.1.8.
  • Yaşasın AS, Bahar E, Boz Y, Kiracı MA, Gündüz A, Avcı GG, Gülcü M (2018) Different soil tillage and shoot length effects on vegetative growth, water stress and yield in cv. Cabernet Sauvignon (Vitis vinifera L.). I. International Agricultural Science Congress, Van-Turkey, pp. 408.
APA CANDAR S, BAHAR E, Korkutal I, ALÇO T, UYSAL SEÇKİN G (2019). Farklı yeşil budama uygulamalarının Merlot (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde şıra önolojik özellikleri üzerine etkileri. , 121 - 127. 10.29136/mediterranean.517920
Chicago CANDAR Serkan,BAHAR ELMAN,Korkutal Ilknur,ALÇO Tezcan,UYSAL SEÇKİN GAMZE Farklı yeşil budama uygulamalarının Merlot (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde şıra önolojik özellikleri üzerine etkileri. (2019): 121 - 127. 10.29136/mediterranean.517920
MLA CANDAR Serkan,BAHAR ELMAN,Korkutal Ilknur,ALÇO Tezcan,UYSAL SEÇKİN GAMZE Farklı yeşil budama uygulamalarının Merlot (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde şıra önolojik özellikleri üzerine etkileri. , 2019, ss.121 - 127. 10.29136/mediterranean.517920
AMA CANDAR S,BAHAR E,Korkutal I,ALÇO T,UYSAL SEÇKİN G Farklı yeşil budama uygulamalarının Merlot (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde şıra önolojik özellikleri üzerine etkileri. . 2019; 121 - 127. 10.29136/mediterranean.517920
Vancouver CANDAR S,BAHAR E,Korkutal I,ALÇO T,UYSAL SEÇKİN G Farklı yeşil budama uygulamalarının Merlot (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde şıra önolojik özellikleri üzerine etkileri. . 2019; 121 - 127. 10.29136/mediterranean.517920
IEEE CANDAR S,BAHAR E,Korkutal I,ALÇO T,UYSAL SEÇKİN G "Farklı yeşil budama uygulamalarının Merlot (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde şıra önolojik özellikleri üzerine etkileri." , ss.121 - 127, 2019. 10.29136/mediterranean.517920
ISNAD CANDAR, Serkan vd. "Farklı yeşil budama uygulamalarının Merlot (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde şıra önolojik özellikleri üzerine etkileri". (2019), 121-127. https://doi.org/10.29136/mediterranean.517920
APA CANDAR S, BAHAR E, Korkutal I, ALÇO T, UYSAL SEÇKİN G (2019). Farklı yeşil budama uygulamalarının Merlot (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde şıra önolojik özellikleri üzerine etkileri. Mediterranean Agricultural Sciences, 32(2), 121 - 127. 10.29136/mediterranean.517920
Chicago CANDAR Serkan,BAHAR ELMAN,Korkutal Ilknur,ALÇO Tezcan,UYSAL SEÇKİN GAMZE Farklı yeşil budama uygulamalarının Merlot (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde şıra önolojik özellikleri üzerine etkileri. Mediterranean Agricultural Sciences 32, no.2 (2019): 121 - 127. 10.29136/mediterranean.517920
MLA CANDAR Serkan,BAHAR ELMAN,Korkutal Ilknur,ALÇO Tezcan,UYSAL SEÇKİN GAMZE Farklı yeşil budama uygulamalarının Merlot (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde şıra önolojik özellikleri üzerine etkileri. Mediterranean Agricultural Sciences, vol.32, no.2, 2019, ss.121 - 127. 10.29136/mediterranean.517920
AMA CANDAR S,BAHAR E,Korkutal I,ALÇO T,UYSAL SEÇKİN G Farklı yeşil budama uygulamalarının Merlot (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde şıra önolojik özellikleri üzerine etkileri. Mediterranean Agricultural Sciences. 2019; 32(2): 121 - 127. 10.29136/mediterranean.517920
Vancouver CANDAR S,BAHAR E,Korkutal I,ALÇO T,UYSAL SEÇKİN G Farklı yeşil budama uygulamalarının Merlot (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde şıra önolojik özellikleri üzerine etkileri. Mediterranean Agricultural Sciences. 2019; 32(2): 121 - 127. 10.29136/mediterranean.517920
IEEE CANDAR S,BAHAR E,Korkutal I,ALÇO T,UYSAL SEÇKİN G "Farklı yeşil budama uygulamalarının Merlot (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde şıra önolojik özellikleri üzerine etkileri." Mediterranean Agricultural Sciences, 32, ss.121 - 127, 2019. 10.29136/mediterranean.517920
ISNAD CANDAR, Serkan vd. "Farklı yeşil budama uygulamalarının Merlot (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde şıra önolojik özellikleri üzerine etkileri". Mediterranean Agricultural Sciences 32/2 (2019), 121-127. https://doi.org/10.29136/mediterranean.517920