Yıl: 2018 Cilt: 31 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 199 - 207 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.29136/mediterranean.385831 İndeks Tarihi: 04-03-2021

Farklı uç alma dönemleri ve farklı dozlarda azot uygulamalarının Merlot (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde salkım ve tane özellikleri üzerine etkilerinin belirlenmesi

Öz:
Tekirdağ merkez ilçeye bağlı Yazır Köyü, 40° 55’ 38.59” K ve 27° 25’ 20.93” D koordinatlarıarasında, Umurbey Vineyards’da yetiştirilen Merlot/5BB aşı kombinasyonuna sahipomcalardan oluşan bağ parselinde 2013 yılında bu deneme kurulmuş ve yürütülmüştür. Farklıdozlarda azot uygulaması ve farklı dönemlerde uç alma işlemlerinin salkım ve tane özellikleriüzerine etkileri araştırılmıştır. Denemede 4 farklı dozda; Doz 1 (Kontrol) (0 kg da-1 N), Doz 2(5 kg da-1 N), Doz 3 (10 kg da-1 N) ve Doz 4 (15 kg da-1 N) olmak üzere azot uygulanmıştır.Ayrıca 4 farklı dönemde uç alma uygulanmıştır; Uygulama Yok (UY= Kontrol), ÇiçeklenmeÖncesi (ÇÖ), Tam Çiçeklenme (TÇ) ve Tane Tutumu (TT). Denemede salkım özellikleri (eni,boyu, ağırlığı, hacmi, tane sayısı, yeşil tane oranı), tane özellikleri (eni, boyu, yaş ve kuruağırlığı, hacmi, % kuru ağırlık, 100 tane yaş ağırlığı, özkütlesi, kabuk alanı, kabuk alanı / taneeti hacmine oranı) ve verim kriterleri incelenmiştir. Deneme sonucunda TT döneminde yapılanuç alma ile salkım, tane ve verim özelliklerinin şaraplık üzümler için istenilen seviyeye eriştiğibelirlenmiştir. Ayrıca verimli topraklarda azot uygulamasına gerek duyulmaksızın kaliteliyetiştiricilik yapılabileceği öngörülmüştür.
Anahtar Kelime:

Different tipping periods and different nitrogen doses effect on cluster and grape berry characteristics in cv. Merlot (Vitis vinifera L.)

Öz:
Research was conducted in Tekirdag - Yazir village, between 40° 55’ 38.59” N and 27° 25’ 20.93” E coordinates. Merlot/5BB grafting combination in Umurbey Vineyards for determination different tipping periods and different nitrogen doses effect on grape cluster, grape berry and yield. Research was conducted in the vegetation period in 2013. In research four nitrogen doses Dose 1 (Control) (0 kg da-1 N), Dose 2 (5 kg da-1 N), Dose 3 (10 kg da-1 N) and Dose 4 (15 kg da-1 N); also four tipping periods No Application (NA= Control), Before Anthesis (BA), Full Flowering (FF) and Berry Set (BS) periods was used. Cluster characteristics (width, lenght, weight, volume, berry number, green berry ratio), berry characteristics (width, lenght, fresh-dry weight, volume, dry weight %, 100 berry fresh weight, density, berry skin area, BSA/BSV), and yield criteria were examined. As a result; tipping in BS period cluster, berry, and yield characteristics were desired level for wine grapes. Also, in fertile soil were foreseen to made without the need for nitrogen fertilisation good cluster and berry quality in wine grape growing.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Abd El-Razek E, Treutter D, Saleh MMS, El-Shammaa M, Amera AF, Abdel-Hamid N (2011) Effect of nitrogen and potassium fertilization on productivity and fruit quality of Crimson Seedless grape. Agriculture and Biology Journal of North America. 2(2): 330-340.
  • Akın A, Dardeniz A, Ates F, Celik M (2014). Effetcs of various crop loads and leaf fertilizer on grapevine yield and quality. Journal of Plant nutrition, 35: 1949-1957.
  • Bahar E, Korkutal İ, Kök D (2006) Türkiye’de bağcılığın son yıllardaki gelişiminde görülen başlıca sorunlar ve çözüm önerileri. Trakya Univ. J. of Science 7(1): 65-69.
  • Bahar E, Carbonneau A, Korkutal İ (2011) The effect of extreme water stress on leaf drying limits and possibilities of recovering in three grapevine (Vitis vinifera L.) cultivars. AJAR 6(5): 1151-1160.
  • Barbagallo MG, Guidoni S, Hunter JJ (2011) Berry size and qualitative characteristis of Vitis vinifera L. cv Syrah. S. Afr. J. Enol. Vitic. 32(1): 129-136.
  • Bessis R (1993) Productivity Management. Revuedes Oenologues, 19(68): 7-10.
  • Conradie WJ, Saayman D (1989) Effects of Long-Term Nitrogen, Phosphorus, and Potassium Fertilization on Chenin blanc Vines. I. Nutrient Demand and Vine Performance. Amer. J. Enol. Vitic. 40(2): 85-90.
  • Çelik H, Ağaoğlu YS, Fidan Y, Marasalı B, Söylemezoğlu G (1998) Genel Bağcılık. Sunfidan A.Ş. Mesleki Kitaplar Serisi: 1. Fersa Matbacılık San. Tic. Ltd. Şti. Kızılay-Ankara.
  • Delas J, Molot C, Soyer JP (1991) Effects of nitrogen fertilization and grafting on the yield and quality of the crop of Vitis vinifera cv. Merlot. Proceedings International Symposium on Nitrogen in Grapes and Wine, 18-19 June Seattle. pp. 242-248.
  • Ezzili B (1994) Effect of pinching back and oligo-elements on fertility and mineral content of leaves of Alicante Grenache noir variety, Vitis vinifera L. Bulletin de I’OIV 67: 213-224.
  • Keller M, Arnink KJ, Hrazdina G (1998) Interaction of Nitrogen Availability During Bloom and Light Intensity During Veraison. I. Effects on Grapevine Growth, Fruit Development, and Ripening. Amer. J. Enol. Vitic. 49(3): 333-340.
  • Liu Zhu Sheng, Li Shun Hui, Huang Zhi Qiong, Yang Yi Ling, Huang Li Xiu, Qiu Qiao Ling (2015) Effects of different fertilization levels on the growth traits of Summer Black Grape. Journal of Southern Agriculture 46(2): 228-231.
  • Madhava Rao MN, Mukherjee SK (1970) Studies on pruning of grape. III. Fruit bud formation in Pusa Seedless grapes (Vitis vinifera L.) under Delhi conditions. Vitis 9: 52-59.
  • Matthews MA, Nuzzo V (2007) Berry size and yield paradigism on grapes and wines quality. Proc. Intl. WS on Grapevine Eds. V. Nuzzo et al. Acta Hort. 754, ISHS 2007.
  • Molitor D, Baron N, Sauerwein T, André MC, Kicherer A, Döring J, Stoll M, Beyer M, Hoffmann L, Evers D (2015) Postponing First Shoot Topping Reduces Grape Cluster Compactness and Delays Bunch Rot Epidemic. Amer. J. Enol. Vitic. 66(2): 164-176.
  • Morris JR, Main GL, Oswald OL (2004) Flower Cluster and Shoot Thinning for Crop Control in French-American Hybrid Grapes. Amer. J. Enol. Vitic. 55(4): 423-426.
APA Korkutal I, BAHAR E, KAYGUSUZ G (2018). Farklı uç alma dönemleri ve farklı dozlarda azot uygulamalarının Merlot (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde salkım ve tane özellikleri üzerine etkilerinin belirlenmesi. , 199 - 207. 10.29136/mediterranean.385831
Chicago Korkutal Ilknur,BAHAR Elman,KAYGUSUZ Gülderen Farklı uç alma dönemleri ve farklı dozlarda azot uygulamalarının Merlot (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde salkım ve tane özellikleri üzerine etkilerinin belirlenmesi. (2018): 199 - 207. 10.29136/mediterranean.385831
MLA Korkutal Ilknur,BAHAR Elman,KAYGUSUZ Gülderen Farklı uç alma dönemleri ve farklı dozlarda azot uygulamalarının Merlot (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde salkım ve tane özellikleri üzerine etkilerinin belirlenmesi. , 2018, ss.199 - 207. 10.29136/mediterranean.385831
AMA Korkutal I,BAHAR E,KAYGUSUZ G Farklı uç alma dönemleri ve farklı dozlarda azot uygulamalarının Merlot (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde salkım ve tane özellikleri üzerine etkilerinin belirlenmesi. . 2018; 199 - 207. 10.29136/mediterranean.385831
Vancouver Korkutal I,BAHAR E,KAYGUSUZ G Farklı uç alma dönemleri ve farklı dozlarda azot uygulamalarının Merlot (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde salkım ve tane özellikleri üzerine etkilerinin belirlenmesi. . 2018; 199 - 207. 10.29136/mediterranean.385831
IEEE Korkutal I,BAHAR E,KAYGUSUZ G "Farklı uç alma dönemleri ve farklı dozlarda azot uygulamalarının Merlot (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde salkım ve tane özellikleri üzerine etkilerinin belirlenmesi." , ss.199 - 207, 2018. 10.29136/mediterranean.385831
ISNAD Korkutal, Ilknur vd. "Farklı uç alma dönemleri ve farklı dozlarda azot uygulamalarının Merlot (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde salkım ve tane özellikleri üzerine etkilerinin belirlenmesi". (2018), 199-207. https://doi.org/10.29136/mediterranean.385831
APA Korkutal I, BAHAR E, KAYGUSUZ G (2018). Farklı uç alma dönemleri ve farklı dozlarda azot uygulamalarının Merlot (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde salkım ve tane özellikleri üzerine etkilerinin belirlenmesi. Mediterranean Agricultural Sciences, 31(3), 199 - 207. 10.29136/mediterranean.385831
Chicago Korkutal Ilknur,BAHAR Elman,KAYGUSUZ Gülderen Farklı uç alma dönemleri ve farklı dozlarda azot uygulamalarının Merlot (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde salkım ve tane özellikleri üzerine etkilerinin belirlenmesi. Mediterranean Agricultural Sciences 31, no.3 (2018): 199 - 207. 10.29136/mediterranean.385831
MLA Korkutal Ilknur,BAHAR Elman,KAYGUSUZ Gülderen Farklı uç alma dönemleri ve farklı dozlarda azot uygulamalarının Merlot (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde salkım ve tane özellikleri üzerine etkilerinin belirlenmesi. Mediterranean Agricultural Sciences, vol.31, no.3, 2018, ss.199 - 207. 10.29136/mediterranean.385831
AMA Korkutal I,BAHAR E,KAYGUSUZ G Farklı uç alma dönemleri ve farklı dozlarda azot uygulamalarının Merlot (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde salkım ve tane özellikleri üzerine etkilerinin belirlenmesi. Mediterranean Agricultural Sciences. 2018; 31(3): 199 - 207. 10.29136/mediterranean.385831
Vancouver Korkutal I,BAHAR E,KAYGUSUZ G Farklı uç alma dönemleri ve farklı dozlarda azot uygulamalarının Merlot (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde salkım ve tane özellikleri üzerine etkilerinin belirlenmesi. Mediterranean Agricultural Sciences. 2018; 31(3): 199 - 207. 10.29136/mediterranean.385831
IEEE Korkutal I,BAHAR E,KAYGUSUZ G "Farklı uç alma dönemleri ve farklı dozlarda azot uygulamalarının Merlot (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde salkım ve tane özellikleri üzerine etkilerinin belirlenmesi." Mediterranean Agricultural Sciences, 31, ss.199 - 207, 2018. 10.29136/mediterranean.385831
ISNAD Korkutal, Ilknur vd. "Farklı uç alma dönemleri ve farklı dozlarda azot uygulamalarının Merlot (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde salkım ve tane özellikleri üzerine etkilerinin belirlenmesi". Mediterranean Agricultural Sciences 31/3 (2018), 199-207. https://doi.org/10.29136/mediterranean.385831